Unutkanlık

Unutkanlık

Son dakika unutkanlık haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan unutkanlık gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan unutkanlık haber sayfamızda...

Unutkanlık

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 175 unutkanlik haberi bulunmuştur.
'Akdeniz tipi beslenme ile Alzheimer riski azaltılabilir'
'Akdeniz tipi beslenme ile Alzheimer riski azaltılabilir'Türkiye'de yaklaşık 400 bin, dünyada 10 milyon kişide teşhis edilen Alzheimer hastalığının genellikle ileri yaşlarda görüldüğünü belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emir Ruşen, “Hareketsiz yaşam ve fast- food tarzı beslenmenin bu artışın en büyük nedeni olduğu bilinmektedir. Yüksek kolesterol, kalp damarlarını tıkayarak beyin damarlarına zarar verir ve böylece Alzheimer riskini artırır. Bu yüzden kalp ve damar dostu besinlerden oluşan Akdeniz tipi beslenmeye geçilmelidir” dedi.
'Demir eksikliği çocukların ve ergenlerin zihinsel fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir'
'Demir eksikliği çocukların ve ergenlerin zihinsel fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir'Demir eksikliğinin çocuklarda birçok sistemi olumsuz etkileyebileceğini belirten Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gürcan Dikme, “Demir eksikliği anemisi, demirin hücre düzeyindeki fonksiyonları nedeniyle, vücutta birçok sistem ve dokuyu etkileyen sorunlara yol açabilir. Bunlardan en önemlilerinden biri ise sinir sistemi üzerine olan etkileridir" dedi.
16.08.2024Sağlık-Yaşam
"Aşırı bilgiye maruz kalmak duygusal ve bilişsel bozukluğa yol açıyor
"Aşırı bilgiye maruz kalmak duygusal ve bilişsel bozukluğa yol açıyorİncelediği araştırmalardan hareketle internet başta olmak üzere, gün boyunca bilgiye maruz kalmanın, zamanla psikolojik yük haline geldiğine işaret eden B2Press, bilgi yükünün etkilerini ve bununla mücadele etmenin yollarını açıkladı. B2Press’in aktardığı bilgilere göre, 2023 itibarıyla küresel nüfusun üçte ikisinin internet kullanıcısı olduğu bir çağda, her yaştan kişinin interneti kullanmasının en yaygın nedeninin bilgi edinmek olduğu görülüyor. Ancak, dijital çağın en büyük güçlerinden biri olan bilgi, aşırı yüklenmeye yol açtığı zaman, yalnızca duygusal ve bilişsel olumsuz etkilerin yanı sıra ekonomiyi de sarsıyor.
15.08.2024Kurumsal
Uzmanından unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler
Uzmanından unutkanlığa karşı alınabilecek önlemlerGünlük hayatın getirdiği yoğun stres, zihinsel ve fiziksel yorgunluğun unutkanlığın artmasında etkili olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Gülten Özdemir, “Eskiden yaşlılık hastalığı olarak bilinen unutkanlık, günümüzde gençlerde hatta çocuklarda bile görülebiliyor. Unutkanlık, adeta bir modern zaman salgını gibi her yaştan insanı etkiliyor. Ancak günlük hayatta uygulayabileceğimiz bazı formüllerle hem daha az unutkan olabilir hem de beynimizi genç tutabiliriz” diyerek unutkanlığa karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.
16.07.2024Sağlık-Yaşam
1 Mayıs olaylarında tutuklanan 8 sanığa tahliye kararı
1 Mayıs olaylarında tutuklanan 8 sanığa tahliye kararıİstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Saraçhane'de tedbir alan polis ekiplerine karşı taşlı ve sopalı saldırı düzenleyen 8'i tutuklu 12 şüphelinin yargılanmasına başlandı. Mahkeme savunmaları alınan 8 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi.
3.07.2024Gündem
Vitamin ve mineral takviyelerinde kontrollü tüketim önemli
Vitamin ve mineral takviyelerinde kontrollü tüketim önemliMedipol Üniversitesi Pendik Hastanesi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ece Yiğit Gençer, vücudun yapı taşı olan mineral ve vitaminlerin bilinçsizce alındığında vücutta yaratabileceği tahribatlarla ilgili uyardı, “Uzun süreli kullanım planlanıyor ise mutlaka hekime başvurup kan tahlilleri yaptırmak gerekir” dedi.
24.04.2024Sağlık-Yaşam
Uzmanı uyardı: Uzun süreli seyreden yorgunluk ciddiye alınmalı
Uzmanı uyardı: Uzun süreli seyreden yorgunluk ciddiye alınmalıUzun süreli seyreden kronik yorgunluğun başka hastalıkların habercisi olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Yıldıray Tanrıver, “Uzun süreli bitkinlik, enerji kaybı ve hiçbir aktiviteyi gerçekleştirecek güç bulamama hali gibi belirtiler gösteren kronik yorgunluk, ileride sorun yaratabilecek hastalıkların habercisi olabilir. Yaşadığınız yorgunluk halinin sebebi stres, kansızlık veya başka fizyolojik sorunlarla ilgili olabilir” ifadelerini kullandı.
13.12.2023Sağlık-Yaşam
“80 yaş üstü her üç kişiden biri Alzheimer hastası”
“80 yaş üstü her üç kişiden biri Alzheimer hastası”Türkiye’de Alzheimer hasta sayısının nüfusun yaşlanması ile son 20 yılda arttığını söyleyen Nöroloji uzmanı Doç. Dr. Osman Özgür Yalın, “Alzheimer hastalığındaki bu artışın sebebi dünya nüfusunun hızla yaşlanmasıdır. Hastalık özellikle 60 yaş sonrasında giderek artan bir sıklıkta ortaya çıkmakta, 60 yaş üstü nüfusta yüzde 5 olan sıklığı, 70’li yaşlarda yüzde 15 ve 80 yaş üstünde yüzde 30 üzerine çıkmaktadır. Yani 80 yaş üstü yaşayan her üç kişiden biri Alzheimer hastalığına yakalanmaktadır” dedi.
13.12.2023Sağlık-Yaşam
Uzmanından stresle baş etmeye yönelik 6 ipucu
Uzmanından stresle baş etmeye yönelik 6 ipucuStresin gündelik yaşamımızın bir parçası olduğunu, değişiklikler veya zorluklar karşısında vücudun zihinsel ve fiziksel tepkiler ürettiğini vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Ecem Çelik, stresle baş etmeye yönelik 6 öneride bulundu. 
24.10.2023Sağlık-Yaşam
Uzmanlardan Alzheimer hastalığı ve tedavisine yönelik açıklamalar
Uzmanlardan Alzheimer hastalığı ve tedavisine yönelik açıklamalarDünyada 47 milyon Alzheimer hastası bulunduğunu ve 2030 yılında bu sayının 76 milyon, 2050’de ise 135,5 milyon hasta olması beklendiğini söyleyen Medicana Sağlık Grubu uzmanları Alzheimer hastalığı ve tedavisine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
Dünya Alzheimer Günü’nde hastalığın küresel karnesini açıkladı
Dünya Alzheimer Günü’nde hastalığın küresel karnesini açıkladı21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nün gelmesiyle birlikte bu konuda farkındalık yaratmak için çalışmalar sürdürülürken, B2Press incelediği araştırmalar doğrultusunda Alzheimer’ın küresel çaptaki karnesini açıkladı. Yapılan incelemelerde, en yaygın görülen demans türü olan ve beyin hücrelerinin yok olmasına yol açan nörolojik hastalık Alzheimer vakalarının hızla arttığı görüldü.
21.09.2023Sağlık-Yaşam
"İşitme azlığı yaşlılarda demans riskini artırabilir"
"İşitme azlığı yaşlılarda demans riskini artırabilir"Son zamanlarda yapılan çalışmalarda işitme azlığının unutkanlık ve demans için önemli bir risk faktörü olduğu sonucuna varıldığını belirten Prof. Dr. Sevgi Aras, “Kulak kanalının ve kemiklerinin bozuklukları, çocukluktan gelen sekeller, kullanılan bazı ilaçlar yaşlı bireyde işitme azlığına yol açar. Zamanla duymamanın verdiği rahatsızlık ve utanmadan dolayı diğer bireylerden uzaklaşır, kendi kabuğuna çekilir. Beynin besini bilgidir; bilgiyi alıp yorumlamayan beyin esnekliğini, işlevselliğini yitirir" dedi.
Vefa Spor futbolcusundan büyük vefa: Annesine donör oldu, kariyerinden vazgeçti
Vefa Spor futbolcusundan büyük vefa: Annesine donör oldu, kariyerinden vazgeçtiVefa Spor futbolcusu Murat Turan (27) siroz hastalığıyla mücadele eden annesine donör olup, karaciğeri ile yaşama tutunmasını sağladı Donör olabileceğini öğrendikten bir gün önce başka bir kulüpten transfer teklifi alan 27 yaşındaki futbolcu, annesine büyük bir vefa örneği göstererek kariyerinden vazgeçti. Önceliğinin annesinin sağlığı olduğunu söyleyen futbolcu, “Donör olabileceğim haberini almadan önce transfer tekliflerim vardı. Hatta çok sevdiğim eski kulübümle görüşme yapmıştım, kabul etmiştim. Ertesi gün ise hastaneden bu telefonu aldım, anneme donör olabilecektim. Benim için önemli olan annemin sağlığıydı. Transfer olmak mı donör olmak mı derseniz tabi ki de donör olmak derim. Hayatımda aldığım en güzel teklif buydu” dedi.
14.08.2023Video
Anlık unutkanlıklar strese bağlı olabilir
Anlık unutkanlıklar strese bağlı olabilirZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Hüseyin Tuğrul Atasoy, kısa süreli unutkanlıkların strese bağlı olabileceğini belirtti. Bu tür unutkanlıkları öznel bellek bozukluğu olarak adlandırdıklarını ve toplumda yaygın olarak görüldüğünü belirten Atasoy, “Günlük hayatta eğer o dönem iş stresi, psikolojik stres ya da fiziksel yorgunluğun çok yoğun olduğu bir dönemde hemen hatırlayabildiğiniz, kısa süreli anlık unutkanlıklar hemen insanı telaşa sürükleyecek ya da ciddi sorunlar çıkacak durumlar değil” dedi.
12.08.2023Sağlık-Yaşam
65 yaş üstü için uyarı: Susadıklarını hissetmeyebilirler
65 yaş üstü için uyarı: Susadıklarını hissetmeyebilirlerYaz aylarında su tüketiminin miktarı hayati önem taşırken, uzmanlardan 65 yaş üzeri kişiler için dikkat çeken bir uyarıda bulunuldu. Kardiyolog Prof. Dr. Ali Metin Esen, "İleri yaşlarda, 75’li yaşlardan sonra çok daha belirgin olmakla birlikte 65’li yaşlardan itibaren su içme isteği azalıyor, susama hissi azalıyor. Kişi susuz kaldığını, suya ihtiyacı olduğunu hissedemeyebiliyor" dedi.
26.07.2023Video
“Son yıllarda kişilerin vegan beslenmeye yönelmesi B12 eksikliğini artırdı”
“Son yıllarda kişilerin vegan beslenmeye yönelmesi B12 eksikliğini artırdı”Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Gündüz, “Son dönemlerde kullanılan ilaçlar ve beslenme döngüsü B12 emilimini olumsuz etkilemektedir. B12 vitamini hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. Son yıllarda vegan kişi sayısının artması da B12 vitamini eksikliğini de beraberinde getirdi. B12 eksikliğinin başlıca belirtileri ise, kansızlık, unutkanlık, depresyon ve ruh hali bozukluğu, ellerde ve ayaklarda uyuşma ve yürüme sorunları, kemik erimesi” dedi.
Uzmanı YKS öncesi uyardı: Ailelerin yüksek beklentisi sınav kaygısını artırıyor
Uzmanı YKS öncesi uyardı: Ailelerin yüksek beklentisi sınav kaygısını artırıyorYükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) sayılı günler kala, sınavlara hazırlanan adayların ve ailelerin stres ve kaygısı artıyor. Psikolojik baskıya karşı ailelere ve öğrencilere önerilerde bulunan Prof. Dr. Zeynep Hamamcı, “Öğrenciler sınav kaygılarını azaltabilmek için sınava kalan süre içinde beslenme ve uyku düzenleri dahil günlük rutinlerini değiştirmemeye dikkat etmeli ve bu düzeni değiştirecek yiyecek ya da ilaçlardan kaçınmalılar. Anne ve babalar ise yüksek beklenti içinde olmak ve baskı kurmak yerine çocuğun performansına uygun gerçekçi beklentiler geliştirmeli, onları başkaları ile karşılaştırmamalılar” dedi.
13.06.2023Eğitim
Uzmanlardan iyot tüketiminin ihmal edilmemesine yönelik uyarı
Uzmanlardan iyot tüketiminin ihmal edilmemesine yönelik uyarı Vücut tarafından üretilmeyen, bazı besinler yolu ile dışarıdan alınan iyot elementinin, yaşamın tüm dönemlerinde sağlıklı vücut için vazgeçilmez bir besin kaynağı olduğunu vurgulayan Medicana Sağlık Grubu uzmanları anne karnından itibaren sağlığa büyük etkisi olan iyot hakkında bilgiler verdi.
10.06.2023Sağlık-Yaşam
"Sınav kaygısı, performansı düşürebilir"
"Sınav kaygısı, performansı düşürebilir"Mükemmeliyetçilik ve yüksek standartların, kaygının temelini oluşturan baş unsurlar olduğunu belirten Uzman Psikolog Deniz Tetir, “Sosyal çevrenin beklentileri ve baskısı, sınava yeterince hazırlanamadığını düşünme ve sınava yönelik temel inançlar, sınav performansını düşürebilir" dedi.
10.06.2023Sağlık-Yaşam
Uzmanı uyardı: Bu belirtiler bahar depresyonu habercisi olabilir
Uzmanı uyardı: Bu belirtiler bahar depresyonu habercisi olabilirPsikolog Gözdem Özdem Akaydın, mevsim geçişlerinin insanları psikolojik olarak etkilediğini söyleyerek, "Bahar depresyonu son günlerde çok sık görülen bir depresyon çeşidi olmuştur. Bahar depresyonunun habercisi olan belirtiler, halsizlik, enerji kaybı, unutkanlık sinirlilik. İşte tüm bu belirtiler ve daha fazlası bahar depresyonun habercisi olabilir" dedi.
Uzmanından baharda kilo sorununa karşı enginar, tere ve brokoli önerisi
Uzmanından baharda kilo sorununa karşı enginar, tere ve brokoli önerisiBahar aylarında sağlıklı beslenme önerilerinde bulunan Uzman Diyetisyen Gözdenur Çavuş Uka, “Bahar ile gelen olumsuz değişikliklerden sağlıklı ve doğru beslenerek korunmak mümkündür. Bahar aylarında kilo sorunu yaşamamak için taze sebzelerle beslenmeye ağırlık verilmelidir. Enginar, tere, brokoli, lahana ve kereviz taze bezelye, dereotu, sakız bakla, marul, maydanoz, taze soğan, roka, taze sarımsak, biberiye, madımak, nane, semizotu, pancar, kuşkonmaz, şalgam ve havuç, kurubaklagiller gibi antioksidan içeriği yüksek taze sebze ve yeşillikler tüketilebilir” dedi.
28.04.2023Sağlık-Yaşam
Sahte senetle 10 milyon 600 bin dolarlık dolandırıcılık davasında karar
Sahte senetle 10 milyon 600 bin dolarlık dolandırıcılık davasında kararİstanbul'da 95 yaşındaki emekli doktor Mahmut Karaağaç'a sahte düzenlenen üç senet kullanılarak icra yoluyla başlatılan hacizle ortaya çıkan 10.6 milyon dolarlık dolandırıcılık davasında karar çıktı. Mahkeme, üç sanığa "Nitelikli dolandırıcılık" suçundan 7 yıl 6'şar ay hapis cezası, "Resmi belgede sahtecilik " suçundan ise 1 yıl 8'er ay hapis cezasına çaptırdı. Sahtecilik suçundan hükmün açıklanmasını geri bırakan mahkeme, 3 sanık hakkında yurtdışına çıkış yasağı da koydu.
18.04.2023Gündem
"Tedavi edilmeyen depresyon unutkanlığa yol açabilir"
"Tedavi edilmeyen depresyon unutkanlığa yol açabilir"Yaş ilerledikçe başlayan unutkanlığın direkt demans ile ilişkilendirilemeyeceğini belirten Prof. Dr. Sevgi Aras, “Yaşlılıkta özellikle tedavi edilmemiş, uzamış depresyon önemli unutkanlık nedenlerindendir. Birey depresyondan dolayı kaygılıdır ve hep bu kaygı ile meşguldür. Bu durum demans ile karışır. Yine enfeksiyonlar, organ bozuklukları, ilaç reaksiyonları, beynin organik akut durumları deliryum denen tablo ile kişinin yer, zaman, kişi oryantasyonunu bozarak hafıza problemlerine neden olmaktadır” dedi.
14.03.2023Sağlık-Yaşam
Uzmanı uyardı: Merdiven çıkarken yoruluyorsanız sebebi anemi olabilir
Uzmanı uyardı: Merdiven çıkarken yoruluyorsanız sebebi anemi olabilirDünyada anemiler içinde en sık nedenin demir eksikliği olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serap Yavuzer, “Anemi, kadınlarda erkeklerden daha fazla görülmektedir. Anemisi olan hastalar sıklıkla çabuk yorulma, merdiven çıkmada zorluk, eforla gelen çarpıntı ve nefes darlığı, ciltte solukluk, baş dönmesi, kramplar, uyku problemleri, saç dökülmesi, tırnaklarda kırılma ve şekil değişikliği, konsantrasyon güçlüğü ve unutkanlık gibi şikayetlerle doktora başvurmaktadır” dedi.
20.12.2022 Sağlık-Yaşam
Koronavirüs sonrası unutkanlık ortaya çıktı
Koronavirüs sonrası unutkanlık ortaya çıktıSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs sonrası ortaya çıkan sağlıkla ilgili uzayan sorunların sadece akciğerle ilgili olmadığına dikkat çekerek "Koronavirüs sonrası ciddi bir unutkanlık problemi yaşayan hastalar var” dedi. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sibel Velioğlu da “Koronavirüs sonrası hastalarımızın yüzde 20’sine ulaşan oranlarda unutkanlık görülüyor” diye konuştu.
13.11.2022Sağlık-Yaşam

Benzer Haber Etiketleri

unutkanlıkalzheimerhastalıksağlıkvitamin

Unutkanlık ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.