Horlama ve uyku apnesinin tedavisi mümkünHorlama ve uyku apnesinde tedavinin mümkün olduğunu belirten Op. Dr. Mehmet Ege Akça, “Uykuda nefesin 10 saniye ve daha fazla durması uyku apnesidir. Horlamaların büyük çoğunluğunda uyku apneleri de tespit ediliyor. Fakat burada önemli olan şey bunların miktarı ve çeşididir. Horlama ve uyku apnesi ile ilgili bilinen bazı yanlışlar var. Mesela horlama ve uyku apnesi çoğunlukla burun tıkanıklığına bağlı değildir. Horlama dilin ve küçük dilin uyku esnasında arkaya düşmesine bağlı olur. Bu sebeple uyku apnesini çoğunlukla zayıf kişilerde değil kilolu kişilerde görürüz” dedi.
"Uyku bozuklukları hayati problemlere neden oluyor'GÜVEN Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Uzman Doktor Firdevs Kuserli, "Uyku ile ilişkili bozuklukların yaşam kalitesini azaltarak kişinin sağlığında bozulmaya neden olacağı bilinmelidir. Gerek trafik kazalarının gerekse iş kazalarının önemli bir kısmı uyku yoksunluğundan kaynaklanmaktadır" dedi.
Obezite uyku apnesinin hem sebebi hem sonucuObezitenin en önemli sebep ve sonuçlarından birinin ‘uyku apnesi’ olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seha Akduman, obez kişilerin yüzde 80’inde uyku apnesi olduğunu söyledi. Tedavi edilmediği taktirde hayati risk taşıyabilecek uyku apnesi için horlamanın çok önemli bir gösterge olduğuna değinen Dr. Öğr. Üyesi Akduman “Uyku apnesi olan kişilerin de yüzde 90’ında horlama şikayeti bulunur. Dolayısıyla özellikle obez ve kilolu kişilerde horlama dikkate alınması gereken bir işarettir” dedi.
“Vücudun güçlü bağışıklığa ulaşmasının yolu kaliteli uykudan geçiyor”Covid-19 pandemisinde güçlü bir bağışıklığa ve immün sisteminin yüksek olmasına daha çok ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı. Dr. Turgay Ercan Tunç, vücudu enfeksiyonlardan korumak, ihtiyacımız olan güçlü bağışıklığa ulaşmak kaliteli bir uyku ve sağlıklı nefesten geçtiğini söyledi.