Son dakika Dünya Su Günü haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Dünya Su Günü gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Dünya Su Günü haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 2.884 dunya su gunu haberi bulunmuştur.
Dünya Su Günü Zirvesi'nin beşincisi Konya’da gerçekleştiSu kaynaklarının korunması ve etkin su yönetimi konularında farkındalık yaratmak amacıyla, Webagron Tarımsal İçerik Platformu tarafından düzenlenen 5’inci Dünya Su Günü Zirvesi, gerçekleştirildi. Zirvede Konya'nın kuraklık ve su yönetimi sorunlarına dikkat çekilerek, sektördeki çözüm önerileri ve iş birliklerinin geliştirilmesi hedeflendi. Etkinlik, suyun verimli kullanımı, tarımsal sulama teknikleri ve su yönetimi üzerine yapılan tartışmalarla sektördeki önemli isimleri bir araya getirdi.
Emine Erdoğan'dan '22 Mart Dünya Su Günü: Su Verimliliği Zirvesi'ne ilişkin paylaşımCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, suyun küresel olarak tüm ülkelerin bekasının, milli güvenliğinin ve gıda güvenliğinin konusu olduğunu, her bir kurumdan ve vatandaştan 'Ulusal Su Verimliliği Seferberliği'ni sahiplenmesini beklediğini bildirdi.
Emine Erdoğan'dan Dünya Su Günü’nde ‘su seferberliği’ çağrısıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Bir damla suda yaşamımız, medeniyetimiz, inancımız, kültürümüz, hülasa tarihimiz gizlidir. Milletimizin hiçbir zaman, bu nimetten mahrum kalmamasını, Allah'tan niyaz ediyorum. Yediden yetmişe herkesi, su seferberliğinde yerini almaya davet ediyorum" dedi.
Doç. Dr. Özçelik: Bodrum'da yaz ortasına kadar yetecek su varMuğla'nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum'a su sağlayan Mumcular Barajı'nda su seviyesi yüzde 35, Geyik Barajı'nda ise yüzde 50 civarında seyrediyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "Barajlardaki su seviyesi bakımdan geçtiğimiz yıllara göre daha iyi durumdayız. Bu ise yazın ortasına kadar yetecek suyumuz olduğunu gösteriyor" dedi.
Dr. Kesici: 'Su Kanunu' bir an önce çıkarılmalıTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, bir an önce Su Kanunu'nun çıkarılması gerektiğini belirterek, "1 litrelik şişelenmiş su için yaklaşık 17 litre su tüketiliyor. 17 litre suyun yüzde 61'i plastik ham madde üretiminde, yüzde 16'sı işlenme, yüzde 17'si enerji ve sadece yüzde 6'sı içtiğimiz su olarak tüketiliyor" dedi.
Prof. Dr. Demir: Ülkemizin dörtte üçü kuraklıkla karşı karşıyaSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Yusuf Demir, "Ülkemizde, ocak ayında geçen yıla göre yağış miktarı yüze 60, şubat ayında ise yüzde 40’a varan bir azalma göstermiştir. Son üç aylık verilere göre ise ülkemizin dörtte üçü ciddi kuraklık riskiyle karşı karşıyadır” dedi.
Prof. Dr. Tan: Suyu koruyup, tasarruf etmek zorundayızTrakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, iklim değişikliğinin etkilerinin yoğun olarak hissedildiği Türkiye'nin, 2030 yılı sonrasında 'su kıtlığı' çeken ülkeler arasında yer alacağının öngörüldüğünü belirterek, "Bu durum bize çok net bir mesaj veriyor: Artık suyu korumak, tasarruf etmek ve sürdürülebilir politikalar geliştirmek zorundayız. Aksi takdirde gelecek nesillere susuzluk ve kuraklıkla boğuşan bir dünya, miras bırakacağız" dedi.
Su kıtlığına dikkat çekmek için Dünya Su Günü Buluşması gerçekleştirildiGaranti BBVA, dünyanın en büyük sorunlarından biri olan su kıtlığına dikkat çekmek amacıyla Çevre TV ve Ekonomi Gazetecileri Derneği iş birliğiyle gerçekleştirilen Dünya Su Günü Buluşması'nın ana sponsoru oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde 'Barış için Sudan Faydalanmak' temasıyla düzenlenen buluşmada Türkiye'de suyun mevcut durumu, riskler, risk yönetimi ve suyun verimli kullanımıyla ilgili çözüm önerileri akademisyenler, kamu, iş dünyası, STK temsilcileri ve gençlerin katılımıyla değerlendirildi.
Bakan Yumaklı: 2050'de yüzde 55 daha fazla suya ihtiyacımız olacakTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "2030’da ülkemizde su kaynakları yüzde 20 oranında azalırken, nüfusumuzun yüzde 10 oranında artması bekleniyor. 2050’de artan nüfusla birlikte gıda ihtiyacını karşılamak için yüzde 65-70 daha fazla gıdaya, bu gıdayı üretmek için de yüzde 55 daha fazla suya ihtiyacımız olacak" dedi.
Emine Erdoğan: Suyumuza sahip çıkalımCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "22 Mart Dünya Su Günü'nde vicdan defterlerimizde yeni bir sayfa açalım, suyumuza sahip çıkalım" dedi.
DeFacto, CEO Water Mandate'i imzaladıGlobal moda markası DeFacto, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin girişimlerinden CEO Water Mandate'i imzaladığını duyurdu.
Dr. Kesici: Su, 'Su Kanunu' ile korunmalıTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye'de suyun kalite ve miktarında çok ciddi sorunlar yaşandığına dikkati çekti. Neredeyse 40 yıldır hazır ve gündemde olan 'Su Kanunu'nun çıkarılması ve uygulanması çağrısında bulunan Dr. Kesici, "Su, Su Kanunu ile korunmalıdır" dedi.
Vodafone Business’tan tarımsal sulama ve sürdürülebilirliğe katkıİşletmelerin teknoloji iş ortağı Vodafone Business, dijitalleşmenin gücünü kullanarak sürdürülebilirlik ve su tasarrufu konusunda değer yaratmaya devam ediyor. IoT tabanlı Dijital Tarım İstasyonu ve Akıllı Tarım ve Sulama çözümlerini kullanarak tarımsal sulamada yüzde 40’a varan tasarruf sağlayan çiftçiler doğal kaynakları doğru zamanda ve yerinde kullanabilirken, bu sayede ürün verimliliğinde de yüzde 15’e varan iyileşmeler elde ediyor.
Seramiksan, vitrifiye ürünleriyle su tasarrufu sağlıyorGelecek nesillere daha yaşanabilir bir gelecek miras bırakmak için yüzde 0 atık ürün, yüzde 0 atık su politikasını uygulayan seramik ve vitrifiye markası Seramiksan, çevre dostu ürünleriyle tüketicilerinin sudan tasarruf yapmasını sağladığını duyurdu.
Dünya su günü: Deprem bölgesindeki sahra hastanesinde su böyle arıtılıyor22 Mart Dünya Su Günü sebebiyle Hatay’daki sahra hastanesinde suyun nasıl arıtıldığı konusunda bilgi veren Avrupa Birliği (AB) Sivil Koruma Mekanizması, sahra hastanesinin kendine ait mobil su arıtma sistemi olduğunu vurgulayarak acil durumlarda temiz suyun önemine dikkat çekti.
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: Kuraklığa karşı sarnıç kültürüne dönmeliyizBeşiktaş’ta, ‘Deprem ve Kuraklık Gölgesinde 22 Mart Dünya Su Günü’ paneli düzenlendi. Panelde konuşan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye’de ‘boruları döşeyelim’ mantığıyla ilerleniyor, bu yanlış. Eski Anadolu sarnıç kültürüne dönerek suyu bir yerde toplamalıyız” dedi.
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: Kuraklığa karşı sarnıç kültürüne dönmeliyiz Beşiktaş’ta, ‘Deprem ve Kuraklık Gölgesinde 22 Mart Dünya Su Günü’ paneli düzenlendi. Panelde konuşan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye’de ‘boruları döşeyelim’ mantığıyla ilerleniyor, bu yanlış. Eski Anadolu sarnıç kültürüne dönerek suyu bir yerde toplamalıyız” dedi.
Prof. Dr. Orta: Kuraklık göç getirecekTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, kuraklığın çok sıkı geldiğini belirterek, “Tüm canlıları etkiler, çok sinsi gelir, ne kadar kalacağı belli olmaz. Tüm canlıları çaresiz bırakır, depremde insanlardan başka çok ölen olmadı ama kuraklıkta tüm canlılar, ekosistem durur, istop eder her şey. O çaresizlik içerisinde ne kadar süreceğini de bilemezsiniz ve o çaresizlik de göçlere kadar sürer gider. Trakya'da böyle bir sonu bekliyorum" dedi.
Prof. Dr. Orta: Kuraklık göç getirecekTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, kuraklığın çok sıkı geldiğini belirterek, “Tüm canlıları etkiler, çok sinsi gelir, ne kadar kalacağı belli olmaz. Tüm canlıları çaresiz bırakır, depremde insanlardan başka çok ölen olmadı ama kuraklıkta tüm canlılar, ekosistem durur, istop eder her şey. O çaresizlik içerisinde ne kadar süreceğini de bilemezsiniz ve o çaresizlik de göçlere kadar sürer gider. Trakya'da böyle bir sonu bekliyorum" dedi.
Çanakkale'de su tasarruf aparatı dağıtımına başlandıÇanakkale'deki Atikhisar Barajı'nda su miktarının azalmasıyla Çanakkale Belediyesi, encümen kararıyla su tüketimine kısıtlama getirmesinin ardından, su tasarrufu ve kaynakların verimli kullanılmasına dikkat çekmek için perlatör (musluk başlığına takılan su tasarruf aparatı) dağıtmaya başladı.
"Erkekler için 3 litreye kadar, kadınlar için 2 litreye kadar sıvı tüketilmesi önemli"İstanbul'da uzmanlar, 22 Mart Dünya Su Günü etkinliğinde bir araya geldi. Prof. Dr. Bülent Önal, "Günlük 8 bardağın altında kalmamak koşuluyla 8-12 bardak arası su tüketimi bizim günlük ihtiyacımızı karşılar. Çok fazla su içmek de istemeyiz. Çünkü su zehirlenmesi diye de bir şey var" dedi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Murt ise "Erkekler için 3 litreye kadar, kadınlar için de 2 litreye kadar sıvı tüketilmesi önemli" diye konuştu. Hamidiye Su Genel Müdürü Hüseyin Çağlar ise olası İstanbul depreminde temiz su ihtiyacı için çalıştıklarını belirtti.
Dünya Su Günü ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.