Oynatma Listesi
VİDEO

"Erkekler için 3 litreye kadar, kadınlar için 2 litreye kadar sıvı tüketilmesi önemli"

İstanbul'da uzmanlar, 22 Mart Dünya Su Günü etkinliğinde bir araya geldi. Prof. Dr. Bülent Önal, "Günlük 8 bardağın altında kalmamak koşuluyla 8-12 bardak arası su tüketimi bizim günlük ihtiyacımızı karşılar. Çok fazla su içmek de istemeyiz. Çünkü su zehirlenmesi diye de bir şey var" dedi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Murt ise "Erkekler için 3 litreye kadar, kadınlar için de 2 litreye kadar sıvı tüketilmesi önemli" diye konuştu. Hamidiye Su Genel Müdürü Hüseyin Çağlar ise olası İstanbul depreminde temiz su ihtiyacı için çalıştıklarını belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Hamidiye Su tarafından düzenlenen etkinliğe İBB Sağlık Daire Başkanlığı Sağlık ve Hıfzıssıhha Şube Müdürü Uz. Dr. Hakan Yılmaztürk, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden hekimler, daire başkanlıklarından kurum çalışanları ve ev sahibi Hamidiye Su Genel Müdürü Hüseyin Çağlar katıldı. Uzmanlar insan sağlığı için su tüketiminin önemine vurgu yaptı.

"İDRAR RENGİ KOYUYSA O VÜCUDUN SUYA İHTİYACI VARDIR"

Üroloji uzmanı Prof. Dr. Bülent Önal, "Bizim vücudumuzun yüzde 60-70'i su. Üstelik bebekken yüzde 85, yaşımız arttıkça giderek bu su miktarı azalıyor. Benim yaşlarımda yaklaşık yüzde 55-60, daha ileri yaşlarda yüzde 50'si su. Dolayısıyla biz sudan oluşan bir organizmayız. Suyu tüketmek durumundayız. Günlük 8 bardağın altında kalmamak koşuluyla 8-12 bardak arası su tüketimi bizim günlük ihtiyacımızı karşılar. Çok fazla su içmek de istemeyiz. Çünkü su zehirlenmesi diye de bir şey var. Yani hiçbir hastamızı içebildiğin kadar iç, hiç böyle tavsiyelerde de bulunmayız. Dolayısıyla istediğimiz şey ya herkesin günde bir buçuk iki litre yaz aylarında biraz daha artırarak terlemeyle kayıp olduğu için sıvı alması. Bunu da en kolay aslında yeterli sıvı alıp almadığını kontrol edebilmenin yolları gidip sürekli idrar tahlilleri yaptıramayacaklarına göre idrar yaparken idrarlarının rengine baksınlar. Açık sarı renkte ise yeterince sıvı almış demektir. İdrar rengi koyuysa o vücudun suya ihtiyacı vardır. İdrarını yaptıktan sonra gitsin bir bardak su içsin" dedi

"ERKEKLER İÇİN 3 LİTREYE KADAR, KADINLAR İÇİN DE 2 LİTREYE KADAR SIVI TÜKETİLMESİ ÖNEMLİ"

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Murt ramazan ayında su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Ramazan ayının gelmesiyle birlikte günümüzün çok büyük bir kısmında gerekli beslenmeden gerekse sıvı tüketiminden uzak duracağız. Tabi oruç tutmanın vücudumuz için çok önemli faydaları var. Yalnız bununla beraber susuz kalmak bir risk oluşturabilir. Bunun önüne güzel sofralarımızdan, yemeklerden ve tatlıların arasından su tüketimini unutmamamız gerekiyor. Vücudun su ihtiyacı ayrım yapmaz. Yani biz ramazan öncesinde ne kadar suya ihtiyacımız varsa ramazan ayında da o kadar ihtiyacımız var. Bir anda su tüketilmemeli. İftarla sahur arasına yayılarak su tüketimi yapılabilir. Erkekler için 3 litreye kadar, kadınlar için de 2 litreye kadar sıvı tüketilmesi önemli. Belli bir zaman aralığına bunu yayarak tüketmek vücudumuz için daha faydalı olacaktır, daha sağlıklı olacaktır. Suyun pH değerinin çok az baza doğru yaklaşması, yani 7'nin üstünde olması, 7-8 aralığı biraz daha ideal kabul edilebilir. Bu sayede vücudumuzdaki asit oluşumu da dengeleyecektir. Vücudumuzun yüzde 60'nın su olduğu, suyun yaşamın temeli olduğu, her bir hücremizin vücudumuzdaki bütün organların, bütün dokuların suya ihtiyacı olduğu unutulmamalı. Suyu gerek sofralarımızda gerek gündelik hayatımızda gereken önemi vermemiz gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum" diye konuştu.

"İSTANBUL'UN İÇME SUYUNU DEPREME HAZIRLIKLI HALE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ" 

Hamidiye Su Genel Müdürü Hüseyin Çağlar olası İstanbul depreminde temiz su ihtiyacı için çalıştıklarını belirterek, "Deprem gösterdi ki bize İstanbul genelinde sağlıklı içme suyu, afet anında çok gerekli. Bu nedenle Hamidiye olarak İstanbul'un içme suyunu depreme hazırlıklı hale getirmek için çalışıyoruz. Aslında suyun depolanması ve deprem sırasında hazır olması için depo alanları geliştiriyoruz. Yerinde üretim çok önemli, Hatay bunu gösterdi bize. Hatay'a biz buradan1200 kilometreden 108 TIR içme suyu gönderdik. Buradan su 24 saatte gidiyor. Demek ki bizim Hatay'da bir su tesisimiz olabilseydi bu çok daha hızlı olacaktı. O yüzden burada da yaygınlaştırmaya yani sadece Kemerburgaz'daki Belgrad ormanlarından gelen su dışında da İstanbul'da yaygın bir şekilde suyu üretebilmeyi planlıyoruz. Buradaki amaç İstanbul depremine hazırlık aslında. Bunlar bizler için bir ders" şeklinde konuştu.

Mikail BIYIKLI-Serkan KÖYMEN / İSTANBUL,(DHA)- 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER