Diyabet hastalarına 'Etin yanında düşük glisemik indeksli karbonhidrat tüketimi' uyarısıÇukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Sert, bayramda özellikle diyabetliler için etin yanında karbonhidrat tüketimine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Eğer çok fazla şekilde et yer ve yanına da salata, sebzeler gibi düşük glisemik indeksli karbonhidratlardan oluşan garnitürler alınmazsa, insülin veya insülin salgılatan ilaç alıyorlarsa hipoglisemi dediğimiz şeker düşmesi yaşayabilir. Sonrasında da koma ve ölüme kadar giden durumlar olabilir" dedi.
Uzmanından ‘karbonhidratlı gıdalardan uzak durun’ uyarısı14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle hem diyabet hastası hem de adaylarına çeşitli önerilerde bulunan Medicana International İstanbul Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Nujen Bozkurt, Türkiye’de diyabet görülme oranının her geçen gün daha da arttığını belirterek “Beslenme ile diyabet arasında da doğrudan ilişki vardır. Bu yüzden şekerden korunmak için dengeli ve sağlıklı beslenme şekli önemlidir. Hastalarımıza; protein ve lif açısından zengin, sebze ağırlıklı beslenme, karbonhidrat ve glisemik indeksi düşük şekilde beslenmelerini öneriyoruz” dedi.
"Olumsuz duygular yaşayanlar karbonhidratlı besinler tüketiyor"Kişilerin olumsuz duygular yaşadıkları anda karbonhidratlı ve yağlı besinleri tercih ettiklerini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Orhan Karaca, genç kadınların bu bozukluğa daha yatkın olduğunu ve daha çok karbonhidrat, yağ türü besinler tercih ettiklerini söyledi.