Son dakika diyabet haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan diyabet gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan diyabet haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.472 diyabet haberi bulunmuştur.
'Obezite sadece sayılara indirgenemeyecek kadar önemli bir hastalık'Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özlem Haliloğlu, dünya genelinde 650 milyon yetişkin, 340 milyon ergen ve 39 milyon çocuk olmak üzere 1 milyardan fazla kişinin obezite ile mücadele ettiğini söyledi. Doç. Dr. Haliloğlu, "Obezitenin sadece bir sayı üzerinden değerlendirilmesi yeterli olmaz. Hastalığın daha kapsamlı bir bakış açısıyla ele alınması gerekiyor. Avrupa Obezite Derneği (EASO), obezite tanısının sadece beden kitle indeksi gibi bir ölçümle değil, aynı zamanda bireylerin detaylı klinik değerlendirmeleriyle yapılmasını öneriyor. Bu yeni bakış açısıyla hem dünyada hem ülkemizde hızla artan obezitenin tanı ve tedavi yöntemleri önümüzdeki dönemde güncellenebilecek" dedi.
‘İnfluenza, bazı çocuklarda ciddi seyredebilir’Kış aylarının en yaygın solunum yolu hastalıklarından biri olan influenza (grip), özellikle çocukları etkileyerek yüksek ateş, halsizlik ve solunum sıkıntıları gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Senem, “İnfluenza, sağlıklı bireylerde genellikle hafif seyrederken, bazı çocuklar için ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Özellikle 5 yaş altı çocukların, bağışıklık sistemi zayıf olanların ve kronik hastalığı bulunan çocuklar risk altında” dedi.
Prof. Dr. Alper Sönmez: Kandaki yağ oranının kontrol edilmesi önemliEndokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, "Günümüzde en az obezite ve diyabet kadar sağlığımızı tehdit eden bir başka sorun da dislipidemidir. Kan yağlarının (trigliserit ve kolesterol) anormal düzeylerde olmasıyla karakterize olan dislipidemi, kalp-damar sağlığını hayati şekilde etkiliyor ve çeşitli diğer hastalıkların da önünü açıyor. Dislipideminin erken teşhisiyle kişi sağlığını kontrol edebilir ve en uygun tedavilerle sağlıklı bir yaşam sürebilir. Dislipidemi erken tanınması mümkün, tedavisi kolay bir metabolik hastalıktır. Kandaki yağ oranınızı kontrol ettirmenizde fayda var” dedi.
'Safra kesesi taşları zamanında tedavi edilmezse ciddi sorunlara neden olabilir'Toplumda yaklaşık yüzde 15 oranında görülen safra taşları özellikle 40 yaş üstü kadınları daha çok etkiliyor. Her safra kesesi taşı ameliyat gerektirmemekle birlikte ameliyatın geciktirilmesinin de ciddi komplikasyonlar yaratabileceğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Umman, “Asıl mesele, taşın belirti verip vermediği ve hastanın genel sağlık durumuna olan etkisidir. Özellikle belirli risk faktörlerine sahip kişilerde ameliyat erken planlanabilir. Hastalar doktora başvurmayı geciktirirse, safra kesesi tamamen iltihaplanabilir, safra yollarına düşen taşlar tıkanmaya yol açarak sarılık yapabilir veya pankreas iltihabı gibi çok ciddi sorunlara neden olabilir” diye konuştu. Doç. Dr. Umman, safra kesesi ameliyatlarıyla ilgili gelişmelerden de bahsetti.
'Safra kesesi taşları zamanında tedavi edilmezse ciddi sorunlara neden olabilir'Toplumda yaklaşık yüzde 15 oranında görülen safra taşları özellikle 40 yaş üstü kadınları daha çok etkiliyor. Her safra kesesi taşı ameliyat gerektirmemekle birlikte ameliyatın geciktirilmesinin de ciddi komplikasyonlar yaratabileceğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Umman, “Asıl mesele, taşın belirti verip vermediği ve hastanın genel sağlık durumuna olan etkisidir. Özellikle belirli risk faktörlerine sahip kişilerde ameliyat erken planlanabilir. Hastalar doktora başvurmayı geciktirirse, safra kesesi tamamen iltihaplanabilir, safra yollarına düşen taşlar tıkanmaya yol açarak sarılık yapabilir veya pankreas iltihabı gibi çok ciddi sorunlara neden olabilir” diye konuştu. Doç. Dr. Umman, safra kesesi ameliyatlarıyla ilgili gelişmelerden de bahsetti.
‘Fast food tarzı gıdalar, kanser gelişimine zemin hazırlıyor’Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Karabulut günümüzde hazır yiyecek ve işlenmiş gıdaların popülerliğinin arttığını ifade ederek, “Bu ürünlerin hayatımıza girmesi beslenme alışkanlıklarımızda önemli değişikliklere yol açtı” dedi. Op. Dr. Ayhan Çevik ise kanser riski açısından bazı işlenmiş gıdaların daha tehlikeli olarak değerlendirildiğini belirterek, “Yüksek şeker ve trans yağ içeren işlenmiş gıdalar da kanser riskiyle ilişkilendirilmiştir. Özellikle fast food tarzı gıdalar, işlenmiş tatlılar ve gazlı içecekler, vücutta enflamasyona yol açarak kanser gelişimine zemin hazırlayabilir. Ayrıca ağır işlenmiş gıda ürünleri, yüksek ısıda pişirilen gıdalar ve trans yağlar içeren gıdalar da genellikle sağlık açısından olumsuz etkilere sahiptir” diye konuştu.
Deve güreşlerini izlerken kalp krizi geçiren CHP'li meclis üyesi, hastanede hayatını kaybettiAydın'ın Kuyucak ilçesinde düzenlenen Kuyucak Deve Güreş Festivali'nde, protokol tribününde bulunan CHP'li Kuyucak Belediye Meclis üyesi Ömer Gerçeker (61) bir an da yere yığıldı. Davetliler arasında bulunan Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik'in ilk müdahalesiyle duran kalbi yeniden çalıştırılıp hastaneye kaldırılan Gerçeker, burada hayatını kaybetti.
'Çevre dostu yaşam kalp sağlığını da koruyor'Beslenme ve Diyet Uzmanı Sedef Aksu, sıfır atık ve organik beslemenin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri hakkında bilgi verdi. Aksu, "Sıfır atık beslenme, gıda israfını azaltarak sera gazı emisyonlarını düşürür ve doğal kaynakların korunmasına yardımcı olur. Bu beslenme tarzı, sağlıklı besinler tüketmeyi teşvik ederken, gıda üretimindeki olumsuz etkileri de azaltır. Planlı alışveriş yapmak, yerel ve mevsimsel gıdaları tercih etmek, yemek artıklarını değerlendirmek ve doğru saklama yöntemlerine dikkat etmek, sıfır atık beslenmenin temel unsurlarıdır. Kalp sağlığı için gerekli olan besinler arasında omega-3 zengini balıklar, sebzeler, meyveler ve tam tahıllı gıdalarda da bulunur. Bu besinlerin düzenli tüketimi, kalp sağlığını destekler ve kalp hastalıkları riskini azaltabilir" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bolu-Kartalkaya faciasından turizmcilerimizin ders çıkaracağına inanıyorumCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Turizmde yükselmek istiyorsak, zihniyet değişikliğine gitmemiz şart. İnsan hayatına ve onuruna gerekli değeri vermeyen bir anlayışın, bilhassa turizm sektöründe asla başarı şansı yoktur. Sektörün sağlıklı büyüyebilmesi için, çürükleri ayıklaması tercihten öte zaruret halini almıştır. Hepimizin yüreğini dağlayan Bolu-Kartalkaya faciasından turizmcilerimizin de gereken dersi çıkaracaklarına inanıyorum" dedi.
'Tütün kullanımı pek çok kanser türüne davetiye çıkarıyor'Uluslararası Kanser Savaş Örgütü tarafından 2000'de ilan edilen 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde kanserle ilgili farkındalığı yükseltmek, kanserin ne olduğunu anlatmak, erken tanı ve erken tedaviyle kanser hakkında bilgilendirme yapılması hedefleniyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emine Yıldırım, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, günümüzde kanser vakalarının artışındaki nedenlere değindi, risklerin azaltılmasına ilişkin tavsiyede bulundu.�
Prof. Dr. Akhan’dan influenza uyarısıKocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, halk arasında grip olarak bilinen influenzanın yaygınlaştığına ve şu an pik yaptığına dikkat çekerek, “Bu virüslerin koronavirüsteki gibi semptomları arasında çok büyük bir fark yok. Hemen hepsi aynı şekilde başlıyor ancak koronavirüsün koku almanın, tat almanın gitmesi gibi çok temel bazı bulguları vardı. Bu aslında koronavirüs için çok spesifik bir özellik oldu ama onun dışındaki özellikleri çok benzer” dedi. Öte yandan, KOÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne son 3 ayda 17 bin 241 kişinin influenza belirtileri nedeniyle başvurduğu öğrenildi.
Bakan Işıkhan: 2 bin 650 diyabetli çocuğumuz glukoz izlem cihazlarına erişim sağladıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 18 yaş altındaki Tip 1 diyabet hastaları için geri ödeme kapsamına alınan sürekli cilt altı glukoz izlem cihazlarından bugüne kadar 2 bin 650 kişinin yararlandığını açıkladı.
'Depresyon demans riskini iki kat artırabilir'Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, 14 çevresel faktörün Demans hastalığıyla ilişkisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Özellikle erken yaştaki depresyonun demans üzerindeki etkisine dikkat çeken Prof. Dr. Asil, “Demans riskinde 2 kat veya daha fazla artışla tutarlı bir şekilde ilişkili olduğu çalışmalara yansımıştır" dedi.
‘Her gün tüketilen yarım greyfurt, karaciğer sağlığı için önem taşıyor'GASTROENTEROLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Bülent Yaşar, karaciğer sağlığını korumak için Akdeniz tipi beslenme, düzenli egzersiz ve doğal çözümlerin önemini vurguladı. Greyfurt, filtre kahve, bitter çikolata, enginar ve nar gibi besinlerin faydalarına dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, "Sağlıklı bir yaşam için alkol ve sigaradan uzak durulması gerekiyor. Ayrıca her gün tüketilen yarım greyfurt, karaciğer sağlığı için önem taşıyor” diye konuştu.
‘Kolesterol düşürücü tedavide kişiselleştirilmiş yaklaşım dönemi başladı’Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem Esen, kolesterol tedavisinde kişiselleştirilmiş yaklaşımın önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Esen, “Kolesterol düşürücü tedavide kişiselleştirilmiş yaklaşım dönemi başladı. Kolesterol düşürücü ilaçlar, damar sertliğine bağlı olayları, yani kalp krizi, inme ve ölüm oranlarını yüzde 25 oranında azaltmaktadır. Bu tedavilerin etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır” dedi.
‘Erken teşhis ve tedavi görme engelini büyük oranda önlüyor’Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kadriye Ufuk Elgin, “Çoğu görme engelli birey kalıtımsal, doğuştan hastalıklar sebebiyle görme engelli hale gelmektedir. Akraba evlilikleri, hamile bireyin geçirdiği çeşitli enfeksiyonlar, kan uyuşmazlığı veya prematür doğumlar sonucu dünyaya gelen çocukların çoğu görme engelli adaylarıdır. Dolayısıyla bu hastalıkların erken teşhis edilmesi ve erken tedavisi görme engelini büyük oranda önlüyor. Ayrıca, şeker hastalığı yani diyabet ya da glokom ve yaşa bağlı sarı nokta hastalığı, özellikle ileri yaşlarda çok önemli görme engeli riski teşkil etmektedir. Bunlar kesinlikle erken teşhisle ve erken tedaviyle önlenebilir” dedi.
‘Erken teşhis ve tedavi görme engelini büyük oranda önlüyor’Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kadriye Ufuk Elgin, “Çoğu görme engelli birey kalıtımsal, doğuştan hastalıklar sebebiyle görme engelli hale gelmektedir. Akraba evlilikleri, hamile bireyin geçirdiği çeşitli enfeksiyonlar, kan uyuşmazlığı veya prematür doğumlar sonucu dünyaya gelen çocukların çoğu görme engelli adaylarıdır. Dolayısıyla bu hastalıkların erken teşhis edilmesi ve erken tedavisi görme engelini büyük oranda önlüyor. Ayrıca, şeker hastalığı yani diyabet ya da glokom ve yaşa bağlı sarı nokta hastalığı, özellikle ileri yaşlarda çok önemli görme engeli riski teşkil etmektedir. Bunlar kesinlikle erken teşhisle ve erken tedaviyle önlenebilir” dedi.
Diyabet ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.