Son dakika diyet haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan diyet gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan diyet haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.038 diyet haberi bulunmuştur.
Metabolizma hızını artırmak için 8 beslenme alışkanlığıBiruni Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, metabolizmayı hızlandırmak ve daha enerjik bir yaşam sürmek için beslenme alışkanlıklarının büyük önem taşıdığını belirtti. Çakaloğlu, metabolizmayı hızlandıran ve enerji seviyelerini artıran beslenme alışkanlıklarını paylaştı.
‘Yetersiz protein alımı, vitamin ve mineral eksikleri saç dökülmesini hızlandırıyor’SAÇ sağlığı ve beslenmenin doğrudan ilişkili olduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, “Saç dökülmesine karşı düzenli ve dengeli beslenmeye özen göstermeli, saçlarınızın kökten uca güçlenmesi için vitamin ve mineral kaynağı besinleri yeterli miktarda tüketmelisiniz” dedi.
‘Prostat kanserinde kullanılan robotik cerrahi, tedavide ilerleme kaydediyor’PROSTAT kanserinin erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu ve genellikle erken evrede belirti göstermediğini söyleyen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Altunrende, “Düzenli sağlık taramaları, erken teşhis imkanı sağlayarak tedavi başarısını artırıyor. Robotik cerrahinin prostat kanserinde kullanılmaya başlanması, tedavide ilerleme kaydedilmesine olanak tanımıştır” dedi.
Trabzonspor Divan Kurulu üyesi Çavuşoğlu: Trabzonspor başkaldırı abidesidirTrabzonspor Divan Kurulu adına konuşan Osman Çavuşoğlu, hakem hatalarına tepki göstererek "Trabzonspor büyük ve güçlü bir camiadır. Kimseye diyet borcu yoktur. Türk futbolunun en önemli mihenk taşlarından biridir. Trabzonspor bir başkaldırı abidesidir. Bizi yok saymak, hakkımızı gasp etmek asla mümkün değildir" dedi.
‘Böbrek hastalarında yanlış tüketildiğinde maydanoz bile zarar verebilir’Böbrek sağlığını korumanın yollarına dikkat çeken Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Reha Erkoç, “Sağlıklı bir böbrek için dengeli beslenme, fast- food, rafine hazır gıdalardan, işlenmiş et ürünlerinden tuzlu gıdalardan kaçınmak, yürüyüş, hareket vücut ağırlığının dengede tutulması önemlidir. Potasyumu yüksek bir böbrek hastasında 3 demet maydanozun limonla birlikte günler içinde tüketilmesi, potasyum yükselmesi ile ciddi aritmilere hatta kalp durmasına ve ölüme yol açabilir. Bu nedenle böbrek hastaları masum gibi gözükse de kür şeklinde yüksek hacimli bitkisel ürünleri tüketmemelidir” dedi.
‘Ergenlikte protein takviyesi, pek çok ciddi hastalığa yol açabilir’Biruni Üniversite Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Çakaloğlu özellikle ergenlik döneminde gençlerin rağbet ettiği protein takviyelerinin kullanımı konusunda aileleri uyardı. Çakaloğlu, "Hazır proteinli içecekler, barlar, tozlar ve diğer takviyeler ergenlerde böbrek sorunları gibi pek çok ciddi hastalığa yol açabilir" dedi.
‘Meme Kanseri riskini azaltmak mümkün’Her sene Ekim ayında tüm dünyada Meme Kanseri’ne farkındalık yaratmak için farklı etkinlikler düzenleniyor. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Genel Cerrah Dr. Hüseyin Akyol da bu farkındalığa dikkat çekmek için bir kitap çıkardığını duyurdu. Hayat boyunca birçok faktörün meme kanseri riskini etkilediğini belirten Dr. Akyol, kaleme aldığı ‘50 Soruda Meme Kanseri’ kitabında, bu riski azaltmanın yöntemleri hakkında bilgiler verdiğini aktardı.
'30 yaşından önce çocuk sahibi olmak, meme kanserinden koruyabilir'Meme kanserinin genelde 50’li yaşlardan sonra görülmeye başladığını ve yaşla birlikte sıklığının arttığını belirten Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Cihan, “Obezite, beslenme, çocuk yapmama, emzirmeme gibi yaşam tarzları kanser oluşumuna katkıda bulunmaktadır. Meme kanserine özgü söylenebilecek en koruyucu yöntemler; 30 yaşından önce çocuk sahibi olmak ve uzun süreli emzirmek olarak söylenebilir. Bunun dışında, tüm kanser türlerine karşı koruyucu olan yaşam tarzı, meme kanserinden korunmak için de uygulanabilir” dedi.
Ameliyatsız 'tüp mide' tedavisi ile 10 günde 6 kilo verdiHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hemşire Mine Ayçetin (42), Doç. Dr. Cem Şimşek tarafından gerçekleştirilen ameliyatsız tüp mide (endoskopik sleeve gastroplasti) tedavisi ile 10 günde 6 kilo verdi. Ayçetin, uygulamanın ertesi günü işe başladığını söyleyerek, 1 yıl içinde 20 kilo kadar kilo kaybı beklentisi olduğunu söyledi.
Ameliyatsız 'tüp mide' tedavisi ile 10 günde 6 kilo verdiHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hemşire Mine Ayçetin (42), Doç. Dr. Cem Şimşek tarafından gerçekleştirilen ameliyatsız tüp mide (endoskopik sleeve gastroplasti) tedavisi ile 10 günde 6 kilo verdi. Ayçetin, uygulamanın ertesi günü işe başladığını söyleyerek, 1 yıl içinde 20 kilo kadar kilo kaybı beklentisi olduğunu söyledi.
FitChef, Ankara’da yemek hizmetine başladıİstanbul'da 13 yıldır hizmet veren hazır yemek markası FitChef, Ankara’da hizmet vermeye başladı. Yurt dışına da açılarak ekonomiye katkıda bulunacaklarını belirten FitChef CEO’su Okan Tegen, “Dünya genelinde sağlıklı beslenme trendi giderek yaygınlaşırken tüketicilerin tercihi artık pratik hazır yemeklerden yana oluyor. Taze, paket yemek servisi modeli, günlük beslenme rutinlerini kökten değiştirirken hem zamandan tasarruf edilmesini sağlıyor hem de porsiyon kontrolü gibi avantajlarıyla düzenli beslenmenin kapısını aralıyor. Global çapta süregelen bu tablonun Türkiye’de de benzerlik taşıdığını ortaya koyan Cognitive Market Research’ün verilerine göre Türkiye sağlıklı yemek dağıtım hizmeti pazarının 2024 sonunda 600 milyon TL'lik değere ulaşması bekleniyor” dedi.
‘Şok diyet hayatı tehlikeye sokuyor’Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Alyan, zayıflama uğruna vücudu aç bırakmanın beraberinde getirdiğini riskleri anlattı. Prof. Dr. Alyan, “Şok diyet hayatınızı tehlikeye sokuyor. Bu tür diyet programlarının 1-2 haftalık sıkı gıda kısıtlaması ile yüzde 10-15 gibi kilo kaybına neden olabilir. Vücut dengesinin bozulması, kalp krizleri ve ciddi aritmiler şeklinde karşımıza çıkar” dedi.
'Bağırsak florasının bozulması obeziteye neden olabiliyor'Beslenme ve Diyet Uzmanı Harika Özkaya Yurttadur, bağırsak florası yani mikrobiyota dengesinin bozulmasının obezite ve ilişkili hastalıkların ortaya çıkmasında önemli etkisinin olduğunu anlattı. Yurttadur, mikrobiyotanın sağlıklı bir dengeye getirilmesinin, kilo verme sürecinde ve obeziteyle mücadelede önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Uzman Dr. Alili: Çocukların obeziteye karşı korunması için düzenli egzersiz ve dengeli beslenme şartÇOCUK Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesiman Alili, ergenlik döneminde obez olanların yüzde 70'inin erişkinlikte de obezite sorunu yaşadığını belirterek, "Çocukların okul döneminde obezite riskine karşı korunması için, düzenli egzersiz ve dengeli beslenme şarttır. Çocuklara her gün en az bir saat hareket etmelerini sağlayacak aktiviteler yaptırmak, sağlıklı bir yaşam alışkanlığı oluşturmanın önemli bir adımıdır" dedi.
‘Lipödem tedavisinde Akdeniz diyeti faydalı olabilir’Cilt altındaki yağ dokusunun anormal bir şekilde birikmesiyle oluşan lipödem tedavisinde Akdeniz diyeti öneren Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, "Lipödem, genellikle ergenlik, gebelik veya menopoz dönemlerinde ortaya çıkan bir hastalıktır" dedi. Dursun, ayrıca bu hastalığın, cilt altındaki yağ dokusunun anormal bir şekilde birikmesi, damar problemleri, kronik iltihaplanma ve ağrı ile karakterize olduğunu da vurguladı.
Op. Dr. Salar: Hormon bozuklukları tedavi edilmediğinde kronikleşebiliyorBirçok kadının yaşam kalitesini etkileyen önemli bir sağlık sorunu olan hormon bozuklukları, altta yatan farklı birçok hastalığın göstergesi olabiliyor. Kadın Hastalıkları Doğum Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, adet düzensizliklerinden aşırı kilo alımına, saç dökülmesinden cilt problemleri ve gebe kalamamaya kadar farklı belirtilerle kendini gösteren hormon bozukluklarının kadının fiziksel ve ruhsal sağlığını etkilemekle birlikte yaşam kalitesinin de düşmesine neden olduğunu söyledi. Op. Dr. Salar, zamanında tanı alan tüm hormonal bozuklukların tedavi edilebildiğini, buna karşın tedavi edilmediğinde sorunun kronikleştiğini söyledi.
'Tatil dönüşü zayıflamak için detoks suyu tüketmek tehlikeli'Son dönemde tatil sonrası oldukça fazla tüketilen detoks suları hakkında uyarılarda bulunan Uzman Diyetisyen Ege Ramadanoğlu Turan, “Bu tür içecekler veya şok diyetler kişinin sağlığını tehlikeye sokabilir. Vücudun aşırı sıvı kaybetmesine yol açabilir ve elektrolit dengesini bozabilir. Bunların yerine sağlıklı ve dengeli beslenmek ve bol su tüketimine dikkat etmek çok daha önemlidir” dedi.
‘Aşırı meyve suyu tüketimi kalp sağlığını tehdit edebilir’Kalp sağlığını koruyabilmek için dikkat edilmesi gerekenlerden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cengiz Başar, “Kalp sağlığını korumak için günde 7-8 saat kaliteli uyku almak hedeflenmelidir. Her gün çeşitli meyve ve sebzeler tüketmek, kalp sağlığına faydalıdır. Ancak taze meyve yerine meyve suyu tüketmek, kan şekeri seviyelerinin hızla yükselmesine ve kilo alımına neden olabilir. Meyve suları doğal olarak sağlıklı gibi görünse de genellikle yüksek miktarda şeker içerirler ve fazla tüketimleri kalp sağlığının tehdit edebilirler” dedi.
Mustafa Öğretmen 10 yılda 20 binden fazla fidanı toprakla buluşturduErzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Yuva köyünde yaşayan 3 çocuk babası emekli öğretmen Mustafa Özer (74), 10 yılda çam, ıhlamur, dut ve bademden oluşan 20 binden fazla fidanı toprakla buluşturdu. Bir taraftan kırsal arazilere fidan diken bir taraftan da 5 ve 8'inci sınıf öğrencilerine ücretsiz deneme sınav soruları hazırlayan Özer, "Eğitime ve üretime bir parça katkım olursa çok mutlu olacağım" dedi.
Ani ve şiddetli karın ağrısı kalp krizi habercisi olabilirMedipol Üniversite Hastanesi'nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nihat Okçu, karın üst bölgesinde aniden ortaya çıkan ağrıların kalp krizi habercisi olabileceğini söyledi. Ağrıları önemsemek gerektiğini vurgulayan Okçu, 15 dakikadan uzun süren ani ve şiddetli ağrılar yaşandığında acil servise başvurulmasını tavsiye etti.
“Çocukları ekran karşısında yedirmek, obeziteyi tetikliyor”Ekran karşısında yemek yemenin dikkat dağınıklığına yol açarak çocukların ne kadar yediklerini fark etmelerini zorlaştırdığını belirten Uzman Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Yapılan çalışmalar ekran karşısında (özellikle televizyon izlerken) yemek yemenin, enerji alımını yüzde 20-30 oranında artırdığını göstermektedir. Bu durum, obezite riskini önemli ölçüde artırır” dedi.
"Alerji testinin pozitif çıkması aktif bir alerji olduğunu göstermeyebilir”Alerji ve atopinin birbirlerine benzerlikleri nedeniyle sıkça karıştırılan kavramlar olduğunu ve her iki durumda da alerji testlerinin pozitif değer gösterdiğini söyleyen Çocuk Alerjisi ve İmmünolojisi Uzmanı Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, “Ancak her pozitif sonuçta tedaviye gerek duyulmuyor. Özellikle ailelerin çocuklarında bu noktaya dikkat etmesi gerekiyor. Atopisi var diye çocukların hayatını kısıtlamamaları, gereksiz diyetlerle çocukların büyüme gelişmesini olumsuz etkileyecek sonuçlara neden olmamaları gerekir. Alerji testinin pozitif çıkması aktif bir alerji olduğunu göstermeyebilir” dedi.
Diyet ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.