Son dakika diyetisyen haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan diyetisyen gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan diyetisyen haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 750 diyetisyen haberi bulunmuştur.
‘Aşırı bitki çayı tüketimi, karaciğer ve böbrek hastalıklarına yol açabilir’Havaların soğumasıyla birlikte bitki çayı tüketiminin arttığına dikkat çeken Uzman Diyetisyen Gözdenur Çavuş Uka, “Sağlıklı görünen tüm beslenme alışkanlıklarında olduğu gibi bitki çayları tüketiminde de bilinçli davranılmalıdır. Özellikle bitki çayları, doğal diye kontrolsüzce tüketilmemelidir. Çünkü fazla tüketilen ve yanlış seçilen bitki çayları karaciğer ve böbrek hastalıklarına yol açabilir, sindirim sistemini rahatsızlıklarını artırabilmektedir” dedi.
'Türkiye'nin en acı biberi zayıflamaya yardımcı oluyor'Hatay'da 2 bin 347 dekarda üretilen, 50 bin scoville acılık değeri ile 'Türkiye'nin en acı biberi' olma özelliği taşıyan Samandağ biberinde hasat beklenirken; diyetisyen İzem Zekiye Tum, "Uygun bir miktarda tüketildiği zaman vücuda ciddi faydalar sağlamaktadır. En önemlisi, metabolizmayı hızlandırır ve zayıflamaya yardımcı olur" dedi.
'Türkiye'nin en acı biberi zayıflamaya yardımcı oluyor'Hatay'da 2 bin 347 dekarda üretilen, 50 bin scoville acılık değeri ile 'Türkiye'nin en acı biberi' olma özelliği taşıyan Samandağ biberinde hasat beklenirken; diyetisyen İzem Zekiye Tum, "Uygun bir miktarda tüketildiği zaman vücuda ciddi faydalar sağlamaktadır. En önemlisi, metabolizmayı hızlandırır ve zayıflamaya yardımcı olur" dedi.
'Maden suyunu yemekten 30 dakika geçtikten sonra tüketin'Doğru miktarlarda ve bilinçli tüketildiğinde doğal maden suyunun, sağlığı destekleyen bir içecek olduğunu belirten Diyetisyen Ceyda Demirel, “Sağlıklı bir birey için günde 1-2 şişe (200-400 ml) maden suyu tüketimi yeterlidir. En uygun zaman, yemekten yaklaşık 30 dakika sonrasıdır” dedi.
‘Her 6 saniyede 1 kişi, diyabet nedeniyle hayatını kaybediyor’Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cüneyd Anıl, dünya genelinde her 6 saniyede 1 kişinin diyabet nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, “Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) verilerine göre dünyada her 10 erişkinden 1'i, Avrupa'da ise her 11 erişkinden 1'i diyabetle mücadele ediyor. Türkiye’de ise, bu oran daha çarpıcı. 1997-1998 yıllarında yüzde 7,2 olan diyabet sıklığı, 2010 yılında yüzde 13,7’ye yükseldi ve artış trendi devam ediyor” dedi. Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci ise, ‘şok’ diyetlere karşı uyarılarda bulunarak, kişiye özel olmayan, kısa sürede hızlı kilo kaybı vaat eden diyetler diyabetliler için büyük risk taşıdığını söyledi.
Metabolizma hızını artırmak için 8 beslenme alışkanlığıBiruni Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, metabolizmayı hızlandırmak ve daha enerjik bir yaşam sürmek için beslenme alışkanlıklarının büyük önem taşıdığını belirtti. Çakaloğlu, metabolizmayı hızlandıran ve enerji seviyelerini artıran beslenme alışkanlıklarını paylaştı.
‘Yetersiz protein alımı, vitamin ve mineral eksikleri saç dökülmesini hızlandırıyor’SAÇ sağlığı ve beslenmenin doğrudan ilişkili olduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, “Saç dökülmesine karşı düzenli ve dengeli beslenmeye özen göstermeli, saçlarınızın kökten uca güçlenmesi için vitamin ve mineral kaynağı besinleri yeterli miktarda tüketmelisiniz” dedi.
Ümraniye'de Dünya Di̇yabet Günü dolayısıyla Sağlıklı Yaşam Atölyesi düzenlendiÜmraniye Belediyesi ve Türkiye Diyabet Cemiyeti iş birliğiyle Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Aliya İzzetbegoviç Kültür Merkezi’nde Sağlıklı Yaşam Atölyesi düzenlendi. Etkinlik kapsamında diyabet tanısı veya diyabet riski taşıyan bireylere yönelik, sağlıklı kahvaltı tabağının nasıl oluşturulacağı, meyve ile meyve suyu arasındaki farklar ve etiket okuma gibi önemli konular hakkında eğitim verildi.
‘Türkiye, diyabet sıklığında Avrupa’da ilk sırada’Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, “Avrupa'da diyabet sıklığı en yüksek olan ülke konumundayız. Türkiye’de her iki diyabetli bireyden biri diyabetli olduğunun farkında değil” dedi.
‘Odaklanma sorunları ile baş edemiyorsanız beyin sisi olabilirsiniz’Stresli bir yaşam, uyku bozuklukları, bazı ilaç tedavileri, beslenme ve yaşam tarzı değişkenlerinin beyin sisi görülmesine neden olabileceğini belirten Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, “Yeni bir şeyler öğrenmede güçlük çekiyor, konsantrasyon bozukluğu yaşıyor, odaklanma sorunları ile baş edemiyorsanız; beyin sisi ile karşı karşıya olabilirsiniz” dedi.
‘Ergenlikte protein takviyesi, pek çok ciddi hastalığa yol açabilir’Biruni Üniversite Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Çakaloğlu özellikle ergenlik döneminde gençlerin rağbet ettiği protein takviyelerinin kullanımı konusunda aileleri uyardı. Çakaloğlu, "Hazır proteinli içecekler, barlar, tozlar ve diğer takviyeler ergenlerde böbrek sorunları gibi pek çok ciddi hastalığa yol açabilir" dedi.
‘Gıda katkı maddeleri ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir’Tüketilen gıdaların içerdiği katkı maddelerinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini açıklayan Diyetisyen Gizem Özölmez, raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılan gıda katkı maddelerinin, doğru kullanılmadığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
Meme Kanserini yenen hastalar buluştuHisar Hospital Intercontinental Bütünleşik Onkoloji Merkezi tarafından düzenlenen ‘Meme Sağlığı Farkındalık Etkinliği’ meme kanserini yenen ve kanserle mücadelesi devam eden hastaları bir araya getirdi. Meme sağlığı alanında öncü doktorların ve sağlık profesyonellerinin de katıldığı etkinlikte erken teşhisin ve rutin kontrollerin önemi vurgulandı.
Meme Kanserini yenen hastalar buluştuHisar Hospital Intercontinental Bütünleşik Onkoloji Merkezi tarafından düzenlenen ‘Meme Sağlığı Farkındalık Etkinliği’ meme kanserini yenen ve kanserle mücadelesi devam eden hastaları bir araya getirdi. Meme sağlığı alanında öncü doktorların ve sağlık profesyonellerinin de katıldığı etkinlikte erken teşhisin ve rutin kontrollerin önemi vurgulandı.
Uzmanı vücut direncini artırmanın doğal yöntemleri sıraladıMevsim geçişleri, ruhsal ve fiziksel hayatımızın dengelerini etkiliyor. Hem duygudurum değişiklikleri hem de vücut bağışıklığımızın zayıfladığı bu dönemlerde uzmanlar, doğal yöntemlerle güçlenmenin mümkün olduğunu söylüyor. Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci, soğuk havalara geçiş döneminde vücut direncini artırmak için antioksidanlar ve A, C, E vitaminleri ile çinko, magnezyum, selenyum gibi minerallerin takviyesini artırmak gerektiğini söyledi.
Medipol Sağlık Grubu, Hafıza Merkezi’nin tanıtımını yaptıMEDİPOL Sağlık Grubu, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında Hafıza Merkezi’nin tanıtımını yaptı. Beyin fonksiyon bozuklukları ve bilişsel sorunlara odaklanan merkez, özellikle Alzheimer hastalığına yönelik tedavi yöntemleri ile hastaların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde Nöroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, “Amacımız, hastalarımıza kaybettikleri zamanı geri kazandırmak ya da bilinçli ve kendileri olarak kalabilecekleri süreyi uzatmak. Merkezde Alzheimer hastalığı ve diğer demansların ön planda olmasıdır. Bugünün önemi ve bu hastalıkların dünya çapındaki yaygın etkisi nedeniyle bunlar ilgi alanımızın merkezinde yer alıyor” dedi.
Garanti BBVA Emeklilik, müşterileri için Sağlıklı Yaşa Festivali düzenliyorGaranti BBVA Emeklilik, 21 Eylül Cumartesi günü İstanbul’un tarihi binalarından Salt Galata’da Live to Bloom ve Studio Plus iş birliğiyle müşterilerine özel ‘Sağlıklı Yaşa Festivali düzenlediğini duyurdu. Buna göre festivalde, alanında uzman eğitmenler çeşitli atölyeler ve sohbetler düzenleyerek Garanti BBVA Emeklilik müşterilerini sağlıklı yaşam konusunda bilgilendirecek.
'Gebelik döneminde günde 5-6 porsiyon sebze-meyve tüketilmeli'Sebze ve meyvelerin antioksidan bakımından zengin besinler olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Edanur Usta, “Bu besinler düşük glisemik indekse sahip gıdalar olduğundan ağırlık kontrolünün ve insülin duyarlılığının sağlanmasında, vücuttaki iltihabı (inflamasyonu) engellemede önemli rol oynayabilir ve doğurganlığı artırabilir. Gebelik dönemindeki bir bireyin günlük ortalama 5-6 porsiyon sebze- meyve tüketmesi gerekmektedir” dedi.
Başkan Altay'ın oğlunun nikahına Konyalı 3 bakan şahitlik ettiKonya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın oğlu Ali Necati ile Aydan Meram’ın nikah şahitleri Konyalı bakanlar oldu. Törene katılan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çifte mutluluklar diledi. Nikahı ise Başkan Altay kıydı.
27 kanser hastası SHM’deki erken teşhisle hayata tutunduSağlık Bakanlığı’nın 81 ilde başlattığı uygulama kapsamında 2018 yılından beri Yalova’da ücretsiz hizmet veren Sağlıklı Hayat Merkezi’ne (SHM), 2024 yılının ilk 8 ayında 2 bin 464 kişi başvurdu. SHM bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) başvuranların sayısı ise 29 bin 971 olarak kayıtlara geçti. Kanser taraması yapılan bu kişilerden 17’sinde meme kanseri, 3’ünde kolorektal kanser ve 7’sinde serviks (rahim ağzı) kanseri tespit edilirken, toplamda 27 kanser hastası erken teşhisle hayata tutundu.
Diyetisyen ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.