Prof. Dr. Orta: Trakya'da son 6 aydır çok ciddi bir kuraklık yaşadık
Prof. Dr. Orta: Trakya'da son 6 aydır çok ciddi bir kuraklık yaşadıkTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden (NKÜ) Prof. Dr. Halim Orta, Trakya'da çiftçinin kurak toprağa ekim yaptığını ve bunun çiftçiye ciddi bir maliyetinin olduğunu belirterek, "Son 6 aydır çok ciddi bir kuraklık yaşadık, özellikle kasım başına kadar kasım ayı ortalarına kadar, hatta çok kötü bir kuraklık" dedi.
20.12.2024Video
Prof. Dr. Orta: Trakya'da son 6 aydır çok ciddi bir kuraklık yaşadık
Prof. Dr. Orta: Trakya'da son 6 aydır çok ciddi bir kuraklık yaşadıkTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden (NKÜ) Prof. Dr. Halim Orta, Trakya'da çiftçinin kurak toprağa ekim yaptığını ve bunun çiftçiye ciddi bir maliyetinin olduğunu belirterek, "Son 6 aydır çok ciddi bir kuraklık yaşadık, özellikle kasım başına kadar kasım ayı ortalarına kadar, hatta çok kötü bir kuraklık" dedi.
20.12.2024Foto Galeri
Prof. Dr. Orta: Sıcak kavurdu, biçilmeden tarlada bırakılabilecek düzeyde ayçiçekleri var
Prof. Dr. Orta: Sıcak kavurdu, biçilmeden tarlada bırakılabilecek düzeyde ayçiçekleri varTrakya'da sıcak hava ve kuraklık nedeniyle tarlalarda çatlaklar oluştu, ekili ayçiçekleri de kavruldu. Bazı üreticiler, biçerdöver masrafını karşılamadığı için ürününü tarlada bıraktı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halim Orta, "Biçilmeden tarlada bırakılabilecek düzeyde ayçiçekleri var. Üreticiler, biçme masraflarını kurtarmadığı için ürünü tarlada bırakıyorlar. Şu anda miktarı konuşuyoruz ama bir de bunun yağ boyutu, kalitesi var. Ayçiçeğinde standart yağ oranı yüzde 40'tır, fiyatlar buna göre belirlenir; ama bu yıl yüzde 40 yağı bulmak, bence çok büyük bir hayal" dedi.
28.08.2024Video
Prof. Dr. Orta: Sıcak kavurdu, biçilmeden tarlada bırakılabilecek düzeyde ayçiçekleri var
Prof. Dr. Orta: Sıcak kavurdu, biçilmeden tarlada bırakılabilecek düzeyde ayçiçekleri varTrakya'da sıcak hava ve kuraklık nedeniyle tarlalarda çatlaklar oluştu, ekili ayçiçekleri de kavruldu. Bazı üreticiler, biçerdöver masrafını karşılamadığı için ürününü tarlada bıraktı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halim Orta, "Biçilmeden tarlada bırakılabilecek düzeyde ayçiçekleri var. Üreticiler, biçme masraflarını kurtarmadığı için ürünü tarlada bırakıyorlar. Şu anda miktarı konuşuyoruz ama bir de bunun yağ boyutu, kalitesi var. Ayçiçeğinde standart yağ oranı yüzde 40'tır, fiyatlar buna göre belirlenir; ama bu yıl yüzde 40 yağı bulmak, bence çok büyük bir hayal" dedi.
28.08.2024Gündem
Prof.Dr. Orta: Kuraklığa dayanıklı bitki ve hayvan türleri geliştirmemiz lazım
Prof.Dr. Orta: Kuraklığa dayanıklı bitki ve hayvan türleri geliştirmemiz lazımTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, iklim değişikliğiyle birlikte kuraklığın yaşandığını belirterek, "Milli Kuraklık Merkezi'ni bir an önce kurmamız lazım. Bu bakanlığın ismini değiştirdik ama maalesef uygulamaya aktarılan çok önemli değişiklikler göremiyoruz. Bu merkezin temel görevlerinden, hedeflerinden bir tanesi de kuraklığa dayanıklı tür ve çeşitleri, bitki tür ve çeşitlerini, hayvan tür ve çeşitlerini koyunda, sığırda mutlaka ve mutlaka geliştirmemiz lazım" dedi.
12.08.2023Video
Prof. Dr. Orta: Türkiye, meteorolojik ve zirai kuraklık yaşıyor
Prof. Dr. Orta: Türkiye, meteorolojik ve zirai kuraklık yaşıyorTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Halim Orta, Türkiye'nin nisan ayından beri meteorolojik ve zirai kuraklık yaşadığını belirterek, "Alternatif senaryolar üretecek bir Milli Kuraklık Merkezi kurmamız lazım. Hatta bu kuraklık merkezleri sadece bizim ülkemizde olması da yetmez. Tüm komşu ülkelerde kurulup bunların birlikte çalışması entegre olması ve bölgesel kıtasal anlamda çözüm alternatifleri üretmesi gerekir" dedi.
2.06.2022Video