Polen

Polen

Son dakika polen haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan polen gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan polen haber sayfamızda...

Polen

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 268 polen haberi bulunmuştur.
Uzmanı uyardı: Egzersiz sonucu oluşan astım krizine dikkat
Uzmanı uyardı: Egzersiz sonucu oluşan astım krizine dikkatEGZERSİZ sırasında hava yollarının daralmasının astım semptomlarına sebep olabileceğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Aysu Sinem Koç, “Kişinin nefes alma kapasitesi düşebilir ve astım krizi ortaya çıkabilir. Yoğun fiziksel aktivite sırasında öksürük, nefes darlığı gibi belirtiler yaşanabilir” dedi.
31.10.2024Sağlık-Yaşam
Öğrenciler kendi arılarıyla bal üretiyor
Öğrenciler kendi arılarıyla bal üretiyorSamsun'da, Cemal Yeşilyurt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenciler, ‘Arıcılık’ dersi görüyor. Bunu seçmeli ders olarak alan 88 öğrenci ilk üretimde 60 kilogram bal üretti. Okul müdürü Ayhan Taşkın, "Arıcılığı yapabilir miyiz diye ilk önce küçük bazlı başladık. Denedik ve başarılı olduk. Bu sene 12 kovandan 60 kilogram bal aldık. O balları da pansiyonumuzda kalan öğrencilerimizin beslenmeleri için kullanıyoruz" diye konuştu.
25.10.2024Video
Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda yılda 1,4 milyon analiz yapılıyor
Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda yılda 1,4 milyon analiz yapılıyorTarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda analiz çalışmaları, haksız cezanın önüne geçmek için hassasiyetle yapılıyor. Günlük 100 ila 150 civarında numunenin geldiği laboratuvarda yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz yapılıyor.
14.10.2024Video
Nesli tehlike altındaki 'arı' için yapay zekalı koruma
Nesli tehlike altındaki 'arı' için yapay zekalı korumaOrta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) gerçekleştirilen TÜBİTAK destekli projede, nesli tehlike altındaki arılar yapay zeka ve dijital teknoloji kullanılarak izlendi. Çalışma sonucunda arıda verim düşüklüğüne yol açan varroa (parazit) ile mücadelede kullanılan 'lityum tuzu' ile 'amitraz' ilacının arıların davranışını değiştirip, kovan sağlığını tehdit ettiği ortaya çıktı.
25.09.2024Video
Yaşam süresinin en yüksek olduğu il Tunceli; sırrı doğa ve doğal ürünler
Yaşam süresinin en yüksek olduğu il Tunceli; sırrı doğa ve doğal ürünlerTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, Türkiye'de 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’de yaşayan yaşlı nüfus, uzun yaşamın sırrının doğa, temiz hava ve doğal ürünlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. Kentte yaşayan Gülizar Uçar (74), “Doğamız, havamız, sularımız tertemiz. Paketli gıdalar yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz. Tereyağı, yoğurt, bal tüketiyoruz ondan dolayı da uzun yaşıyoruzö dedi. İl Sağlık Müdürü Doktor Muhammed Duran da “İlimizde eğitim seviyesi ve sağlık okuryazarlık çok yüksek. Doğal beslenme bilinci ise vatandaşlarda oldukça fazla. Bu durumlar uzun yaşam süresini uzatıyor" diye konuştu.
19.09.2024Video
'Atopik dermatit doğru tanı ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir'
'Atopik dermatit doğru tanı ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir'ATOPİK dermatitin doğru tanı ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özlem Su Küçük, “Atopik dermatit, toplumda bilinen adıyla atopik egzama, gelişiminde genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı, kronik, kaşıntılı ve tekrarlayan inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Dünya genelinde, çocuklarda yüzde 20 ila 25, erişkinlerde ise yüzde 10’a kadar değişen oranlarda görülebiliyor. Bu hastalık nemlendirici kullanımı başta olmak üzere uygun bir deri bakımı ve hastalık şiddetine uygun ilaçlarla kontrol altına alınabilir” dedi.
14.09.2024Sağlık-Yaşam
Hacettepeli bilim insanlarından Anzer balı sağımı
Hacettepeli bilim insanlarından Anzer balı sağımıRize'nin dünyaca ünlü Anzer balını korumak ve üretim kapasitesini belirleyerek, sahte balın önüne geçmek adına Hacettepe Üniversitesi tarafından Anzer köyüne yerleştirilen 10 peteğin sağımı yapıldı. Petekten numune alan Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, arıcıların dağlarda da yanlarında olacaklarını belirterek, "Kendi kovanlarımız baz alarak, kovan başı rekoltenin ortalama 2 kilo olduğunu düşünüyorum. Her yıl Hacettepe Üniversitesi, Anzerli arıcılarımızla bu dağlarda arıcılık yapacak. Onlara sadece laboratuvarda değil, dağlarda da yoldaş olacağız "dedi.
11.08.2024Video
Hacettepeli bilim insanlarından Anzer balı sağımı
Hacettepeli bilim insanlarından Anzer balı sağımıRize'nin dünyaca ünlü Anzer balını korumak ve üretim kapasitesini belirleyerek, sahte balın önüne geçmek adına Hacettepe Üniversitesi tarafından Anzer köyüne yerleştirilen 10 peteğin sağımı yapıldı. Petekten numune alan Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, arıcıların dağlarda da yanlarında olacaklarını belirterek, "Kendi kovanlarımız baz alarak, kovan başı rekoltenin ortalama 2 kilo olduğunu düşünüyorum. Her yıl Hacettepe Üniversitesi, Anzerli arıcılarımızla bu dağlarda arıcılık yapacak. Onlara sadece laboratuvarda değil, dağlarda da yoldaş olacağız "dedi.
11.08.2024Gündem
Uzmanlar uyardı: Nem, sıcak çarpması kadar tehlikeli
Uzmanlar uyardı: Nem, sıcak çarpması kadar tehlikeliTürkiye'nin büyük bir kısmını etkileyen sıcak hava ve nem dalgası, sadece bunaltmakla kalmıyor aynı zamanda hayati riskler de oluşturuyor. İstanbul'da nem oranının yüzde 99 ile rekor seviyelere ulaşmasının ardından Medipol Mega Üniversite Hastanesi doktorlarından sağlık uyarısı geldi. Uzmanlar, nem çarpması ve sıcak çarpmasının birbirinden farklı olduğunu ve her ikisinin de sağlık açısından büyük riskler barındırdığını ifade etti.
25.07.2024Sağlık-Yaşam
"Astım ve KOAH hastaları klima kullanırken dikkat etmeli"
"Astım ve KOAH hastaları klima kullanırken dikkat etmeli"Yaz sıcakları ve nem herkes için dayanılmaz olsa da özellikle aşırı sıcak ve nem astım ve KOAH hastalarının semptomlarının kötüleşmesine neden olabiliyor. Bu noktada klima gibi serinleticilerle kontrollü bir sıcaklık ortamının sağlanmasıyla bu semptomların hafifletilmesine yardımcı olabileceğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, hastaların klima kullanırken dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Dr. Öğr. Ü. Akduman, “Hava kalitesini en iyi şekilde koruyan ve tüm evi eşit şekilde soğutan merkezi sistem klimalar, astım ve KOAH hastaları için genellikle en uygun seçenek olarak kabul edilebilir. Merkezi sistem kurulumu mümkün değilse veya daha küçük alanlar için kullanılıyorsa, split klimalar iyi bir alternatif olabilir. Tüm bunların yanında asıl dikkat edilmesi gereken nokta filtrasyon olmalı” dedi.
27.06.2024Sağlık-Yaşam
Yarım asırda soğuğa dayanıklı ve verimli 14 buğday, 2 tritikale, 1 de arpa çeşidi geliştirildi
Yarım asırda soğuğa dayanıklı ve verimli 14 buğday, 2 tritikale, 1 de arpa çeşidi geliştirildiErzurum'da 1969 yılında kurulan Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü, geliştirilen tohumlarla başta bölge olmak üzere Türk tarımına hizmet ediyor. Ata tohumlarının gen kaynağı olarak da kullanıldığı enstitüde, bölgenin ağır soğuk iklimine uygun, hastalık ve zararlılara dayanıklı, bol verimli 14 buğday, 1 arpa ve 2 tritikale çeşidi geliştirildi.
26.06.2024Video
“Anafilaksi son 10 yılda 7 kat arttı”
“Anafilaksi son 10 yılda 7 kat arttı”23-29 Haziran Dünya Alerji Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu , “Alerji, günümüzde giderek artan bir sağlık sorunu haline gelmiş ve milyonlarca insanın yaşamını etkileyen bir durum olmuştur. Artan alerjik hastalıklar konusunda farkındalığı artırmak, alerjik hastalıkların etkilerini azaltmak ve bu hastalıklara yönelik önleyici önlemleri vurgulamak için Dünya Alerji Haftası önem arz etmektedir. Anafilaksi, Dünya Alerji Haftası kapsamında önemli bir konudur. Çeşitli faktörlerin etkisine bağlı olarak alerjik şok yani anafilaksi olarak adlandırdığımız şiddetli alerjik reaksiyon sıklığında da son 10 yılda 7 kattan daha fazla artış olduğu saptanmıştır” diye konuştu.
26.06.2024Sağlık-Yaşam
Üniversiteli Eylem'den yılda 12 ton bal üretimi
Üniversiteli Eylem'den yılda 12 ton bal üretimiMuş'ta hemşirelik bölümü okuyan Eylem Bağlam (21), Tarım ve Orman Bakanlığı kuruluşu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan (TKDK) aldığı yüzde 65 hibe desteğiyle kurduğu arıcılık işletmesinde yılda 12 tona yakın bal üretiyor.
11.06.2024Video
"Arı alerjisine karşı tedbiri elden bırakmayın"
"Arı alerjisine karşı tedbiri elden bırakmayın"Son 10 yılda anafilaksi görülme sıklığında 7 kattan daha fazla artış olduğunu belirten ve arı alerjisine karşı tedbirin elden bırakılmamaıs gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “Arı alerjisi gibi anafilaksi riski taşıyan bireylerin mutlaka anafilaksi acil eylem planına sahip olmaları ve adrenalin iğnesi kullanım bilgisine sahip olmaları gerekir. Ayrıca arı alerjisi olan hastalar yaz aylarında arıların dikkatini çekebilecek renkli kıyafetler giymemeli, elinde kola, meyve, şeker gibi açık gıdalarla gezmemeli, parfüm kullanmamalıdır” dedi.
24.05.2024Sağlık-Yaşam
Üniversiteli Nilay, doğal yaşam hayaliyle turizm sektörünü bırakıp arıcılığa başladı
Üniversiteli Nilay, doğal yaşam hayaliyle turizm sektörünü bırakıp arıcılığa başladıEskişehir’de turizm bölümünden mezun olduktan sonra 2 yıl Avrupa Birliği projelerinde görev alan Nilay Boyluoğlu (28), doğayla iç içe bir yaşam hayaliyle belediyenin arıcılık kursuna katılıp 20 kovanla kendi işini kurdu. Doğada yaşamın ve arı vızıltılarının kendisini çok mutlu ettiğini ifade eden Boyluoğlu, “Arı kovanlarının arasına girerek örümcek ve böcek korkumu aştım. Sonra onlarla olmayı ve vızıltılarını çok sevdim. Böylelikle arıcılık serüvenim başlamış oldu” dedi.
21.05.2024Video
Prof. Dr. Özlü’den ‘çöl tozu’ uyarısı
Prof. Dr. Özlü’den ‘çöl tozu’ uyarısıSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kuzey Afrika kaynaklı ‘toz taşınımı’na ilişkin uyarısında "Özellikle astım ve KOAH gibi akciğer hastaları için daha büyük risk oluşturuyor. Zaten bu kirlenme gözle görülen bir şey. Havayı eğer temiz görmüyor, toz görüyorsanız dışarı çıkmamanızda, eğer bir toza maruz kalmışsanız, kıyafetleri değiştirmeniz, elinizi yüzünüzü yıkamanız, ağız ve burnu gargara yapmanızda fayda var" dedi.
11.05.2024Video
“Hava kirliliği ve stres astımı tetikliyor”
“Hava kirliliği ve stres astımı tetikliyor”Astımın her yaş gurubunu etkileyen bir hastalık olduğuna değinen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazlı Zeynep Uslu, “Astım hava yollarının iltihaplanması ve daralması sonucunda ortaya çıkar. Astımın gelişiminde genetik ve çevresel faktörler önemli bir rol oynar. Hastalığın tetikleyicileri arasında alerjenler, hava kirliliği, solunum yolu enfeksiyonları, stres ve sigara dumanı vardır” dedi.
Uzmanı uyardı: Göz alerjisi kornea ülserine yol açabilir
Uzmanı uyardı: Göz alerjisi kornea ülserine yol açabilirGöz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Alay, göz alerjisinin bahar aylarında daha fazla görüldüğünü söyleyerek, “Polenler, güneş ışığı, mevsim geçişleri göz alerjilerini tetikler. Gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma olabiliyor hatta gözünü açmakta zorlanan hastalarımız dahi olabiliyor. Kaşıntıya bağlı olarak gözün ön kısımlarında olumsuz etkilenme sonucu kornea ülseri veya kalıcı görme kaybı gibi durumlar meydana gelebilir” dedi.
30.04.2024Video
Uzmanı uyardı: Göz alerjisi kornea ülserine yol açabilir
Uzmanı uyardı: Göz alerjisi kornea ülserine yol açabilirGöz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Alay, göz alerjisinin bahar aylarında daha fazla görüldüğünü söyleyerek, “Polenler, güneş ışığı, mevsim geçişleri göz alerjilerini tetikler. Gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma olabiliyor hatta gözünü açmakta zorlanan hastalarımız dahi olabiliyor. Kaşıntıya bağlı olarak gözün ön kısımlarında olumsuz etkilenme sonucu kornea ülseri veya kalıcı görme kaybı gibi durumlar meydana gelebilir” dedi.
30.04.2024Sağlık-Yaşam
“Alerjik reaksiyonlarda belirgin bir artış görüyoruz”
“Alerjik reaksiyonlarda belirgin bir artış görüyoruz”Alerjik reaksiyonlar özellikle bahar mevsiminde artış gösteriyor. Mevsime bağlı polen artması gibi etkenler kişilerde göz ve burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma gibi bulgulara neden olabiliyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mücahit Gür, son zamanlara alerjik reaksiyonlarda artış görüldüğünü ve çözüm önerisinin alerjiye maruziyeti olabildiğince azaltmak oluğunu belirtiyor. Alerjik maruziyeti kaldırmanın kolay olmadığını ifade eden Gür, kişinin beslenme, uyku düzeni ve stres faktörlerine de dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor.
29.04.2024Sağlık-Yaşam
“Alerjik reaksiyonlarda belirgin bir artış görüyoruz”
“Alerjik reaksiyonlarda belirgin bir artış görüyoruz”Alerjik reaksiyonlar özellikle bahar mevsiminde artış gösteriyor. Mevsime bağlı polen artması gibi etkenler kişilerde göz ve burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma gibi bulgulara neden olabiliyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mücahit Gür, son zamanlara alerjik reaksiyonlarda artış görüldüğünü ve çözüm önerisinin alerjiye maruziyeti olabildiğince azaltmak oluğunu belirtiyor. Alerjik maruziyeti kaldırmanın kolay olmadığını ifade eden Gür, kişinin beslenme, uyku düzeni ve stres faktörlerine de dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor.
29.04.2024Video
Prof. Dr. Yaşar: Çöl tozları ürperilecek şeyler değil
Prof. Dr. Yaşar: Çöl tozları ürperilecek şeyler değilKuzey Afrika üzerinden gelen toz taşınımı nedeniyle Ege Bölgesi de yoğun çöl tozunun etkisi altına girdi. İzmir'de görüş mesafesi düşerken hava kalitesi de olumsuz etkilendi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Her yıl mart ayı sonundan ve nisan ayından itibaren çöl tozlarının görülmesi normaldir ama bu kez oldukça yoğun bir şekilde geldi. Hatta salı günü Libya'da uçaklar rötar yaptı. O kadar muhteşem bir çöl tozu oluştu. 'Çöl tozu' deyince herkes ürperiyor. Ama çöl tozları ürperilecek şeyler değil. Tam tersi yaşamın olmazsa olmazıdır" dedi.
25.04.2024Video
"Alerjik çocuklar, polenlerin yoğun olduğu saatlerde dışarıya çıkmamalı"
"Alerjik çocuklar, polenlerin yoğun olduğu saatlerde dışarıya çıkmamalı"Polenlerin ve alerjenlerin yoğun olduğu bir dönem olan ilkbahar, alerjik çocuklarda rahatsız edici semptomlara neden olabiliyor. Genellikle hapşırma, burun akıntısı, gözde sulanma, kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan alerjiyi önlemenin yolunun alerjenlerden kaçınmak olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Belgin Özbek, “Çocukların polen miktarının yüksek olduğu saatlerde dışarıya çıkmasını önleyerek, düzenli ev temizliği yaparak ve polenler yoğunken kapı ve pencereleri kapalı tutarak, alerjiye karşı bazı önlemler alınabilir” dedi.
22.04.2024Sağlık-Yaşam
“Bahar alerjisi, üst solunum yolu enfeksiyonları ile karıştırılabilir”
“Bahar alerjisi, üst solunum yolu enfeksiyonları ile karıştırılabilir”Bahar alerjisinin polenlerin havada yoğun olduğu bahar aylarında ortaya çıkan bir alerjik reaksiyon olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Atam Taşdemir, “Bahar alerjisi burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırık, gözde sulanma, boğaz ağrısı ve öksürük gibi semptomlar nedeniyle soğuk algınlığı, grip, sinüzit gibi üst solunum yolu ve göz enfeksiyonları ile karıştırılabilir” dedi.
15.04.2024Sağlık-Yaşam
Antalya açıklarında denizanası ve sarı birikinti incelemesi
Antalya açıklarında denizanası ve sarı birikinti incelemesiAntalya'da şikayetlere, korku ve paniğe neden olan denizanaları ve denizdeki sarı renkli birikinti, uzmanlarca yerinde incelendi. Örnekler alınan sarı tabakanın polen olduğu tespit edilirken, denizanalarının da 2 aya kadar körfezdeki geçişlerinin tamamlanacağı kaydedildi.
9.04.2024Gündem

Benzer Haber Etiketleri

balalerjiastımarıtedavi

Polen ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.