Son dakika polen haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan polen gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan polen haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 277 polen haberi bulunmuştur.
‘Polenler solunum yolu hastalıklarını tetikliyor’Polenlerin solunum yolu rahatsızlıklarını tetiklediğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Saltürk, erken önlem almanın önemine dikkat çekerek “Polenler, özellikle rüzgarla çok uzak mesafelere taşınarak soluduğumuz havaya karışır. Alerjik bünyeye sahip bireylerde öksürük, hapşırma, burun akıntısı, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi belirtilere neden olabilir. Ayrıca astımı olan hastalarda atakları tetikleyerek hastalığın kontrolünü zorlaştırabilir” dedi.
Prof. Dr. Yaşar: Çöl tozlarıyla doğa canlanır, bahar gelirİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Mart ayı ile çöl tozları yavaş yavaş gelmeye başladı. Çöl tozları, dünyada yaşamın olmazsa olmazıdır. Bu tozlar geldikten sonra gübre olduğu için sıcaklıkla beraber doğa bir anda canlanır ve bahar gelir" dedi.
'Hileli balla mücadele için düzenlenen eğitimlerimizde 7 bin arıcıya ulaştık’Arıcılık mesleğinin yaş ortalamasının 50’nin üzerine çıktığını ve mesleğin yeni nesillere aktarılamadığını söyleyen Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, “Bu öngörüyle 2018 yılında Balparmak Arıcılık Akademisi’ni kurduk. Eğitim faaliyetlerimizle 2018 yılından bu yana 7 bin arıcıya ulaştık. Şeker şuruplarından üretilen bal benzeri ürünlerin ‘bal’ etiketiyle raflarda yerini alması, hepimizi üzüyor. Ucuza satılan bal benzeri hileli ürünler arıcıyı meslekten koparıyor. Bu nedenle gençleri ve kadınları mesleğe kazandırmamız lazım” dedi.
'Hileli balla mücadele için düzenlenen eğitimlerimizde 7 bin arıcıya ulaştık’ARICILIK mesleğinin yaş ortalamasının 50’nin üzerine çıktığını ve mesleğin yeni nesillere aktarılamadığını söyleyen Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, “Bu öngörüyle 2018 yılında Balparmak Arıcılık Akademisi’ni kurduk. Eğitim faaliyetlerimizle 2018 yılından bu yana 7 bin arıcıya ulaştık. Şeker şuruplarından üretilen bal benzeri ürünlerin ‘bal’ etiketiyle raflarda yerini alması, hepimizi üzüyor. Ucuza satılan bal benzeri hileli ürünler arıcıyı meslekten koparıyor. Bu nedenle gençleri ve kadınları mesleğe kazandırmamız lazım” dedi.
Yerli kenevirin genetik haritası genişliyorSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü’nde, yerli kenevir çeşitlerinin lif oranının artırılması için yüksek lif oranına sahip yabancı çeşitler ile melezlenerek yeni genetikler oluşturuluyor. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, “Burada asıl amaçlanan genetik varyasyon oluşturmak, yani kenevirin her türlü genetiğini bulunduran genotipleri elde etmek. Bunu da ‘genetik kirlenme olmasın’ diye melezlemeleri oluşturmak için kabinler kullanmaktayız. Çünkü dışarıdan polen alışverişi olmasın” dedi.
Yerli kenevirin genetik haritası genişliyorSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü’nde, yerli kenevir çeşitlerinin lif oranının artırılması için yüksek lif oranına sahip yabancı çeşitler ile melezlenerek yeni genetikler oluşturuluyor. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, “Burada asıl amaçlanan genetik varyasyon oluşturmak, yani kenevirin her türlü genetiğini bulunduran genotipleri elde etmek. Bunu da ‘genetik kirlenme olmasın’ diye melezlemeleri oluşturmak için kabinler kullanmaktayız. Çünkü dışarıdan polen alışverişi olmasın” dedi.
'Kış aylarında çocuklarda bronşit vakalarına dikkat'Çocuklarda bronşitin genellikle kısa süreli (akut) ortaya çıktığını ve sıklıkla viral enfeksiyonlara bağlı olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Karadeniz, “Bronşit genellikle sonbahar ve kış aylarında daha sık görülür. Bunun birkaç nedeni vardır. Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar. Kapalı ve kalabalık ortamlar enfeksiyon riskini artırır” dedi.
Bitlis'in ödüllü balının hasadına başlandıBitlis'in yüksek rakımlı yaylalarında üretilen ve Dünya Arıcılar Birliği'nin (Apimondia) düzenlediği Uluslararası Bal Yarışması'nda 2 kez 'Altın Bal' ödülüne layık görülen kara kovan balının hasadına başlandı. Bal üreticisi Ferhat Ersan, endemik bitki çeşitliliği nedeniyle kaliteli bal üretebildiklerini belirtti.
Uzmanı uyardı: Egzersiz sonucu oluşan astım krizine dikkatEGZERSİZ sırasında hava yollarının daralmasının astım semptomlarına sebep olabileceğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Aysu Sinem Koç, “Kişinin nefes alma kapasitesi düşebilir ve astım krizi ortaya çıkabilir. Yoğun fiziksel aktivite sırasında öksürük, nefes darlığı gibi belirtiler yaşanabilir” dedi.
Öğrenciler kendi arılarıyla bal üretiyorSamsun'da, Cemal Yeşilyurt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenciler, ‘Arıcılık’ dersi görüyor. Bunu seçmeli ders olarak alan 88 öğrenci ilk üretimde 60 kilogram bal üretti. Okul müdürü Ayhan Taşkın, "Arıcılığı yapabilir miyiz diye ilk önce küçük bazlı başladık. Denedik ve başarılı olduk. Bu sene 12 kovandan 60 kilogram bal aldık. O balları da pansiyonumuzda kalan öğrencilerimizin beslenmeleri için kullanıyoruz" diye konuştu.
Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda yılda 1,4 milyon analiz yapılıyorTarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda analiz çalışmaları, haksız cezanın önüne geçmek için hassasiyetle yapılıyor. Günlük 100 ila 150 civarında numunenin geldiği laboratuvarda yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz yapılıyor.
Nesli tehlike altındaki 'arı' için yapay zekalı korumaOrta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) gerçekleştirilen TÜBİTAK destekli projede, nesli tehlike altındaki arılar yapay zeka ve dijital teknoloji kullanılarak izlendi. Çalışma sonucunda arıda verim düşüklüğüne yol açan varroa (parazit) ile mücadelede kullanılan 'lityum tuzu' ile 'amitraz' ilacının arıların davranışını değiştirip, kovan sağlığını tehdit ettiği ortaya çıktı.
Yaşam süresinin en yüksek olduğu il Tunceli; sırrı doğa ve doğal ürünlerTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, Türkiye'de 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’de yaşayan yaşlı nüfus, uzun yaşamın sırrının doğa, temiz hava ve doğal ürünlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. Kentte yaşayan Gülizar Uçar (74), “Doğamız, havamız, sularımız tertemiz. Paketli gıdalar yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz. Tereyağı, yoğurt, bal tüketiyoruz ondan dolayı da uzun yaşıyoruzö dedi. İl Sağlık Müdürü Doktor Muhammed Duran da “İlimizde eğitim seviyesi ve sağlık okuryazarlık çok yüksek. Doğal beslenme bilinci ise vatandaşlarda oldukça fazla. Bu durumlar uzun yaşam süresini uzatıyor" diye konuştu.
'Atopik dermatit doğru tanı ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir'ATOPİK dermatitin doğru tanı ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özlem Su Küçük, “Atopik dermatit, toplumda bilinen adıyla atopik egzama, gelişiminde genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı, kronik, kaşıntılı ve tekrarlayan inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Dünya genelinde, çocuklarda yüzde 20 ila 25, erişkinlerde ise yüzde 10’a kadar değişen oranlarda görülebiliyor. Bu hastalık nemlendirici kullanımı başta olmak üzere uygun bir deri bakımı ve hastalık şiddetine uygun ilaçlarla kontrol altına alınabilir” dedi.
Hacettepeli bilim insanlarından Anzer balı sağımıRize'nin dünyaca ünlü Anzer balını korumak ve üretim kapasitesini belirleyerek, sahte balın önüne geçmek adına Hacettepe Üniversitesi tarafından Anzer köyüne yerleştirilen 10 peteğin sağımı yapıldı. Petekten numune alan Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, arıcıların dağlarda da yanlarında olacaklarını belirterek, "Kendi kovanlarımız baz alarak, kovan başı rekoltenin ortalama 2 kilo olduğunu düşünüyorum. Her yıl Hacettepe Üniversitesi, Anzerli arıcılarımızla bu dağlarda arıcılık yapacak. Onlara sadece laboratuvarda değil, dağlarda da yoldaş olacağız "dedi.
Hacettepeli bilim insanlarından Anzer balı sağımıRize'nin dünyaca ünlü Anzer balını korumak ve üretim kapasitesini belirleyerek, sahte balın önüne geçmek adına Hacettepe Üniversitesi tarafından Anzer köyüne yerleştirilen 10 peteğin sağımı yapıldı. Petekten numune alan Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, arıcıların dağlarda da yanlarında olacaklarını belirterek, "Kendi kovanlarımız baz alarak, kovan başı rekoltenin ortalama 2 kilo olduğunu düşünüyorum. Her yıl Hacettepe Üniversitesi, Anzerli arıcılarımızla bu dağlarda arıcılık yapacak. Onlara sadece laboratuvarda değil, dağlarda da yoldaş olacağız "dedi.
Uzmanlar uyardı: Nem, sıcak çarpması kadar tehlikeliTürkiye'nin büyük bir kısmını etkileyen sıcak hava ve nem dalgası, sadece bunaltmakla kalmıyor aynı zamanda hayati riskler de oluşturuyor. İstanbul'da nem oranının yüzde 99 ile rekor seviyelere ulaşmasının ardından Medipol Mega Üniversite Hastanesi doktorlarından sağlık uyarısı geldi. Uzmanlar, nem çarpması ve sıcak çarpmasının birbirinden farklı olduğunu ve her ikisinin de sağlık açısından büyük riskler barındırdığını ifade etti.�
"Astım ve KOAH hastaları klima kullanırken dikkat etmeli"Yaz sıcakları ve nem herkes için dayanılmaz olsa da özellikle aşırı sıcak ve nem astım ve KOAH hastalarının semptomlarının kötüleşmesine neden olabiliyor. Bu noktada klima gibi serinleticilerle kontrollü bir sıcaklık ortamının sağlanmasıyla bu semptomların hafifletilmesine yardımcı olabileceğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, hastaların klima kullanırken dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Dr. Öğr. Ü. Akduman, “Hava kalitesini en iyi şekilde koruyan ve tüm evi eşit şekilde soğutan merkezi sistem klimalar, astım ve KOAH hastaları için genellikle en uygun seçenek olarak kabul edilebilir. Merkezi sistem kurulumu mümkün değilse veya daha küçük alanlar için kullanılıyorsa, split klimalar iyi bir alternatif olabilir. Tüm bunların yanında asıl dikkat edilmesi gereken nokta filtrasyon olmalı” dedi.
Yarım asırda soğuğa dayanıklı ve verimli 14 buğday, 2 tritikale, 1 de arpa çeşidi geliştirildiErzurum'da 1969 yılında kurulan Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü, geliştirilen tohumlarla başta bölge olmak üzere Türk tarımına hizmet ediyor. Ata tohumlarının gen kaynağı olarak da kullanıldığı enstitüde, bölgenin ağır soğuk iklimine uygun, hastalık ve zararlılara dayanıklı, bol verimli 14 buğday, 1 arpa ve 2 tritikale çeşidi geliştirildi.
“Anafilaksi son 10 yılda 7 kat arttı”23-29 Haziran Dünya Alerji Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu , “Alerji, günümüzde giderek artan bir sağlık sorunu haline gelmiş ve milyonlarca insanın yaşamını etkileyen bir durum olmuştur. Artan alerjik hastalıklar konusunda farkındalığı artırmak, alerjik hastalıkların etkilerini azaltmak ve bu hastalıklara yönelik önleyici önlemleri vurgulamak için Dünya Alerji Haftası önem arz etmektedir. Anafilaksi, Dünya Alerji Haftası kapsamında önemli bir konudur. Çeşitli faktörlerin etkisine bağlı olarak alerjik şok yani anafilaksi olarak adlandırdığımız şiddetli alerjik reaksiyon sıklığında da son 10 yılda 7 kattan daha fazla artış olduğu saptanmıştır” diye konuştu.
Üniversiteli Eylem'den yılda 12 ton bal üretimiMuş'ta hemşirelik bölümü okuyan Eylem Bağlam (21), Tarım ve Orman Bakanlığı kuruluşu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan (TKDK) aldığı yüzde 65 hibe desteğiyle kurduğu arıcılık işletmesinde yılda 12 tona yakın bal üretiyor.
"Arı alerjisine karşı tedbiri elden bırakmayın"Son 10 yılda anafilaksi görülme sıklığında 7 kattan daha fazla artış olduğunu belirten ve arı alerjisine karşı tedbirin elden bırakılmamaıs gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “Arı alerjisi gibi anafilaksi riski taşıyan bireylerin mutlaka anafilaksi acil eylem planına sahip olmaları ve adrenalin iğnesi kullanım bilgisine sahip olmaları gerekir. Ayrıca arı alerjisi olan hastalar yaz aylarında arıların dikkatini çekebilecek renkli kıyafetler giymemeli, elinde kola, meyve, şeker gibi açık gıdalarla gezmemeli, parfüm kullanmamalıdır” dedi.
Üniversiteli Nilay, doğal yaşam hayaliyle turizm sektörünü bırakıp arıcılığa başladıEskişehir’de turizm bölümünden mezun olduktan sonra 2 yıl Avrupa Birliği projelerinde görev alan Nilay Boyluoğlu (28), doğayla iç içe bir yaşam hayaliyle belediyenin arıcılık kursuna katılıp 20 kovanla kendi işini kurdu. Doğada yaşamın ve arı vızıltılarının kendisini çok mutlu ettiğini ifade eden Boyluoğlu, “Arı kovanlarının arasına girerek örümcek ve böcek korkumu aştım. Sonra onlarla olmayı ve vızıltılarını çok sevdim. Böylelikle arıcılık serüvenim başlamış oldu” dedi.
Prof. Dr. Özlü’den ‘çöl tozu’ uyarısıSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kuzey Afrika kaynaklı ‘toz taşınımı’na ilişkin uyarısında "Özellikle astım ve KOAH gibi akciğer hastaları için daha büyük risk oluşturuyor. Zaten bu kirlenme gözle görülen bir şey. Havayı eğer temiz görmüyor, toz görüyorsanız dışarı çıkmamanızda, eğer bir toza maruz kalmışsanız, kıyafetleri değiştirmeniz, elinizi yüzünüzü yıkamanız, ağız ve burnu gargara yapmanızda fayda var" dedi.
“Hava kirliliği ve stres astımı tetikliyor”Astımın her yaş gurubunu etkileyen bir hastalık olduğuna değinen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazlı Zeynep Uslu, “Astım hava yollarının iltihaplanması ve daralması sonucunda ortaya çıkar. Astımın gelişiminde genetik ve çevresel faktörler önemli bir rol oynar. Hastalığın tetikleyicileri arasında alerjenler, hava kirliliği, solunum yolu enfeksiyonları, stres ve sigara dumanı vardır” dedi.�
Polen ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.