Son dakika astım haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan astım gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan astım haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 959 astim haberi bulunmuştur.
'Bahar alerjisi uykusuzluğa neden olabilir'Bahar alerjisinin temel nedeninin polenler olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sami Öztürk, “Alerjik bünyeli kişi polen ve polen ortamıyla ne kadar içli dışlı olursa, o oranda bahar alerjisi belirtileri olacaktır. Bahar alerjisi ayrıca kronik yorgunluk yaparak okul ve iş başarısını etkiler. Bu kişilerin burunları genellikle tıkalı olduğu için uyku kaliteleri de bozulur. İyi bir uyku alamayan kişiler ise gün boyu kendilerini yorgun ve halsiz hisseder” dedi.
Sağlık Bakanlığı'ndan yeni düzenleme; kronik hastaların ilaç raporları ve reçeteler ASM'lerde düzenlenebilecekSağlık Bakanlığı, kronik hastalığı olan ve sürekli ilaç kullanan hastaların takibini kolaylaştırmak ve hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak amacıyla Aile Sağlığı Merkezi (ASM) hekimlerine yeni yetkiler verdi. Yeni düzenleme hakkında bilgi veren Başakşehir Ayşe Dağ Aile Sağlığı Merkezi Hekimi Dr. Hatice Karavaizoğlu, "Kronik hastalığı olan vatandaşlarımız ASM'lere geldiklerinde takip ve tedavileri için gerekli ilaç raporları ve reçeteleri artık aile hekimleri tarafından da düzenlenebilecek. Bu değişiklik sayesinde hastalarımızın hastaneye gitme zorunluluğu azalırken, tedavilerine kesintisiz devam etmeleri de kolaylaşacak" dedi.
‘Çöl tozları, solunum yolu hastalıkları olanlar için ciddi risk taşıyor’Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış Mustafa Poyraz, “Son günlerde Türkiye’yi etkisi altına alan çöl tozları, sadece gökyüzünü değil, insan sağlığını da tehdit ediyor. Soluduğumuz havayla birlikte vücuda giren bu görünmez tehlike, özellikle solunum yolu hastalıkları olan bireyler için ciddi riskler taşıyor” dedi.
‘Polenler solunum yolu hastalıklarını tetikliyor’Polenlerin solunum yolu rahatsızlıklarını tetiklediğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Saltürk, erken önlem almanın önemine dikkat çekerek “Polenler, özellikle rüzgarla çok uzak mesafelere taşınarak soluduğumuz havaya karışır. Alerjik bünyeye sahip bireylerde öksürük, hapşırma, burun akıntısı, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi belirtilere neden olabilir. Ayrıca astımı olan hastalarda atakları tetikleyerek hastalığın kontrolünü zorlaştırabilir” dedi.
Uzmanı uyardı: Çöl tozlarının yoğun olduğu dönemlerde maske takmak büyük önem taşıyorTürkiye'yi etkisi altına alması beklenen çöl tozu, hava kalitesini düşürerek solunum yolu hastalıklarını tetikleyebiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, bu dönemde özellikle astım ve KOAH başta olmak üzere risk grubundaki bireylerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Akkoyunlu, “Çöl tozlarının yoğun olduğu dönemlerde dışarı çıkmak zorunda kalındığında maske takmak büyük bir önem taşıyor” dedi.�
Meteoroloji Mühendisi Özdemir'den çöl tozu uyarısı: Maske takmakta fayda varMeteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) hafta boyunca Mali üzerinden gelecek ve tüm yurtta etkili olacak çöl tozuna karşı uyardı. Meteoroloji Mühendisi Dr. Güven Özdemir çöl tozuyla ilgili uyarılarda bulunarak "Bu hafta Türkiye’de Pazartesi gününden itibaren Salı Çarşamba Perşembe toz taşınımı söz konusu. Giderek artan bir toz taşınımı var. Bunun olumsuz etkileri nefes darlığı çeken, solunum yolu hastalığı yaşayan, astım hastası olanlar, çocuklar ve yaşlılar zorluk çekecekler. Bu nedenle maske takmakta veya dışarıya çok acil değilse çıkmamakta fayda var." dedi.
Engeli nedeniyle giyemediği ayakkabıları 30 yıldır tamir edip geçimini sağlıyorBursa’da 1 yaşındayken geçirdiği ateşli hastalık sonrası yapılan iğnenin sinirleri tahrip etmesiyle bacaklarının dizden aşağısı gelişmeyen ve tutmayan Burhan Kocabaş (51), 30 yıldır hiç giyemediği ayakkabıların tamirini yaparak geçimini sağlıyor.
Aleyna Çakır'ı intihara sürüklemeden yargılanan sanık: Tartışıyorduk, darp yoktuAnkara'da 'Aleyna Çakır' adıyla bilinen Sema Esen'in (21) evinde ölü bulunmasıyla ilgili, 'İntihara teşvik etmek ve intihar kararını kuvvetlendirme' ile 'Eziyet etme' suçlarından yargılanan erkek arkadaşı Ümitcan Uygun, "Aramızda tartışmalar olmuştur ama darp olmamıştır" dedi.
Yürüme bozukluğu nedeniyle adım atamaz hale geldi, 'proloterapi' ile ayağa kalktıAdana'da yürüme bozukluğu nedeniyle adım atamaz hale gelen ve gördüğü ilaç tedavilerinden sonuç alamayınca eşinin de hayatını kaybetmesine neden olan Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığından şüphelenen emekli Havva Ceylan (53) vücudun kendi iyileşme sistemini aktive eden 'proloterapi' yöntemiyle ayağa kalktı. Ceylan, "Fizik tedaviye gelince ve iğne tedavisini alınca rahatlamaya başladım. Artık rahat bir şekilde yürüyebiliyorum" dedi.
Prof. Dr. Özlü'den 'çöl tozu' uyarısıGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Suriye'den gelen 'toz taşınımı'na ilişkin uyarısında, "Bu tozlardan uzak durmanızı tercih ediyoruz. Mümkün oldukça bu tozları solumamakta fayda var. Bu havalarda evde kalmak, kapı ve pencereleri açmamak en güzelidir" dedi.
Prof. Dr. Özlü'den 'çöl tozu' uyarısıGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Suriye'den gelen 'toz taşınımı'na ilişkin uyarısında, "Bu tozlardan uzak durmanızı tercih ediyoruz. Mümkün oldukça bu tozları solumamakta fayda var. Bu havalarda evde kalmak, kapı ve pencereleri açmamak en güzelidir" dedi.
'Bronşiolit en sık 6 aylık bebeklerde görülüyor'Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Özdemir, “Bronşit ve zatürre ile çok karıştırılan hastalık bronşiolit, kış aylarında çocuklarda sıklıkla görülüyor. Bronşiolit, en sık 6 aylık bebeklerde görülen virüs kaynaklı bir hastalık. 2 yaşından küçük çocuklarda kış aylarında çok görülen bu hastalıkta bulaşıcılık yüksek. Virüsler, hasta kişilerin aksırmaları, konuşmaları ve öksürmeleri sırasında havaya karışıyor ve solunum yoluyla kolayca bulaşıyor” dedi.
Kırmızı gıda boyası Eritrosin ABD’de yasak, Türkiye’de kullanımı sınırlı: Uzmanından gıda boyaları uyarısıGıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Bilge Özel, ABD'nin eritrosin (E127) adlı sentetik gıda boyasını yasaklamasının ardından, Türkiye'deki gıda boyaları kullanımını ve sağlık etkilerini değerlendirdi. Özel, eritrosin örneği üzerinden gıda boyalarının sağlık risklerine ve Türkiye'deki düzenlemelere dikkat çekerek, "Bazı sentetik boyaların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle tartışmalar sürüyor. Bilimsel araştırmalar ışığında bazıları yasaklanırken, bazıları ise kullanım sınırlamalarına tabi tutuluyor” dedi.
Kırmızı gıda boyası Eritrosin ABD’de yasak, Türkiye’de kullanımı sınırlı: Uzmanından sentetik gıda boyaları uyarısıGıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Bilge Özel, ABD'nin eritrosin (E127) adlı sentetik gıda boyasının yasaklamasının ardından, Türkiye'de gıda boyalarının kullanımı ve sağlığa etkilerini değerlendirdi. Eritrosin örneği üzerinden gıda boyalarının sağlık risklerine ve Türkiye'deki düzenlemelere dikkat çeken Doç. Dr. Özel, "Bazı sentetik boyaların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle tartışmalar sürüyor. Bilimsel araştırmalar ışığında bazıları yasaklanırken, bazıları ise kullanım sınırlamalarına tabi tutuluyor. Ancak merdivenaltı üretim yapan işletmelerde ve internet satışlarında denetimlerin yetersiz olması, tüketiciler açısından risk oluşturabilir” dedi.�
Kırmızı gıda boyası Eritrosin ABD’de yasak, Türkiye’de kullanımı sınırlı: Uzmanından gıda boyaları uyarısıGıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Bilge Özel, ABD'nin eritrosin (E127) adlı sentetik gıda boyasını yasaklamasının ardından, Türkiye'deki gıda boyaları kullanımını ve sağlık etkilerini değerlendirdi. Özel, eritrosin örneği üzerinden gıda boyalarının sağlık risklerine ve Türkiye'deki düzenlemelere dikkat çekerek, "Bazı sentetik boyaların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle tartışmalar sürüyor. Bilimsel araştırmalar ışığında bazıları yasaklanırken, bazıları ise kullanım sınırlamalarına tabi tutuluyor” dedi.
'Mistik saç ve cilt terapisi uygulaması binlerce yıllık bir geçmişe sahip'Dünya çapında hızla popülerlik kazanan mistik saç ve cilt terapisi uygulamasını Türkiye’ye getirdiğini söyleyen sağlıklı yaşam eğitmeni Seda Bostancı, “Mistik saç ve cilt terapisi uygulaması binlerce yıllık bir geçmişe sahip. Negatif enerjinin saç diplerinden çekilerek insan vücudundan atıldığı ve bu sayede ruhsal arınma sağlandığı biliniyor. Aslında insanlar, yas gibi bazı olumsuz süreçlerde bilinçsizce saçlarını çekerek bu doğal arınma hareketini yapıyor. Bu terapi sırasında can yakmadan gerçekleştirilen minik saç çekme hareketleriyle vücut frekansının yükseltilmesi hedefleniyor. Bütünsel olarak rahatlatıcı etkisiyle, kişiyi zihinsel ve ruhsal olarak iyileştiriyor” dedi.
‘Alerjik çocuklarda enfeksiyon riski daha yüksek’Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Al, alerji ve enfeksiyon ilişkisine dair önemli bilgiler verdi. Doç. Dr. Al, “Alerjik hastalıklara sahip çocuklar, enfeksiyonlara karşı daha savunmasız oluyor. Bağışıklık sistemi hassasiyeti nedeniyle virüs ve bakterilere daha hızlı yakalanan alerjik çocuklar, aynı zamanda enfeksiyonları daha ağır geçiriyor” dedi.
'Obezite sadece sayılara indirgenemeyecek kadar önemli bir hastalık'Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özlem Haliloğlu, dünya genelinde 650 milyon yetişkin, 340 milyon ergen ve 39 milyon çocuk olmak üzere 1 milyardan fazla kişinin obezite ile mücadele ettiğini söyledi. Doç. Dr. Haliloğlu, "Obezitenin sadece bir sayı üzerinden değerlendirilmesi yeterli olmaz. Hastalığın daha kapsamlı bir bakış açısıyla ele alınması gerekiyor. Avrupa Obezite Derneği (EASO), obezite tanısının sadece beden kitle indeksi gibi bir ölçümle değil, aynı zamanda bireylerin detaylı klinik değerlendirmeleriyle yapılmasını öneriyor. Bu yeni bakış açısıyla hem dünyada hem ülkemizde hızla artan obezitenin tanı ve tedavi yöntemleri önümüzdeki dönemde güncellenebilecek" dedi.
Vatikan: Papa Franciscus'un durumu kritikPapa’nın durumunun kritik olduğu belirtilerek, oksijen desteği aldığı ve trombosit düşüklüğü sebebiyle kan nakli yapıldığı bildirildi.
‘İnfluenza, bazı çocuklarda ciddi seyredebilir’Kış aylarının en yaygın solunum yolu hastalıklarından biri olan influenza (grip), özellikle çocukları etkileyerek yüksek ateş, halsizlik ve solunum sıkıntıları gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Senem, “İnfluenza, sağlıklı bireylerde genellikle hafif seyrederken, bazı çocuklar için ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Özellikle 5 yaş altı çocukların, bağışıklık sistemi zayıf olanların ve kronik hastalığı bulunan çocuklar risk altında” dedi.
Prof. Dr. Kömürcüoğlu: Yeni aşılarla zatürre ve atak riski azalacakSağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, dünyada yeni çıkan, viral enfeksiyonlardan koruyan aşıların Türkiye'de de piyasaya çıkmaya başladığını belirtip, "Kronik hastalıklardan olan KOAH'lıları, akciğer kanserlileri ve astım hastalarını kış aylarında bu aşılarla koruyarak hastaneye başvuracak hale getirmeden, atak geçirmeden, zatürre olmadan evlerinde en iyi şekilde ayakta tedavi etmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Prof. Dr. Kömürcüoğlu: Yeni aşılarla zatürre ve atak riski azalacakSağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, dünyada yeni çıkan, viral enfeksiyonlardan koruyan aşıların Türkiye'de de piyasaya çıkmaya başladığını belirtip, "Kronik hastalıklardan olan KOAH'lıları, akciğer kanserlileri ve astım hastalarını kış aylarında bu aşılarla koruyarak hastaneye başvuracak hale getirmeden, atak geçirmeden, zatürre olmadan evlerinde en iyi şekilde ayakta tedavi etmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Uzmanından 'inatçı öksürük' uyarısıGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Uzun süreli ve tekrarlayan inatçı öksürüğün ardında çoğu zaman alerjik bir durum olabilir. Boş yere antibiyotik kullanmak ve enfeksiyonla alakalı grip ilaçlarını almanın bir faydası olmayacaktır" dedi.
Uzmanından 'inatçı öksürük' uyarısıGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Uzun süreli ve tekrarlayan inatçı öksürüğün ardında çoğu zaman alerjik bir durum olabilir. Boş yere antibiyotik kullanmak ve enfeksiyonla alakalı grip ilaçlarını almanın bir faydası olmayacaktır" dedi.
Astım ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.