Son dakika maden suyu haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan maden suyu gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan maden suyu haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 248 maden suyu haberi bulunmuştur.
“Sıcak havalar bireyin ruh halini olumsuz etkileyebilir”Sıcak havaların bireyde fiziksel rahatsızlıkların dışında sinir ve strese de neden olabileceğini dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mert Bektaş, “Sıcak havanın ve yüksek nem oranının uzun sürmesi ve buna bağlı olarak vücudun su ve mineral kaybetmesi, vücudun fizyolojik süreçlerini etkileyerek rahatsızlık hissine yol açar. Ayrıca bireyde sinir ve strese de neden olabilir” dedi.
Şişelenmiş içeceklerden ‘mikroplastik’ çıktıRize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ)'den bilim insanları, mikroplastiklerin etkilerini anlamak, yönetmek, riskleri azaltmak ve durum tespit yapmak için piyasada şişelenerek satılan maden suyu, süt, şalgam, meyve suyu ve gazlı içeceklerden oluşan 47 farklı markadan aldıkları numuneleri, laboratuvar ortamında mercek altına aldı. İncelemelerde, numunelerin yüzde 15'inde boyutları yaklaşık 100 mikron ile 4 milimetre arasında değişkenlik gösteren mikroplastik olduğu tespit edildi.
"Tatile giderken sıvı ve mineral kaybına karşı dikkatli olun"Sıcak havalar etkisini artırırken, yaz tatiline çıkacaklar ve çıkmayı düşünenlerin bazı önlemler alması gerekiyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Hacıosman, "Özellikle uzun yolculuklarda oluşabilen sıvı kaybı, yaşlılar ve çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Güneş çarpmalarına karşı da dikkatli olunmalı. Sıvı kayıpları baş ağrısını artırır, yorgunluk ve halsizliğe neden olabilir. Araçla seyahat ederken de günde en az 2 litre su içmeye, mineral kaybı için de maden suyu tüketmeye dikkat edin" dedi.
“Yaz aylarında hamilelikte sıvı kaybına dikkat edilmeli”Yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasına bağlı olarak bilinçsiz güneş ışını maruziyetinin tehdit oluşturabileceğini söyleyen Op. Dr. Berrak Beyoğlu Oruç, “Hava sıcaklıklarının artması nedeniyle hastane başvurularında da artış olmaktadır. Özellikle hamile, çocuk ve yaşlı gruplarda güneş maruziyeti sonrası etkilenme düzeylerinin diğer yetişkin gruplara göre anlamlı derecede arttığı bilinmektedir” dedi.
Uzmanı öneriyor: Bu besinler vücudu serinletiyorYaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte vücut ısısının da yükseldiğine dikkat çeken Diyetisyen Melis Bengisu Demirci, sindirim sistemini rahatlatmak ve formu korumak için zeytinyağlı sebzeler, taze salatalar, mevsim meyveleri, tam tahıllar ve kuruyemişler gibi lif zengini gıdaların öne çıktığını kaydederek, “Karpuz, böğürtlen, yeşil ayran, semizotu, C vitamini açısından zengin biberler yaz sıcaklarına karşı vücudu serinletir” dedi.
"Bayram ikramlarınızın yanına bir bardak su ekleyin"Özellikle son yıllarda bayramların sıcak havalara denk gelişi ile ağır yemekler, tatlı tüketimleri, gün yoğunluğu derken su tüketimi ihmal ediliyor. Ancak yeterli su tüketiminin özellikle sıcak havalarda genel sağlık ve yaşam kalitesi üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunun altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Ertaş Sefer, ortalama olarak erişkin bir bireyin sıcak havalarda günde en az 2-3 litre su içmesi gerektiğini söyledi. Özellikle uzun bayram tatili boyunca su içmeyi unutmamak gerektiğinin altını çizen Dyt. Sefer, su tüketimini artırmak için bayram ikramlarının yanında bir bardak su için diyerek önerilerde bulundu.
Prof. Dr. Özlü: Aşırı sıcaklarda bebekler, çocuklar, işçiler ve askerler risk altındaGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Yaz aylarının gelmesiyle sıcak ve güneş çarpması nedeniyle kalp yetmezliği, aritmiler, karaciğer hasarı, epileptik nöbetler, damar içi pıhtı oluşumları, solunum ve böbrek yetmezliği görülebilir. Özellikle bebekler, çocuklar, işçiler ve askerler risk altındadır” dedi.
“Fazla tuz tüketimi, böbrek hastalığı nedeni”Fazla tuzun insan sağlığı için zararlarına dikkat çeken Uzman Diyetisyen Ege Ramadanoğlu, “Fazla miktarda tuz alımı hipertansiyon başta olmak üzere kardiyovasküler hastalıklar, inme, böbrek hastalıkları, osteoporoz ve bazı kanser türleri gibi çeşitli hastalıklar için önemli bir risk etmenidir” dedi.
Uzmanından kronik hastalara yılbaşı beslenmesi uyarısıKronik hastalarının yılbaşı akşamı beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Serkan Aksoy, “Yılbaşı akşamı ve gecesinde kronik hastalığı olanlar tabaklarını hazırlarken özel beslenme programlarından sapmamalı. Yeni yıla evlerinde girecekler salata veya zeytinyağlı sebze yemeği ile başlayıp, sırasıyla pişirilmesine dikkat edilerek yapılmış hafif ızgara veya fırında beyaz et (hindi, tavuk, balık) tercih edebilir” dedi.
Yemeksepeti 2023’ün yemek istatistiklerini açıkladı: İlk sırada tavuk döner var Online yemek sipariş markası Yemeksepeti, 2023’ün yemek istatistiklerini açıkladı. Açıklanan listede ilk sırada tavuk döner yer alırken onu sırasıyla; burger, lahmacun, pizza ve çiğ köfte takip etti. Platform üzerinde 2023'te verilen en yüksek tutarlı sipariş ise 26.098 TL ile kayda geçti.
“Aşırı maden suyu tüketimi böbrek taşı riskini artırabilir”Aşırı maden suyu tüketiminin böbrek sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğini söyleyen Nefroloji Uzmanı Dr. Bahtışen Güven, “Yüksek mineral içeriği ve sodyum miktarı, böbreklerin normal çalışmasını bozabilir ve böbrek taşı riskini artırabilir. Her şeyin olduğu gibi maden suyunun da fazlası zarar. Günde 1-2 şişe, en fazla 600 ml maden suyu tüketimi böbrek taşı oluşum riskini azaltabilir. Ancak özellikle böbrek taşı hastalığı olan kişilerde 4-5 şişe tüketilmesi tam tersi etki göstererek taşların artışına neden olabilir” dedi.
Uzmanından yaz sıcaklarında Akdeniz diyeti ile beslenme önerisiYaz mevsiminde doğru beslenme konusunda uyarılarda bulunan Diyetisyen Serkan Aksoy, “Özellikle Akdeniz diyeti olarak bildiğimiz beslenme modeli bu dönemlerde de en ideal beslenme modellerinin başında gelir. Omega-3 yağ asitlerinden zengin balıklar, sert kabuklu meyveler olarak tanıdığımız (ceviz, fındık, badem, fıstık, kaju gibi) yağlı tohumlar, zeytinyağı ve tam tahıllı ürünlerin yanında taze sebze meyve beslenmemizin ana çerçevesini oluşturmalıdır. Sindirimi zor olan besinlerden uzak durmak bu aylarda çok önemlidir” dedi.
“Su içmek için susamayı beklemeyin”Sıcaklık ve nemin artışıyla vücut ısısında görülen yükselmenin başta beyin olmak üzere diğer hayati öneme sahip organları da olumsuz etkilediğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, “Özellikle yaz aylarında daha da önemli hâle gelen sıvı takviyesi, hayati bir öneme sahip. Terleme ile vücutta sıvı, mineral ve elektrolit kaybı görülüyor. Sıvı ve mineral kaybını önlemek için günde en az 2-2,5 litre su içilmeli. Su içmek için susamayı beklemeyin” dedi.
Aşırı sıcaklar böbrek taşı mevsimini de açtıKavurucu sıcakların vücutta yarattığı sıvı kaybı, böbreklerde taş oluşmasına ya da var olan taşların büyüme riskini de artırıyor. Böbrek taşı olan hastaların özellikle dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Türk Böbrek Vakfı Böbrek Nakli ve Üroloji Uzmanı Dr. Serkan Akıncı, sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. TBV Başkanı Timur Erk ise en idealinin su tüketimi olduğunu ama içindeki mineraller sebebiyle maden suyunun da sıvı alımına eklenmesi gerektiğini söyleyerek uyardı: “Maden suyu tüketimi, içerdiği sodyum bikarbonat nedeniyle günde 3 küçük şişeyi geçmemeli. Sodadan ise uzak durulmalı çünkü sodaya sodyum bikarbonat sonradan ekleniyor ve tuz oranı çok daha yüksek."
Aşırı sıcaklar böbrek taşı mevsimini de açtıKavurucu sıcakların vücutta yarattığı sıvı kaybı, böbreklerde taş oluşmasına ya da var olan taşların büyüme riskini de artırıyor. Böbrek taşı olan hastaların özellikle dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Türk Böbrek Vakfı Böbrek Nakli ve Üroloji Uzmanı Dr. Serkan Akıncı, sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. TBV Başkanı Timur Erk ise en idealinin su tüketimi olduğunu ama içindeki mineraller sebebiyle maden suyunun da sıvı alımına eklenmesi gerektiğini söyleyerek uyardı: “Maden suyu tüketimi, içerdiği sodyum bikarbonat nedeniyle günde 3 küçük şişeyi geçmemeli. Sodadan ise uzak durulmalı çünkü sodaya sodyum bikarbonat sonradan ekleniyor ve tuz oranı çok daha yüksek."
Bayramda kilo almamak için uzmanından 9 öneriDiyetisyen ve Fitoterapi uzmanı Buket Ertaş Sefer, bayramda kilo kontrolünü sağlamak için farkındalığı elden bırakmamak gerektiğini söyleyerek, “Kilo kontrolünde en önemli unsurlardan biri metabolizmayı hızlandırmaktır. Gün içinde vakit olmuyorsa her sabah yarım saat erken kalkıp tempolu yürüyüş veya kısa zamanda etkili olan egzersizler yapabilirsiniz” dedi.
“Bayram süresince bilinçli bir beslenme programı uygulanmalı” Şeker Bayramında, özellikle oruç düzeni sonrası, dikkatsiz ve kontrolsüz beslenmenin şeker, obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalığı, böbrek yetmezliği, reflü gibi hastalıkları olan kişiler için risk oluşturabileceğini söyleyen uzmanlar, bayram süresince bilinçli bir beslenme programı uygulanması gerektiğine vurgu yaptı.
Kızılay'dan 2022'de 43,5 milyon kişiye destekKızılay, 2023 senesini "İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Yılı" ilan etti. Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, "2022 yılı bizim için faaliyetler dolu bir yıl olarak geçti. Bu toprakların merhametini ihtiyaç sahibi insanlarla buluşturmaya gayret ettik. Kızılay’ımız bağışçılarımızın desteği ile 43 milyon 476 bin 25 kişiye ulaştı. 2023 yılında da farklı coğrafyalarda bütün ihtiyaç sahiplerinin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.
'2'nci Uluslararası Maden Suyu Kongresi' başladı Kızılay içecek tarafından düzenlenen 2'nci Uluslararası Maden Suyu Kongresi İstanbul’da başladı. ‘Bir Ömür Maden Suyu’ temasıyla düzenlenen kongrede maden suyu sektörünün bugünü ve geleceği masaya yatırılıyor. Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, maden suyunun insanların bedensel ve ruhsal sağlığı açısından önemine değinirken, “Bu büyük nimetten yeterince istifade edebiliyor muyuz? Bugün Avrupa’ya baktığımızda kişi başı yıllık 100-150 litre mineralli su tüketildiğini görüyoruz. Ama ülkemizde 10-15 litreler seviyesinde olduğunu biliyoruz” diye konuştu.
Prof. Dr. Cengiz Köksal: 40'lı yaşlarda merdiven testi ile kalp yetmezliği riski belirlenebilirBezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, "40'lı yaşlardaysanız ve 3-4 kat merdiven çıkarken veya efor sarf ederken yaşıtlarınızdan daha erken durmak zorunda kalıyor, nefesiniz daralıyor ve çarpıntınız oluyorsa, kalp kapağınızda problem olma ihtimali yüksektir" dedi.
Maden suyu sektörünün paydaşları İstanbul’da buluşuyor Kızılay Doğal Maden Suları tarafından ikincisi düzenlenecek olan Uluslararası Maden Suyu Kongresi, 17-18 Kasım’da İstanbul’da kapılarını açacak. Sektörden uzman konuşmacılar ve maden suyu paydaşlarının bir araya geleceği ve bazı bilimsel verilerin de masaya yatırılacağı kongre, “Bir Ömür Maden Suyu” temasıyla öne çıkıyor. Kongre’de ikinci gün etkinlikleri online olarak gerçekleştirilecek.
Dr. Aktaç: Sağlıklı kemikler için maden suyu tüketimi ihmal edilmemeli Vücut dengesini korumak için ihtiyaç duyulan kalsiyum, magnezyum gibi besin ögelerinin eksikliğinin kemik hastalıkları başta olmak üzere, önemli sağlık sorunlarına davetiye çıkarabildiğini söyleyen Dr. Şule Aktaçi, düzenli maden suyu tüketiminin, magnezyum ihtiyacını gidererek kemik sağlığını korumada önemli bir araç olabileceğine dikkat çekti.
Uzm. Dr. Çoban: Hamilelik döneminde maden suyu iyi bir takviye “Madensuyuyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar” isimli makalede toplumda yaygın olarak karşılaşılan yanlış bilgiler karşısında, bilimsel bir çerçeve sunuluyor. Makaleyi kaleme alan Uzm. Dr. Dilek Çoban yaptığı açıklamada, “Hamilelikte maden suyu tüketilmemelidir bilgisi doğru değildir. Aksine, hamilelik döneminde anne ve bebeğin ihtiyaç duyduğu minerallerin karşılanması için maden suyu iyi bir takviyedir. Özellikle magnezyum eksikliğinden kaynaklanan krampların tedavisinde dışarıdan alınan magnezyum takviyelerinin yanı sıra, doğal minerallerden biri olan magnezyum içeren maden suyu içilmesi de önerilir” dedi.
Plastik yoğurt ve peynir kaplarının saklama kabı olarak kullanılmasında kanser riskiErzurum Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mevra Aydın Çil, "Yaptığımız en önemli hatalardan biri yoğurt ve peynir kaplarını daha sonra kullanabiliyoruz. Bunları kullanmaktan kaçınmalıyız. Çünkü endokrin bozucu dediğimiz maddeler vücuda geçerek çeşitli endokrin kanserleri olmak üzere birçok endokrinle ilişkili hastalığa sebep olabiliyorlar. Bu nedenle bu kapları evimizde lütfen ama lütfen kullanmayalım. Satın alınan plastik süt ve yoğurt kapları, daha sonra yiyecek saklama amacı ile kullanılmamalıdır" dedi.
Maden Suyu ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.