Son dakika ishal haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan ishal gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan ishal haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 810 ishal haberi bulunmuştur.
'Fazla tuz tüketimi hastalık riskini artırıyor'Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Aydın Ünal, aşırı tuz tüketiminin başta hipertansiyon olmak üzere böbrek hastalıkları, inme ve obezite gibi birçok sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.
Uzmanından bayram sofralarında dengeyi yakalamak için önerilerBayramda beslenme alışkanlıklarını düzene sokmak için öneriler veren Uzman Diyetisyen Deniz Pirçek, “30 gün boyunca midenin alışmış olduğu beslenme düzeni sonrasında, bir anda çok fazla yemek içeren öğünler tüketmek hazımsızlık, mide ağrıları, iç bulantısı, halsizlik gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu sebeple mide yeni düzene alışana kadar az ve sık beslenmek önemlidir” dedi.
‘Bayram kahvaltısında hafif bir başlangıç yapılmalı’Uzmanlar, ramazan ayının ardından, beslenme alışkanlıklarındaki ani değişimlere uyum sağlamak, bayramı sağlıkla geçirmek ve sonrasında da zinde kalmak için tavsiyelerde bulundu. Uzmanlardan biri olan İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç, “Bayramda özellikle sabah kahvaltısına hafif bir başlangıç yapılmalı; protein kaynakları, yani yumurta ve peynirle başlanmalıdır. Ramazan ve Ramazan Bayramı’nda kültürümüzde yer alan tatlılar ve şekerler ise mümkün olduğunca az tüketilmelidir” dedi.
‘Düzenli ve stresten uzak bir yaşam kolon kanseri riskini azaltır’Kolon kanserinin erken teşhis edilmediğinde hayati riskleri de beraberinde getirdiği kanser türlerinin başında geldiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Öncel, “Daha düzenli ve stresten uzak bir yaşam sürmek genel sağlığımızı iyileştirirken kolon kanseri riskini de azaltır” dedi.
Açıkta satılan hurmada, 'kanserojen aflatoksin riski'Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, uygun muhafaza edilmeyen, nemli ortamda, pazarda, yol kenarında açıkta satılan hurmada oluşabilecek küf kaynaklı aflatoksin maddesinin, kansere neden olabileceğini söyledi.
Açıkta satılan hurmada, 'kanserojen aflatoksin riski'Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, uygun muhafaza edilmeyen, nemli ortamda, pazarda, yol kenarında açıkta satılan hurmada oluşabilecek küf kaynaklı aflatoksin maddesinin, kansere neden olabileceğini söyledi.
‘İnfluenza, bazı çocuklarda ciddi seyredebilir’Kış aylarının en yaygın solunum yolu hastalıklarından biri olan influenza (grip), özellikle çocukları etkileyerek yüksek ateş, halsizlik ve solunum sıkıntıları gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Senem, “İnfluenza, sağlıklı bireylerde genellikle hafif seyrederken, bazı çocuklar için ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Özellikle 5 yaş altı çocukların, bağışıklık sistemi zayıf olanların ve kronik hastalığı bulunan çocuklar risk altında” dedi.
Bakanlıktan 'sarı serum' açıklamasıSağlık Bakanlığı, son günlerde basına yansıyan ölüm vakaları üzerine 'sarı serum'a ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Bu uygulama ancak kişide aşırı sıvı kaybı (kusma, ishal, terleme ve ilgili dönemde sıvı gıda alamamaya bağlı) mevcutsa ve kan değerleri ölçülerek belirlenmiş mineral ve vitamin eksikliği varsa hekim kararı ile eğitimli sağlık personeli tarafından uygun sağlık kurumu koşullarında gerçekleştirilebilir" ifadelerine yer verildi.
'Norovirüs salgını artıyor, kalabalık ortamlarda maske kullanın'Dünya genelinde hızla yayılan ve yüksek bulaşıcılığıyla dikkat çeken norovirüs, şiddetli ishal ve kusma vakalarında belirgin bir artışa neden olarak küresel bir sağlık alarmına yol açtı. Mide ve bağırsakları etkileyen bu virüs, özellikle kalabalık ve kapalı ortamlarda hızla yayılabiliyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut virüs ile ilgili bilgi verdi. Korkut, "Norovirüs enfeksiyonu, kontamine gıdalar, su ve yüzeyler aracılığıyla bulaşırken, enfekte kişilerle yakın temas da hastalığın yayılmasında önemli bir rol oynuyor. Belirtiler genellikle virüsle temastan 12-48 saat sonra ani olarak başlıyor ve mide bulantısı, kusma, ishal, karın krampları gibi semptomlarla kendini gösteriyor. Salgının kontrol altına alınabilmesi için hijyen kurallarına sıkı sıkıya uyulması, ellerin düzenli olarak yıkanması ve enfekte kişilerle temastan kaçınılması gerekiyor. Gerektiğinde kalabalık ortamlarda maske kullanın" diye konuştu.
Çocukları enfeksiyonlardan korumak için alınması gereken önlemlerÇocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Monolya Kara, çocukların hastalıkları çevrelerine yaymaları açısından da ayrı bir önem taşıdığına işaret etti. Burun tıkanıklığı, öksürük ve boğaz ağrısının yanı sıra yüksek ateşle kendini gösteren bu hastalıkların hızla yayılan diğer virüslerle birleşince hastalıklı gün sayısının giderek arttığını ve çocukların bir türlü iyileşemediğini anlatan Doç. Dr. Kara, çocuklarda en sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla mücadele ederken alınması gereken önlemleri anlattı.
Ece, patatesli köfte yedikten sonra ölmüştü; uzmanından 'çapraz bulaşma' uyarısıGıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, İzmir'deki bir restoranda Ece Melisa Mercankaya'nın (5) patatesli köfte, Servet Polat'ın (60) da kumpir yemesinden sonra zehirlenerek ölümlerine ilişkin, tercih edilen mekanların hijyenik koşullarının kontrolüne dikkati çekti. Toprak, "Genellikle çapraz bulaşma yaşanıyor. Bu nedir; pişmiş ürünün kesildiği bıçaklarla ve tahtalarda çiğ ürünlerin kesilmesi. Çiğ ürünler sonrasında pişirilmediği için çapraz bulaşmaya neden olabiliyor. Örneğin pişmiş et kesildi aynı tahta ve bıçakla yemeğin domatesi kesilebilir. Bu da çapraz bulaşmayla gıda zehirlenmesine sebep olur" dedi.
Çocukları üst solunum yolu enfeksiyonlarından korumanın yollarıBurun akıntısı, ses kısıklığı, öksürük, yüksek ateş, halsizlik ve yaygın kas ağrıları ile kendini belli eden üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığı özellikle kış aylarında artış gösteriyor. Çocukların bağışıklık sisteminin gelişmesi için bu dönem kaçınılmaz olduğunu ve sık hastalanmalarını önlemek için beslenme, hijyen kuralları ve aşılamaya dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Çenesiz, çocuklarda sık görülen solunum yolu enfeksiyonlarını ve bu enfeksiyonların sıklığını azaltmak için yapılması gerekenleri anlattı.
'Salmonella bakterisi, 48 saate kadar insan vücudunda üreme yapabiliyor'İzmir'de Servet Polat'ın (60) yediği kumpirden zehirlenerek hayatını kaybetmesinin ardından işletmede görülen salmonella bakterisi, gıda güvenliğini gündeme getirdi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, "Salmonella, hayvansal dışkı kaynaklı bir bakteridir. Doğru şartlarda hazırlanmayan, pişirilmeyen ve saklanmayan gıdalarda oluşma ihtimali çok yüksektir. Salmonella bakterisi de 48 saate kadar insan vücudunda üreme yapabilen bir bakteri. Vatandaşımız hastaneden taburcu edildikten 48 saat sonra hayatını kaybetmişti" dedi.
'Salmonella bakterisi, 48 saate kadar insan vücudunda üreme yapabiliyor'İzmir'de Servet Polat'ın (60) yediği kumpirden zehirlenerek hayatını kaybetmesinin ardından işletmede görülen salmonella bakterisi, gıda güvenliğini gündeme getirdi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, "Salmonella, hayvansal dışkı kaynaklı bir bakteridir. Doğru şartlarda hazırlanmayan, pişirilmeyen ve saklanmayan gıdalarda oluşma ihtimali çok yüksektir. Salmonella bakterisi de 48 saate kadar insan vücudunda üreme yapabilen bir bakteri. Vatandaşımız hastaneden taburcu edildikten 48 saat sonra hayatını kaybetmişti" dedi.
‘Salmonella, gıda zehirlenmesine en sık yol açan bakterilerden biridir’İzmir Buca'da bir kişinin Salmonella nedeniyle yaşamını yitirmesinin dikkatleri özensiz hazırlanan gıdaların tüketimine çektiğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, bakterinin tehlikelerine ve gıda hijyenine değindi. Prof. Dr. Korkut, “Salmonella, en sık gıda zehirlenmesine yol açan bakterilerden biridir. Özellikle iyi pişmemiş et ve et ürünleri, kümes hayvanları, çiğ yumurta, mayonez gibi çiğ süt ürünleri ve pastörize edilmemiş sütlerden bulaşma riski oldukça yüksektir” dedi.
'Kumpir' ölümünde iş yeri sahibi tutuklandıİzmir'in Buca ilçesinde, kızı ve torunu ile yediği kumpirden zehirlenmesi sonucu yaşamını yitirdiği ileri sürülen Servet Polat’ın (60) ölümüne ilişkin gözaltına alınan iş yeri sahibi tutuklandı.
Fare zehrinden ölen kardeşlerin sayısı 3'e yükseldiMersin'in Tarsus ilçesinde evde farelere karşı zehir bırakan Suriyeli aileden 4 yaşındaki Selem El Yusuf da 2 kardeşinin ardından Ankara'ya sevk edilirken yolda hayatını kaybetti. Yusuf’un anne ve babasıyla 3 kardeşinin tedavileri sürüyor.
Mersin'de fare zehrinden 2 çocuk öldü, 6 kişi tedaviye alındıMersin'in Tarsus ilçesinde bir evde fare zehrinden fenalaşan aynı aileden 6’sı çocuk, 8 kişi hastaneye kaldırıldı. Tedaviye alınan aileden Ömer (4) ve Rana (2) El Yusuf hayatını kaybetti
‘İşlenmiş et ürünleri bağırsak kanseri riskini artırabilir’Bağırsak sağlığını tehdit eden besinlere değinen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Levent Doğanay, “İşlenmiş et ürünleri bağırsak kanseri riskini artırır. Yüksek şekerli yiyecekler (şekerli içecekler, tatlılar) bağırsak florasında dengesizlik oluşturabilir, bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Fazla alkol ve kafein bağırsakları tahriş edebilir, mide asidini artırabilir ve ishale yol açabilir” dedi.
Kanser ilaçlarındaki yan etkiyi minimuma indirecek projeKonya'da Selçuk Üniversitesi'nde kanser tedavisinde yan etkileri azaltan 'akıllı ilaç' projesi, Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Kuruluşu (COST) ve TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Yeni bir ilaç yerine mevcut ilaçları hedefli hale getirerek yan etkileri azalttıklarını belirten proje yürütücüsü Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, "Yaklaşık 25 yıldan beri nano sepet dediğimiz küçük nano boyuttaki moleküler üzerine çalışmaktayız. Biyo uyumlu bir polimere bu nano sepetleri bağlayarak, ilacı yükledikten sonra bunları hedefli hale getiriyoruz. Hedefli ilaç, direkt olarak kanser hücresini hedeflemektedir" dedi.
Kanser ilaçlarındaki yan etkiyi minimuma indirecek projeKonya'da Selçuk Üniversitesi'nde kanser tedavisinde yan etkileri azaltan 'akıllı ilaç' projesi, Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Kuruluşu (COST) ve TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Yeni bir ilaç yerine mevcut ilaçları hedefli hale getirerek yan etkileri azalttıklarını belirten proje yürütücüsü Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, "Yaklaşık 25 yıldan beri nano sepet dediğimiz küçük nano boyuttaki moleküler üzerine çalışmaktayız. Biyo uyumlu bir polimere bu nano sepetleri bağlayarak, ilacı yükledikten sonra bunları hedefli hale getiriyoruz. Hedefli ilaç, direkt olarak kanser hücresini hedeflemektedir" dedi.
Uzmanı uyardı: Tedavide geç kalınırsa zatürre ölümcül olabilirGöğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Önal, zatürrenin her mevsimde görülebildiğini özellikle kış aylarında ve ileri yaşlarda sıklığının arttığına dikkat çekerek “Tanı ve tedavideki gecikmeler ölüm ve sekel riskini artırmaktadır” dedi.
İshal ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.