Son dakika ishal haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan ishal gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan ishal haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 777 ishal haberi bulunmuştur.
‘Gereksiz antibiyotik kullanımı sağlık için ciddi bir risk’Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Cem Özuğuz, 18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Direnç (AMR) Haftası kapsamında antibiyotiklerin virüsler, mantarlar veya diğer mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlara karşı etkili olmadığını ve bu ilaçların doğru kullanımının önemini vurguladı.
‘Kış ishali olarak bilinen Norovirüs vakalarında hızlı artış var’Halk arasında kış ishali olarak bilinen Norovirüs vakalarındaki artış olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kamil Özdil, “Norovirüs, son derece hızlı bir şekilde yayılarak, mide bulantısı ve ishalle başlar. İlk 48 saat içinde belirtiler hızla şiddetlenebilir, çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar özellikle tedbirli olmalılar. Kişiler semptomlar geçtikten sonra en az 48 saat daha evde kalmalı ve kalabalık alanlardan uzak durmalıdır” dedi.
Prof. Dr. Yaşar Bayındır’dan salmonella enfeksiyonu uyarısıSon yıllarda artan hızlı tüketim (fast food) alışkanlığı ve sokakta satılan yiyeceklere olan talebin sağlığı tehdit eden gizli bir tehlikeyi de beraberinde getirdiğini ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Bayındır, “Salmonella enfeksiyonları, özellikle yaz ve sonbahar aylarında ciddi bir artış gösteriyor. Hijyen kurallarına uymayan her gıda tüketimi ciddi risk taşıyor. Sağlığınızı korumak için hijyenik ortamlarda hazırlanan yiyecekleri tercih edin" dedi.
Gebze'de hayvan bakım merkezinde 45 hayvanın ölümüyle ilgili otopsi raporu; vurma, çarpma, kesici ve ateşli silah yarası yokKocaeli’nin Gebze ilçesinde, Gebze Belediyesi’ne ait Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'nde 45 hayvanın öldürüldüğü iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında 4 köpek ve 3 kediye Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’nde otopsi yapıldı. Hazırlanan raporda; hayvanlarda vurma, çarpma, kesici alet ve ateşli silah yarasının tespit edilmediği belirtildi. Raporda, hayvanların akciğerlerinde şiddetli sıvı birikmesi, ödem ve kanama olduğu, diğer organların ise normal yapıda olduğu belirtildi.
'Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarında gelişigüzel antibiyotik kullanılmamalı'Üst solunum yolu enfeksiyonlarının (ÜSYE) çocuklarda sık görülen ve genellikle virüs kaynaklı olan enfeksiyonlar olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dinçer Çelik, “En yaygın türleri arasında soğuk algınlığı, grip, sinüzit, farenjit ve larenjit bulunur. ÜSYE’lerin büyük çoğunluğu virüs kaynaklı olduğu için antibiyotik tedavisi genellikle gerekli değildir. Doktor bakteriyel kaynaklı olduğunu teşhis edip önermedikçe kullanılmamalıdır. Ateş düşürücü ve ağrı kesiciler tercih edebilir” dedi.
‘Zayıflama iğnelerinin kilo kaybı üzerinde etkisi oldukça az’Zayıflama iğnelerinin kilo kaybı üzerinde etkisinin oldukça az olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Öztürk, bunun yanı sıra tiroid kanseri, böbrek yetmezliği, safra kesesi problemleri ve kalp çarpıntısı gibi hastalıkları tetiklediğini söyledi.
Kırklareli'nde barınakta 17 kedi ve köpek öldü; adli, idari soruşturma başlatıldıKırklareli Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi'nde, 8 köpek ve 9 kedi olmak üzere 17 hayvan öldü. Kırklareli Belediye Başkanı Derya Bulut, hayvanların hastalıklara bağlı olarak öldüğünü belirterek, "Adli makamlar zaten gerekli soruşturmayı başlattı. Bizler de idari anlamda gerekli soruşturmamızı başlattık. Bir ihmal varsa bununla ilgili gereğini yapacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
Kırklareli'de barınakta 17 kedi ve köpek öldü; adli, idari soruşturma başlatıldıKırklareli Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi'nde, 8 köpek ve 9 kedi olmak üzere 17 hayvan öldü. Kırklareli Belediye Başkanı Derya Bulut, hayvanların hastalıklara bağlı olarak öldüğünü belirterek, "Adli makamlar zaten gerekli soruşturmayı başlattı. Bizler de idari anlamda gerekli soruşturmamızı başlattık. Bir ihmal varsa bununla ilgili gereğini yapacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
Kırklareli'nde barınakta 17 kedi ve köpek öldü; adli, idari soruşturma başlatıldıKırklareli Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi'nde, 8 köpek ve 9 kedi olmak üzere 17 hayvan öldü. Kırklareli Belediye Başkanı Derya Bulut, hayvanların hastalıklara bağlı olarak öldüğünü belirterek, "Adli makamlar zaten gerekli soruşturmayı başlattı. Bizler de idari anlamda gerekli soruşturmamızı başlattık. Bir ihmal varsa bununla ilgili gereğini yapacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
Aracıların kamyonetinde 'tek tırnaklı' kaygıTürkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, "Her ilde 'aracı' olarak adlandırılan kamyonette et satmaya çalışanlar var. Kamyonette sığır, dana eti, ne olduğu belli olmayan eti satmaya çalışıyorlar. Eti kamyonet kasasında, gezerek ucuza satıyorlar" dedi.
Aracıların kamyonetinde 'tek tırnaklı' kaygıTürkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, "Her ilde 'aracı' olarak adlandırılan kamyonette et satmaya çalışanlar var. Kamyonette sığır, dana eti, ne olduğu belli olmayan eti satmaya çalışıyorlar. Eti kamyonet kasasında, gezerek ucuza satıyorlar" dedi.
‘Kontrolsüzce vitamin serum almak hayati risklere yol açabilir’Son günlerde yeniden gündeme gelen atom serum uygulamalarının bilinçsizce kullanımı hayati risklere yol açabildiğini ve hastalıkları bir günde iyileştirmenin veya bir serum uygulamasıyla bağışıklık sistemini güçlendirmenin tıpta yeri olmadığına dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Erdal Dilekçi, “Kontrolsüzce uygulanan serumlar alerjik reaksiyonlar, organ yetmezlikleri ve hatta ölümlere dahi neden olabilmektedir. Kontrolsüzce vitamin serum almak hayati risklere yol açabilir. Mulvitaminlerin herkese uygulanabilir olduğunu düşünmek yanlıştır. Atom serum başta olmak üzere tüm serum uygulamaları öncesi hastalar hekim tarafından kalp, böbrek ve karaciğer fonksiyonları açısından detaylı bir şekilde değerlendirilmeli ve kişiye özel bir tedavi uygulanmalıdır” dedi.
Doç. Dr. Tok: Batı Nil virüsü emzirme ile anneden bebeğe geçebilirEnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok, "Sivrisineklerden insanlara geçen Batı Nil virüsü, normalde insandan insana bulaşmaz. Ancak doğum ve emzirme ile anneden bebeğe geçebileceği gibi nadiren organ nakli ve kan transfüzyonu ile bulaşabileceği de unutulmamalıdır" dedi.
ABD’de Batı Nil virüsünden 2 kişi hayatını kaybettiABD’nin New Jersey eyaletinde insanlara sivrisinek ısırıklarıyla bulaşan Batı Nil Virüsü (WNV) nedeniyle iki kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. ABD'de bildirilen ölüm sayısı 5'e çıktı.
Dr. Aksoy'dan 'Batı Nil virüsü' uyarısı; Sivrisinek üreme alanları yok edilmeliTrabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Firdevs Aksoy, sivrisineklerden bulaşan ve Batı Nil ateşine yol açan virüs salgınına ilişkin, "En önemli korunma yolu da sivrisinek ısırıklarından korunmak için gerekli önlemler almaktır. Sivrisinek üreme alanları yok edilmelidir" dedi.
Uzmanından ‘turist ishali’ uyarısıTatil dönüşü artan turist ishalleri, özellikle çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Turist ishalinin, genellikle karın ağrısı, kusma, bulantı, halsizlik ve ateş gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, “Özellikle 2 yaş altı çocuklarda sıvı kaybı, ateş, kusma ve beslenmenin azalması hayati tehlikeyi arz edebilecek durumlara kadar gelebilir. Bu durumlar söz konusu olduğunda mutlaka çocuk hekimine başvurmalısınız” dedi.
Asfalt ziftine bulaşan 10 yavru köpekten 5'i hayata tutunduErzurum'un Aziziye ilçesinde asfalt ziftine bulaşmış olarak bulunarak Kars'ın Susuz ilçesindeki Cilavuz Şefkat Evi'nde tedaviye alınan 10 yavru köpekten 5'i çeşitli gerekçelerle ölürken, 5'i hayata tutundu. Sağlıkları yerinde olan ve özenle bakılan yavru köpekler, şefkat evinde 4'üncü aylarına girdi.
Aynı hastalıktan 7 çocuğunu kaybetti, şifayı Türk doktorun keşfiyle bulduDünyada ilk kez nedeni bilinmeyen ölümcül bir hastalığın tanısını koyup kesin tedavisini geliştirdi, Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu’nun en prestijli ödüllerinden ‘Doğu’nun Yıldızı’ ödülüne layık görüldü. Bu hastalık nedeniyle 7 çocuğunu kaybeden bir anne ve 6,5 yaşındaki kızına, bu keşfi sayesinde can olan Türk doktor Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, nadir görülen ve bir tür bağışıklık sistemi hastalığı olan 'CHAPLE sendromu'nun teşhis ve tedavisini bulmasıyla tıp literatürüne adını yazdırdı. Bir hastalığın tedavisinde yeni bir ilacın geliştirilmesi on yıllar sürerken, Prof. Dr. Özen ve ekibinin hem hastalığın kendisini keşfedip hem de uluslararası işbirliği ile 6 yılda çalışmalarını tamamladığı ilaç, ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA onayını da alarak hastalarda kullanılmaya başlandı.
Gıda zehirlenmesinden korunmak için tüyolarBozulabilir gıdaları satın aldıktan veya hazırladıktan sonra en geç 1- 2 saat içinde soğutmak veya dondurmak gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Sedef Aksu, “Oda sıcaklığında çok uzun süre kalan yiyecekler, pişirme yoluyla yok edilemeyen bakteri veya toksinleri içerebilir. Donmuş besinler oda sıcaklığında çözülmemelidir. Donmuş besinleri çözmenin en doğru yolu buzdolabında çözdürmektir” dedi.
Prof. Dr. Şener: Basit bir gıda zehirlenmesi hastaneye yatırabilirİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, basit bir gıda zehirlenmesinin hastaneye yatmaya sebebiyet verebileceğini belirterek, derin dondurucudan çıkarılan yemeğin tekrar derin dondurucuya girmemesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Özlü'den 'yaz ishali’ uyarısıGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, yaz aylarında açıkta satılan gıda ve içeceklerin tüketilmesiyle artan ishal vakalarına ilişkin uyarıda bulundu. Prof. Dr. Özlü, "Bu, daha çok kirli sular ve kirli yiyeceklerin tüketilmesiyle ortaya çıkan bir komplikasyon. Bebeklerde tehlikeli olabilir. Böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi kritik hastalarda da ciddi komplikasyonlara yol açabilir” dedi.
Prof. Dr. Özlü'den 'yaz ishali’ uyarısıGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, yaz aylarında açıkta satılan gıda ve içeceklerin tüketilmesiyle artan ishal vakalarına ilişkin uyarıda bulundu. Prof. Dr. Özlü, "Bu, daha çok kirli sular ve kirli yiyeceklerin tüketilmesiyle ortaya çıkan bir komplikasyon. Bebeklerde tehlikeli olabilir. Böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi kritik hastalarda da ciddi komplikasyonlara yol açabilir” dedi.
“Kokusu normal olmayan ve köpüklü denizde yüzmeyin”Yaz aylarında deniz ve havuz kullanımının artmasıyla çocuklarda yaz ishalinin daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Polat, “Yaz aylarında havuz ve deniz kullanımı arttığı için kontamine olmuş suların ağıza bulaşması ya da yutulması sonucu hastalık etkenleri vücuda girmektedir. Deniz suyunun kendini temizleme özelliği nedeniyle enfeksiyon açısından riski, havuza oranla daha düşüktür. Ancak kirli, köpüklü, normal dışı kokusu olan sularda yüzmek risk taşır. Mümkünse mavi bayraklı kıyılar tercih edilmelidir” dedi.
'Covid-19'un yeni varyantları Türkiye'de varsa da bilmiyoruz'Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Covid-19'un yeni varyantları 'FLiRT' ve 'LB.1'in dünyada baskın hale geldiğini duyurdu. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "ABD'de LB.1 varyantı yüzünden acile başvurularda yüzde 18, hastane yatışlarında yüzde 13'lük bir artış görüldü. Maalesef son birkaç yıldır Türkiye'de rutin test uygulamasından vazgeçildi. Dolayısıyla yeni varyantlar Türkiye'de varsa da bilmiyoruz" dedi.
İshal ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.