Son dakika fay haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan fay gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan fay haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.209 fay haberi bulunmuştur.
Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki: Deprem öldürmez, bina öldürürBeykoz Üniversitesi, afet bilinci oluşturmak ve toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla 'Türkiye'de Deprem Gerçeği ve Depremden Korunma' başlıklı söyleşiye ev sahipliği yaptı. Japon Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki'nin konuk konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, Türkiye’nin sismik yapısı, yapı güvenliği, bireysel hazırlık ve deprem eğitiminin önemi gibi başlıklar ele alındı. Moriwaki, “Depreme karşı hazırlık tercih değil, zorunluluk olmalı. Yapı denetimi ve inşaat kalitesi kritik önem taşıyor. Deprem öldürmez, bina öldürür” dedi.
Profesör Görür: 250 senelik periyot doldu, Yedisu fayının eli kulağındaBilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, “Bingöl, fayların kesiştiği fay bölgesidir. Bu fayların zamanı dolarsa deprem olur. Deprem zaten her yıl, her hafta olmuyor. Süresi dolunca oluyor. 250 senelik periyot, bu birikim dolmuştur. Yedisu fayının eli kulağında. Bunu kesin söylüyorum, sizi korkutmak için söylemiyorum” dedi.
Altun: CİMER, 2024 yılında 4 milyon 590 bin başvuru aldıİletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ile ilgili, “2024 yılında 4 milyon 590 bin başvuru aldık. Bu yılın henüz ilk çeyreğindeyken başvuru sayısı 1 milyona yaklaşmış durumda. 2018'den bu yana ise toplam başvuru sayısı 35 milyonu aştı” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimizin kardeşliğine kirli bir pusu kuruluyorCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yıllarca bizi Türk-Kürt, laik-antilaik, ilerici-gerici, Alevi-Sünni diye ayrıştıranlar, son günlerde başka senaryolar peşinde koşuyorlar. Suriye'deki rejim artıklarının terör eylemleri öne sürülerek milletimizin kardeşliğine son derece sinsi, son derece kirli bir pusu kuruluyor. Bu pusuyla aynı zamanda İstiklal Marşımızda vücut bulan, ruha ve birlikte yaşama iradesine karşı da alçakça bir suikast düzenleniyor" dedi.
Bingöl kent merkezindeki riskli yapıların yüzde 90'ı yıkıldıTÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu Başkanı, İnşaat Mühendisi Canfidal Boldaş, Bingöl kent merkezinde yıkım kararı verilen riskli 3 bin 425 yapının yüzde 90'ının yıkıldığını söyledi. Boldaş, "Kalan yüzde 10'u kadarlık bir kısmının yıkımı Mart 2025'te yapılacak" dedi.
Naci Görür: Kayseri, olabilecek en çürük zeminde oturuyorKayseri'de katıldığı konferansta açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, "Kayseri, Orta Anadolu'nun en büyük fay sistemlerinden biri olan Ecemiş Fayı üzerinde oturuyor. Kayseri, fayın kucağında oturmuyor, olabilecek en çürük zeminde oturuyor. Bu fay eninde sonunda bir deprem üretecek. Boyu, özelliği itibariyle 7'nin üzerinde bir deprem üretir" dedi.
‘Deprem randevu vermez’Yeditepe Üniversitesi Doğal Afetlerde Arama Kurtarma Kulübü (YÜDAK), 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlere dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla ‘6 Şubat: Dayanışma ve Bilinç’ adlı bir konferans düzenledi. AKUT Kurucu Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Ferudun Çelikmen, “Deprem randevu vermez. İstanbul'dan geçen çok büyük fay hatları var. Bununla ilgili çalışmaların hızlanması gerekir” diye konuştu.
‘Deprem randevu vermez’YEDİTEPE Üniversitesi Doğal Afetlerde Arama Kurtarma Kulübü (YÜDAK), 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlere dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla ‘6 Şubat: Dayanışma ve Bilinç’ adlı bir konferans düzenledi. AKUT Kurucu Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Ferudun Çelikmen, “Deprem randevu vermez. İstanbul'dan geçen çok büyük fay hatları var. Bununla ilgili çalışmaların hızlanması gerekir” diye konuştu.
Bakan Kurum: 15 milyon insanımızı güvenli yuvalara yerleştirdikÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Vatandaşımızla el ele vererek bugüne kadar yaptığımız sosyal konutlarla beraber 15 milyon insanımızı güvenli yuvalara yerleştirdik. Ama yetmez, tüm şehirlerimizi tüm afetlere karşı dirençli hale getirene kadar durmayacağız" dedi.
Sunay Akın'ın yeni kitabı 'Koyu Mavi Memleket Kumaşı' Gaziantep'te tanıtıldıYazar Sunay Akın'ın yeni kitabı Koyu Mavi Memleket Kumaşı, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlandı. Yeni kitap, Gaziantep'in İslahiye ilçesinde bulunan ve 2020 yılında hizmete açılan 'Sabiha-Aziz Bali İlçe Halk Kütüphanesi'nde, Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali, İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural ve Sunay Akın'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.�
'İzmir'de afetlere karşı pozisyon alınmalı, gerçeklerle yüzleşilmeli'Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, İzmir'in çok ciddi afet riskleri taşıdığına dikkati çekip, "Kentin artık afetlere karşı pozisyon alması gerekiyor. Sadece çalıştaylarla, toplantılarla vakit geçiremeyiz. Gerçeklerle yüzleşmemiz lazım. Yol haritasını merak ediyoruz. Bu kentte artık toplantının ötesinde somut ve net adımların atılması gerekiyor" dedi.
Cevdet Yılmaz: Deprem bölgesinde 450 bin civarında bağımsız birim tamamlanacakCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, deprem bölgesine ilişkin "200 binden fazla konut teslim edildi. Bu yıl sonu itibarıyla 450 bin civarında bağımsız birimin tamamlanması öngörülüyor. Çok yoğun bir çalışma var. Bu çalışmalarla aslında o bölgelerimizi depremlere çok daha dirençli hale getirmiş oluyoruz" dedi.
Prof. Dr. Naci Görür: Deprem problemini bizden sonraki nesle ihraç ediyoruzKahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerini işaret eden Prof. Dr. Naci Görür, "Zannediyor musunuz ki Güneydoğu'da ilk kez bir deprem oldu ve 50-60 bin insan toprağa verildi. Bu yeni bir olay değil. Binlerce senedir insanlar ölüyor ve aynı problem bir sonraki nesle taşınıyor. Bu, ülkeseverlik değil. Bilimin gereğini yapsaydık, bu insanlar ölmeyecekti. Bu problemi bizden sonraki nesle ihraç ediyoruz" dedi.
Profesör Orhan Tatar: Ege'de sismik aktivite 2 bine ulaştıEge Denizi Santorini Adası civarında meydana gelen depremlerle ilgili sismik aktivitenin yaklaşık 2 bine ulaştığını söyleyen AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, "10- 15 günden bu yana ciddi bir sismik aktivite var. Bugün itibariyle bu sismik aktivite yaklaşık 2 bine ulaştı. Bunlar içerisinde 5 ve üzerinde toplam 5 deprem var. AFAD olarak vatandaşlarımızı bilgilendirmek durumundayız" dedi.
DAUM, Santorini Depremleri Ön Değerlendirme Raporu’nu tamamladıİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (DAUM) Santorini Depremleri Ön Değerlendirme Raporu tamamlandı. Raporda, "Santorini Adası civarında meydana gelebilecek gerek deprem gerek tsunami ve gerekse de volkanik patlama durumunda, eğer afet yönetim bilinciyle afete hazırlık-afet sırası ve sonrasında yapılması gerekenler doğrultusunda hareket edebilirsek hiç kimsenin burnu dahi kanamayacaktır. Türkiye'de yaşayan herkese bilgilendirme notu göndermek gerekiyor" denildi. DEÜ DAUM Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Afet durumunda sakin ve sadece ilgili resmi makamların söyledikleri doğrultuda hareket etmeli ve toplum olarak bir örnek olmalıyız" dedi.
Küçükçekmece'de Afet Bilinçlendirme Paneli düzenlendiKÜÇÜKÇEKMECE Belediyesi, 11 ili etkileyen 6 Şubat depremlerinin 2'nci yıl dönümünde, hayatını kaybeden vatandaşları anmak ve toplumu afetlere karşı bilgilendirmek amacıyla, Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde 'Afet Bilinçlendirme Paneli' düzenledi. Panele konuşmacı olarak katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, son günlerde Ege Denizi'nde meydana gelen depremlere değinerek, "Santorini'de 1956 yılında 7,5 şiddetinde deprem oldu. Depremden sonra tsunami oluştu ve bütün Ege kıyılarını vurdu. Jeolojinin temel bir felsefesi vardır; geçmişte ne olduysa gelecekte de aynısı olur yani olası bir Santorini depremi sonrası tsunami oluşur ve bu Ege kıyılarını etkiler" diye konuştu.
İzmir Valisi Elban: Kentteki yapı stokunun yüzde 70’i sorunluİzmir'de Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler anıldı. Törende konuşan İzmir Valisi Süleyman Elban, kentteki yapı stokunun yüzde 70'inin sorunlu olduğunu belirterek, "Bir afet konuşulduğunda herkes endişeleniyor. Çünkü yapılarımızın çoğuna güvenemiyoruz. Yapılış konusunda ve zemin konusunda sıkıntı olduğunu hepimiz biliyoruz" dedi. Ege'de 28 Ocak'tan bu yana yaşanan 'deprem fırtınası'na da değinen Vali Elban, fayın yapısı itibarıyla İzmir'i tetikleyecek bir fay olmadığını, kenti Santorini kaynaklı bir tehlikenin beklemediğini söyledi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Nurcan Meral Özel: Uzun süre Doğu Anadolu fay zonunda büyük bir deprem beklemiyoruzBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, yıl dönümünde 6 Şubat depremleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Özel, "Kahramanmaraş depreminde çok büyük bir fay parçası kırıldı. Yaklaşık 300 hatta 340 kilometrelik bir fay parçası kırıldı. 2 tane deprem meydana geldi. Doğu Anadolu fay zonunu kırdı. 7.8 büyüklüğünde bir deprem. Sonrasında da 9 saat sonra 7.6 Elbistan fayına atladı. O nedenle uzun bir süre, ki oralarda tekrarlanma periyodu 500 bin yıldır, Doğu Anadolu fay zonunda büyük bir deprem beklemiyoruz" dedi. Beklenen İstanbul depremine de değinen Özel, "Marmara'da elbette kentsel dönüşüm çok önemli. Bina stoğunun yenilenmesi gerekir. Biz Marmara bölgesinde 20 tane yeni istasyon kurduk. Hem deniz seviyesi istasyonları, denizin yükselmesini de inceliyoruz, araştırıyoruz. Hem de aynı zamanda içlerinde meteoroloji, sıcaklık gibi sensörlerin olduğu, sismometrelerin olduğu 20 tane yeni istasyon kurduk. Marmara bölgesi denizden izlenmeli. Marmara denizin içinde direkt faylardan bize haber getiren sismometreler olmalı" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Sözbilir: Tsunami tehlikesi varsa, AFAD uygulaması yüklenen tüm akıllı telefonlara mesaj geliyorİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Santorini Adası civarında 7 büyüklüğünü aşan bir deprem olduğu anda AFAD ve ilgili diğer sismoloji istasyonlarına bağlı sismometreler birkaç saniye içinde depremi algılıyor. AFAD sistemi, otomatik çözümleyerek verileri tüm dünyaya açıyor. Eğer tsunami tehlikesi varsa, AFAD uygulaması içeren tüm akıllı telefonlara mesaj gelmektedir. Mesajdan yaklaşık 20-30 dakika sonra tsunami kıyılarımıza ulaşabilir. Bu sürede deniz kıyısından 4-5 km karaya doğru ilerlediğimizde herhangi bir can kaybı yaşanmayacaktır” dedi. Prof. Dr. Sözbilir “AFAD uygulamasının tüm akıllı telefonlara yüklenmesi önem arz etmektedir " diye konuştu.
Fay ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.