Son dakika egzersiz haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan egzersiz gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan egzersiz haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.453 egzersiz haberi bulunmuştur.
Sağlık Bakanlığı çatısı altında 98 erişkin kalp sağlığı merkezi bulunuyorSağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin en aza indirilmesi için kalp merkezleri kurduklarını belirterek, "Sağlık Bakanlığı çatısı altında 98 adet erişkin kalp sağlığı merkezimiz bulunmaktadır. Aynı zamanda 15 adet pediatrik kalp merkezimiz mevcuttur" dedi.
Bakan Memişoğlu, 6 bileşenli karma aşı uygulamasını başlattıSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, difteri, asellüler boğmaca, tetanos, inaktif polio (çocuk felci), hemofilus influenza tip B olmak üzere 5 bileşenli karma aşı ile hepatit B aşısını bir araya getiren '6 bileşenli karma aşı' uygulamasını başlattı. Bakan Memişoğlu, "Vatandaşlarımıza, insanlarımıza, çocuklarımıza, özellikle bebeklerimize aşılarını zamanında yapmasını ve aşı programlarına uyumunu istiyoruz" dedi.
‘Huzursuz bacak sendromu, Parkinson belirtisi olabilir’Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Aylin Yaman, toplumda yaygın görülen huzursuz bacak sendromunun, Parkinson hastalığının erken dönemde ortaya çıkan prodromal (öncül) belirtilerinden olabileceğini söyledi. Doç. Dr. Yaman, özellikle gece saatlerinde kendini gösteren bacaklarda istemsiz hareket ettirme isteği, ağrı, yanma ve iğnelenme gibi şikayetlerin hafife alınmaması gerektiğini vurguladı.
‘Huzursuz bacak sendromu, Parkinson belirtisi olabilir’Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Aylin Yaman, toplumda yaygın görülen huzursuz bacak sendromunun, Parkinson hastalığının erken dönemde ortaya çıkan prodromal (öncül) belirtilerinden olabileceğini söyledi. Doç. Dr. Yaman, özellikle gece saatlerinde kendini gösteren bacaklarda istemsiz hareket ettirme isteği, ağrı, yanma ve iğnelenme gibi şikayetlerin hafife alınmaması gerektiğini vurguladı.
'Parkinson'un erken evre belirtileri koku duyusunda azalma, kabızlık, uykuda konuşma olabiliyor'Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen Parkinson hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar arasında en yaygınlarından biri olarak öne çıkıyor. Nöroloji Uzmanı Yüksel Dede, "Yapılan araştırmalara göre, 65 yaş ve üzerindeki bireylerde görülme sıklığı yüzde 1 civarındayken, ileri yaşlarda bu oranın daha da yükseliyor. Türkiye'de ise yaklaşık 150 bin Parkinson hastası bulunuyor ve bu sayının giderek arttığı belirtiliyor" dedi. Dr. Dede, hastalığın erken teşhis edilmesi halinde yaşam kalitesinin önemli şekilde yükseldiğini belirterek Parkinson'un uyarıcı olabilecek işaretlerine dikkat çekti.
'Yeme bağımlılığı, tehlikeli sonuçlara yol açabilir'Yeme bağımlılığının fiziksel ve psikolojik etkileri hakkında bilinçli olunması gerektiğine işaret eden Diyetisyen Şevval Işıklı, “Yeme bağımlılığı, tıpkı diğer bağımlılık türlerinde olduğu gibi kişinin hem fiziksel sağlığı üzerinde ciddi etkiler oluşturabilir hem de bireyin yaşam kalitesini düşürebilir. Profesyonel yardım gerektirebilir” dedi.
Bakan Memişoğlu: Biz sağlıkçılar insanlığa adanmış insanlarızSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Bolu Kartalkaya'daki otel yangınında hayatını kaybeden tıp fakültesi son sınıf öğrencisi intörn doktor Yiğit Gençbay'ın adıyla açılan Gölbaşı Yiğit Gençbay Sağlıklı Hayat Merkezi'nin (SHM) açılış töreninde, "Yiğit, isminden de anlaşılabileceği gibi büyük bir kahramanlık örneği gösterdi. Biz sağlıkçılar kendinden çok başkasına hizmet eden, insanlığa adanmış insanlarız" dedi.
'Parkinson’da beyin pili, hayat kalitesinde iyileşme sağlıyor'Beyinde dopamin adı verilen maddenin azalmasıyla ortaya çıkan ve genellikle ileri yaşlarda görülen kronik ilerleyici bir hastalık olan parkinsonda, beyin pili sayesinde hastanın yaşam kalitesi iyileştiğini ifade eden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersoy Kocabıçak, ‘beyin pili’ olarak bilinen Derin Beyin Stimülasyonu ameliyatının uygun hastalar için en iyi tedavi yöntemi olduğunu söyledi.
Gizli salgın 'lenfödem'e karşı daha az yağlı besin, daha fazla egzersizAnkara Beytepe Murat Erdi Eker Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Özlem Öndeş, 'Venöz tromboembolizm' (damarlarda kan akışını engelleyen kan pıhtısı) önlenebilir ölümlerin başında gelirken, 'lenfödem'in hızla ve fark edilmeden yayıldığı için dünyada gizli bir salgın olarak kabul edildiğini söyledi. Öndeş, "Venöz hastalığı ve lenfödemi önlemek için; yaşam tarzı değişiklikleri yapmalıyız; mesela daha az yağlı besin tüketmeliyiz, daha fazla egzersiz yapmalıyız" dedi.
Gizli salgın 'lenfödem'e karşı daha az yağlı besin, daha fazla egzersizAnkara Beytepe Murat Erdi Eker Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Özlem Öndeş, 'Venöz tromboembolizm' (damarlarda kan akışını engelleyen kan pıhtısı) önlenebilir ölümlerin başında gelirken, 'lenfödem'in hızla ve fark edilmeden yayıldığı için dünyada gizli bir salgın olarak kabul edildiğini söyledi. Öndeş, "Venöz hastalığı ve lenfödemi önlemek için; yaşam tarzı değişiklikleri yapmalıyız; mesela daha az yağlı besin tüketmeliyiz, daha fazla egzersiz yapmalıyız" dedi.
'Kolon kanseri genç nüfusta da belirgin şekilde artıyor'Kolon kanseri özellikle 50 yaş üstü kişilerde sıklığı artan ve tüm kanserler arasında üçüncü sırada yer alan ciddi bir sorun. Her yıl dünyada yaklaşık 900 bin kişinin sinsi ilerleyen kolon kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğine işaret eden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, sorunu çok daha ciddi boyutlara getirecek bir noktaya dikkat çekti. Son yıllarda yapılan araştırmaların kolon kanseri vakalarının genç yetişkinler arasında endişe verici bir şekilde arttığını gösterdiğini belirten Prof. Dr. Ergün, “Amerikan Kanser Derneği'nin (ACS) Mart 2024'te yayımladığı bir rapora göre, her beş yeni bağırsak kanseri vakasından biri 40'lı yaşların başında veya daha genç bireylerde teşhis edilmektedir" dedi.
‘Kalp krizinde ilk 5 dakika hayat kurtarıyor’KARDİYOLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, kalp krizinin çoğu kez göz ardı edilen sinyaller verdiğini belirterek risk faktörlerinin ve zamanında müdahalenin yaşamsal önemini vurguladı. Okuyan, “Kalp krizleri genellikle aniden ortaya çıkar gibi düşünülse de, aslında pek çok vakada öncesinde uyarıcı belirtiler görülebilir. Kalbin durması durumunda, ilk müdahale olarak hemen kalp masajına başlanmalı ve mümkünse elektriksel şoklama (defibrilasyon) uygulanmalıdır” dedi.
‘Yüksek sese maruz kalmak işitme kaybının en temel nedeni’İşitme kaybının birçok nedeni olabileceğine dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Murat Benzer, “Yüksek sese maruz kalmak en temel nedenidir. İşitme kaybınız varsa konuşmaları anlamakta, takip etmekte veya katılmakta zorluk çekebilirsiniz. Telefon görüşmelerini duymakta, çevrimiçi toplantılara katılmakta veya televizyon izlerken diyalogları takip etmekte zorlanabilirsiniz. İşitme cihazları gibi cihazlar işitme kaybını azaltabilir” dedi.
Yurt dışında kalp krizi geçirdi; 6 gün sonra Türkiye'de tedavi olduİstanbul'dan Valencia'ya iş toplantısı için giden ve orada kalp krizi geçiren Erhan Say, damarının yüzde 98 oranında tıkalı olmasına rağmen Türkiye'de tedavi olmak istedi. İstanbul'da özel bir hastanede gerçekleştirilen başarılı operasyonla sağlığına kavuştu. Kalp krizi geçirdikten 6 gün sonra ülkesine dönerek tedavi olan Erhan Say, "En ufak bir belirtisi yoktu. Havalimanında kapıya yürürken göğsümde bir ağrı hissettim. Açıkçası kendi kendime de bu kadar yorulmuyor olmam lazım benim diye içimden geçirdim. Damarın yüzde 98'inin tıkalı olduğunu hocamız tespit etti. Sonrasında stent uygulaması yapıldı. Bu sabah bana eve git deseydi koşarak herhalde eve giderdim. Hiçbir şikayetim yok" dedi. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Vefik Yazıcıoğlu, "Aslında yurt dışına gittiği zaman krizin başlangıç erken evreleri önce gözleniyor. Orada bir takım sıkıntılar geçiriyor ama bunu önemsemiyor. Şikayetleri arttıktan sonra hastaneye gitmek zorunda kalıyor. Buna rağmen hasta Türkiye'ye gitmek için ısrar ediyor ve aslında normal şartlarda böyle bir durumda hastayı hiçbir merkez bırakmaz. Hastanede bir tedavi ret formu imzalatarak ve risklerini de anlatarak hastayı bırakıyorlar. Ana damarın başından yüzde 98 tıkalı olduğunu fark ettik ve oraya bir stent uygulamasıyla krizi tamamen sonlandırdık. Ama bu hastadaki özellik şu, krizin başlamasıyla finale giden süreç oldukça uzun ve maceralı ve enteresan. Şu anda hiçbir riski kalmadı" dedi.
Yurt dışında kalp krizi geçirdi; 6 gün sonra Türkiye'de tedavi olduİstanbul'dan Valencia'ya iş toplantısı için giden ve orada kalp krizi geçiren Erhan Say, damarının yüzde 98 oranında tıkalı olmasına rağmen Türkiye'de tedavi olmak istedi. İstanbul'da özel bir hastanede gerçekleştirilen başarılı operasyonla sağlığına kavuştu. Kalp krizi geçirdikten 6 gün sonra ülkesine dönerek tedavi olan Erhan Say, "En ufak bir belirtisi yoktu. Havalimanında kapıya yürürken göğsümde bir ağrı hissettim. Açıkçası kendi kendime de bu kadar yorulmuyor olmam lazım benim diye içimden geçirdim. Damarın yüzde 98'inin tıkalı olduğunu hocamız tespit etti. Sonrasında stent uygulaması yapıldı. Bu sabah bana eve git deseydi koşarak herhalde eve giderdim. Hiçbir şikayetim yok" dedi. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Vefik Yazıcıoğlu, "Aslında yurt dışına gittiği zaman krizin başlangıç erken evreleri önce gözleniyor. Orada bir takım sıkıntılar geçiriyor ama bunu önemsemiyor. Şikayetleri arttıktan sonra hastaneye gitmek zorunda kalıyor. Buna rağmen hasta Türkiye'ye gitmek için ısrar ediyor ve aslında normal şartlarda böyle bir durumda hastayı hiçbir merkez bırakmaz. Hastanede bir tedavi ret formu imzalatarak ve risklerini de anlatarak hastayı bırakıyorlar. Ana damarın başından yüzde 98 tıkalı olduğunu fark ettik ve oraya bir stent uygulamasıyla krizi tamamen sonlandırdık. Ama bu hastadaki özellik şu, krizin başlamasıyla finale giden süreç oldukça uzun ve maceralı ve enteresan. Şu anda hiçbir riski kalmadı" dedi.
Bakan Memişoğlu: Sağlıklı Türkiye Yüzyılı'nı oluşturmaya çalışıyoruzSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Düzenli egzersiz ve düzenli spor yaparsanız bedeninizi, sağlığınızı korursunuz. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi; koruyan, geliştiren, üreten sağlık modeli ile sağlıklı Türkiye Yüzyılı’nı oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.
Egzersiz her yaşta beyni güçlendiriyorŞimdiye kadar yapılan en büyük ve en kapsamlı analizlerden biri, fiziksel aktivitenin her yaş grubunda beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkilediğini ortaya koydu.
Uzmanından bayram sofralarında dengeyi yakalamak için önerilerBayramda beslenme alışkanlıklarını düzene sokmak için öneriler veren Uzman Diyetisyen Deniz Pirçek, “30 gün boyunca midenin alışmış olduğu beslenme düzeni sonrasında, bir anda çok fazla yemek içeren öğünler tüketmek hazımsızlık, mide ağrıları, iç bulantısı, halsizlik gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu sebeple mide yeni düzene alışana kadar az ve sık beslenmek önemlidir” dedi.
‘Bayram kahvaltısında hafif bir başlangıç yapılmalı’Uzmanlar, ramazan ayının ardından, beslenme alışkanlıklarındaki ani değişimlere uyum sağlamak, bayramı sağlıkla geçirmek ve sonrasında da zinde kalmak için tavsiyelerde bulundu. Uzmanlardan biri olan İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç, “Bayramda özellikle sabah kahvaltısına hafif bir başlangıç yapılmalı; protein kaynakları, yani yumurta ve peynirle başlanmalıdır. Ramazan ve Ramazan Bayramı’nda kültürümüzde yer alan tatlılar ve şekerler ise mümkün olduğunca az tüketilmelidir” dedi.
‘Sperm DNA Hasarı, başarısız gebeliklerin gizli sebebi olabilir’Kayseri Hüma Hastanesi Tüp Bebek Laboratuvar Sorumlusu Embriyoloji ve Histoloji Uzmanı Mehmet Ural, sperm DNA hasarının, tüp bebek tedavisi gören çiftlerde başarısız gebelik ve düşük riskini artırabileceğini söyledi. Ural, “Tüp bebek tedavisinde, sperm analizinde sağlıklı görünen spermlerle döllenme sağlanır ve gelişen embriyolar, anne rahmine yerleştirilir. Ancak spermde DNA hasarı varsa, embriyonun genetik yapısı bozulabilir. Bu durum, gebeliğin erken kayıpla sonlanmasına veya düşükle sonuçlanmasına neden olabilir” dedi.
‘Sosyal medyada yayılan egzersiz videoları omurga sağlığını tehdit ediyor’Sosyal medyada hızla yayılan egzersiz videolarını bilinçsiz şekilde uygulamanın omurga sağlığı açısından riskleri beraberinde getirdiğini belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özkoçak, “Bilinçsizce yapılan hareketler sinir baskısına, kas yaralanmalarına ve ileri seviyede cerrahi müdahale gerektiren fıtıklara neden olabilir. Bu nedenle egzersiz öncesinde bireylerin omurga sağlık durumlarını değerlendirmeleri şarttır” dedi.
İstanbul'da halı saha maçı sırasında fenalaşan 2 genç hayatını kaybettiİstanbul'da iki ayrı halı saha maçı sırasında fenalaşan Berat Yelkenbasan (20) ve Hasan Yalavaç (17) kaldırıldıkları hastanelerde hayatını kaybetti. Yelkenbasan ve Yalavaç'ın fenalaştığı anlar güvenlik kameralarına yansıdı.
İstanbul'da halı saha maçı sırasında fenalaşan 2 genç hayatını kaybettiİstanbul'da iki ayrı halı saha maçı sırasında fenalaşan Berat Yelkenbasan (20) ve Hasan Yalavaç (17) kaldırıldıkları hastanelerde hayatını kaybetti. Yelkenbasan ve Yalavaç'ın fenalaştığı anlar güvenlik kameralarına yansıdı.
Egzersiz ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.