Son dakika çölyak haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan çölyak gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan çölyak haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 153 colyak haberi bulunmuştur.
Ardahan’da kavılca buğdayından yapılan yemekler tanıtıldıArdahan'da unutulmaya yüz tutan kavılca buğdayı, son 5 yıldır yeniden ekilmeye başlandı. Kavılcadan yapılan yemeklerin tanıtımı için 'Buğdayın Atası Ardahan Kavılcası' etkinliği gerçekleştirildi.
‘Aşırı meyve suyu tüketimi kalp sağlığını tehdit edebilir’Kalp sağlığını koruyabilmek için dikkat edilmesi gerekenlerden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cengiz Başar, “Kalp sağlığını korumak için günde 7-8 saat kaliteli uyku almak hedeflenmelidir. Her gün çeşitli meyve ve sebzeler tüketmek, kalp sağlığına faydalıdır. Ancak taze meyve yerine meyve suyu tüketmek, kan şekeri seviyelerinin hızla yükselmesine ve kilo alımına neden olabilir. Meyve suları doğal olarak sağlıklı gibi görünse de genellikle yüksek miktarda şeker içerirler ve fazla tüketimleri kalp sağlığının tehdit edebilirler” dedi.
Emine Erdoğan'dan atıksız alışverişi teşvik eden markete ziyaretCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Ankara'da atıksız alışverişi teşvik eden marketi ziyaret etti, tek kullanımlık ambalajların önüne geçerek atıkları en aza indiren dolum istasyonlarını inceledi.
Çölyak Vakfı 1’inci yaşını glütensiz gala yemeği ile kutladıTürkiye’de glütensiz beslenmeyi yaygınlaştırmak, çölyak hastalığı hakkında farkındalığı artırmak ve ihtiyacı olan çölyaklı ailelere destek olmak amacıyla kurulan Çölyak Vakfı, 1’inci yaşını özel hazırlanan glütensiz gala yemeği ile kutladı.
Çölyak Vakfı 1’inci yaşını glütensiz gala yemeği ile kutladıTürkiye’de glütensiz beslenmeyi yaygınlaştırmak, çölyak hastalığı hakkında farkındalığı artırmak ve ihtiyacı olan çölyaklı ailelere destek olmak amacıyla kurulan Çölyak Vakfı, 1’inci yaşını özel hazırlanan glütensiz gala yemeği ile kutladı.
"Stres ve kaygı midede şişkinliği artırır"Bazı alışkanlıkların midedeki şişkinlik ve gaz şikayetlerini artırabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Yaşar “Yutulan hava, mide gazının temel kaynağıdır. Sigara içme, sakız çiğneme ve anksiyete (kaygı, stres) bunu arttıran nedenlerdir. Sindirim sisteminde oluşan gazlar ise gıdalar ile aldığımız karbonhidrat, protein ve yağların bağırsaklarımızdaki bakteriler tarafından fermente edilmesi sonucu oluşur” dedi.
“Öğün arasında süt ve paketlenmiş meyve suları içmek çocuklarda iştahsızlık sebebi”İştahsızlığın çocuklarda sık görülen bir semptom olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rıza İnanç, “Öğün aralarında verilen meyve suları, süt gibi gıdalar çocuğun çabuk doymasına ve öğün atlamalarına neden olur. Abur cubur, asitli içecekler ve paketlenmiş ürünlerden uzak durulmalıdır. Son zamanlarda bu ürünlerin tüketimi, çocuklar arasında artış göstermiştir. Kreş ve anaokulu yetkilileri bu konuda duyarlı olmalıdır” dedi.
Tunceli Belediyesi, çöp kamyonundan düşerek ölen işçi için 3 gün sonra açıklama yaptıTunceli’de çöp kamyonunun arkasından düşerek yaşamını yitiren temizlik görevlisi Zülfü Çelikdemir için belediye tarafından yapılan açıklamada, Çelikdemir’in ağır işte çalışamaz raporunun Temmuz 2023'te dolduğu ve yenilenmediği, olay ile ilgili açıklamanın ilk günlerden yapılmayışının; Çelikdemir’in sağlığına kavuşup doğru bilgiyi kendisinin aktaracağı düşüncesiyle yapılmadığı belirtildi.
“Çölyak hastalığı genetik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilir”Çölyak hastalığının genetik ve çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıktığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Çölyaklı bireylerin akrabalarında yaklaşık yüzde 8-18 ve tek yumurta ikizlerinde yüzde 70, kardeşlerinde yüzde 30 oranında çölyak hastalığının görülmesi, hastalığın oluşumunda genetik faktörlerin önemli bir yer tuttuğunu göstermektedir. Hastalığın günümüzdeki tek ve etkili tedavisi sıkı bir glütensiz diyete tam uyumdur” dedi.
“Çocuklarda kabızlık şikâyetlerinde artış var”Özellikle son 10 yılda çocuklarda kabızlık görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Meryem Keçeli Başaran, “Çocuk sağlığı polikliniği başvurularında yüzde 5-10 ve çocuk gastroenteroloji poliklinik başvurularında ise yaklaşık yüzde 25 gibi yüksek bir oranda kabızlık problemi olan hastaları görmekteyiz” dedi.
Genetik ve nadir hastalıklar tanı merkezi, gluten hassasiyeti konulu seminer düzenlediSon yıllarda gluten ile ilişkili hastalıklar için yapılan farkındalık çalışmaları erken tanı, teşhis ve tedaviyi kolaylaştırıyor. Genetik hastalıklarla ilgili farkındalık yaratmayı amaçlayan Genetik ve Nadir Hastalıklar Tanı ve Araştırma Merkezi İntergen tarafından düzenlenen ‘Gluten tehdit midir?’ seminerinde Doç. Dr. Gülay Ceylaner katılımcıların sorularını yanıtlayarak, gluten hakkında merak edilenleri açıkladı. Doç. Dr. Gülay Ceylaner, “Gluten hassasiyeti büyük oranda genetik yatkınlıkla ilişkilidir. Bu konuda farkındalık da çok önemlidir. Ancak bu konu öyle bir noktaya gelmiştir ki gluten hassasiyeti olmayan, sağlık sorunu olmayan insanlar da gluteni hayatlarından çıkarmaya başlamıştır” dedi.
Çöp kamyonundan düşüp ağır yaralanan işçinin ailesinden ‘ihmal’ iddiasıTunceli'de tutunduğu çöp kamyonunun arkasından dengesini kaybedip, düşerek beyin kanaması geçiren ve hayati tehlikesi devam eden temizlik işçisi Zülfü Çelikdemir’in (39) ablası Zülfiye Çelikdemir, olayda ihmal olduğunu öne sürdü. Çelikdemir, “Kardeşim bilmediğimiz bir nedenle düşüyor ve saat 08.00 sıralarında okula giden öğretmenler tarafından bulunuyor. Kardeşim Zülfü’nün 30-40 dakika boyunca araçta olmamasını fark etmemeleri nasıl açıklanabilir? Kardeşimin araçtan düşüp hastaneye kaldırıldığını başka çalışma arkadaşları tarafından öğrenmeleri, yaşanılan olayda büyük bir ihmal olduğunun göstergesidir” dedi.
Çölyak hastası çocuklar glutensiz beslenmek istiyorİzmir'deki Çiğli Selim Diniz İlkokulu'nda öğrenimine devam eden Meriç Canoğlu (7), Elif Ebrar Aydın (9) ve Muhammed Ali Beştepe (6), farklı sınıflarda okusalar da tüm vakitlerini birlikte geçiriyor. Çünkü onlar buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan glutene karşı hassasiyet ile gelişen emilim bozukluğu olarak bilinen çölyak hastası çocuklar. Diğer çocukların yedikleri gıdaları tüketemeyen Meriç, Elif Ebrar ve Muhammed Ali okulun kantininde glutensiz ürün bulamadıkları için her yere beslenme çantalarıyla birlikte gidiyor.
MEB'den yeni düzenleme; sınıf geçme puanı yükseltildiMilli Eğitim Bakanlığı, 'Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişikliğe gitti. Buna göre sınıf geçme puanları yükseltilirken, bir teneffüs en az 20 dakika olacak, artık okul öncesi eğitim kurumlarında katkı payı alınabilmesi sağlanacak.
Prof. Dr. Karagöz: Türkiye'de buğday genetik çeşitliliğinin yüzde 92'sini kaybettikEkmeğin ve buğdayın sürdürülebilirliği İstanbul'da düzenlenen Yerel Tohumlar Farkındalık Semineri'nde masaya yatırıldı. Seminerde bir konuşma yapan Prof. Dr. Alptekin Karagöz, "1930'dan bu yana buğday genetik çeşitliliğinin yüzde 92'sini kaybetmişiz. Yerel çeşitlerde kriz her an var. Genetik çeşitlilik sürekli düşüyor ama biz bir şekilde bunların bir kısmını gen bankalarımıza aldık. İklim bu kadar belirgin şekilde değişmeden önce de biz bunları bırakmaya başlamıştık. İnsanlar köyden kente göçtü. Bunları ekecek kimse yok" dedi.
Glutensiz gıda markası Dr. Schär, Türkiye'deki ilk fabrikasını açtıİtalya merkezli 100 yılı aşkın süredir glutensiz gıda alanında üretim yaparak özel beslenme ihtiyaçları olan bireyler için çözümler sunan Dr. Schär, glutensiz gıda markası Türkiye'deki ilk fabrikasını açtı. Marka, İstanbul Sancaktepe'deki yatırımıyla hem glutensiz ürünleri daha erişilebilir hale getirmeyi hem de Türkiye'yi glutensiz gıda üssü yapmayı amaçlıyor.
Glutensiz gıda markası Dr. Schär, Türkiye'deki ilk fabrikasını açtıİtalya merkezli 100 yılı aşkın süredir glutensiz gıda alanında üretim yaparak özel beslenme ihtiyaçları olan bireyler için çözümler sunan Dr. Schär, glutensiz gıda markası Türkiye'deki ilk fabrikasını açtı. Marka, İstanbul Sancaktepe'deki yatırımıyla hem glutensiz ürünleri daha erişilebilir hale getirmeyi hem de Türkiye'yi glutensiz gıda üssü yapmayı amaçlıyor.
Halsizlik şikayeti B12 vitamin eksikliğinin habercisi olabilirUzun süreli halsizlik şikayetinin altında B12 vitamin eksikliğinin olabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Rıdvan Sivritepe, “B12 vitamini enerji düzeyini arttırır, sinir sistemi sağlığını destekler, kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna katkı sağlar. Vegan veya vejetaryenler, mide ülseri, kronik gastrit gibi sindirim sistemi sorunları olanlara, yaşlı bireylere B12 vitamin iğnesini doktor kontrolünde yaptırmasını öneriyoruz” dedi.
Uzmanından glutensiz beslenenlere karabuğday önerisi Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan karabuğdayın özellikle gluten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları tarafından tüketilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Öğr. Gör. Zeynep Şeyda Bilim, karabuğdayın bir buğday çeşidi olmadığını belirterek, “Gluten hassasiyeti ve çölyak hastalığına sahip olanlar; buğday, çavdar ve arpa içeren besinlerin yanı sıra gluten bulunan diğer tüm besinlerden kaçınmalıdır” açıklamasında bulundu.
Çölyak hastası oğlu ve yeğeni için glutensiz karabuğday ekimine başladıBatman’ın Beşiri ilçesinde çiftçilik yapan Nevzat Ekinci, çölyak hastası oğlu ve yeğeninin ihtiyaç duyduğu, normal una göre yaklaşık 10 kat daha pahalı olan glutensiz unu temin etmekte zorlanınca, glutensiz karabuğday ekmeye karar verdi. Ekinci, internetten satın aldığı tohumlarla, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden de aldığı teknik destekle, nisan ayında 3 dönümlük arazisine karabuğday ekti. Kentteki diğer çölyak hastalarına da destek olmak isteyen Ekinci, karabuğdayları haziran ayı içinde hasat yaparak glutensiz un üretecek. Ekinci, ilk üretilecek unu ücretsiz olarak kentteki yaklaşık 150 çölyak hastasına dağıtacak.
MEB'den 'Okulumda Sağlıklı Besleniyorum' programıMilli Eğitim Bakanlığı’nca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde; öğrencilerin sağlıklı beslenmeye yönelik beslenme alışkanlığı, gıda güvenliği, gıda güvencesi ve sunulan gıdanın kalitesi konularında farkındalığı artırmak, uluslararası standart ve şartlara uygunluğu sağlamak ve fiziksel aktiviteye teşvik etmek amacıyla 'Okulumda Sağlıklı Besleniyorum' programı hazırlandı.
Bakan Bilgin: SGK tarafından, implant için 90 TL olarak ödenen tutar 750 TL'ye çıkarıldıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Genel Sağlık Sigortalılarımıza Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenen tutarlar Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında artırıldı. Bu kapsamda vatandaşlarımıza kemik içi implantta her implant için 90 TL olarak ödenen tutar 750 TL’ye çıkarıldı" dedi.
Bağışıklığı ve sinir sistemi zayıflayan depremzedeler için 'beslenme' uyarısıGıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, depremzedelerin bağışıklık ve sinir sistemlerinin zayıf olduğunu hatırlatarak, "Bu nedenle çok daha fazla özen gösterilmeli. Depremzedelere gıda yardımı gönderirken ve yemek hazırlarken bu hususun göz önünde bulundurulması gerekir" dedi.
Bakan Kasapoğlu: Dünyanın en güçlü yurt altyapısına sahibizGençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Bakanlık olarak dünyanın en güçlü yurt altyapısına sahibiz. 800 yurt, 850 bin yatak kapasitesi. Dünyada eşi benzeri olmayan altyapı, network ve bu bağlamda çok zengin bir hizmettir" dedi.
Çölyak ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.