Bilimsel

Bilimsel

Son dakika bilimsel haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan bilimsel gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan bilimsel haber sayfamızda...

Bilimsel

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 7.475 bilimsel haberi bulunmuştur.
Bakan Ersoy: Kazı çalışmalarına ödenek 6 milyar lira
Bakan Ersoy: Kazı çalışmalarına ödenek 6 milyar liraKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Bundan 6 yıl öncesine kadar ülke çapındaki kazı çalışmalarına 40 milyon liradan az ödenek ayrılırken, bugün bu rakamı ‘Geleceğe Miras Projesi’ kapsamında 6 milyar liraya yükselttik" dedi.
18.11.2024Politika
Bakan Kacır: Savunma sanayinde ve havacılıkta millileşme bizim için zorunluluktur
Bakan Kacır: Savunma sanayinde ve havacılıkta millileşme bizim için zorunlulukturSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Türkiye'de Milli Teknoloji Hamlesi'nin lokomotif sektörü, savunma sanayi ve havacılık oldu. Çünkü savunma sanayinde ve havacılıkta millileşme bizim için bir tercihten öte mutlak bir zorunluluktur" dedi.
18.11.2024Politika
2025-LGS'ye yönelik örnek sorular yayımlandı
2025-LGS'ye yönelik örnek sorular yayımlandıMilli Eğitim Bakanlığı tarafından 2025 yılı Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava girecek öğrencilerin çalışmalarına destek sağlamak amacıyla hazırlanan örnek soru ve çözümlü videolar, bakanlığın web sitesinde erişime açıldı.
18.11.2024Eğitim
Ahmet Özer'in avukatı: Ay sonuna kadar Anayasa Mahkemesine başvurularımızı gerçekleştireceğiz
Ahmet Özer'in avukatı: Ay sonuna kadar Anayasa Mahkemesine başvurularımızı gerçekleştireceğizTutuklanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in avukatları Hasan Sınar ve Hüseyin Ersöz Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. Savcılık dosyasına ilişkin sundukları taleplerin ardından basın açıklaması yapan avukat Hasan Sınar, "Müvekkilimizin tutukluluğuna yapmış olduğumuz itirazın reddedilmesi birlikte bir Anayasa Mahkemesi süreci de doğmuş oldu. Bu süreci de şu an değerlendiriyoruz ve en geç bu ayın sonuna kadar Anayasa Mahkemesi'ne gerekli başvurularımızı da gerçekleştireceğiz" dedi.
18.11.2024Gündem
Üniversite öğrencilerinden 'dikey inişli roket' projesi
Üniversite öğrencilerinden 'dikey inişli roket' projesiAnkara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nde eğitim gören 6 öğrenci, belirlenen irtifadan sonra kontrollü bir şekilde, yumuşak iniş yapabilen ve tekrar kullanılabilen dikey inişli roket geliştirdi. TÜBİTAK'ın desteklediği proje ile öğrenciler, eylül ayında düzenlenen TEKNOFEST Dikey İnişli Roket Yarışması'nda 3'üncü oldu.
18.11.2024Video
Koyunun Anadolu'da evcilleştirildiğini gösteren çalışma
Koyunun Anadolu'da evcilleştirildiğini gösteren çalışmaHacettepe Üniversitesi ve ODTÜ'den bilim insanlarının öncülüğünde, uluslararası araştırmacı ekibin çalışmasında, evcil koyunun tarihi ortaya çıkarıldı. Uluslararası dergide yayımlanan çalışmada, koyunun Anadolu'da evcilleştirildiği ortaya konuldu.
16.11.2024Gündem
5 yıl önce Vietnam'dan getirttiği jackfruit meyvesini Türkiye'de yetiştirmeyi başardı
5 yıl önce Vietnam'dan getirttiği jackfruit meyvesini Türkiye'de yetiştirmeyi başardıAntalya'nın Alanya ilçesinde üretici Tunahan Soylu (31), 5 yıl önce Vietnam'dan getirttiği, dünyanın en büyük meyvesi olarak bilinen jackfruit meyvesini yetiştirmeyi başardı. Soylu, bu yıl meyvenin ikinci hasadını yaptı. Sınırlı üretim nedeniyle mevyeye olan talebe yanıt veremediklerini söyleyen Soylu, şimdiye kadar yetiştirdiği en büyük jackfruit meyvesinin 6,5 kilogram ağırlığında olduğunu söyledi.
16.11.2024Video
Arkeolog Altunkaynak: Arazinin sadece üstüne sahipsiniz, altındaki tüm değerler devlet malı
Arkeolog Altunkaynak: Arazinin sadece üstüne sahipsiniz, altındaki tüm değerler devlet malıErzurum Arkeoloji Müzesi'nde görevli Arkeolog Doç. Dr. Gülşah Altunkaynak, kültür varlıklarının devlet malı niteliğinde olduğunu belirterek, "Bir arazinin bir şahsa ait olması, bu arazide bulunan kültür varlığına istediğini yapma hakkı vermez. Öncelikle vatandaşlarla burada anlaşamıyoruz. 'Benim arazim. Benim arazimde buldum' diyor. O arazinin sadece üstüne sahipsiniz. Altındaki tüm değerler, devlet malı niteliğinde" dedi.
16.11.2024Gündem
Bakan Tunç: Soruşturmaları 'yargı tacizi' şeklinde değerlendirmek şuursuz bir harekettir
Bakan Tunç: Soruşturmaları 'yargı tacizi' şeklinde değerlendirmek şuursuz bir harekettirAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ekrem İmamoğlu'nun 'yargı tacizi' söylemine ilişkin, "Konuyla ilgili cümleler kurarken de haddi aşmamak gerekir. 'Yargı tacizi' ne demek? Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devletidir. Anayasamızın 138'inci maddesi yargı, bağımsız ve tarafsızdır. Yargı, hiç kimseden talimat almaz. Hiçbir talimatı da dikkate almaz. Bağımsız ve tarafsız yargının başlatmış olduğu soruşturmaları 'yargı tacizi' şeklinde değerlendirmek şuursuz bir harekettir" dedi.
15.11.2024Politika
Bakan Memişoğlu: 'Üreten Sağlık Modeli' dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflemektedir
Bakan Memişoğlu: 'Üreten Sağlık Modeli' dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflemektedirSağlık Bakanlığı ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından 10. Türk Tıp Dünyası Kurultayı başladı. Ana teması 'Afetlerde Sağlık ve Sağlığıın Geleceği' olan kurultayda konuşan Bakan Memişoğlu, "TÜSEB öncülüğünde geliştirilen 'Üreten Sağlık Modeli' sadece afet dönemlerinde değil; sağlık sektörünün genelinde dışa bağımlılığı azaltmayı ve sağlık alanında stratejik bağımsızlık kazanmayı hedefleyen güçlü bir strateji olarak öne çıkmaktadır.Türkiye, bu modelle sağlık teknolojilerinde bağımsızlığı amaçlamakta; ilaç, tıbbi cihaz ve medikal ekipman gibi kritik sağlık ürünlerinde yerli üretimi destekleyerek dışa bağımlılığı en aza indirmeyi hedeflemektedir" dedi.
15.11.2024Politika
Bakan Tekin: 1 milyon 29 bin öğrenciye ücretsiz öğle yemeği verildi
Bakan Tekin: 1 milyon 29 bin öğrenciye ücretsiz öğle yemeği verildiMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "2023-2024 eğitim öğretim yılında, öğrenci taşıma uygulaması ile toplam 1 milyon 146 bin 213 öğrenciye taşıma ve 1 milyon 29 bin 250 öğrenciye de ücretsiz öğle yemeği verilmiştir" dedi.
15.11.2024Eğitim
15. Çin Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı başladı
15. Çin Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı başladı 15. Çin Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı, (CIAAE) Çin'in Guangdong eyaletinde başladı.
14.11.2024Dünya
‘Yapay zekanın lazer epilasyon teknolojisiyle kişiye özel ayarlamalarla seans süreleri kısalıyor’
‘Yapay zekanın lazer epilasyon teknolojisiyle kişiye özel ayarlamalarla seans süreleri kısalıyor’Medikal Estetik Hekimi Dr. Nedim Bakırcı, yapay zekanın lazer epilasyon teknolojisiyle birleşmesinin estetik alanında önemli bir değişim olduğunu belirterek “Bu yeni teknolojinin, kişiye özel tedavi sunarak daha az seansla kalıcı sonuçlar elde edilmesine yardımcı oluyor. Yapay zekanın lazer epilasyon teknolojisiyle kişiye özel ayarlamalarla seans süreleri kısalıyor ve sonuçlar daha etkili hale geliyor. Bu sayede hem zaman hem de ekonomik açıdan tasarruf sağlanıyor" dedi.
14.11.2024Teknoloji
Bakan Kacır: Mükemmeliyet Mührü alan 134 girişimcimiz başarılarını tescilledi
Bakan Kacır: Mükemmeliyet Mührü alan 134 girişimcimiz başarılarını tescillediSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim (BİGG) 2024 yılı 2’nci çağrı sonuçlarının açıklandığını duyurarak, "Genç girişimcilerimizin hayallerine ulaşmasına katkı sağlıyor, Türkiye'nin teknoloji ekosistemini büyütmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu yıl 2'nci çağrı kapsamında 1768 iş fikri başvurusu aldık. Mükemmeliyet Mührü alan 134 girişimcimiz başarılarını tescillemiş oldu" dedi.
11.11.2024Teknoloji
Türk bilim insanları, iklim değişikliği araştırmaları için kutuplarda düzenlenen sefere katıldı
Türk bilim insanları, iklim değişikliği araştırmaları için kutuplarda düzenlenen sefere katıldıYükseköğretim Kurulu (YÖK), iklim krizini çözmek için yürütülen ortak çalışma kapsamında düzenlenen 4'üncü Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi'nde Türk bilim insanlarının da yer aldığını ve kutuplarda elde ettikleri verileri incelediğini duyurdu.
11.11.2024Gündem
Bakanlığın eğitimli köpekleri ile trüf mantarının haritası çıkarılacak
Bakanlığın eğitimli köpekleri ile trüf mantarının haritası çıkarılacakAnkara Üniversitesi, halk arasında 'kara elmas' olarak bilenen trüf mantarının Türkiye haritasının çıkarılması için çalışma başlattı. Çalışmada, Ticaret Bakanlığı ile yapılan iş birliği kapsamında Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'ne bağlı Köpek Eğitim Merkezi'nde özel eğitilen köpekler kullanılıyor.
11.11.2024Video
YTÜ’nün kuruluş yılına ithafen Davutpaşa Kampüsü'ne 113 ağaç dikildi
YTÜ’nün kuruluş yılına ithafen Davutpaşa Kampüsü'ne 113 ağaç dikildiYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında, kurulduğu 1911 yılına ithafen 113 ağaç dikimi gerçekleştirdi. Akademisyenler, idari personel ve öğrencilerin katılımıyla Davutpaşa Kampüsü'nde, ağaçlar toprakla buluşturdu.
11.11.2024Video
YTÜ’nün kuruluş yılına ithafen Davutpaşa Kampüsü'ne 113 ağaç dikildi
YTÜ’nün kuruluş yılına ithafen Davutpaşa Kampüsü'ne 113 ağaç dikildiYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında, kurulduğu 1911 yılına ithafen 113 ağaç dikimi gerçekleştirdi. Akademisyenler, idari personel ve öğrencilerin katılımıyla Davutpaşa Kampüsü'nde, ağaçlar toprakla buluşturdu.
11.11.2024Eğitim
Bakan Ersoy: Şanlıurfa'da insanlık tarihine dair en eski bilgilere ışık tuttuk
Bakan Ersoy: Şanlıurfa'da insanlık tarihine dair en eski bilgilere ışık tuttukKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 4-8 Kasım tarihleri arasında Şanlıurfa'da düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi'ne ilişkin, "63 ülkeden bini aşkın bilim insanını ülkemizde ağırlayarak insanlık tarihine dair en eski bilgilere ışık tuttuk" dedi.
11.11.2024Kültür&Sanat
Mamalarına eklenecek nar kabuğu, köpekleri kanser ve kalp hastalıklarından koruyacak
Mamalarına eklenecek nar kabuğu, köpekleri kanser ve kalp hastalıklarından koruyacakKonya'da Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde hazırlanan projeyle köpeklerin, mamalarına eklenecek olan antioksidan özelliğine sahip nar kabuğu ve posası sayesinde kanser, kalp damar hastalıkları, demans gibi hastalıkların önüne geçilmesi sağlanacak. Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Huzur Derya Arık, “Nar kabuğunu köpek mamalarına ilave ederek özellikle kanser, kalp damar hastalıkları, eklem problemleri ve bu oksidasyondan en fazla etkilenen organ olan beyindeki hastalıkların, insanlardaki demans gibi köpeklerde de bu tür hastalıkların önüne geçeceğini düşünüyoruz. Aynı zamanda lif içeriğinden dolayı prebiyotik olarak kabul ettiğimiz nar posası ve kabuğunun da sindirim sistemi problemlerini de düzeltebileceğini umuyoruz” dedi.
11.11.2024Video
CarrefourSA Teknoloji ve Etki Merkezi Kocaeli’nde kapılarını açtı
CarrefourSA Teknoloji ve Etki Merkezi Kocaeli’nde kapılarını açtıCARREFOURSA, Türkiye çapında yeni bir sosyal girişim modelinin temellerini atan Sabancı Topluluğu çatısı altında hayata geçirilen Sabancı Gençlik Seferberliği kapsamında, Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi iş birliğiyle CarrefourSA Teknoloji ve Etki Merkezi’ni açtı. CarrefourSA Teknoloji ve Etki Merkezi, öğrencilere yapay zekâ odaklı teknolojilerden veri analizine kadar pek çok farklı alanda eğitimler verecek ve birlikte projeler geliştirecek.
11.11.2024Teknoloji
Mikroplastikler akciğer sertleşmesine yol açıyor
Mikroplastikler akciğer sertleşmesine yol açıyorBilim insanlarının Erzurum'da 2 yıl süren araştırmaları sonunda insanlarda akciğer sertleşmesi ile mikroplastik varlığı arasındaki ilişki ortaya konuldu. Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, "İnsanlarda öksürük nöbetleri, solunum yetmezliği ve nihayetinde dışarıdan oksijen desteği bağımlılığına kadar götüren önemli sağlık sorunu olan 'akciğer sertleşmesi'nin nedenlerinden birisi olarak akciğerlerde mikroplastikler bulunması olduğu ortaya konuldu" dedi.
11.11.2024Video
Mikroplastikler akciğer sertleşmesine yol açıyor
Mikroplastikler akciğer sertleşmesine yol açıyorBilim insanlarının Erzurum'da 2 yıl süren araştırmaları sonunda insanlarda akciğer sertleşmesi ile mikroplastik varlığı arasındaki ilişki ortaya konuldu. Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, "İnsanlarda öksürük nöbetleri, solunum yetmezliği ve nihayetinde dışarıdan oksijen desteği bağımlılığına kadar götüren önemli sağlık sorunu olan 'akciğer sertleşmesi'nin nedenlerinden birisi olarak akciğerlerde mikroplastikler bulunması olduğu ortaya konuldu" dedi.
11.11.2024Gündem
Yerli işletim sistemine entegre edilen hastanede siber saldırılar tehlike oluşturmuyor
Yerli işletim sistemine entegre edilen hastanede siber saldırılar tehlike oluşturmuyorBursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bilgisayar sistemini TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli ve milli bilgisayar işletim sistemi Pardus’a entegre ediyor. 2016 yılında başlatılan 'Pardus'a Göç' projesi kapsamında bilgisayarlarının işletim sistemlerini dönüştüren hastane, 1750 bilgisayarının 1250'sini siber saldırılara karşı daha güvenli Pardus işletim sistemiyle kullanıyor.
10.11.2024Video
Yerli işletim sistemine entegre edilen hastanede siber saldırılar tehlike oluşturmuyor
Yerli işletim sistemine entegre edilen hastanede siber saldırılar tehlike oluşturmuyorBursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bilgisayar sistemini TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli ve milli bilgisayar işletim sistemi Pardus’a entegre ediyor. 2016 yılında başlatılan 'Pardus'a Göç' projesi kapsamında bilgisayarlarının işletim sistemlerini dönüştüren hastane, 1750 bilgisayarının 1250'sini siber saldırılara karşı daha güvenli Pardus işletim sistemiyle kullanıyor.
10.11.2024Gündem

Benzer Haber Etiketleri

Bakan KacıryapayzekaYTÜMikroplastikler

Bilimsel ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.