Pürmüzün ucundaki tehlike
Pürmüzün ucundaki tehlikeÖzellik restoran ve kafelerde pek çok tatlı çeÅŸidinde kullanılan mutfak ekipmanlarından biri pürmüz. Halk arasında alev tabancası olarak da bilinen pürmüz, sütlaç, krem brule gibi bazı tatlıların yüzey bölümlerinin yakılması, peynir gibi ürünlerin eritilmesi için sıklıkla kullanılıyor. Ancak uzmanlar pürmüzün yiyeceklerde bu ÅŸekilde kullanılmasının insan saÄŸlığına zararlı olduÄŸunu belirtiyor. Sebebi ise özellikle tatlılarda pürmüzle karamelizasyon elde edilirken akrolein maddesinin ortaya çıkması. Akroleinin normal ÅŸartlarda doÄŸada da bulunduÄŸunu ve insan saÄŸlığı için korkulacak bir madde olmadığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, fazla tüketilmesi durumunda vücutta zarara neden olabileceÄŸini vurguladı. Akroleinin fazla tüketilmesinin ağızda ve boÄŸazda yanmalara ve yaralara da neden olduÄŸunu belirten Göral, mümkün olduÄŸunca piÅŸirmede doÄŸal yöntemlerin tercih edilmesini, tüketicinin doÄŸal yollar ile piÅŸen yiyecekleri tercih etmesi gerektiÄŸini ifade etti.Â
21.01.2024Foto Galeri
Kur'an-ı Kerim'in yakılması olayına Cuma Hutbesi'nde tepki
Kur'an-ı Kerim'in yakılması olayına Cuma Hutbesi'nde tepkiİsveç'te politikacı Rasmus Paludan'ın Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakmasına tepkiler sürerken, bugünkü cuma hutbesinde, "Son günlerde Kur’an’a ve İslam’a yönelik çirkin saldırılar sadece Müslümanları değil, insanlığın bütün ortak değerlerini ve toplumsal barışı hedef almaktadır. İnsan onurunu zedelemek, kutsal değerlere saldırmak, hak ve hukuk tanımamak özgürlük kılıfı altında normalleştirilemez. İfade özgürlüğü hiçbir inanca ve o inancın mensuplarına hakareti masum gösteremez" denildi.
27.01.2023Gündem