Pürmüzün ucundaki tehlikeÖzellik restoran ve kafelerde pek çok tatlı çeÅŸidinde kullanılan mutfak ekipmanlarından biri pürmüz. Halk arasında alev tabancası olarak da bilinen pürmüz, sütlaç, krem brule gibi bazı tatlıların yüzey bölümlerinin yakılması, peynir gibi ürünlerin eritilmesi için sıklıkla kullanılıyor. Ancak uzmanlar pürmüzün yiyeceklerde bu ÅŸekilde kullanılmasının insan saÄŸlığına zararlı olduÄŸunu belirtiyor. Sebebi ise özellikle tatlılarda pürmüzle karamelizasyon elde edilirken akrolein maddesinin ortaya çıkması. Akroleinin normal ÅŸartlarda doÄŸada da bulunduÄŸunu ve insan saÄŸlığı için korkulacak bir madde olmadığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, fazla tüketilmesi durumunda vücutta zarara neden olabileceÄŸini vurguladı. Akroleinin fazla tüketilmesinin ağızda ve boÄŸazda yanmalara ve yaralara da neden olduÄŸunu belirten Göral, mümkün olduÄŸunca piÅŸirmede doÄŸal yöntemlerin tercih edilmesini, tüketicinin doÄŸal yollar ile piÅŸen yiyecekleri tercih etmesi gerektiÄŸini ifade etti.Â