Son dakika tehlike haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan tehlike gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan tehlike haber sayfamızda...
Turizm kentinin 25 yıl sonraki iklim krizi senaryosu 'Kıyamet' filmindeAntalya'da 25 yıl sonra yaşanması beklenen kuraklık, su seviyesinin yükselmesi gibi bilim insanlarının hazırladığı iklim krizi senaryoları 'Kıyamet' isimli kısa filme dönüştürüldü. İzleyenlerin de büyük ilgisini çeken filmi, 7 kişilik ekip yapay zekayı da kullanarak 15 gün boyunca, günde 13 saat çalışıp, hazırladı.
Profesör, yeryüzü olayları ve kaçak yapılaşmaları tespit edecek yazılım geliştirdiZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, yeryüzündeki su çekilmesinden karların erimesine, yeni yapılan binalardan çökmelere kadar değişimleri tespit edebilen yazılım geliştirdi. Uydu verilerinden yararlanılan yazılımın kaçak yapılaşma ve değişimi kolaylıkla tespit edebileceğini söyleyen Kutoğlu, “Gerek insan yapımı gerek doğal nedenlerle meydana gelen yeryüzündeki lokal büyük değişimleri tespit etme imkanı elde ediyoruz” dedi.
Karadeniz’in kabusu heyelanlara ‘uydudan gözlem’ önerisiJeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Rize’de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremi ve Çayeli ilçesinde dev toprak kütlesinin kayarak dolduğu dairede 1 kişinin hayatını kaybettiği heyelanı değerlendirdi. Prof. Dr. Bektaş, “Doğu Karadeniz’deki depremler küçük ama etkisi büyüktür. Rize'deki deprem Trabzon’u salladı. ‘Trabzon’u sallamak’ demek, ‘heyelan sahasını da sallamak’ demektir. Heyelan sahası sallanırsa kayması kolaylaşır. Riskli, heyelanlı bölgeleri ve kitle hareketinin olabileceği yerleri, uydudan ‘InSAR’ yöntemiyle sürekli gözlemlemeliyiz" dedi.
Rize'de 1 kişinin öldüğü heyelan anı kameradaRize'nin Çayeli ilçesinde meydana gelen heyelanda yamaçtan kopan toprak kütleleri, bitişik 2 apartmanın giriş katlarındaki dairelere doldu. Heyelanda 1 kişi hayatını kaybederken, yaralıların da olduğu bildirildi. Binalarda oturanlar tahliye edildi.
Rus yolcuların valizinden 5 bin adet sülük çıktıİstanbul Havalimanı Gümrük Muhafaza ekipleri, şüphelendiği bir yolcunun valizlerinde yaptığı aramalarda, ülkeye kaçak yolla sokulmak istenilen 5 bin adet büyük boy tıbbi sülük ele geçirildi. Yakalanan iki Rus yolcuya toplamda 2 milyon 624 bin 816 lira ceza yazıldı.
Rize'de heyelan: 1 ölü, 2 bina tahliye edildiRize'nin Çayeli ilçesinde meydana gelen heyelanda yamaçtan kopan toprak kütleleri, bitişik 2 apartmanın giriş katlarındaki dairelere doldu. Heyelanda 1 kişi hayatını kaybederken, yaralıların da olduğu bildirildi. Binalarda oturanlar tahliye edildi.
Kekova manzaralı arazi satışı tartışmasıAntalya'da Demre Belediyesi'nin Çevreli Mahallesi'nde dünyaca ünlü Kekova manzaralı 24 bin 834 metrekarelik arazi satışına tepki gösteren eski belediye başkanı Okan Kocakaya, köylünün toprağının gizli, kapaklı satıldığını savundu. Demre Belediye Başkanı Fahri Duran ise satış ihalesine ilişkin ilanın birçok yerde yayımlandığını belirterek, arazinin değerinin altında satıldığı iddialarını yalanladı.
Kekova manzaralı arazi satışı tartışmasıAntalya'da Demre Belediyesi'nin Çevreli Mahallesi'nde dünyaca ünlü Kekova manzaralı 24 bin 834 metrekarelik arazi satışına tepki gösteren eski belediye başkanı Okan Kocakaya, köylünün toprağının gizli, kapaklı satıldığını savundu. Demre Belediye Başkanı Fahri Duran ise satış ihalesine ilişkin ilanın birçok yerde yayımlandığını belirterek, arazinin değerinin altında satıldığı iddialarını yalanladı.
Beşiktaş'ta yüzeyi çatlak ve kırıklarla dolu duvar tehlike saçıyorBeşiktaş'ta Çırağan Caddesi'nde bulunan, vatandaşların geçiş güzergahındaki duvar çökme tehlikesiyle karşı karşıya. Yüzeyi çatlak ve kırıklarla dolu olan duvar nedeniyle hem yayalar, hem trafikteki araçlar hem de yakında bulunan binalar risk altında. Vatandaşlar ise, 'Dikkat çökme tehlikesi' ve 'Güvenliğiniz için karşı kaldırımı kullanınız' tabelalarına rağmen kaldırımdan yürümeye devam ediyor.
Çukurova'yı besleyen suyun yüzde 75'i boşa akıyorÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici, Çukurova'nın bereketli topraklarını besleyen Seyhan Baraj Gölü'ndeki su kayıplarına dikkat çekerek, "Barajdan alınan 100 birim suyun ancak 25 birimi arazide kullanılıyor. Kapalı basınçlı sulama sistemleriyle bu verimi 90 birimlere çıkarabiliriz. Bu nedenle devletin, yeni yapılan projelerde olduğu gibi kapalı, basınçlı sulama sistemlerine kaynak ayırarak hızla harekete geçmesi hayati önemde" dedi.
Karadeniz’de depremlerle 'heyelan' tehlikesiRize'de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin, bölgede son zamanlarda sıkça yaşanan heyelanlara karşı etki ve risklerine ilişkin konuşan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden (RTEÜ) Prof. Dr. Ayberk Kaya, 'Doğu Karadeniz'de deprem olmaz' algısının yanlış olduğuna dikkati çekti. Prof. Dr. Kaya, "Bölgemizdeki heyelanların ve kaya düşmelerinin tetikleyici unsuru her ne kadar aşırı yağışlar olsa da depremler sonucunda meydana gelen titreşimler heyelanları ve kaya düşmelerini de bir nebze olsun tetiklemektedir" dedi.
Prof. Dr. Yaşar: Klasik su kullanımından vazgeçmemiz gerekiyorTürkiye Bilimler Akademisi'nden (TÜBA) Prof. Dr. Doğan Yaşar, Türkiye'nin iklimsel değişikliklerin etkilerine hazırlıklı olmadığını belirterek, "Artık klasik su kullanımından vazgeçmemiz, yer altı barajları yapmamız, tarımsal sulamada damlamaya geçmemiz, suyumuzu barajlardan kapalı ortama getirmemiz ve büyük metropollerde kanalizasyonla yağmur sularını ayırıp, yağmur sularını yeniden barajlara basacak sistemler geliştirmemiz gerekiyor. Arıtmalardan çıkan suyun tarıma verilmesi lazım" dedi.
Uzmanı uyardı: Genel olarak 35 yaşında başlıyor, ölüme yol açabiliyor, önleminizi alınYaşlanmanın vücutta birçok değişikliğe yol açtığını ve yaş aldıkça ilk kaybedilen dokunun iskelet kası olduğunu belirten Fizyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehtap Kaçar, Sarkopeni (yaşa bağlı kas kaybı) hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Kaçar, “Sarkopeni genel olarak 35 yaşında başlar ve düzenli olarak kas yapıcı antrenman yapmayan yetişkinler her on yılda yaklaşık 2 ila 3 kilogram kas kaybeder. Özellikle 60 yaşından sonra sık görülür ve 80 yaşın üzerindeki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 50’sini etkiler” diye konuştu.
Başakşehir - Beşiktaş: 0-0Süper Lig’in 12’nci haftasında Beşiktaş, deplasmanda Başakşehir ile 0-0 berabere kaldı. Beşiktaş bu skorla puanını 21’e, Başakşehir ise 16’ya yükseltti.
Yerli işletim sistemine entegre edilen hastanede siber saldırılar tehlike oluşturmuyorBursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bilgisayar sistemini TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli ve milli bilgisayar işletim sistemi Pardus’a entegre ediyor. 2016 yılında başlatılan 'Pardus'a Göç' projesi kapsamında bilgisayarlarının işletim sistemlerini dönüştüren hastane, 1750 bilgisayarının 1250'sini siber saldırılara karşı daha güvenli Pardus işletim sistemiyle kullanıyor.
Yerli işletim sistemine entegre edilen hastanede siber saldırılar tehlike oluşturmuyorBursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bilgisayar sistemini TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli ve milli bilgisayar işletim sistemi Pardus’a entegre ediyor. 2016 yılında başlatılan 'Pardus'a Göç' projesi kapsamında bilgisayarlarının işletim sistemlerini dönüştüren hastane, 1750 bilgisayarının 1250'sini siber saldırılara karşı daha güvenli Pardus işletim sistemiyle kullanıyor.
26 kadavra üzerinde mikroplastik araştırması; kan dolaşımı ile vücuda yayılıyorAdana'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, 3 üniversitenin katkılarıyla kadavralar üzerinde yapılan araştırmada alınan mide örneklerinden insan vücudunun anlık ve günlük olarak ne kadar mikroplastiğe maruz kaldığını laboratuvar ortamında inceledi. Gündoğdu, "26 kadavradan yaklaşık 100'e yakın mikroplastik ekstrakt ettik. Bu, kişi başı yaklaşık 10 adet mikroplastiğin anlık olarak insan midesinde bulunabileceğini, aynı zamanda bir kişinin günlük 30 ile 40 arası mikroplastiğe maruz kaldığını ortaya koyuyor. Araştırmamız, mikro plastiklerin sindirim sisteminde parçalanmalarının da söz konusu olduğunu, parçalanan 100 mikrondan küçük mikroplastiklerin ise kan dolaşımı yoluyla tüm vücuda yayılabileceğini de açığa çıkarıyor" dedi.
Vinç operatörünün öldüğü şantiyede inceleme; ray ve ağırlıklar uygun sabitlenmemişTürk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ekibi, kule vincin devrildiği, operatör Bülent Temli'nin (37) öldüğü toplu konut inşaatı şantiyesinde inceleme yaptı. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Kerem Şahin, "Sahada, rayların yere bağlantısının yapılmadığı, ağırlıkların uygun sabitlenmediği gibi kurulumu doğrudan etkileyen ve kule vincin devrilmesine zemin hazırlayan hatalarla karşılaşılmıştır" dedi. Şahin, benzer kazaların önüne geçilmesi için denetimlerin kamu kurum, kuruluşları ve meslek odaları tarafından düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
Tehlike ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.