Terleme

Terleme

Son dakika terleme haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan terleme gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan terleme haber sayfamızda...

Terleme

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 354 terleme haberi bulunmuştur.
‘Düzenli egzersiz ile menopoz semptomları azaltılabilir’
‘Düzenli egzersiz ile menopoz semptomları azaltılabilir’Menopozun, bir kadının adet döngülerinin kalıcı olarak sona erdiği doğal bir biyolojik süreç olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Yaşar Çelik, “Genellikle 45-55 yaşları arasında görülür. Bu dönemde yumurtalıklar östrojen ve progesteron üretimini azaltır, bu da adet kanamasının durmasına neden olur. Östrojen seviyeleri düşer, bu da kemik yoğunluğunun azalmasına (osteoporoz riski) ve kardiyovasküler hastalık riskinin artmasına neden olabilir. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve stresten uzak durma ile menopoz semptomları hafifletebilir” dedi.
17.10.2024Sağlık-Yaşam
'Adet döngüsünün 22 günden kısa sürmesi menopoz sürecinin başladığına işaret eder'
'Adet döngüsünün 22 günden kısa sürmesi menopoz sürecinin başladığına işaret eder'Bir kadının 40 yaşından önce adet kanamalarının sonlanmasının erken menopoz olarak değerlendirildiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Kübra Boynukalın, “Herhangi bir nedenle iki yumurtalığın alınması, birtakım bağışıklık sistemi hastalıkları, kanser tedavisinde alınan kemoterapi ve radyoterapi, sigara kullanımı, stres gibi etmenler erken menopoza yol açan sebepler arasındadır. Erken menopozda ilk belirti sık aralıklarla adet olmaktır. Adetin 22 günden daha sık görülmesi yumurtalık rezervinin azaldığına işaret eder. Adet düzensizliğine eşlik eden belirtiler ise sıcak basmaları, geceleri aşırı terleme, uyku düzeninde bozukluklar olarak sıralanabilir. Bu durumu yaşayan kadınların vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekir. Yapılan değerlendirmelerin ardından erken menopoz tanısı koyduğumuz ve anne olmak isteyen hastalarımız için tüp bebek tedavisi planlanmaktadır. Uygulanan kişiye özel tedavilerle sınırlı sayıda yumurtası olan hastalarda yüz güldürücü sonuçlar alınıp gebelik elde edilmektedir. Evli olmayan ve kısa bir süre içerisinde gebelik düşünmeyen hastalarımızı ise yumurta dondurma uygulamasına yönlendirerek anne olma şanslarını korumaya almaktayız" dedi.
16.10.2024Sağlık-Yaşam
‘Kontrolsüzce vitamin serum almak hayati risklere yol açabilir’
‘Kontrolsüzce vitamin serum almak hayati risklere yol açabilir’Son günlerde yeniden gündeme gelen atom serum uygulamalarının bilinçsizce kullanımı hayati risklere yol açabildiğini ve hastalıkları bir günde iyileştirmenin veya bir serum uygulamasıyla bağışıklık sistemini güçlendirmenin tıpta yeri olmadığına dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Erdal Dilekçi, “Kontrolsüzce uygulanan serumlar alerjik reaksiyonlar, organ yetmezlikleri ve hatta ölümlere dahi neden olabilmektedir. Kontrolsüzce vitamin serum almak hayati risklere yol açabilir. Mulvitaminlerin herkese uygulanabilir olduğunu düşünmek yanlıştır. Atom serum başta olmak üzere tüm serum uygulamaları öncesi hastalar hekim tarafından kalp, böbrek ve karaciğer fonksiyonları açısından detaylı bir şekilde değerlendirilmeli ve kişiye özel bir tedavi uygulanmalıdır” dedi.
4'üncü evrede yakalandığı lenfomadan 1 yılda kurtuldu
4'üncü evrede yakalandığı lenfomadan 1 yılda kurtulduAnkara'da geçen yıl ağustos ayında 'lenfoma' tanısı konulan ve hastalığının 4'üncü evrede olduğu belirlenen matbaacı Şakir Bayoğlu (37), 1 yılda 9 kür kemoterapi tedavisi gördükten sonra sağlığına kavuştu.
15.09.2024Sağlık-Yaşam
'Atopik dermatit doğru tanı ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir'
'Atopik dermatit doğru tanı ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir'ATOPİK dermatitin doğru tanı ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özlem Su Küçük, “Atopik dermatit, toplumda bilinen adıyla atopik egzama, gelişiminde genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı, kronik, kaşıntılı ve tekrarlayan inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Dünya genelinde, çocuklarda yüzde 20 ila 25, erişkinlerde ise yüzde 10’a kadar değişen oranlarda görülebiliyor. Bu hastalık nemlendirici kullanımı başta olmak üzere uygun bir deri bakımı ve hastalık şiddetine uygun ilaçlarla kontrol altına alınabilir” dedi.
14.09.2024Sağlık-Yaşam
'Tatil dönüşü zayıflamak için detoks suyu tüketmek tehlikeli'
'Tatil dönüşü zayıflamak için detoks suyu tüketmek tehlikeli'Son dönemde tatil sonrası oldukça fazla tüketilen detoks suları hakkında uyarılarda bulunan Uzman Diyetisyen Ege Ramadanoğlu Turan, “Bu tür içecekler veya şok diyetler kişinin sağlığını tehlikeye sokabilir. Vücudun aşırı sıvı kaybetmesine yol açabilir ve elektrolit dengesini bozabilir. Bunların yerine sağlıklı ve dengeli beslenmek ve bol su tüketimine dikkat etmek çok daha önemlidir” dedi.
28.08.2024Sağlık-Yaşam
“Sıcak havalar bireyin ruh halini olumsuz etkileyebilir”
“Sıcak havalar bireyin ruh halini olumsuz etkileyebilir”Sıcak havaların bireyde fiziksel rahatsızlıkların dışında sinir ve strese de neden olabileceğini dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mert Bektaş, “Sıcak havanın ve yüksek nem oranının uzun sürmesi ve buna bağlı olarak vücudun su ve mineral kaybetmesi, vücudun fizyolojik süreçlerini etkileyerek rahatsızlık hissine yol açar. Ayrıca bireyde sinir ve strese de neden olabilir” dedi.
19.08.2024Sağlık-Yaşam
Uzmanlar uyardı: Nem, sıcak çarpması kadar tehlikeli
Uzmanlar uyardı: Nem, sıcak çarpması kadar tehlikeliTürkiye'nin büyük bir kısmını etkileyen sıcak hava ve nem dalgası, sadece bunaltmakla kalmıyor aynı zamanda hayati riskler de oluşturuyor. İstanbul'da nem oranının yüzde 99 ile rekor seviyelere ulaşmasının ardından Medipol Mega Üniversite Hastanesi doktorlarından sağlık uyarısı geldi. Uzmanlar, nem çarpması ve sıcak çarpmasının birbirinden farklı olduğunu ve her ikisinin de sağlık açısından büyük riskler barındırdığını ifade etti.
25.07.2024Sağlık-Yaşam
"Tatile giderken sıvı ve mineral kaybına karşı dikkatli olun"
"Tatile giderken sıvı ve mineral kaybına karşı dikkatli olun"Sıcak havalar etkisini artırırken, yaz tatiline çıkacaklar ve çıkmayı düşünenlerin bazı önlemler alması gerekiyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Hacıosman, "Özellikle uzun yolculuklarda oluşabilen sıvı kaybı, yaşlılar ve çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Güneş çarpmalarına karşı da dikkatli olunmalı. Sıvı kayıpları baş ağrısını artırır, yorgunluk ve halsizliğe neden olabilir. Araçla seyahat ederken de günde en az 2 litre su içmeye, mineral kaybı için de maden suyu tüketmeye dikkat edin" dedi.
18.07.2024Sağlık-Yaşam
“Sanal gerçek gözlükler bilinçsiz kullanıldığında göz hasarına neden oluyor”
“Sanal gerçek gözlükler bilinçsiz kullanıldığında göz hasarına neden oluyor”Günümüzde popüler hale gelen sanal gerçek gözlüklerinin yeni etkileşim ve eğlence alanında fazla kullanıldığını belirten Doç. Dr. Şenay Aşık Nacaroğlu, “Sanal gerçek gözlükler bilinçsiz kullanıldığında göz hasarına neden oluyor . VR gözlükler uzun süre kullanıldığında gözlerde batma yanma ve göz çevresinde ağrıya neden olabilir. Özellikle göz kırpma sıklığının azalması, göz kuruluğunu artırabilir. Ayrıca VR gözlük kullanımı sırasında veya sonrasında geçici bulanık görme yaşanabilir” dedi.
12.07.2024Sağlık-Yaşam
Uzmanından sıcak havalarda kalp hastalarına öneriler
Uzmanından sıcak havalarda kalp hastalarına önerilerGüneşli ve sıcak havaların kalp hastaları açısından risk oluşturduğuna dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Karaca, “Sıcaklığın yoğun olduğu saatlerde (10:00-16:00) dışarıda olmayın ve yorucu aktivitelerden kaçının. Bu saatlerde dışarı çıkmanız gerekiyorsa, gölgeli alanlarda kalın ve serin ortamlarda sık sık mola verin. Kendinizi güneşten korumak için geniş kenarlı bir şapka takın” dedi.
Kişiye özel koku hizmeti sunan yapay zeka programı geliştirildi
Kişiye özel koku hizmeti sunan yapay zeka programı geliştirildiParfüm tasarımcısı Bihter Türkan Ergül parfüm ve aromaterapi kapsamında yeni bir yapay zeka projesine imza attıklarını duyurdu. İlk kadın kimyager olduğu düşünülen Tapputi’nin avatarının da yer aldığı projede yeme içme alışkanlıkları, uyku düzeni, tüketilen besinler gibi tamamen kişiye özgü verilerin toplandığı yapay zeka programı bir parfüm tasarımcısı ve koku uzmanı olarak hizmet veriyor. Kişiye özgü kokuların belirlendiği yapay zeka programına ‘Koku Uzmanı Tapputi’ adı verildi.
11.06.2024Kültür&Sanat
"Türkiye’de her iki kişiden biri tiroid hastası"
"Türkiye’de her iki kişiden biri tiroid hastası"Meme ve Endokrin Cerrahisi Bölümünden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Murat Bulut Özkan “Türkiye bulunduğu konum itibariyle iyot miktarının az olduğu bölgedir. İyot eksikliğine bağlı tiroid hastalıklarının önüne geçilebilmesi için anne karnından itibaren iyotlu tuz gereken ölçüde alınması gerekiyor. Dolayısıyla ülkemizde nodül görülme oranı iyot eksikliği olmayan bölgelere göre daha sıktır. Türkiye’de her iki kişiden biri tiroid hastasıdır” dedi.
11.06.2024Sağlık-Yaşam
‘Baharatlı yiyecekler aşırı terlemeyi tetikleyebilir’
‘Baharatlı yiyecekler aşırı terlemeyi tetikleyebilir’Dermatoloji Uzmanı Dr. Caner Demircan, “Toplumun yüzde 3’ünde görüldüğü düşünülen aşırı terleme koltuk altı, el ve ayak gibi bölgesel olabileceği gibi vücudun tümünde de görülebilir. Ailesel yatkınlık ile ilişkili aşırı terleme daha sık görülmektedir. Ancak stres, anksiyete, baharatlı yiyecekler, nörolojik hastalıklar, menopoz, tiroit hastalıkları, alkol tüketimi ve bazı ilaçlarla ilişkili olarak da aşırı terleme karşımıza çıkabilir” dedi.
10.06.2024Sağlık-Yaşam
“Duygusal travmalardan sonra sosyal fobi görülebilir”
“Duygusal travmalardan sonra sosyal fobi görülebilir”Sosyal fobinin içine kapanma ve sosyalleşmekten kaçınma durumu olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Müge Olgun, “En önemli ve ilk belirtisi, özellikle kişinin tanımadığı kişilerle aynı ortamı paylaşmaktan ve sohbetten kaçınmasıdır. Yaşanan yoğun duygusal travmalardan sonra sosyal fobi görülebilir. Örneğin; toplum önünde kişiyle alay edilmesi, kendisini ifade etmesine izin verilmemesi, şiddet gibi durumlar bu duruma yol açabilir” dedi.
24.05.2024Sağlık-Yaşam
Uzmanından sınav kaygısıyla baş etmenin yolları
Uzmanından sınav kaygısıyla baş etmenin yollarıSınav kaygısının belli bir düzeyde normal olduğunu söyleyen Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berke Kırıkkanat, sınav esnasında yapılması gerekenlere ilişkin önerilerde bulundu. Kırıkkanat, ““Kendine sakinleşmesi için birkaç dakika izin vermesi, diyaframdan nefes alıp vermesi, ‘elimden geleni yapacağım, dünyanın sonu değil, mükemmel olmak zorunda değilim’ gibi kendiyle olumlu bir içsel diyalog gerçekleştirmesi önemli adımlar arasında sayılabilir” dedi.
20.05.2024Sağlık-Yaşam
'Teleferik kazazedeleri stres ve kaygı bozukluğu yaşayabilir'
'Teleferik kazazedeleri stres ve kaygı bozukluğu yaşayabilir'Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ali Erdoğan, Antalya'daki teleferik kazasında yaralanan ve mahsur kalanlarda akut stres reaksiyonu ile travma sonrası stres bozukluğu görülebileceğine dikkati çekip, "Travma sonrası stres bozukluğu tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalıktır. Çünkü kişinin işlevselliğini bozar, kişi sürekli olay anını düşünür, kaygı, gerginlik, terleme yaşar. Kapalı alanlara giremez, arabaya binemez, kapalı odada kalamaz, banyoya giremez" dedi.
17.04.2024Video
'Teleferik kazazedeleri stres ve kaygı bozukluğu yaşayabilir'
'Teleferik kazazedeleri stres ve kaygı bozukluğu yaşayabilir'Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ali Erdoğan, Antalya'daki teleferik kazasında yaralanan ve mahsur kalanlarda akut stres reaksiyonu ile travma sonrası stres bozukluğu görülebileceğine dikkati çekip, "Travma sonrası stres bozukluğu tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalıktır. Çünkü kişinin işlevselliğini bozar, kişi sürekli olay anını düşünür, kaygı, gerginlik, terleme yaşar. Kapalı alanlara giremez, arabaya binemez, kapalı odada kalamaz, banyoya giremez" dedi.
17.04.2024Gündem
“Kalp rahatsızlığına bağlı çarpıntı ile panik atağı ayırt etmek önemli”
“Kalp rahatsızlığına bağlı çarpıntı ile panik atağı ayırt etmek önemli”Kalp rahatsızlığı ve panik atak hastalığının benzerlik gösteren belirtileri sebebiyle çoğu zaman birbirine karıştırıldığını söyleyen Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Begüm Öztürk, “Panik atak anında, kalp krizi gibi ciddi bir durum olduğu düşünülebilir. Ancak kalp rahatsızlığına bağlı çarpıntı ile panik atağa bağlı çarpıntıyı ayırt etmek önemlidir çünkü farklı tedavi yaklaşımları gerekiyor. Kalp rahatsızlıklarının teşhisinde EKG, EKO ve kan testleri kullanılır. Panik atak ise bir tıbbi test ile doğrudan teşhis edilemez; semptomların öyküsüne dayanarak tanı konulur” dedi.
15.04.2024Sağlık-Yaşam
Dr. Alataş: 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalı
Dr. Alataş: 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalıMuğla Eğitim-Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Tuğba Alataş, cilt hasar oluşumunu önlemek için güneşin yeryüzüne en dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmaması gerektiğini söyledi.
10.04.2024Sağlık-Yaşam
Uzmanı anne adaylarını uyardı: Bayramda tatlı tüketimine dikkat
Uzmanı anne adaylarını uyardı: Bayramda tatlı tüketimine dikkatRamazan Bayramında anne adaylarını tatlı tüketimi konusunda uyaran Doç. Dr. Işık Kaban, kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten şerbetli tatlılar yerine kuru meyveler ve sağlıklı atıştırmalıklar tüketilmesi gerektiğini söyledi. Kaban, “Aşırı tatlı tüketimi daha fazla insülin hormonu salgılanmasına da neden olur; buna bağlı olarak bebeğin kan şekeri de yükselir ve gebelik boyu yüksek şekerli beslenen anne adaylarının bebekleri de normale göre iri olabilir. İri bebek hem doğum komplikasyonları riskini artırır hem de bebeğin doğduğunda kan şekerinin düşmesi gibi tehlikeler içerir. Eğer tatlı fazla tüketildiyse takip eden günlerde bol su içilmeli, protein ve sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir” dedi.
"Gece terlemesi, üşüme, titreme, ağızda yaralar HIV belirtisi olabilir"
"Gece terlemesi, üşüme, titreme, ağızda yaralar HIV belirtisi olabilir"'Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu' olarak adlandırılan AIDS, tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. Özellikle Doğu Avrupa, Rusya gibi Türkiye'nin de içinde bulunduğu coğrafya ve Afrika'nın bazı bölümleri HIV hastalığı açısından artık endemik bölgeler arasında yer alıyor. Ateş ve faranjit belirtileriyle kendini gösteren AIDS'te, şüpheli durumlarda hemen bir enfeksiyon doktoruna başvurup test yaptırmak gerekiyor. Enfeksiyon hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedat Turhan, HIV ve AIDS hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Turhan, "HIV enfeksiyonu ya da AIDS hastalıkları genellikle korunmasız cinsel ilişkiler sonrasında bulaşmaktadır. Gece terlemesi, üşüme, titreme, ağızda yaralar da HIV belirtisi olabilir" dedi.
26.03.2024Sağlık-Yaşam
Aşık Veysel'in insansı robotu, öğrencilere konser verdi
Aşık Veysel'in insansı robotu, öğrencilere konser verdiSamsun'da Cumhuriyet'in 100’üncü yılı ve Aşık Veysel'in ölümünün 50'nci yılı nedeniyle, Aşık Veysel'in insansı robotu yapıldı. İnsansı robot, öğrencilere 5 türkülük konser verdi.
13.02.2024Video
Aşık Veysel'in insansı robotu, öğrencilere konser verdi
Aşık Veysel'in insansı robotu, öğrencilere konser verdiSamsun'da Cumhuriyet'in 100’üncü yılı ve Aşık Veysel'in ölümünün 50'nci yılı nedeniyle, Aşık Veysel'in insansı robotu yapıldı. İnsansı robot, öğrencilere 5 türkülük konser verdi.
13.02.2024Gündem
“Sağlık anksiyetesi ciddi bir psikolojik hastalık”
“Sağlık anksiyetesi ciddi bir psikolojik hastalık” Sağlık anksiyetesinin ciddi bir psikolojik hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Taha Can Tuman, “Bir hastalıktan bahsedildiğinde, kendilerinde de olduğunu düşünebilirler. Sık tahlil ve tetkik yaptırma, doktordan hasta olmadığına dair onay alma ihtiyacı, internetten sürekli hastalık araştırma gibi işlevsiz baş etme davranışları ve hastalıkla ilgili konuşmalardan ve hasta ziyaretlerinden kaçınma, hastaneye gitmek istememe gibi kaçınma davranışları sağlık kaygısını daha da arttırır” dedi.
29.01.2024Sağlık-Yaşam

Benzer Haber Etiketleri

sağlıkstresMenopoztedavisıcak

Terleme ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.