Son dakika salmonella haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan salmonella gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan salmonella haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 70 salmonella haberi bulunmuştur.
Prof. Dr. Yaşar Bayındır’dan salmonella enfeksiyonu uyarısıSon yıllarda artan hızlı tüketim (fast food) alışkanlığı ve sokakta satılan yiyeceklere olan talebin sağlığı tehdit eden gizli bir tehlikeyi de beraberinde getirdiğini ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Bayındır, “Salmonella enfeksiyonları, özellikle yaz ve sonbahar aylarında ciddi bir artış gösteriyor. Hijyen kurallarına uymayan her gıda tüketimi ciddi risk taşıyor. Sağlığınızı korumak için hijyenik ortamlarda hazırlanan yiyecekleri tercih edin" dedi.
Aracıların kamyonetinde 'tek tırnaklı' kaygıTürkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, "Her ilde 'aracı' olarak adlandırılan kamyonette et satmaya çalışanlar var. Kamyonette sığır, dana eti, ne olduğu belli olmayan eti satmaya çalışıyorlar. Eti kamyonet kasasında, gezerek ucuza satıyorlar" dedi.
Aracıların kamyonetinde 'tek tırnaklı' kaygıTürkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, "Her ilde 'aracı' olarak adlandırılan kamyonette et satmaya çalışanlar var. Kamyonette sığır, dana eti, ne olduğu belli olmayan eti satmaya çalışıyorlar. Eti kamyonet kasasında, gezerek ucuza satıyorlar" dedi.
“Hijyenik olmayan havuzlar göz enfeksiyonlarına neden olabilir”Yaz aylarında havuz kaynaklı sağlık sorunlarının arttığına dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Songül Özer, “Yüzme havuzlarının sıcak ve nemli olması, havuz temizliğinde kullanılan klor gözlerde tahrişe ve bazı enfeksiyonların yayılmasına neden olur. Başta konjonktivit ve kornea hasarları olmak üzere çeşitli göz enfeksiyonları oluşabilir. Belirtileri; gözlerde kızarma, sulanma, çapaklanma, ağrı ve görme bozuklukları, net görememe gibi belirtilerdir” dedi.
Uzmanından ölüm riski de yaratan 'yaz ishali' uyarısıİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, bazı yaş gruplarında ölümcül seyredebilen 'yaz ishali'ne dikkat çekerek, "Özellikle güneşli bölgelerde ve plajlarda güneş tam tepedeyken hava 40 dereceyi bulabiliyor. Sıcaklık bakteri için istemediğimiz bir şey. Sıcak ortamlarda ve plajlarda kendi hazırlamış olduğunuz ürünler dahi olsa kısa sürede tüketin. Özellikle 65 yaş üstü ve 5 yaşın altındakileri yakın takip etmek gerekir. Riske atılabilecek bir durum değil" dedi.
Uzmanından ölüm riski de yaratan 'yaz ishali' uyarısıİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, bazı yaş gruplarında ölümcül seyredebilen 'yaz ishali'ne dikkat çekerek, "Özellikle güneşli bölgelerde ve plajlarda güneş tam tepedeyken hava 40 dereceyi bulabiliyor. Sıcaklık bakteri için istemediğimiz bir şey. Sıcak ortamlarda ve plajlarda kendi hazırlamış olduğunuz ürünler dahi olsa kısa sürede tüketin. Özellikle 65 yaş üstü ve 5 yaşın altındakileri yakın takip etmek gerekir. Riske atılabilecek bir durum değil" dedi.
Kurban Bayramı için anne adaylarına 5 öneriKurban bayramına sayılı günler kala et tüketimi konusunda özellikle hamilelerin çok dikkatli olmaları gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Önder Sakin; anne ve bebek sağlığı açısından 5 öneride bulundu. Doç. Dr. Sakin, “Az pişmiş etlerin enfeksiyona davetiye çıkarma riski olduğu için etin pişme süresine dikkat edilmeli, mümkünse haşlama şeklinde pişirilmeli. Fazla et tüketimi yüksek tansiyon ve kolesterol artışı gibi problemler doğurabileceği için günlük olarak 120 gram porsiyon miktarı aşılmamalı. Yüksek sıcaklığa bağlı olarak bozulmuş olan etlere dikkat edilmeli; bulantı, kusma gibi şikayetler olursa doktora başvurulmalı. Bayram boyunca glisemik indeksi yüksek şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli, uzun süren araba yolculuklarında iki saatte bir mola verilmeli, denize girecek olan anne adayları öğlen saatlerinde güneşe maruz kalmamalı; yüksek sıcaklığın olduğu hamam ve saunadan uzak durulmalı ve günde 3 litre sıvı alımına özen gösterilmeli" dedi.
Kurban Bayramı öncesi gıdalarda 'salmonella' bakterisi uyarısıYaz aylarının gelmesiyle, gıdalardan ve içme suyundan bulaşan 'salmonella' bakterisi, çeşitli enfeksiyonlara ve salgınlara neden oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Kurban Bayramı da geliyor, en büyük önerim aldığınız kurbanda 'salmonella' varmış gibi düşünün. Kestikten sonra mutlaka el temizliğine dikkat etmek lazım. Kullanılan aletleri hemen temizlemek lazım" dedi.
“Kalp- damar hastaları yağ içeriği düşük sütleri tüketmeli”Sütlerin bileşiminin hayvanın türüne, beslenmesine, yetiştiği yere bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini belirten Diyetisyen Edanur Usta, “Kalp- damar hastalığı olan, kan yağları yüksek seyreden ve ileri derece obezitesi olan bireylerin manda, koyun gibi sütlerin yerine, yağ içeriği daha düşük olan yarım yağlı inek sütü, keçi sütü gibi kaynaklar tercih etmeleri gerekir” dedi.
Salgın hastalıklara karşı yerli tanı kitiCOVİD-19 pandemi sürecinde tanı kitlerini Çin ve Almanya gibi ülkelerden ithal eden Türkiye, şimdi olası pandemi ve salgın hastalıklarda kendi tanı kitini üretebilir duruma geldi. Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Biyolojik Ürünler Laboratuvarı Sorumlusu Mehmet Ali Kanat, bundan sonra olası bir salgında Türkiye'nin tanı kitlerini üretebilecek altyapısının hazır olduğunu söyledi.
Salgın hastalıklara karşı yerli tanı kitiCOVİD-19 pandemi sürecinde tanı kitlerini Çin ve Almanya gibi ülkelerden ithal eden Türkiye, şimdi olası pandemi ve salgın hastalıklarda kendi tanı kitini üretebilir duruma geldi. Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Biyolojik Ürünler Laboratuvarı Sorumlusu Mehmet Ali Kanat, bundan sonra olası bir salgında Türkiye'nin tanı kitlerini üretebilecek altyapısının hazır olduğunu söyledi.
Sofradaki 'beyaz' tehlikeGıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, pazar tezgahında, yol kenarında 'taze', 'doğal' gibi ibarelerle satılan süt, peynir ve yoğurdun uygun ortamda muhafaza edilmemesi nedeniyle oluşan bakterilerin, ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi.
Sofradaki 'beyaz' tehlikeGıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, pazar tezgahında, yol kenarında 'taze', 'doğal' gibi ibarelerle satılan süt, peynir ve yoğurdun uygun ortamda muhafaza edilmemesi nedeniyle oluşan bakterilerin, ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi.
Meydanlarda beslenen güvercin ve kumrular, 'kuş gribi' tehlikesini artırıyorUzman veteriner ve kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun, güvercin ve kumruların tarihi meydanlar ile turistik yerlerde beslenmesinin popülasyonlarında doğal olmayan artışa yol açtığını, kuş gribi, Newcastle (yalancı yeba) gibi bulaşıcı hastalıkları birbirlerine bulaştırıp, yayılıma neden olduğunu söyledi.
Meydanlarda beslenen güvercin ve kumrular, 'kuş gribi' tehlikesini artırıyorUzman veteriner ve kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun, güvercin ve kumruların tarihi meydanlar ile turistik yerlerde beslenmesinin popülasyonlarında doğal olmayan artışa yol açtığını, kuş gribi, Newcastle (yalancı yeba) gibi bulaşıcı hastalıkları birbirlerine bulaştırıp, yayılıma neden olduğunu söyledi.
"Yaz aylarında kirlenen su sindirim sistemini bozabilir"Sıcak havalarda su ve gıdaların bozulmasıyla mide ve sindirim hastalıklarının arttığına dikkati çeken Prof. Dr. Esin Korkut, “E.coli, Cryptosporidium, Giardia, Salmonella ve Shigella yazın en çok karşılaşılan mikroorganizmalar olup mikroplu suların içilmesi ya da bu sularla yıkanmış sebze ve meyvelerin tüketilmesi ile geçebilir. Sıcakların da etkisiyle hızla yayılan bulantı, kusma ve ishal ile karşımıza çıkabilir” dedi.
Uzmanı açıkladı: Anne sütü bebekleri enfeksiyonlara karşı da koruyorAnne sütünün sadece beslenme sürecinde değil ileriki yaşlarda da faydası olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Burçin Yorgancı Kale, “Anne sütünün sağladığı sayısız faydanın yanında bebekleri enfeksiyonlara karşı da koruduğu biliniyor. Anne sütündeki antikorlar birçok bakteri, virüs ve mantar üzerinde enfeksiyon önleyici etki gösterir. Özellikle Rota virüs, Norwalk virüs, HIV ve Salmonella enfeksiyonlarına karşı koruyucu özellikte moleküller içerdiği gösterilmiştir” diye konuştu.
“Sıcak havalarda gıda zehirlenmesi ölüme neden olabilir”Sıcak havaların etkisiyle gıda zehirlenmelerinin artabileceğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Mine Özkazanç Akren, “Besinlerle ilgili işlemlerde yapılacak küçük bir ihmal, onu tüketen insanların sağlığını bozarak, gıda kaynaklı hastalıklara ve ölümlere yol açabilir” dedi.
"Sıcak havalarda tüketilen tavuklarda salmonella riski olabilir"Bağırsak sistemini etkileyen yaygın bakteriyal bir hastalık olan salmonellanın özellikle tavuk ürünlerinde olduğunu söyleyen Gıda Yüksek Mühendisi Öğr. Gör. Eda Şensu Demir, "Bazı marketler enerji tasarrufuna giderek dolapları çalıştırmıyor ya da market içini yeterince soğuk tutmuyor. Bu da, hava sıcaklığı nedeniyle gıda bozulmalarını hızlandırıyor. Özellikle tavuk ürünlerinde yaygın olarak ortaya çıkan salmonella bakterisi gıda kaynaklı enfeksiyonlara yol açarak gıda zehirlenmeleri meydana getiriyor" dedi.
“Havuzda su yutmak enfeksiyon hastalığı sebebi”Yaz gelip havalar ısınınca pek çok insanın serinlemek için yüzme havuzlarını tercih ettiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği'nden Uzm. Dr. Müzalin Çiğdem Yıldırım, “Havuz temiz tutulmadığı takdirde birçok sağlık problemine yol açabilir. Klorlamanın ve su sirkülasyonunun yeterli olmadığını düşündüğünüz havuzlara girmeyin. Havuzda kesinlikle su yutmamaya özen gösterin” dedi.
Tatil sezonu açıldı; havuzlarda enfeksiyon riskiMedicana Çamlıca Hastanesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı, Doç .Dr. Nafiz Koçak, sıcakların artması ile tatile ve havuza olan ilginin de arttığını, ancak temizliği iyi yapılmayan ve hijyen kurallarına dikkat edilmeyen tatil mekanlarının ve havuzların çeşitli enfeksiyon hastalıklarına sebep olabileceğini söyledi. Doç. Dr. Koçak, önlemlerinin sıkı tutulması gerektiğini vurguladı.
Dyt. Akçeken: Dondurma tüketirken sağlığınızdan olmayınYüksek kalsiyum içeriğinin yanı sıra, A, B, D vitaminleriyle besin değeri yüksek bir tatlı olan dondurmayı tüketirken dikkat edilmesi gerekenlere işaret eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Elif Akçeken, “Endüstriyel dondurma yüksek miktarda mısır şurubu, tatlandırıcılar, koruyucular, emülgatör, renk ve aroma maddeleri içerebilmektedir. Bu yüzden fazla tüketilmesi halinde diyabet, kalp damar hastalıkları ve gıda boyası sebebiyle çocuklarda zekâ geriliğine sebep olabilir” dedi.
Klavyelerdeki bakterilere dikkat: Solunum yolu enfeksiyonuna neden olabilirOrtak kullanım alanlarının bakteri ve mantarlar için ideal üreme alanı olduğunu belirten Prof. Dr. Mesut Yılmaz, “Ofis, toplu taşıma, umumi tuvaletler, mutfaklar, spor salonları, okullar çeşitli bakteri ve virüsleri barındırabilir. Özellikle ofislerde kullanılan bilgisayar fareleri ve klavyeler hastalık riski taşıyabilir. Bu bakteriler cilt enfeksiyonlarına, idrar yolu enfeksiyonlarına ve gastrointestinal hastalıklara neden olabilir. Hatta bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir" dedi.
Ürünlerde pestisit alarmı; Tarım zehirlerinden ikisi yasaklı maddeAvrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) portalında, 2022 yılında Türkiye kaynaklı tarım zehri bildirimi sayısının, 311'i pestisit olmak üzere 518 olduğu kaydedildi. Bildirim yapılan ürünlerdeki pestisitler arasında, Türkiye'de kullanımı yasaklanmış iki etken madde olduğu da kaydedildi.
Anne adaylarına hamilelikte beslenme uyarılarıAnne adaylarının hamile olduklarını öğrenmeleri ile birlikte sağlıklı bir gebelik süreci geçirmeleri ve bebeklerine sağlıklı bir şekilde kavuşmaları için bazı yaşam alışkanlıklarını değiştirmeleri gerekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Suat Dede, anne adayları için bitki çayları, kahve, alkol, yumurta ve et ürünlerinin zararlarını anlatarak uyarılarda bulundu.
Salmonella ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.