Son dakika protein haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan protein gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan protein haber sayfamızda...
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB'de düzenlenen bayramlaşma programına katıldıİstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin(İBB) Saraçhane'deki binasından düzenlenen bayramlaşma programına katılan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, "9 Ekim’de İstanbul’a atadıkları başsavcı eliyle bizi ve milleti sindirmek için bir darbe girişimi sürecini adım adım ilerlettiler. Bundan 1,5 ay önce bir darbe mekaniğinin devrede olduğunu ve geleceğin Cumhurbaşkanına, geleceğin iktidar partisine darbe hazırlığı olduğunu ifade etmiştik" dedi.
Bayramda ani yemek yüklemesi sindirimi zorluyorRamazan ayında oruç tutarken 16 saat süren açlığın ardından bayramda fazla yemek tüketmenin sindirim sistemini zorlayabileceğini söyleyen beslenme ve diyet uzmanı Berna Ertuğ, "Bayram ziyaretlerinde porsiyon kontrolü yaparak tüketim dengesini sağlayın. Aşırı yağlı ve ağır yiyeceklerden kaçınmalı, dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz" dedi.
Bayramda ani yemek yüklemesi sindirimi zorluyorRamazan ayında oruç tutarken 16 saat süren açlığın ardından bayramda fazla yemek tüketmenin sindirim sistemini zorlayabileceğini söyleyen beslenme ve diyet uzmanı Berna Ertuğ, "Bayram ziyaretlerinde porsiyon kontrolü yaparak tüketim dengesini sağlayın. Aşırı yağlı ve ağır yiyeceklerden kaçınmalı, dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz" dedi.
'Bayramda sabah kahvaltısını ihmal etmeyin'Bayram günü sabah kahvaltısının atlanmaması gerektiği uyarısında bulunan Diyetisyen Sena Genç, “Bayram kahvaltısında kızartma ve yağlı yiyeceklerden ziyade protein, sağlıklı yağ gruplarının ve karbonhidratların olduğu, tok tutacak bir kahvaltı yapın. Yumurtanın, zeytinin, peynirin, avokadonun, tam buğdaylı/çavdarlı/yulaflı ekmeğin bulunduğu; proteinden ve kaliteli karbonhidrat ve yağlardan zengin bir kahvaltı tercih edin” dedi.
Ramazan sonrası beslenme uyarısıSağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
Ramazan sonrası beslenme uyarısıSağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
Uzmanından bayram sofralarında dengeyi yakalamak için önerilerBayramda beslenme alışkanlıklarını düzene sokmak için öneriler veren Uzman Diyetisyen Deniz Pirçek, “30 gün boyunca midenin alışmış olduğu beslenme düzeni sonrasında, bir anda çok fazla yemek içeren öğünler tüketmek hazımsızlık, mide ağrıları, iç bulantısı, halsizlik gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu sebeple mide yeni düzene alışana kadar az ve sık beslenmek önemlidir” dedi.
‘Bayram kahvaltısında hafif bir başlangıç yapılmalı’Uzmanlar, ramazan ayının ardından, beslenme alışkanlıklarındaki ani değişimlere uyum sağlamak, bayramı sağlıkla geçirmek ve sonrasında da zinde kalmak için tavsiyelerde bulundu. Uzmanlardan biri olan İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç, “Bayramda özellikle sabah kahvaltısına hafif bir başlangıç yapılmalı; protein kaynakları, yani yumurta ve peynirle başlanmalıdır. Ramazan ve Ramazan Bayramı’nda kültürümüzde yer alan tatlılar ve şekerler ise mümkün olduğunca az tüketilmelidir” dedi.
‘Vitamin eksikliği başka hastalıklara davetiye çıkarıyor’The Lancet Global Health’in 185 ülkede gerçekleştirdiği araştırmaya göre dünya nüfusunun yüzde 67’sinin iyot, kalsiyum, demir gibi vitaminleri yeteri kadar almıyor. Vitamin eksikliğinin başka hastalıklara davetiye çıkardığını belirten Bütünleyici Sağlık ve Fonksiyonel Beslenme Uzmanı Melike Serengil Özçelik, “Günümüzde birçok insan yorgunluk, bağışıklık düşüklüğü, odaklanma problemleri ve kronik rahatsızlıklar gibi belirtiler yaşarken, bunun altında yatan sebeplerden biri de vitamin ve mineral eksiklikleri olabiliyor” dedi.
'Türkiye'nin 2030 yılında en yüksek obezite oranına sahip olacağı öngörülüyor'İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Diyetisyen Sıla Yeşilyaprak, Dünya Obezite Atlası'na göre, 2030 yılında Türkiye'nin en yüksek obezite oranına sahip olacağının öngörüldüğünü söyleyerek, "Bu oran, özellikle kadınlarla çok yüksek, yüzde 55 oranında olduğu söyleniyor. Ayrıca son zamanlarda ergenlik çağında obezite çok arttı" dedi.
'Türkiye'nin 2030 yılında en yüksek obezite oranına sahip olacağı öngörülüyor'İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Diyetisyen Sıla Yeşilyaprak, Dünya Obezite Atlası'na göre, 2030 yılında Türkiye'nin en yüksek obezite oranına sahip olacağının öngörüldüğünü söyleyerek, "Bu oran, özellikle kadınlarla çok yüksek, yüzde 55 oranında olduğu söyleniyor. Ayrıca son zamanlarda ergenlik çağında obezite çok arttı" dedi.
2 yılda diyetisyen eşliğinde 40 kilo verdi, hayatı değiştiKocaeli’de evlendikten sonra aldığı kilolar nedeniyle günlük yaşamında zorluklar yaşayan İbrahim Yavuz (39), Sağlıklı Hayat Merkezi’nde diyetisyen eşliğinde 126 kilodan 86 kiloya düştü. Çok iyi tepkiler aldığını söyleyen Yavuz, “‘Eski halinden bir şey yok, gençleşmişsin, daha fitsin’ diyenler çok oluyor” dedi.
2 yılda diyetisyen eşliğinde 40 kilo verdi, hayatı değiştiKocaeli’de evlendikten sonra aldığı kilolar nedeniyle günlük yaşamında zorluklar yaşayan İbrahim Yavuz (39), Sağlıklı Hayat Merkezi’nde diyetisyen eşliğinde 126 kilodan 86 kiloya düştü. Çok iyi tepkiler aldığını söyleyen Yavuz, “‘Eski halinden bir şey yok, gençleşmişsin, daha fitsin’ diyenler çok oluyor” dedi.
‘Ramazanda kefir tüketimiyle sindirim sağlığını desteklemek mümkün’Ramazan ayında kefir tüketiminin bireye faydalarından bahseden Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Mine Özkazanç Akren, “Kefir, içeriğindeki probiyotikler sayesinde oldukça faydalı bir besindir. Ramazan ayında sindirim sağlığını destekleyen, bağışıklık sistemini güçlendiren ve tok kalmaya yardımcı olan besleyici bir içecektir. Kefir, içerdiği protein ve yağ sayesinde uzun süre tok kalmayı destekler. Sahurda tüketildiğinde gün boyunca açlık hissini azaltır” dedi.
'Ramazan’da sahura kalkmamak kilo problemlerine yol açabilir'Ramazan ayında sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü açısından dikkatli olunması gerektiğini belirten Diyetisyen Ceyda Demirel, “Bu süreçte kilo vermeye odaklanmak yerine, kas kaybını önlemek ve vücudu güçsüz düşürmemek öncelikli olmalıdır. Sahuru atlamak da yapılan büyük hatalardan biridir. Bu durum metabolizmayı yavaşlatarak kilo kontrolünü zorlaştırır, gün içerisinde daha halsiz ve yorgun hissedilmesine sebep olur” dedi.
'Ramazanda mide sağlığına dikkat edilmeli'Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Harmancı, “Ramazan ayında değişen beslenme düzeni, birçok kişide mide ve bağırsak rahatsızlıklarını tetikleyebiliyor. Özellikle uzun süren açlık sonrası hızlı yemek yeme, yağlı ve ağır iftar sofraları ve yetersiz sıvı tüketimi, reflüden hazımsızlığa, mide yanmasından kabızlığa kadar pek çok sindirim problemiyle karşılaşılmasına neden olabiliyor. Ramazanda sık görülen gastrointestinal sorunlara karşı dikkat edilmeli. Bu dönemde yapılan beslenme hataları, mide sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir” dedi.
‘Böbrek hastalıkları sessizce ilerliyor: Erken teşhis için düzenli kontrol hayat kurtarıyor’Her yıl mart ayının ikinci perşembe günü kutlanan Dünya Böbrek Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulunan, İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, böbrek sağlığının vücudun genel işleyişi için kritik bir öneme sahip olmasına karşın yeterli özenin gösterilmediğini söyledi. Her yaşın sorunu olan böbrek hastalıklarının, obezite, diyabet gibi hastalıkların artışına paralel olarak daha da önem kazandığına işaret eden Prof. Dr. Kantarcı, “Böbrek hastalıkları genellikle belirti vermeden ilerler. Bu nedenle düzenli kontroller hayati önem taşır” dedi.
‘Böbrek hastalıkları sessizce ilerliyor: Erken teşhis için düzenli kontrol hayat kurtarıyor’Her yıl mart ayının ikinci perşembe günü kutlanan Dünya Böbrek Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulunan, İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, böbrek sağlığının vücudun genel işleyişi için kritik bir öneme sahip olmasına karşın yeterli özenin gösterilmediğini söyledi. Her yaşın sorunu olan böbrek hastalıklarının, obezite, diyabet gibi hastalıkların artışına paralel olarak daha da önem kazandığına işaret eden Prof. Dr. Kantarcı, “Böbrek hastalıkları genellikle belirti vermeden ilerler. Bu nedenle düzenli kontroller hayati önem taşır” dedi.
Uzmanından ramazanda kalp hastaları için beslenme önerileriRamazan ayında kalp hastalarının beslenme konusunda dikkatli olması gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Okşen, “İftarda aşırı yemek yemek, özellikle yağlı ve ağır yiyecekler, sindirimi zorlaştırabilir ve kalp üzerinde ek yük oluşturabilir. Sahurda ise, uzun süre tokluk sağlayacak, kan şekerini dengede tutacak yiyecekler tercih edilmelidir. Lifli gıdalar, kompleks karbonhidratlar ve yüksek proteinli yiyecekler idealdir” dedi.
İstanbul - Ece Gürel, 4 gün sonra bulundu… uzmanı hayatta kalmasına ilişkin bilgi verdiBelgrad Ormanı’nda 4 gün sonra bulunan Ece Gürel’in açlık ve soğuk havaya rağmen hayatta olmasına ilişkin değerlendirme yapan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Müslüm Süngü, “3-4 gün hayatta tutunmak için yeterli bir süre olabilir. Ortam sıcaklığı, kişinin yaşı, ek hastalıkları ve olaydan önceki açlık ya da susuzluk durumu gibi faktörlere bağlı olarak yaşam süresinin değişebilir. Tabii bu kişinin nerede olduğuna bağlı. Ormanda montu dahi olmadığı için vücut ısısı iyice düştü. Birkaç gün bekleseydi ya da görülmeseydi daha kötü haberler alabilirdik” dedi.
‘Aşırı baharat tüketimi ramazanda mide sorunlarına yol açabilir’Ramazan ayında bazı besinlerin, özellikle uzun açlık süresinin ardından mideyi zorlayabileceğini ve mide sorunlarına yol açabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çifcibaşı Örmeci, ‘Baharatlar, mide asidini artırabilir ve mide yanması gibi sorunlara yol açabilir. Portakal, domates gibi asidik gıdalar, özellikle mide asidini artırarak reflü gibi sorunlara yol açabilir. Şekerli tatlılar kan şekerini hızlıca yükseltip ardından düşmesine sebep olur, bu da halsizlik ve yorgunluk yaratabilir’ dedi.
Protein ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.