Geri Dön
BodrumMUĞLA Bodrum'da 'Tirhandiller ve Batıklar' temalı su altı parkının 2'nci etabı açıldı

MUĞLA Bodrum'da 'Tirhandiller ve Batıklar' temalı su altı parkının 2'nci etabı açıldı

MUĞLA  Bodrum'da 'Tirhandiller ve Batıklar' temalı su altı parkının 2'nci etabı açıldı

MUĞLA'nın Bodrum ilçesinde, su altı parkının 'Tirhandiller ve Batıklar' temalı projesinin 2'nci etabı yapılan dalış etkinliğiyle açıldı. Protokol heyeti suyun altında kurdele keserken, su altındaki eserler su altı kamerası ile görüntülendi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi, Fransa'nın Türkiye Büyükelçiliği ve Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) tarafından desteklenen Blue Exile Art Project (BEAP) Bodrum Sualtı Parkı'nın 'Tirhandiller ve Batıklar' temalı 2'nci etabı düzenlenen etkinlikle açıldı. Görecek Adası'nda yapılan etkinliğe Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi İsabelle Dupont, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Türkiye'nin ilk çevre temalı sualtı parkı projesi, Bodrum Yarımadası'ndaki deniz çayırlarının korunması ve farkındalık oluşturulmasını hedefleyen etkinlikte sanatçılar Bülent Çınar, Ege Kolcu, Genco Gülan ve İrfan Aydın'a ait heykeller ve Ağanlar Tersanesi tarafından yapılan tirhandil olmak üzere 5 eserin açılışı yapıldı. Açılış kurdelesi protokol tarafından kesilirken, eserler ve o anlar sualtı kamerasıyla görüntülendi.

'TURİZM VE DENİZCİLİĞİ ATALARIMIZA BORÇLUYUZ'

Yapılan etkinlikle ilgili olarak konuşan Ahmet Aras, "Büyükşehir olarak bu projenin bir parçası olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Biz aslında bu projeye 2022 yılında, Bodrum Belediye Başkanıyken Karaada'da ilk adımla başlamıştık. Orada yaptığımız çalışma bugünlere kadar ilerledi, çok önemli bir aşama gösterdi. Binlerce yıldır denizcilik kültürüyle yoğrulan bu topraklar, bu kültür, yaşamaya devam edecek. Bizim atalarımız, süngercilerdi. O süngercilerin bıraktığı miras gelecek nesillere de taşınmak zorunda. Bugün Bodrum'da bir turizm varsa, Muğla'da turizm varsa eğer denizcilik kültürü, mavi yolculuk varsa onu atalarımıza borçluyuz. Bu topraklarda binlerce yıldır yelken açan, denizle yoğrulan, sünger avlayan insanlarımıza borçluyuz. Onlara da vefamızı bir kez daha gösterelim. Akdeniz bizim için barış denizi olmak zorundadır. Dünyanın her tarafında savaşlar olurken bizim burada yaptığımız bu iş birliğinin, bu dostluğun aslında bölgesel barışa çok büyük katkı sağladığını da söyleyebilirim" dedi.

'DENİZ ÇAYIRLARININ KORUNMASI ÇOK ÖNEMLİ'

Deniz çayırlarının korunması gerektiğini vurgulayan Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, "Buranın bir su altı parkı olması için bu ikinci etabı da tamamladık artık üçüncü, dördüncü etaplarda Muğla Büyükşehir Belediyemizin iş birliği ile Fransız Kalkınma Ajansı'nın iş birliği ile sağ olsun sayın büyükelçimizin iş birliği ile çok güzel eserler katacağımıza inanıyoruz. Hocam çok güzel bahsetti posidonia çayırları bu bölgenin korunmasında denizlerin oksijeninin sürdürülebilir olmasında son derece önemli çünkü bu posidonia çayırlarıyla burada denizimiz temiz kalıyor. O temiz denizde bütün deniz canlıları, Akdeniz foklarımız, caretta caretta, balıklarımız burada yaşamını sürdürüyor. Ve aslında buraya bıraktığımız eserler yıllar sonra birkaç yıl içinde çok güzel bir yaşam alanına dönüşecek. Eğer biz bu sanatı yer üstündeki güzellikleri yer altına da yansıtamazsak Ege'nin mavi sularını sadece teknelerle bezersek sanatla bezemezsek bunu sürdürülebilir kılamayız. O yüzden bugün çok önemli bir amaçla beraber buradaydık" ifadelerini kullandı.

MUĞLA BÖLGESİNDE FARKINDALIK ARTTI'

Etkinlikte konuşan Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi İsabelle Dupont ise "Hem sanat hem çevre koruma beraber yapılıyor. Demek ki çevre koruma ve sanat birbirine destek veriyor. Uzun zamandır bu projeyi duydum. Ama bu sefer gerçekte gördüm. Tek bir Akdeniz var. Beş ay önce Fransa'dan gelen bilim adamları bir proje yaptılar, baktılar. Aslında oldukça kötü olduğunu gördüler. Muğla bölgesinde farkındalığın arttığını görüyorum. Son zamanlarda ortaklaşa pek çok faaliyet gerçekleştirdik. Geçtiğimiz haziran ayında 50'ye yakın STK temsilcisi ve araştırmacının bir araya geldiği bir çalıştay düzenlendi. Yine Deniz Müzesi'yle başka projelerimiz var" açıklamalarında bulundu.

Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Canbazoğlu da "Asıl hedeflerimizden bir tanesi Bodrum'daki özellikle Akvaryum Koyu'na yakın bu alandaki tekne kapasitelerini belirlemek, ileride teknelerin demir atmamalarını sağlamak. Posidonia çayırlarının zarar görmemesini sağlamak ve sanatın gücüyle ekosistem konusunda çevre ve deniz koruma konularında farkındalık oluşturmak istiyoruz. Tabi ki de ilerleyen zamanlarda bu projenin dalış turizmine de ve bölgenin turizmine de katkı sağlayacağına inanıyoruz" diye konuştu.(DHA)

Haber-Kamera: Fırat AKAY/BODRUM(Muğla),(DHA)-

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber