Geri Dön
İzmirİzmirli federasyon başkanından Türk satrancı için uluslararası hedefler

İzmirli federasyon başkanından Türk satrancı için uluslararası hedefler

İzmirli federasyon başkanından Türk satrancı için uluslararası hedefler

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)-TÜRKİYE Satranç Federasyonu'nun (TSF) yeni başkanı Fethi Apaydın, yeni dönemde engelli sporcuların satrançta daha fazla yer alması ve başarılı olması için özel projeler hazırladıklarını belirtip, "Genç yeteneklerin keşfi, ulusal düzeyde daha fazla sporcu yetiştirilmesi ve uluslararası arenada Türkiye'nin satrançta daha prestijli bir konuma gelmesi bizler için çok kıymetli. Bu nedenle Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) ve Avrupa Satranç Birliği (ECU) ile ortak projeler geliştirerek, Türk satrancının uluslararası her alanda var olmasını istiyoruz" dedi.

Ekibiyle birlikte uluslararası turnuvalara katılıp Türkiye ve dünya şampiyonlukları kazandıran, İzmirli satranç şampiyonu Fethi Apaydın,TSF 6. Olağan Genel Kurulu'nda geçerli 149 oyun 135'ini alıp, TSF'nin yeni başkanı oldu. Yeni dönemde satranç sporunun her geçen gün daha geniş kitlelere yayılarak, lisanslı sporcu sayısının artırılması ve uluslararası başarıların artarak devam etmesini hedeflediklerini anlatan TSF Başkanı Fethi Apaydın, bu spora gönül veren, hem milli sporcu hem de antrenör kimliğiyle ülkesine başarılar getirmiş biri olarak birinci önceliğinin satranç sporunun daha çok kişinin hayatına dokunmasını sağlamak olduğunu ifade etti. Satranç eğitiminin yaygınlaştırılıp yerel seviyede turnuva organizasyonlarının artırılmasını istediğini kaydeden Apaydın, "Hem deprem bölgesinde hem de ülkemizin dört bir yanında düzenleyeceğimiz çok kıymetli projeler hazırladık. Yakın zamanda projelerimizi hayata geçirmeye başlayacağız" dedi.Yeni dönemde, engelli sporcuların satrançta daha fazla yer alması ve başarılı olması için özel projeler geliştirmenin hedefler arasında olduğunu vurgulayan Apaydın, "Genç yeteneklerin keşfi ve geliştirilmesi, ulusal düzeyde daha fazla sporcu yetiştirilmesi ve uluslararası arenada Türkiye'nin satrançta daha prestijli bir konuma gelmesi bizler için çok kıymetli. Bu nedenle FIDE ve ECU ile ortak projeler geliştirerek, Türk satrancının uluslararası her alanda var olmasını istiyoruz. Aynı zamanda, Türkiye'de uluslararası turnuvaların düzenlenmesi, genç yeteneklerin uluslararası alanda kendilerine daha fazla yer bulması ve uluslararası eğitim programlarına erişimin artırılması gibi planlamalarımız da var" diye konuştu.

'ALTYAPIYA DAHA FAZLA YATIRIM'

İzmirli satranç sporcularının hem yerel hem ulusal hem de uluslararası turnuvalarda önemli başarılar elde ettiğini dile getiren Apaydın, "Türkiye'nin dört bir yanından yüzlerce sporcunun katıldığı Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası'nda derece elde ederek Milli Takım havuzuna girmeye hak kazanan, uluslararası şampiyonalarda ülkemizi başarıyla temsil eden ve dereceyle dönen çok başarılı sporcularımız var. İzmir bu anlamda satrançta başarının en yoğun olduğu illerimizin başında gelmektedir. Türkiye'nin dört bir yanındaki sporcularımızda ortak bir hedef var ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek, Türk satrancını hep daha ileriye taşımak. Hemen hemen her ilimizde başarılı performansları ile Milli Takım havuzuna giren ve ülkemizi uluslararası arenada başarıyla temsil eden sporcularımız var. Bu bizler için çok kıymetli" dedi.Türkiye'nin satrançta uluslararası düzeyde giderek daha fazla temsil edildiğini kaydeden TSF Başkanı Fethi Apaydın, sporcu sayısının ciddi anlamda arttığına dikkat çekip şöyle devam etti:

"Satranç sporunda hem Avrupa'da hem de dünyada çok sayıda turnuvalar düzenlenmektedir. Bu turnuvaların çoğundan sporcularımız üstün başarı göstererek kupa ve madalya ile ülkemize dönmektedir. Dünya satrancında adından başarıyla söz ettiren, ilklere imza atan çok kıymetli sporcularımız bulunmaktadır. Altyapıdan yetişen çocuklarımızla, şu anda ülkesini başarıyla temsil eden ustalarımızla Türk satrancı dünya satrancında adını başarıyla duyurmayı başardı. Daha gidecek çok yolumuz, alınacak çok başarı var. Durmadan, yorulmadan hep birlikte çalışarak, bu ülkenin geleceği olan gençlerimize yatırım yaparak başarılarımıza başarı katarak yolumuza devam edeceğiz. Altyapıya daha fazla yatırım yaparak, sporcularımızın gelişimlerini destekleyecek, daha fazla çalışma programı hayata geçirerek güçlü adımlarla ilerleyeceğiz."

'ÇOCUKLARI SATRANCIN KAZANIMLARI İLE BULUŞTURUN'

Satranç sporunu öğrenme yaşının okul öncesi döneme kadar indiğini de söyleyen Apaydın, ilk adımda kuralları eğlenceli ve basit bir dille öğretmenin anlamalarına yardımcı olabileceğini belirtti. Ailelerin, öğretmenlerin satranca teşvik etmesinin de çocukların ilgisini artırdığını dile getiren Apaydın, "Aile bireyleri ile birlikte oynamak çocukları motive edebilir. Ayrıca çocukların başarılarını takdir etmek de onları cesaretlendirecektir. Çocukları satranç kulüplerine yönlendirmek veya satranç etkinliklerine katılmalarını sağlamak, onların sosyalleşmelerine ve satranç becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacaktır. Başlangıçta daha kolay hedefler koyarak çocukların adım adım gelişmesini sağlamak, onların motivasyonunu da artıracaktır. Çocuklarımızı satranç sporunun akademik ve sosyal hayat kazanımlarıyla buluşturmak çok önemli. Çocuklarımız, gençlerimiz geleceğimizin mimarları. Onların donanımlı bireyler olarak yetişmelerini, sporda, eğitimde, hayatın her alanında başarıyla var olmalarını çok önemsiyoruz. Satranç sporu faydaları sayesinde çocuklarımızın gelişimine ciddi anlamda katkı sağlamaktadır. Bunun için de her zaman daha çok kişinin satrançla buluşması adına en iyisini yapma gayretindeyiz" dedi. (DHA)

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber