Geri Dön
AnkaraTBMM Genel Kurulu'nda TUSAŞ'taki terör saldırısı görüşüldü (2)

TBMM Genel Kurulu'nda TUSAŞ'taki terör saldırısı görüşüldü (2)

TBMM Genel Kurulu'nda TUSAŞ'taki terör saldırısı görüşüldü (2)

TSK'NIN LÜBNAN'DAKİ GÖREV SÜRESİNİN UZATILMASI GÖRÜŞÜLDÜ

TUSAŞ'a yönelik terör saldırısı görüşmelerinin ardından TBMM Başkanlığına sunulan, 'TSK unsurlarının Lübnan'daki görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasına' ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşmelerine devam edildi. Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, Cumhurbaşkanlığı tezkeresi üzerine söz alarak, "Daha önce Beyrut'u yerle bir eden patlama meydana geldiğinde dönemin Dışişleri Bakanı Sayın Çavuşoğlu bizzat Beyrut'a gitmiş ve Beyrut'ta şu ifadeyi kullanmıştı; 'Türkiye'ye gelmek isteyen buradaki insanlara kapımız açık.' Aynı cümlenin farklı bir versiyonunu geçtiğimiz günlerde Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un Türkiye ziyaretinde Sayın Cumhurbaşkanından duyduk. Biz bunu tam olarak idrak edemiyoruz. Yani asıl önemli olan, 'büyük devlet' demek, kendisine bağlı insanları, kendisine gönül bağı olan insanları bulundukları ülkede yaşatmak değil midir ki de biz Lübnan'daki insanları kalkıp Türkiye'ye davet ediyoruz, 'Onlara kapımız açık' diyoruz. Asıl olan bizim onları orada yaşatmamız değil midir? Böylesine stratejik bir hata neden yapılıyor" dedi.

İYİ PARTİLİ KAVUNCU: TEZKEREYE 'EVET' OYU VERECEĞİZ

İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu ise bölgedeki diplomatik ilişkileri sağlamak açısından TSK'nın Lübnan'daki varlığının son derece önemli olduğunu belirterek, "Birleşmiş Milletler Barış Gücü görevi olduğu ve bizim de bu anlaşmanın altında imzamız olduğu, üyesi olduğumuz için de bu tezkereye, 'Evet' oyu vereceğimizi şimdiden buradan söylemiş olayım. Bu vesileyle on binlerce masumu katleden bölgedeki İsrail devlet terörünü de en şiddetli şekilde kınıyoruz, lanet olsun diyoruz. Bu devlet terörünün yaratmış olduğu bütün o trajedilerde hayatını kaybedenleri, hepsini burada rahmetle anıyorum" dedi.

MHP'Lİ AKÇAY: LÜBNAN'IN GÜVENLİĞİ TÜRKİYE'NİN GÜVENLİĞİDİR

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da Türkiye'nin dış politikasının esas hedeflerinden birinin, bölgede ve dünyada barış ve istikrarın tesisine katkıda bulunmak olduğunu; bu çerçevede halen Birleşmiş Milletler'in barış gücü ve barışın inşası harekatına en fazla katkı sunan ülkelerden biri olduğunu söyledi. Akçay, "MHP olarak sınır güvenliğimize ve memleketimizin huzurunu tehdit edecek her türlü tehlikeye karşı devletimizin ilgili kurumlarına her türlü desteği vereceğiz. Filistin'in, Lübnan'ın, Suriye'nin güvenliği Türkiye'nin güvenliğidir. Devletimiz bu kapsamda gerekli önlemleri almaktadır, alacaktır. İsrail'in Arz-ı Mev'ud hayalleri hüsranla sonuçlanacaktır. Lübnan tezkeresinin ülkemizin, milletimizin ve tüm dünyanın huzur ve barışına katkıda bulunmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ EMRE: TEZKEREYE OLUMLU OY VERECEĞİZ

CHP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Yunus Emre de, "CHP olarak, Birleşmiş Milletler misyonlarına, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları kapsamında oluşturulan misyonlara öteden beri olumlu oy kullanma politikamız var, bunu sürdürüyoruz, bunda bir değişiklik yok. Bugünkü tezkereye de olumlu oy vereceğiz. Türkiye’nin böyle bir misyonun içinde bulunması, Birleşmiş Milletler misyonunun içinde bulunması Türkiye için önemlidir" dedi.

AK PARTİ'Lİ AKAR: TEZKERE, TÜRKİYE'NİN MİLLİ ÇIKARLARINI KORUMAYI AMAÇLIYOR

AK Parti Grubu adına söz alan Kayseri Milletvekili Hulusi Akar ise "Bu tezkere Lübnan’daki Birleşmiş Milletler gücüne katkı sağlamayı hedeflerken aynı zamanda Türkiye'nin milli çıkarlarını korumayı da amaçlamaktadır. Her zaman barışçıl bir politika izleyen Türkiye, diyalog yoluyla sorunları çözmeye daima gayret göstermiştir, göstermeye devam etmektedir. Ancak bölgesel ve ulusal güvenliğimizi tehdit eden durumlarda gerekli tedbirleri almamız da bir zorunluluktur. Siz sayın milletvekillerinin oylarıyla bu tezkere, bu tür durumlar için bir yetki niteliğinde olacaktır. Bu vesileyle, ülkemizin ve milletimizin huzur ve güvenliğini sağlamak için her türlü kahramanlık ve fedakarlığı gösteren komutan arkadaşlarıma; asker, polis, jandarma, istihbarat ve güvenlik korucularımıza şükranlarımı sunuyor, kendilerini kutluyorum" diye konuştu.

TEZKERE KABUL EDİLDİ

Siyasi parti temsilcilerinin açıklamalarının ardından Meclis Başkanvekili Celal Adan, Cumhurbaşkanlığı tezkeresini oylamaya sundu. Oylamada, AK Parti, MHP, CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi olumlu yönde oy kullanırken DEM Parti çekimser kaldı. Oylamanın ardından, Türk askerinin Lübnan'daki görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi kabul edildi. (DHA)

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber