Oynatma Listesi
VÄ°DEO

Yasaklar ve uyarılar kaçak kıyma çekiminin önüne geçemedi 

Kurban Bayramı'yla birlikte kasaplar dışında farklı dükkanlarda da yasak olmasına raÄŸmen kaçak kıyma çekimi yapılıyor. 'Kıyma çekilir' yazısı asılan bir çok dükkanda Kurban etleri, kilosu 5 liradan kıymaya çekiliyor. Esenler'de bayram dolayısıyla kapalı olan lokantada kıyma çekimi yapan iÅŸ yeri sahibi, "VatandaÅŸlarımızın ihtiyaçlarını gidermek için bayramın bir ve ikinci günlerinde kıymamızı çekiyoruz. Her çekim sonrası makinenin temizliÄŸini yapıyorum" dedi.Â

 

Yapılan tüm uyarılara ve yasaklara raÄŸmen Kurban Bayramı'yla beraber kasaplar dışında farklı dükkanlarda da 'Kıyma çekilir' yazıları asıldı. Kesilen kurbanların etleri hijyen ve kurallardan uzak dükkanlarda kilosu 5 liradan kıymaya çekiliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Ä°stanbul Ä°l Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "Etlerini götürüp kasaplarda kıyma, parçalama suretiyle iÅŸlem yapacaklar. Bunları da yine bakanlığımızdan onaylı kasaplarda ve ya bakanlıktan onaylı iÅŸletmelerde yapmaları lazım. Terzide, tekel bayiinde, kıyma çekilir ibaresi olan merdiven altı yerlerde kesinlikle yaptırmamalarını istiyoruz. EÄŸer buralarda yaptıkları bulaÅŸtan sonra, gerekli ÅŸartları saÄŸlamadan yapılan iÅŸlem güvensiz gıda, enfeksiyon olarak kendilerine döner" demiÅŸti. Ancak buna raÄŸmen kasap olmayan alakasız dükkânlar camlarına 'Kıyma çekilir' yazısıyla vatandaÅŸlara saÄŸlıklı olmayan koÅŸullarda hizmet vermeye devam ediyor.

"KURBANA VERÄ°LEN ÖNEM ET ÜZERÄ°NDE YAPILAN Ä°ÅžLEMLERE VERÄ°LMÄ°YOR"     

44 yıllık kasap olduÄŸunu söyleyen Naci Akman, "Hijyenik olmayan bir makine alıyorlar ve kıyma çekiyorlar. Bu iÅŸlem profesyonel birisi tarafından yapılmadığı için saÄŸlık açısından olumsuz sonuçlar doÄŸurabiliyor. Biz tecrübelerimiz sayesinde gelen etleri gözlemliyoruz. Gelen etlerin yeÅŸerip yeÅŸermediÄŸi, kızışıp kızışmadığı, etin içinde sakatatların olup olmadığını kontrol ediyoruz. Hatta etlerin iç sıcaklık derecelerine bakıyoruz. Bunlara bakılmadığı takdirde etlerin kızışıp ekÅŸime ihtimali oluyor ve böylece insanlar hastalanıyor. Ä°nsanlar kurbana verdikleri önem kadar etin üzerinde yapılan iÅŸlemlere önem vermiyorlar. Biz kilogramını 10 TL'den çekiyoruz. Bizim aldığımız ücretten daha aÅŸağıya hizmet veren kaçak çekim yapan yerleri tercih ediyorlar" dedi. 

"HER ÇEKÄ°M SONRASI MAKÄ°NENÄ°N TEMÄ°ZLİĞİNÄ° YAPIYORUM" 

Esenler'de bayram dolayısıyla kapalı olan bir lokanta da, kaçak kıyma çekimi yapılan noktalardan biriydi. VatandaÅŸların ihtiyaçlarından dolayı kıyma çektiklerini belirten vatandaÅŸ, "VatandaÅŸlarımızın ihtiyaçlarını gidermek için bayramın bir ve ikinci günlerinde kıymamızı çekiyoruz. Talep normal, bazen az bazen yoÄŸun oluyor. Etin kilosunu 5 TL'den çekiyoruz. Bu makine normalde bizim lokantamızda kullandığımız bir makine. Her çekim sonrası makinenin temizliÄŸini yapıyorum" ÅŸeklinde konuÅŸtu. Öte yandan bir balıkçı dükkânında da kaçak kıyma çekimi yapıldığı görüldü. (DHA)

 

Sevda SARIKAYA-Ä°STANBUL, (DHA)-

GÃœNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER