T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, İstanbul Nişantaşı Üniversitesinin düzenlediği, direktörlüğünü Doç. Dr. Nagihan Çakar'ın yaptığı TAYF Uluslararası Kısa Film Festivali, 24-27 Nisan 2023 tarihleri arasında çeşitli etkinlikler, söyleşiler, organizasyonlar ile gerçekleşti. Festivalin ödül töreni ise İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Doç. Dr. Cevdet Uysal Konferans salonunda düzenlendi. Galada kurmaca, belgesel, deneysel ve animasyon olmak üzere toplam 4 kategoride dereceye giren 12 ödül, genç yeteneklere takdim edildi.
Galaya, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un eşi Rotahane Kurucusu ve Turizmci Sayın Pervin Ersoy, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Uğur Yozgat, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhami Çolak, üniversite akademik, idari personelleri ve çok sayıda sinemasever katıldı.
FESTİVALE 125 FARKLI ÜLKEDEN TOPLAMDA 3 BİN 221 FİLM BAŞVURUSU YAPILDI
Başta İran (429), Türkiye (375), Hindistan (228), İspanya (192), Fransa (157) olmak üzere Uganda, Honduras, Cape Verde, Tanzanya, Bostvana, Porto Riko, El Salvador, Gana, Filipinler, Nepal, Paraguay gibi farklı ülkelerden de katılım oldu. 125 farklı ülkeden toplamda 3 bin 221 film başvurusu alan TAYF Uluslararası Kısa Film Festivali'nin jüri üyeleri arasında; Yönetmen Murat Saraçoğlu, Acunmedya Akademi CEO Gökhan Mutlay, Oyuncu Cansel Elçin, Oyuncu Deniz Baysal Yurtcu, Yapımcı/Yönetmen İsmail Fidan, Yapımcı/Avukat Burhan Gün, Senarist Zafer Külünk, Oyuncu Sera Kutlubey, Tv8 Genel Müdürü Aslı Çini Yaşaroğlu ve Görüntü Yönetmeni Gökhan Atılmış gibi sinemanın ve televizyonun tanınmış isimler yer aldı. Sinemaseverleri bir araya toplayan festivalde, film tutkunları bir kalıbın içine sokulmayıp, kendilerini ifade etmeleri ve özgün eserlerin ortaya çıkması amacıyla ‘temasızlık' mottosuyla hareket edildi.
“KISA FİLM ÇEKEN YÖNETMENLERİN EN BÜYÜK GÖSTERİM MECRASI FİLM FESTİVALLERİDİR”
Tayf Uluslararası Kısa Film Direktörü ve Nişantaşı Üniversitesi Radyo Sinema ve Televizyon Öğr. Üyesi Doç. Dr. Nagihan Çakar, “Kısa film alanından gelen bir yönetmen olarak uzun yıllar film çekip festivallere filmimi gönderdim. Akademiye doğru giden serüvenimde çok fazla film festivalinde jüri üyesi olarak yer aldım. Bu süreçte festivallerde neler yapılmalı, hangi düzenlemeler ile hareket edilmeli gibi çeşitli çıkarımlarda bulundum ve kendi festivalimi düzenlemek istedim. Bu anlamda İstanbul Nişantaşı Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla festivalimizin 2’ncisini bu gerçekleştiriyoruz. 125 ülkeden toplam 3 bin 221 başvuru oldu; bugün ise 4 kategoride 12 ödül sahiplerini bulacak” şeklinde konuştu.
Çakar, “Bir festivalin uzun soluklu olması çok önemli çünkü Türkiye’de ya da dünyada kısa film çeken yönetmenlerin en büyük gösterim mecrası film festivalleridir. Bu yüzden nitelikli film festivallerinin artmasını çok istiyorum. Bu festivalin de uzun soluklu olmasını daha fazla yönetmene, hikâyeye ve filme ulaşmayı hedefliyoruz. Festival süresi boyunca da söyleşi ve panel sayısını artırarak üniversite, sektör iş birlikteliğini gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.
“BİRÇOK ÜLKEDEN BAŞVURU OLMASININ YANI SIRA TÜRKİYE’DEN GELEN KATILIM DA ÇOK UMUT VERİCİ”
Tayf Uluslararası Kısa Film Festivali Ana Jüri Üyesi Yönetmen Murat Saraçoğlu ise dünyanın birçok ülkesinde festivale başvuru yapıldığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
“İstanbul Nişantaşı Üniversitesi’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği ile düzenlenen kısa film festivalinin 2’ncisi yapılıyor. Yaklaşık 3 bin 200 başvuru yapıldı; bu filmlerden 40 tanesi finale kaldı. Finale kalan filmler animasyon, belgesel, deneysel ve kurgu olmak üzere 4 kategoride değerlendirildi. Her kategoride 3 film ödüllendirilecek. Uzun yıllar devam etmesini umuyoruz. İran’dan Hindistan’a kadar birçok ülkeden başvuru olmasının yanı sıra Türkiye’den gelen katılım da çok umut verici. Komite, uluslararası arenada da kabul görünen bir platform yaratmış, bu bakımdan kendilerini tebrik ediyorum. Film çekmek zaten bir idea ve cesaret dolayısıyla insanlar ilk kısa filmlerini çekerken bazen hangi zeminde ilerleyeceklerini bilemiyor. Yol açıcı, umut açıcı filmler izlemeleri lazım; bu festival tam da buna cevap veriyor. Film çekmeyi düşünmek başka bir şey, insanın bütün hayatını sinemaya adaması farklı bir şey. Film izleme kültürünün oluşması adına bile üniversite bünyesinde yapılan bu festivalde büyük yarar görüyorum.”
ÖDÜL ALAN FİLMLER
TAYF Uluslararası Kısa Film Festivali Kurmaca Kategorisi kazanan filmler:
Cehennem Boş Tüm Şeytanlar Burada- Özgür Can Uzunyaşa
Birlikte, Yalnız- Kasım Ördek
Solo Un Ensayo- Hugo Sanz
TAYF Uluslararası Kısa Film Festivali Belgesel Kategorisi kazanan filmler:
Bulak- Evrim İnci
Saatler- Eren Aybars Arpacik
Abella’nın Yolculuğu- Enis Manaz
TAYF Uluslararası Kısa Film Festivali Deneysel Kategorisi kazanan filmler:
Uzak Ayna- Alican Durbaş
Fraktal: Para Adam- Zahid Çetinkaya
Soğuk, Uzak ve Kirli- Halime Usta
TAYF Uluslararası Kısa Film Festivali Animasyon Kategorisi kazanan filmler:
Azami Nefes Sayısı- Mehmet Nuri Kaya
A Guerra Fınıta- Sımone Massıc
The Encounter- Aleksandra Krıvolutskaıa
DHA-Kültür Sanat - Türkiye-İstanbul / Merkez - DHA