Oynatma Listesi
VÄ°DEO

Siirt’teki 'Işık Hadisesi' 5 dakika boyunca izlendi; yılda iki kez gerçekleşiyor

Siirt'in Tillo ilçesinde, 'Işık Hadisesi' denilen ve Ä°brahim Hakkı Hazretleri'nin 258 yıl önce yaptırdığı ışık düzeneÄŸiyle güneÅŸin ilk ışınlarının hocası Ä°smail Fakirullah Hazretleri'nin türbesinde baÅŸucunu aydınlatması, ilgiyle izlendi. Yılda 2 kez meydana gelen hadise, 5 dakika sürdü.Â

Tillo ilçesinde hocası Ä°smail Fakirullah'ın 1734'te vefatının ardından çok üzülen Ä°brahim Hakkı Hazretleri, "Hocamın baÅŸucuna doÄŸmayan güneÅŸi neyleyim?" diyerek arayışa girdi. Ä°brahim Hakkı Hazretleri, 1764'te hocası için yan tarafında kule bulunan bir türbe ve Tillo'nun yaklaşık 3 kilometre uzağında tepe üzerinde taÅŸ duvar yaptı. Her yıl ekinokslarda doÄŸan güneÅŸin, duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen ilk ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da Ä°smail Fakirullah Hazretleri'nin baÅŸucuna doÄŸuyor. 1960'lı yıllarda yapılan restorasyonda, pencerenin yerinin deÄŸiÅŸmesi sonucu düzenek izlenemez hale geldi. 2011'de deÄŸiÅŸik üniversitelerden bilim insanlarının yaptıkları çalışmayla yeni bir pencere açılarak olayın tekrar izlenmesi saÄŸlandı.

Her yıl gece ve gündüzün eÅŸit olduÄŸu 21 Mart ve 23 Eylül'de gerçekleÅŸen UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2015 yılında dahil edilen 'Işık Hadisesi' etkinliÄŸi için Türkiye’nin dört bir yanında insanlar ilçeye geldi. Etkinlik ilçe meydanında kurulan platformda Kur'an-ı Kerim okunmasıyla baÅŸladı. VatandaÅŸların hadiseyi izlemeleri için meydana dev ekran kuruldu. Davetliler, saat 06.19'da sabahın ilk ışıklarıyla güneÅŸin aydınlattığı türbeye yansıyan hadiseyi 5 dakika boyunc çıplak gözle izledi.

EtkinliÄŸe Vali Osman HacıbektaÅŸoÄŸlu, Yargıtay BaÅŸkanı Mehmet Akarca, Yargıtay BaÅŸkan vekilleri Eyüp YeÅŸil ve Adem Albayrak, Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Bekir Åžahin, Ankara Ticaret Odası (ATO) BaÅŸkanı Gürsel Baran ve Siirt Cumhuriyet BaÅŸsavcısı TuÄŸan Sarıca da katıldı.

Turan KOYUNCU-Mehmet Yücel DURAK/SÄ°Ä°RT,(DHA)- 

GÃœNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER