Maden Tetkik Arama Genel MüdürlüÄŸü (MTA) diri fay hatları haritasını güncelleyerek kamuoyuyla paylaÅŸtı. Harita üzerinde toplam 485 diri fay hattı belirtildi. Haritada aralarında Aydın, Bursa, Düzce, Hatay, Kocaeli, Manisa ve Sakarya’nın da olduÄŸu 45 il diri fayların geçtiÄŸi alan üzerinde bulunuyor. Haritayı deÄŸerlendiren Jeofizik Yüksek Mühendisi Mehmet Sarper Celasun, yeni fayların paniÄŸe sebep olmaması konusunda uyarılarda bulunarak, "Genellikle büyük deprem üreten kırıklar bizim ülkemizdeki ana kırıklarımız. Kuzey Anadolu Fay Hattı, DoÄŸu Anadolu Fay Hattı. Kırıkların üzerine yapılaÅŸma yapmak uygun deÄŸil, dolayısıyla bu haritaların güncel olması oralara yapılaÅŸmadan kaçınmak adına çok faydalı bir ÅŸey" ifadelerini kullandı. Celasun, yapılaÅŸmaların belirtilen alanlardan uzakta gerçekleÅŸmesi gerektiÄŸini de vurguladı.
"DÄ°RÄ° FAYLAR DEPREM ÜRETEBÄ°LECEK POTANSÄ°YELE SAHÄ°P"
Celasun, "Bu çalışmalar çok ciddi jeofizik araÅŸtırmaların sonucunda oluyor ve çok maliyetli. Bunlara ücretsiz olarak herkesin eriÅŸim saÄŸlaması, hem depreme dayanıklılık bilinçliliÄŸi açısından, hem biz mühendislerin bu konularla alakalı çalışma yapması açısından çok olumlu birÅŸey. Bahsedilen yeni diri faylar da, bizim kırıklarda ölü ve diri kırıklar dediÄŸimiz iki ana baÅŸlık var. Bunlardan diriler günümüzde deprem üretebilecek potansiyele sahip kırıklar. Kırık haritasından anlamamız gereken depremde güvenlik açısından yapıların tasarlanmasında, nerelerden deprem beklenmesi konusunda bize çok önemli bilgiler veriyor. Birçok yeni kırık ekleniyor ama kimse paniÄŸe kapılmasın" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
"ANA KIRIKLARA DÄ°KKAT; Ä°KÄ°NCÄ°L KIRIKLARDA 4’E KADAR DEPREMLER BEKLENEBÄ°LÄ°R"
Celasun, "Genellikle büyük deprem üreten kırıklar bizim ülkemizdeki ana kırıklarımız. Nedir bu ? Kuzey Anadolu Fay Hattı, DoÄŸu Anadolu Fay Hattı gibi. Büyük kırık hatları boyunca üretilen depremler, diÄŸer ikincil kırıklara göre daha büyük oluyor. Kırıkların üzerine yapılaÅŸma yapmak uygun deÄŸil, dolayısıyla bu haritaların güncel olması oralara yapılaÅŸmadan kaçınmak adına çok faydalı birÅŸey. Bizim ülkemizde olan depremler 7 büyüklüÄŸünde 7.6 büyüklüÄŸüne kadar olabiliyor ama bunlar ana kırıklar üzerinde. Dolayısıyla ikincil kırıklarda belki 2 ya da 3 büyüklüÄŸünde 4’e kadar küçük depremler beklenebilir. Bunu tam olarak bilmek mümkün deÄŸil. Kırıkların üzerinde yapılaÅŸma olmaması gerekir ama her kırık da yüzeyden anlaşılmıyor" ifadelerini kullandı.
"NASIL YAPI TASARLANMASI GEREKTİĞİNİ HESAPLAYABİLİYORUZ"
Celasun, "Bu kırıklar bizim için neden önemli ? Depreme dayanıklılıkta birinci konu, depremin büyüklüÄŸü ve depremden uzak olma. Bu çalışmalarla biz hem kırıkların yerini, ne kadar büyüklükte deprem üretebileceÄŸini, bu büyüklükteki depremlere göre nasıl yapı tasarlanması gerektiÄŸini hesaplayabiliyoruz. Kendi yaptığımız çalışmalarla da hem yapıların güvenliÄŸini, hem yerde deprem güvenliÄŸini ölçebiliyoruz. Yerde titreÅŸim ölçüleri alarak yerin bir deprem büyütmesi var mı, rezonansa giriyor mu? Yapıların bileÅŸenleri saÄŸlıklı mı? Bunlara bakılıyor. Kırıkların da yerleri bilindiÄŸi zaman burası bu kadar deprem üretebilir, o zaman bu dayanıklılığa göre yapı yapılması lazım, burada ÅŸehirleÅŸme kırıklardan uzak olması lazım gibi birçok konu açığa çıkmış oluyor" dedi.
"MARMARA'YA YAKIN Ä°LLERÄ°N TAMAMINDA BU DEPREM HÄ°SSEDÄ°LECEK"
Celasun, "Önce deprem beklenen yeri tespit etmemiz lazım, kırıkların önemi buradan geliyor. Kırıkları buluyoruz ki buralarda deprem beklenebilir, buralarda deprem olabilir.Önemli olan ikincil kırıklar veya buna baÄŸlı küçük kırıklar deÄŸil ana kırık hatları çok önemli. Ä°stanbul için konuÅŸulacak olursa Kuzey Anadolu kırığının Marmara’daki kırılmasını beklediÄŸimiz kısım ÅŸu anda öncelikli ama sadece Ä°stanbul deÄŸil Marmara’ya yakın illerin tamamında bu deprem hissedilecek. Dolayısıyla burada en kötüye hazırlanmak önemli. Biz önlemlerimizi almalıyız.Bu kırıklar mühendisler için önemi ama insanlar açısından da oturduÄŸu yeri bilmesi, inceleyip karar vermesi için tabii ki önemli" diye konuÅŸtu. (DHA)