TUSAŞ’ın Kahramankazan yerleşkesinde düzenlenen törene; Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Topçuoğlu, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Bozdoğan, Airbus Kıdemli Başkan Yardımcısı, Avrupa Bölgesi ve Satış Başkanı Wouter van Wersch, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci ve Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Rektörü İsmail Bakan katıldı.
Törende konuşan TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Bozdoğan, 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sonrasında hükümetin aldığı kararlardan birisinin de bölgede istihdam ve iskan programı olduğunu dile getirerek, "Savunma Sanayii Başkanlığımız, bu 11 ilde savunma şirketlerinin yönlendirilerek burada istihdama destek olunmasını istedi. Bu çerçevede TUSAŞ olarak bölgeye intikal ettik. Bölgede bir tesis kuruyoruz. Bu tesisi büyütmek istiyoruz. Yerel sanayiciler motive oldular ve bu yatırımın büyütme kararı aldık. Hal böyle olunca bizim Kahramanmaraş'ta çok ciddi ekosistemimiz oluşuyor. Bu nedenle biz bölgeye 5 bin metrekarelik bir tesiste uçak yapısalları üretmenin ötesinde, artık yerelde bir havacılık üssüne doğru giden bir yola çıkmış olduk. Böyle bir serüvenin içerisine girince, bu ekosistemi beslemek üzere Kahramanmaraş’tan bize hitap eden yetişmiş uzmanların oluşturulması gerektiği kararını aldık. Bir de Kahramanmaraş’ta havacılığa yönelik bir yüksekokul açalım ve Kahramanmaraş'taki ekosistemi içerisinde hatta ulusal bazda Ankara'da ve değişik yerlerde bu arkadaşları istihdam edelim diye düşündük. Tam bunu düşünürken, Airbus’ın temsilcisi ‘Biz de varız’ dediler. Biz de beraberce bu okulu yapalım ve ismini de ‘Airbus-TUSAŞ Havacılık Meslek Yüksekokulu’ koyalım diye yola çıktık" dedi.
'OKULUN HER BİR ÖĞRENCİSİNE İLK GÜNDEN İŞ VERECEĞİZ'
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ise bugün anlaşması imzalanan protokolün çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Airbus’ın bizle beraber Kahramanmaraş’a girmesi demek, inşallah Airbus’ın buraya daha sonra kocaman bir yatırım yapmasına da sebep olur. Kahramanmaraş üretebilme adına çok başarılı bir şehir. Zaten deprem öncesi ve deprem sonrasında ihracatına devam etti. İnsan kaynağı açısından çok genç bir nüfusu var. Bu okula Airbus ile omuz omuza girmemiz çok değerli. Bu okulun her bir öğrencisine TUSAŞ olarak ilk günden iş vereceğiz. Aynısını burada, Kahramankazan’daki yüksekokulda da yapıyoruz" diye konuştu.
'İLK BÖLÜMLER MAKİNE, METALURJİ, UÇAK TEKNOLOJİSİ'
YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Topçuoğlu ise, deprem bölgesindeki üniversitelere verilen en büyük desteklerden birinin bugün imzası atılan ‘Airbus-TUSAŞ Havacılık Meslek Yüksekokulu'nun kurulması olduğunu belirterek, "Böylesine önemli bir eğitim yatırımının deprem bölgesindeki bir üniversitemize yapılıyor olması hem bölgemiz hem de ülkemiz için önemli bir moral ve motivasyon kaynağı olacaktır. TUSAŞ’ın faaliyet alanları ve kurumsal niteliği dikkate alınarak meslek yüksekokulunda açılacak bölümler, başta havacılık ve uzay sanayi olmak üzere imalat sanayi sektörünün ihtiyaçlarına öncelik verecek şekilde Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi ve TUSAŞ koordinasyonunda belirlenecektir. Bu bölümlerin onayları da Yükseköğretim Kurulu tarafından gerçekleştirilecektir. İlk aşamada açılacak olan bölümler makine, metalurji ve uçak teknolojisi olarak belirlenmiştir. Bunlar, savunma sanayi ve havacılık sektörlerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli teknik elemanların yetişmesi açısından öne çıkan bölümlerdir. Ülkemizin bu sektörlerde son yıllarda gösterdiği büyük ilerlemeye burada yetişecek nitelikli insan gücünün ayrı bir ivme kazandıracağı muhakkaktır" dedi.
Konuşmaların ardından yüksekokulun kuruluşuna yönelik imzalar atıldı.