Memorial Bahçelievler Hastanesi Sanat Galerisi, organ bağışına dikkat çekmek amacıyla ‘Hayata Devam’ adlı sergiye ev sahipliği yaptı. Serginin lansmanında ayrıca Banu Sağnak Ertek’in moreratörlüıünde ‘Organ Bağışında Farkındalık’ panel programı yer aldı. Programa, Memorial Sağlık Grubu CEO’su Bora Uludüz, Memorial Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat ile sanat ve moda dünyasının ünlü isimleri katıldı.
Ressam Banu Sağnak Erten’in, farklı teknikler kullanarak yaptığı resimlerden oluşan ‘Hayata Devam’ sergisinin simgesel omurgasını ‘keşişler’ den oluşurken eserler keşişlerin dünyasına atıfta bulunuyor. 13 farklı yapıtın bulunduğu sergideki eserler tuval üzerine yağlı boya kullanarak yapıldı. Serginin simgesi olan yeşil kelebek, organ bağışı ile ikinci yaşamına kavuşan hastaları ve ‘yeniden doğuşu’ simgeliyor.
Organ bağışı farkındalığına dikkat çekmek, organ nakli bekleyen hastalara umut olabilmek ve toplumda organ bağışı bilinci oluşturmak amacıyla düzenlenen sergideki eserlerin satışından elde edilecek gelirin bir kısmı Organ Nakli Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği’ne aktarılacak.
“HASTA SAYISI ÇOK, YETERLİ ORGAN BULAMIYORUZ”
Türkiye’de organ nakli konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Memorial Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat, “Türkiye son 15-20 yıldır dünyada bu konuda yükselen bir yıldız. Organ nakilleri çok yapıyoruz. Türkiye’de yılda yaklaşık 5 binin üzerinde nakil yapılıyor. Burada etkin olan şey devletin sosyal devlet anlayışıyla bütün masrafları karşılamış olması. Bu çok önemli bir faktör. Bunun yanı sıra Türkiye'de altyapı ve ekipler çok iyi. Ama Türkiye'de eksik olan bir şey var. Yüzde 80 oranında nakilleri canlıdan yapıyoruz. Halbuki organ nakli felsefesinde kadavradan almak vardır. Ölen insanların organlarının alınıp kullanılmasıdır. Batı, hep böyle yapar. Tüm dünyada eksik olan şey şu: Hasta sayısı çok, yeterli organ bulamıyoruz. Bu hem Batı'nın hem de bizim problemimiz” dedi.
“ORGAN BAĞIŞINI TEŞVİK ETMEMİZ GEREKİYOR”
Prof. Dr. Polat, organ bağışının milyon nüfus başına değerlendirildiğini aktararak pandemi öncesinde bu rakamın Türkiye’de milyon nüfus başına 8 olduğunu ancak pandemi döneminde tüm dünyada azaldığını belirtti. Prof. Dr. Polat, “Bu konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın çok özel birimi var. Yönetmelikler, yasalar Avrupa'da bile yok. Ama organ bağışını teşvik etmemiz gerekiyor” diye konuştu.
“TÜM İNSANLIĞA KATKIDA BULUNMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Polat, “Benim başında olduğum birimde biz yaklaşık 12 yılda 2 bine yakın karaciğer nakli, binin üzerinde böbrek nakli yaptık. 2-3 aylık çocuklardan 80 yaşındaki hastaya kadar her türlü karaciğer nakli yapabiliyoruz. Çok iyi bir ekibimiz ve altyapımız var. Dünyanın her yerinden hasta geliyor. Biz hastanemizde ilkleri de gerçekleştirdik. Mesela kansız nakiller yapabiliyoruz. Donör karaciğer ameliyatlarında robotu Avrupa'da ilk kez biz kullandık. Hem teknolojiyi takip ediyoruz, hem bilimsel çalışmalarımızı yapıyoruz. Dolayısıyla biz ülkemize ve tüm insanlığa katkıda bulunmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
“ORGAN BAĞIŞI HAYAT KURTARIR”
Sağlık Bakanlığı'nın koyduğu sistemine güvenmek gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Polat, “Sağlık Bakanlığımınız kontrolünde organ bağışı konusunda çalışan çok iyi ekipler var. Ekiplere güvenmek gerekiyor. Amacımız insanların hayatta bir gün, bir saniye dahi olsa fazla yaşamalarını sağlamak. Organ bağışı hayat kurtarır” dedi.
“TÜRKİYE, ORGAN NAKLİNDE ÇOK YOL KAT ETTİ”
Organ bağışının önemine dikkat çeken Memorial Sağlık Grubu CEO’su Bora Uludüz ise “Amacımız organ nakli konusunda farkındalığı artırmak ve sağlıkla sanatı bir araya getirmek. Biz sanatın iyileştirici gücüne inanıyoruz. Bu sergide onun bir örneği. Organ nakli çok önemli. İnsanların tekrar hayata dönmesi açısından çok büyük önem arz ediyor. Türkiye'de ilk karaciğer nakli ruhsatını alan, ilk işlemi gerçekleştiren, son 10 yılda 2 binden fazla karaciğer nakline ev sahipliği yapmış bir kurumuz. Avrupa'da birinci sırada, dünyada ilk 10’da yer alan bir kurumuz bunlar ülke açısından çok değerli. Türkiye, organ naklinde çok yol kat etti. Dünyadaki en iyi uygulamalara ev sahipliği yapıyor. Bunu farkındalığı arttırarak daha fazla insana şifa verecek şekilde yaygınlaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
“KELEBEK MUCİZENİN SEMBOLÜ, ORGAN BAĞIŞI DA ÖYLE”
Eserlerinde kullandığı kelebek motifinin organ bağışını simgelediğini aktaran Ressam Banu Sağnak Erten de“ Sergideki bu seri 5 yıl önce başladı. Eserlerimdeki keşişler ölümle beraber yaşıyor, gözlerindeki o ışıltı hiçbir zaman gitmiyor. Ben onu tuvalime yansıtmak istedim. Bunu iyiliğe de yansıtmak istedim. Üzülerek öğrendim ki pandemi döneminde organ bağışı çok büyük bir düşüş göstermiş. Dolayısıyla hep beraber tek yürek olduk. Benim eserlerimde kelebek motifi yer alıyor. Kelebek mucizenin sembolü, organ bağışı da öyle. Ufacık bir organ bağışıyla hayatlar değişiyor. Tek bir kişinin hayatı değil bazen bütün ailenin hayatı değişiyor. Bu farkındalığı eserlerimle göstermek istedim” diye konuştu.
Tüm sanatseverlere açık olacak sergi, 10 Haziran’a kadar Memorial Bahçelievler Sanat Galerisi alanında ziyaret edilebilecek.