Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde görev yapan arama kurtarma köpekleri, onlarca can kurtardı. Arama kurtarma köpekleri, AFAD tarafından yılda bir kez yapılan iki aşamalı sınavı geçip, sertifika alarak afetlerde görev yapabiliyor. AFAD'ın bu yıl yaptığı sınava polis, jandarma, AFAD, AKUT, İHH, itfaiye teşkilatı gibi kurumlardan geçen yıla göre 48 artışla, 108 eğitimli köpek için başvuru yapıldı. Parkurdan oluşan sınavın ilk bölümünü geçebilen 70 köpek, ikinci bölümde gece-gündüz şeklinde yapılan enkazda canlı arama sınavına tabi tutuluyor. Gruplar halinde sınava alınan köpekler, enkazda buldukları canlı sayısına göre puanlandırılıyor. 2 hafta sürecek sınavı geçen köpeklere sertifika verilecek. Sertifika almaya hak kazanan köpekler afetlerde can kurtaracak.
'SINAVI GEÇEMEYEN KÖPEKLERİ BÖLGEYE GÖNDERMİYORUZ'
Ankara AFAD K-9 ekibinden Bülent Gülü, arama-kurtarma köpeklerinin iki aşamadan oluşan sınava alındığı, ilk aşama parkurlarda çevikliklerinin ölçüldüğünü, ikinci aşamada enkazda canlı arama testine tabi tutulduklarını söyledi. Gülü, "Oluşturulan enkazda köpeklerimiz havlayarak ve durarak tepkilerini veriyor. Azami 30 saniye havlamasını istiyoruz ki afetzedenin yerini bize gösterebilsin. Köpeklerden uzakta havlamasını istiyoruz, yakında havlamasını istiyoruz, havlayarak işaretlerini veriyorlar. Bu sınavı geçmeyen hiçbir köpeği görev bölgesine göndermiyoruz” dedi.
'HİÇBİR TEKNOLOJİ KÖPEKLERİN SEVİYESİNE ULAŞAMADI'
Gülü, eğitim ve sınavları izlemek için diğer ülkelerden de katılımların olduğunu vurgulayarak, "Başımızdan bir deprem geçtikten sonra bütün kurumlar bu işe daha çok önem vermeye başladı. Uluslararası düzeyde de ortak çalışmalarımız başladı. Almanya İçişleri Bakanlığı’ndan bir ekip, İsviçre’den bir ekip de burada. Köpeklerin testlerini merak ettikleri için buraya geldiler. Rusya ve Bulgaristan’dan da ekip talepleri oldu. Hiçbir teknoloji daha bu köpeklerin seviyesine ulaşamadı. Enkazda canlıyı bulmanın iki yolu var. Ya dinleyerek ulaşabilirsiniz ya köpekle ulaşabilirsiniz. Köpekler koku duyusu olarak bizden 50 kat daha fazla. Köpekleri kullanmamız, insanları çok hızlı şekilde enkazdan çıkarmamızı sağlıyor. Biz son depremde kendi bölgemizden AFAD olarak onlarca canı köpekler sayesinde çıkardık. Bu köpeklerimiz depremlerde, alanlarda insan aramasında, çığda kullanılacak" diye konuştu.
'SERTİFİKA 2 YILDA BİR YENİLENİYOR'
AFAD bünyesinde köpek eğitmenliği yapan Sait Açıkalın da Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra sınava arama kurtarma köpeği için yapılan başvuruda artış olduğunu söyleyerek, "Biz AFAD bünyesindeki 2 köpeğimizle sadece 18 can kurtardık depremde. Sınavı geçen köpeklerimiz 2 yıl görev yapabiliyorlar, daha sonrasında sınav ile sertifikaları tazeleniyor. Hayvanların burunlarına güveniyoruz. Kahramanmaraş depreminde köpeklerin teknolojik aletlerden daha güvenli olduğunu gördük, bu ispat edildi. Köpeklerin güvenilirliği çok fazla. Son depremde de köpeklere güven çok arttı, bunu gözlerimizle gördük. Ülkemizde köpek sayılarının daha fazla artmasını temenni ediyoruz. Köpeklerin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Son depremde ısı tespit cihazları piyasaya çıktı, bu cihazların bizi yönlendirmesinde köpekleri çalıştırdığımızda bir sonuca ulaşamamıştık" ifadelerini kullandı.
Öte yandan geçen yıl sınava katılan 70 köpekten 38'inin başarılı olarak sertifika aldığı belirtildi.