Oynatma Listesi
VİDEO

Elektrikli araçlara şarj rotası çizen navigasyonla ABD'de yarışacak

Ankara Fen Lisesi öğrencisi Fikret Selim Tacettin (16), elektrikli otomobiller için şarj istasyonları ve mesafeyi göz önüne alarak, en uygun rotayı hesaplayan navigasyon projesi geliştirdi. Tacettin, TÜBİTAK 2023 Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda Türkiye 1'ncisi olan proje ile 11-17 Mayıs 2024 tarihleri arasında Amerika'da Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı'nda Türkiye adına yarışacak.

Ankara Fen Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi Fikret Selim Tacettin, dünya genelinde yaygınlaşan elektrikli araçlar için en uygun rotayı; menzil süresi, şarj istasyonları, yol durumu ve çeşitli değişkenleri göz önüne alarak hesaplayan bir algoritma geliştirdi. Tacettin, yazılımı ve tasarımı tamamen kendisine ait olan program ile TÜBİTAK 2023 Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın matematik alanında 'Özgün Algoritma Tasarımı' dalında Türkiye 1'incisi oldu. Önümüzdeki aylarda Türk Patent Enstitüsü'ne patent başvurusu yapacağını belirten Tacettin, 11-17 Mayıs 2024 tarihleri arasında ABD'nin Los Angeles kentinde düzenlenecek Intel ISEF'de (Intel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı) Türkiye'yi temsil edecek.

'ALGORİTMA, GEMİ VE UÇAKLARA DA UYARLANABİLİR'

Fikret Selim Tacettin, bu projeye geçen sene matematik derslerinde gördüğü yöntemleri algoritmaya çevirmekle başladığını belirterek, algoritmanın temel amacının, elektrikli araçların yolda kalma ihtimalini ortadan kaldırmak olduğunu söyledi. Bazı elektrikli araçların menzilinin daha kısa olduğunu ve buna uygun bir rotalama yapılması gerektiğini belirten Tacettin, "Bu yüzden belli menzilin altındaki kapasitelere rotalamayı amaçladım. Buna uygun bir algoritma tasarladım. Algoritma gemi, kamyon, uçak gibi farklı araçlara da uyarlanabilir. Bu algoritmanın içerisine bir formül entegre ettim ve bu formül aracılığıyla aracın yükseklik değişimine, çeşitli parametrelere bağlı olarak aracın gidebileceği kapasite değiştirilebiliyor. TÜBİTAK'ta yarıştığım için yalnızca Türkiye örneği için yapmıştım ama tekrar geliştirip bir kod yazdım ve tüm dünyada uygulanabilecek bir hale getirdim. Amerika'da ülkemi temsil edeceğim" dedi.

'DAHA HIZLI ÇALIŞAN, İŞLEVSEL BİR KOD'

Tacettin'in matematik öğretmeni ve proje danışmanı Kemal Çelik ise "Bundan sonra dünya yavaş yavaş fosil yakıtlı araçları terk edip elektrikli araçlara yönelecek. Öğrencimiz de bunun güncel bir mesele olduğunu fark etti. Ben de matematik derslerine girdiğim için beraber istişare ettik. Daha sonra projenin matematiksel tabanlı olmasını öngördük. Mevcut rotalama algoritmaları kapalı kod; onlara ulaşamıyoruz. Biz matematiksel kodlu, daha hızlı çalışan, daha işlevsel bir kod, algoritma tasarlamaya gittik ve bunu tasarladık. Algoritmanın kodu tamamen Fikret'e ait" diye konuştu.

Doğa Başak ÖZTÜRK- Emirhan YÜZÜGÜLDÜ/ANKARA, (DHA)-

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER