Oynatma Listesi
VİDEO

Bakan Soylu, Yerli e-pasaport, Yeni e-mavi kart ve Yeni e-sürücü belgesi'nin tanıtım törenine katıldı

Bakan Soylu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen 'Yerli E-Pasaport, Yeni E-Mavi Kart ve Yeni E-Sürücü Belgesi Tanıtım' programına katıldı. Soylu’ya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Şefik Aygöl eşlik etti. Soylu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün en köklü, en tarihsel; ama özellikle son yıllarda en ciddi yeniliklere imza atan, tecrübeyi ve kurumsal hafızayı en yoğun şekilde teknolojiyle buluşturdukları kurumlardan birisi olduğunu söyledi. Soylu, "Dijital arşiv projemizden Mekansal Adres Kayıt Sistemi’ne (MAKS) kadar, biyometrik veri yazılımından, Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi'ne, pasaport-sürücü belgesi-yeni kimlik kartları başvurularını tek elden aldığımız 3'ü bir yerde projesinden, sürücü belgelerinin kimliklere yüklenmesi gibi pek çok adım, bu kurumun yenilikçi karakterinin son yıllardaki çıktılarıdır. Nüfus vatandaşlık işleri, jandarma, emniyet ve göç başkanlığımız arasında parmak izi entegrasyonunu gerçekleştirdik. Bu sayede 149 bin 260 asayiş olayını, 3 bin 430 terör olayını, 8 bin 237 narkotik olayını aydınlattık. Asayiş olaylarından 4 bin 126'sı cinayet olayıydı ve bu cinayet olaylarına ilişkin 5 bin 785 kişiyi yakaladık" ifadelerini kullandı.

'AĞUSTOS’TA KENDİ E-PASAPORTUMUZU ÜRETMEYE BAŞLIYORUZ'

Bakan Soylu, hali hazırda kullanılan 'E-pasaport' olarak tabir edilen yeni nesil çipli pasaportları Avrupa'daki bir firmadan aldıklarını belirterek, "O firmadan yaklaşık 18 ülke pasaport alıyor. Tüm dünyada pandemi nedeniyle ortaya çıkan ciddi bir çip tedarik krizi var ve söz konusu firma, talepleri karşılamakta zaman zaman sıkıntılar yaşıyor. Biz vatandaşımıza sıkıntı yaşatmamak için çaba gösterdik. Avrupa'da çoğu ülke eski pasaportlarına döndü. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile yine köklü bir kamu kurumu olan Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından ortak yürütülen çalışmalar sonucunda, yeni yerli E-pasaport tasarım çalışmalarını ve pilot üretimini başarı ile tamamladık. Seri üretim için son aşamadayız. Sayın Cumhurbaşkanımız da dün açıkladılar, inşallah Ağustos ayında kendi E-pasaportumuzu kendimiz üretmeye başlıyoruz. Yeni yerli E-pasaport halen kullanılmakta olan pasaporta kıyasla, barındırdığı güvenlik özellikleri ve teknolojisiyle, birçok yeniliği de beraberinde getirmektedir. Yeni yerli E-pasaportumuz, TÜBİTAK AKİS İşletim Sistemli temassız çipe ve birçok yeni güvenlik ögesine sahip. Yeni yerli E-pasaportta sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, 'Turkey' yerine ilk kez 'Türkiye' ifadesi kullanılmıştır. Tasarımı, özgün bir tasarımdır. Pasaportun her sayfasında, ülkemizin bir şehrine ait tarihi, kültürel ve manevi değerlere ait görseller, şehre özel bitki görselleri gibi tasarım özellikleri yer alacak. Ayrıca yeni E-pasaportlarda, daha önce 5 yıl olan yeşil pasaport geçerlilik süresi, 10 yıla çıkıyor. Pasaport hizmetinin Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne devredilmesiyle birlikte, bu güne kadar 7 milyon 925 bin pasaport verildiğini de ek bir bilgi olarak paylaşmak isterim" dedi.

YENİ E-SÜRÜCÜ BELGESİNDE TOGG DETAYI

Bakan Süleyman Soylu, 'Yeni E-Sürücü Belgesi' ile ilgili de 2016 yılından itibaren yeni nesil sürücü belgesini vermeye başladıklarını ve bugüne kadar 15 milyon 940 bin sürücü belgesi verdiklerini hatırlattı. Soylu, "Ancak bu yeni nesil sürücü belgelerinin, dünyadaki yeni teknolojilere ve standartlara uyarlanması artık bir zorunluluk halini aldı. Dolayısıyla burada da geç kalmadan, pasaport atağımızla birlikte, bu konuyu da ele aldık. Bu sürücü belgeleri de yeniden tasarlandı. Yeni E-sürücü belgesi de temassız çip kullanılarak teknolojik yönden geliştirilmiş, güvenlik seviyesi en üst düzeye çıkarılmıştır. Öte yandan barındırdığı standartlar itibarıyla da hem AB hem de ISO regülasyonları ile uyumlu hale getirilmiştir. Yeni e-sürücü belgesinde de, yeni e-pasaportlarda olduğu gibi 'Turkey' yerine ilk kez 'Türkiye' ifadesi kullanılacaktır. Güvenlik açısından çift pencere kullanılacak. Bu ehliyetin bir özelliği daha var, arabası TOGG olacak. Ayrıca bu ehliyette emniyet kemeri ve sürücünün olduğu bir araba var. Ehliyetimize de kimlik yükleme kabiliyetine sahip olacağız" ifadelerini kullandı.

E-MAVİ KART

Soylu, ‘Yeni E-Mavi Kart’ın ise doğumla Türk vatandaşı olup, sonradan çeşitli nedenlerle Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda kalan kişilere ve bunların üçüncü dereceye kadar alt soylarına verilen, değerli kağıt kapsamındaki bir belge olduğunu hatırlattı. Soylu, "Bu kişiler, bu belge ile Türk vatandaşlığı kanununda belirtilen bazı haklar haricinde, Türk vatandaşlarına tanınan yine bazı hakları kullanma imkanı bulmaktadır. Hali hazırda mavi kart talep halinde yurt içinde nüfus müdürlükleri, yurt dışında ise dış temsilciliklerimiz tarafından kağıt ürün olarak eski usulle düzenlenmektedir. Kağıt malzeme temelli tahrifata açık mavi kartın yerine, biyometrik verileri barındıran, temassız çipe sahip, birçok güvenlik ögelerini içeren, dayanaklı ve uzun ömürlü polikarbon malzemeden üretilen yeni e-mavi kart tasarlanmıştır. Ayrıca yeni e-mavi kart talepleri tüm il ve ilçe nüfus müdürlüklerinden ve dış temsilciliklerden yapılabilecektir. Kişiselleştirilmesi ise diğer kartlarımızda olduğu gibi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan ortak kişiselleştirme merkezinde üretilerek soydaşlarımızın adreslerine ulaştırılacaktır" dedi.


GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER