Trabzon'un önemli tarihi ve turistik mekanlarından, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün konaklayıp, vasiyetini yazdığı Atatürk Köşkü, Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nce başlatılan rölöve ve restorasyon için geçen yıl 21 Eylül'de ziyarete kapatıldı. Dış cephe sıvaları çatlayan, duvar boyaları kabaran, mermerleri kararan ve mobilyalarında dökülmeler olan köşk, restoratör, inşaat mühendisi ve mimarlardan oluşan yaklaşık 50 kişilik uzman ekip tarafından restore edildi. Mobilyaları tamir için TIR'larla Ankara'ya gönderilen köşkte daha önce kat kat yapılan boyamalar nedeniyle kaybolan ahşap işleme detayları da gün yüzüne çıkarıldı. Restorasyon öncesi köşkün her alanı ile eşyaları fotoğraflanarak numaralandırıldı. 1 yılı aşkın süren restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla, onarımı biten mobilyalar, köşk içerisine yeniden yerleştirildi. Cumhuriyet'in 100'üncü yıl dönümünde, 29 Ekim'de düzenlenecek resepsiyonla kapılarını yeniden ziyarete açacak köşkte, oturma odasındaki masada Çanakkale’ye ilişkin bazı el yazıları ve figürler de tespit edildi.
'KENT TARİHİNİN EN KAPSAMLI RESTORASYON ÇALIŞMASI'
Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluğoğlu, kent tarihinin en kapsamlı restorasyon çalışmasının yapıldığını belirterek, “Geçen yıl eylül ayında buradaki büyük kapsamlı restorasyonun başlangıcını yapmıştık. O zaman inşallah bir yıl içerisinde Atatürk Köşkü’nün bugüne kadar yapılmış en teferruatlı, en kapsamlı restorasyonunu, çevre düzenlemesini gerçekleştireceğiz demiştik. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 29 Ekim 2023’te inşallah burayı tekrar ziyaretçilerin hizmetine açacağız. Cumhuriyet resepsiyonunu da burada gerçekleştireceğiz. Restorasyon tamamlandı. Bundan çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Trabzon’umuzun bu simge eserinin bu şekilde ele alınarak, restorasyonu tamamlanarak, çok anlamlı bir günde hizmete açılıyor olmasından çok büyük bir gurur duyuyorum” dedi.
‘DANTEL DANTEL İŞLEYEREK RESTORASYON YAPILDI’
Atatürk Köşkü’nün kentin en özel yapılarından biri olduğunu kaydeden Zorluoğlu, “Buranın 1900’lü yılların başında yapılmış çok eski bir yapı olması, içinde kendi dönemine göre oldukça ileri sayılabilecek birtakım sistemlerin kurulmuş olması ama bunların yanında en önemli unsur Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon ziyaretlerinden her seferinde geldiği ve 1937 yılındaki son ziyaretinde de konakladığı önemli bir mekan olması. Bütün mal varlığını Türk milletine bağışladığına ilişkin vasiyetini de bu binada yazdığını biliyoruz. Kullanımdan dolayı ciddi eksikleri olan, çatısından başlayarak, zeminine kadar çok ciddi sorunları bulunan eşyalarının yıllarca bakım onarım yapılmadığı için yılların getirdiği yükle bozulduğu, onarıma ihtiyaç duyulduğu perdelerinden koltuklarına kadar bütün ayrıntıları ile ele alınması gereken bir mekan. Çok şükür bir yıl gibi kısa sayılabilecek bir süre içerisinde bugün artık bu noktaya getirdik. Restorasyon çalışmaları çok titiz yapıldı. Adeta iğneyle kuyu kazar gibi dantel dantel işleyerek burayı restorasyonu tamamladılar” diye konuştu.
‘BAZI EŞYALARDA BAZI FİGÜRLER DE ORTAYA ÇIKTI’
Köşkte özellikle oturma odasında masanın üzerindeki yazıların çok dikkat çekici olduğunu da aktaran Zorluoğlu, “El işlemeli çok sayıda mobilya var. Onların da eksik tarafları tamamlandı, titiz bir çalışma oldu. Şimdi bazı eşyalarda bazı figürler, yazılar, resimler de ortaya çıktı bu tadilattan sonra. Özellikle oturma odasındaki sehpa ya da masanın üzerindeki yazılar çok dikkat çekici. Onları biz de tarihçi hocalarımızla beraber değerlendireceğiz. Orada Çanakkale'ye ilişkin bir yazı var. Dolayısıyla tarihçilerimiz inşallah onun kimler tarafından yazıldığını, hangi döneme ilişkin olduğunu ortaya çıkarırlar. Yani Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün burada konakladığı döneme ilişkin de olabilir diye ben sadece bir fikir olarak söylüyorum ama bunun ispatı inşallah bilim adamları tarafından ortaya konur” ifadelerini kullandı.