Oynatma Listesi
VÄ°DEO

Akdeniz meyve sineğine 'cazibe' tuzağı

Hatay'da, narenciye üreticilerinin korkulu rüyası olan Akdeniz meyvesi sineklerinden kurtulmak isteyen üreticiler, bahçelerinde ‘cazibe’ tuzakları uyguluyor. Pet ÅŸiÅŸenin içine çiftleÅŸmek isteyen sineklerin salgıladığı kokuya benzer kimyasal koyularak, burada toplanmaları saÄŸlanıyor.Â

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi bünyesinde kurulan ve Türkiye’de tek olan Bitki SaÄŸlığı KliniÄŸi Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi'nin müdürü Prof. Dr. Åžener Kurt, ülke genelinde narenciye üretim sahalarındaki en büyük sorunlardan biri olan Akdeniz meyve sineÄŸiyle mücadelede cazibe tuzaklarının kullanıldığını söyledi. Kurt, pet ÅŸiÅŸenin içine çiftleÅŸmek isteyen sineklerin salgıladığı kokuya benzer kimyasal koyulduÄŸunu ve burada toplanmalarının saÄŸlandığını anlattı.

Akdeniz meyve sineÄŸinin narenciye üreticileri için büyük sıkıntı olduÄŸunun altını çizen Prof. Dr. Kurt, "Akdeniz meyve sineÄŸi üreticiler için büyük sıkıntılar oluÅŸturuyor. Sinek meyveye yumurta bırakmak istiyor. Arka kısmındaki küçük iÄŸnesiyle meyveyi delerek içine yumurtasını bırakıyor. Bu hemen fark edilen bir ÅŸey deÄŸil. Ä°çindeki kurtçuk büyümeye baÅŸlayınca meyvede yara benzeri izler oluÅŸturuyor ancak o zaman fark edilebiliyor. O zaman da zararı vermiÅŸ oluyor. Meyvede çeÅŸitli zararlar ve dökülmeler meydana getiriyor’’ diye konuÅŸtu. 

Tuzak kurulan aÄŸaçlarda Akdeniz meyve sineÄŸinin verdiÄŸi zararların görülmediÄŸini kaydeden Prof. Dr. Kurt, ‘’Yöntem basit ama etkili bir yöntem. Meyve kimyasalla temas etmeden uygulandığı için de güvenli bir uygulama. Üreticilerin yüzünü güldüren basit bir uygulama" dedi.

Bölgede üreticilik yapan ve 'cazibe' tuzağını kullanan Edip Kılıç ise sineÄŸin meyveyi çürütüp, raf ömrünü azalttığını belirterek, uygulama yaptıkları aÄŸaçlarda zarar görmediklerini söyledi.

Çilem Gökçe ÖÄžÜT- Ä°zzet NAZLI/ HATAY, (DHA)- 

GÃœNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER