Oynatma Listesi
VÄ°DEO

41 yıldır düğünlerde zurna çalıyor

Kars'ın Selim ilçesine baÄŸlı Eskigazi köyünde yaÅŸayan 4 çocuk ve 14 torun sahibi Nazım Koç (81), 1982 yılında eline aldığı zurnayı 41 yıldır bırakmadı. Selim ilçesine baÄŸlı Bayburt köyünde düzenlenen düğünde sahne alarak zurna çalmaya baÅŸlayan Nazım Koç, o günden beri düğünlerin aranan ismi oldu. Sadece Kars'ta deÄŸil çevre il ve ilçelerin yanısıra Ä°stanbul'a da düğünlerde zurna çalmaya davet edilen Nazım Koç, "Her zurna çaldığımda biraz daha gençleÅŸiyorum. Müziksiz duramamam, zurna olmayınca hasta olurum" dedi.Â

 

    Selim ilçesine baÄŸlı Eskigazi köyünde çiftçilikle uÄŸraÅŸan Nazım Koç, 40 yaşına kadar ailesine ait hayvanların çobanlığını da yaptı. Hayvanlarını otlatmak için çıkardığı arazide kamıştan yöredeki ismiyle 'zivan'ı yaparak çalan Koç'a köylerine gelen seyyar satıcılar, eski bir zurna hediye etti. Kamıştan zivanı bırakan Nazım Koç, kendi kendine çalışarak yöreye ait türkü ve oyun havalarını zurna ile çalmayı baÅŸardı. Zurnacı Nazım Koç, Selim ilçesine baÄŸlı Bayburt Köyündeki düÄŸünde davulcuya eÅŸlik etmesi için davet aldı. Ä°lk düÄŸününü baÅŸarıyla tamamlayan Koç, daha da zurnayı elinden bırakmadı. Bir taraftan çiftçiliÄŸe devam ederken bir taraftan da düÄŸünlerde zurnasıyla ÅŸovunu sürdüren Nazım Koç, sadece Kars'ta deÄŸil çevre il ve ilçelerin yanısıra Ä°stanbul'a da düÄŸünlere davet ediliyor. 

    Son olarak Bayburt köyündeki düÄŸünde sahne alan Nazım Koç, zurna çalarak eÄŸlendirdiÄŸi vatandaÅŸlarla birlikte halay çekti. "Müzik benim hayatım" diyen  Nazım Koç, "Zurna benim ilacımdır. Ben hastalandığım zaman bunu çaldığımda hemen iyileÅŸiyorum. AkÅŸamları evde bazen mey çalarım. EÅŸim bile bazen mey çaldığım zaman hemen gözünü yumuyor ve rahat rahat yatıyor. Müzikle yatıyorum müzikle kalkıyorum. Müzik çok iyidir, insanın kederini giderecek derecededir. Sürekli zurna çalıyorum halk da beni çok seviyor ben de halkı çok seviyorum" dedi.

PARA OLDU MU COÅžARIM

    Zurna çalmaya 40 yaşında yani 1982 yılında baÅŸladığını anlatan Nazım Koç, "25 yıl çobanlık yaptım. 1982 yılından bu tarafa zurna çalıyorum. Zurnayı da kendi kendime öÄŸrendim. Ben Erzurum, Erzincan müzikleri çalarım ama batı illerinin müziklerini çalamam. Ä°ki oÄŸlum bir kızım var. Allah iÅŸlerini rast getirsin. Ä°ki oÄŸlum Ä°stanbul'da çalışıyor. Sözde deÄŸil özde adamım. Ben toplumdan yüz puan kazandım. NeÅŸeliyim tabii ki. Bir düÄŸünde toplum olmasa neÅŸe olmaz. Zurnacı da olsa davulcu da olsa toplum gereklidir. Birde benim neÅŸem ÅŸudur yeter ki mazot (para) aksın bana. Para var ya para. Para oldu mu coÅŸarım. Bugün Bayburt köyünde düÄŸüne geldim dünyanın parasını verdiler bana. Çünkü para olmazsa aÅŸk da olmuyor. Her ÅŸey bir emektir ve emeÄŸinin karşılığını alacaksın. Hasta olsam bile müziksiz duramıyorum. Çünkü arzum var, azmim var. Atadan kalma bir azim. Benim rahmetli babam da çok çalışkandı. Çok çalışırdı. ÇaÄŸrıldığım her düÄŸüne giderim. Bölgemizin bütün müziklerini çalarım. Hiç de yorulmam."

ZURNADA MEYDAN OKUYORUM

    Türkiye'de 80 yaşını geçenlerin kendisiyle yarışamayacağını da söyleyen Nazım Koç, "Buradan meydan okuyorum. Türkiye'de elbette ki beden iyi zurna çalanlar vardır ama benim yaşıma geldiklerinde hiç biri benim ÅŸu anki performansımı sergileyemez. Hepsini leblebi gibi kolumun altından atarım. Benim yaşıma gelseler benimle aşık atamazlar. Her zaman hodri meydan diyorum" diye konuÅŸtu. 

    Ä°lerlemiÅŸ yaşına raÄŸmen düÄŸünlerin aranan ismi olan Nazım Koç, düÄŸünlerde görev almadığı zamanlarda hayvanlarla uÄŸraÅŸmaktan zevk aldığını söyledi.

Bedir ALTUNOK / KARS,(DHA)-

GÃœNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER