Muğla'da aşçı Alper Şahin ile noterde çalışan anne Hidaye Şahin'in (34) 17 ay önce ilk ve tek çocukları Beste Şahin dünyaya geldi. Normal bir hamilelik sürecinin ardından doğan Beste bebeğin, 3 gün boyunca sol gözünü hiç açamadığı fark edildi.
Şüphe üzerine bir sağlık kuruluşuna başvuran Şahin çifti, kızlarını İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları İdari Sorumlusu Prof. Dr. Şeyda Karadeniz Uğurlu'ya getirdi. Kontrollerinde göz kapağının düşük olmakla beraber göz bebeğinin açık kaldığı saptandı.
Beste'nin düzenli aralıklarla izlenmesine ve eğer bu şekilde açık kalmaya devam ederse anestezi alması açısından uygun olacak yaşa kadar beklenmesine karar verildi. Prof. Dr. Şeyda Karadeniz Uğurlu, Beste bebeğe, 18 Ocak'ta göz kapağı kaldırma ameliyatı yapıldı. Ameliyatın ardından Beste bebek, sağlığına kavuşup, sol gözünü de sağ gözü gibi rahatlıkla açabilmeye başlarken, ailesi büyük sevinç yaşadı.
'GÖZÜNÜ AÇMAK İÇİN ÇENESİNİ KALDIRIYORDU'
Kızı Beste'nin dünyaya geldikten sonra sol gözünü hiç açamadığını kaydeden Alper Şahin, doktorların bir süre beklemeyi önerdiklerini dile getirdi. Başlangıçta bir umut gözün açılmasını umduklarını vurgulayan Şahin, "Takip ettik ve açılmayınca doktor araştırmaya başladık.
Göz kapağı düşüklüğünün bir ameliyatı olduğunu öğrendik. Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden doktor bizi Şeyda hanıma yönlendirdi. 1 yaşını doldurmasını bekledik. 3 ayda bir kontrole geldik. Sol gözü yarı kapalı, göz bebeğinin tam üstünde sınırdaydı. Gözünü açmak için çenesini kaldırıyordu. Zorlandığını anlıyorduk. Yaşını doldurduktan sonra ameliyat günü verildi. Yarım saat, kırk dakikalık bir operasyon oldu. Eve döndükten sonra bir sorun yaşamadık ve kontrollere devam ettik" dedi.
'HAMİLELİKTE ANLAŞILMADI'
Anne Hidaye Şahin ise bebeği için başlangıçta büyük endişe duysa da ameliyatla sorunun giderilebileceğini öğrendiğinde rahatladığını anlattı. Hamilelik sürecini rahat geçirdiğini ve detaylı ultrasonda bir şey fark edilmediğini belirten Şahin, "Ultrasonda zaten gözleri kapalıydı. Doğduktan sonra sol gözünü 3 gün hiç açmadı. Sağ gözünü açıyordu ama sol gözünü açamıyordu. O zaman şüphelendik.
Abimde göz kapağı düşüklüğü vardı. Ama onunki rahatsız edici değildi. Beste gibi göz bebeğini rahatsız edecek durumda olmadığı için yıllarca bunu fark etmedik. Nedeninin ya doğum travması ya da genetik olabileceği söylendi. Etrafta daha önce böyle bir durumla karşılaşmamıştık. Çevresini görmek için çenesinden başını yukarı kaldırıyordu. Şimdi gayet normal gözlerini açabiliyor" diye konuştu.
KAPAK DÜŞÜKLÜĞÜ KONUSUNDA AİLELERE UYARI
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Klinik Şefi Prof. Dr. Şeyda Karadeniz Uğurlu, kapak düşüklüğünün çocukluk özellikle bebeklik çağında karşılaşılabilecek sorunlardan biri olduğunu ifade ederek toplumda var olan bazı yanlış algılara dikkat çekti. Ameliyat olmak için bebeğin büyümesini beklemenin yanlış olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Uğurlu, "Çocuk büyüsün de ameliyatını o zaman olsun denebiliyor.
Kapağın düşüklüğü ciddi boyutlarda ise göze gelen ışığı ve görüntüleri engellediği için tembelliğe neden olur. Bazen bunun beraberinde doğumsal olduğu için şaşılık ya da yüksek kırma kusurları olabiliyor. Bütün bunlar çocuğun normal görsel gelişimini bozabiliyor. Dolayısıyla ailelere eğer çocuğunuzda bir kapak düşüklüğü varsa beklemeden muhakkak doktora götürmeleri gerektiğini söylüyoruz" diye konuştu.
'KAPAKLA KAŞ ARASINDA BİR BAĞLANTI OLUŞTURDUK'
Beste Şahin'deki kapak düşüklüğünün istemedikleri boyutta olduğunu ifade eden Klinik Şefi Prof. Dr. Uğurlu, hastanın durumuyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Kapaktaki düşüklüğü düzenli takiplerle ve ailenin yakın ilgisi ile ameliyat zamanına kadar takip ettik. Ardından kapağı kaldıracak bir cerrahi yöntem uygulamamız gerekti. Kapağı kaldıran kas çok zayıfsa o kapağı kaldıran kası güçlendirerek ameliyatı yapamayabiliyoruz. Bu hastamızda da durum böyleydi. O nedenle silikon rod kullanarak hastamızın göz kapağıyla kaşı arasında bir bağlantı oluşturduk. Bu şekilde bebeğin kaşını kaldırdığında kapağını daha etkin bir şekilde yükseltmesini sağlıyoruz. Tek taraflı düşüklüklerin farklı zorlukları olabiliyor. Bu çocukları takip edip ameliyatını erken dönemde yapmaktan kaçınmamalıyız. Zamanında müdahale çok önemli. Hastanın ailesi ile iyi iletişim kurabilmek de çok gerekli. Bebeklik çağında yapılan cerrahiler sonrasında tekrarlama olabilir. Çocuk büyüyeceği için göz yapısı ve çevresi değişebilir. Düzenli izlem yapılması bu açıdan da çok önemli."