Capoeira Festivali, 14'üncü kez Samsun'da yapılacak
Samsun merkezli olarak 2007 yılında kurulan Capoeira Gençlik ve Spor Kulübü Derneği bünyesindeki eğitim akademisinde çocuklara ve gençlere, 16'ncı yüzyılda Afrika'da kölelerin kendini savunmak için geliştirdikleri içerisinde müzik, akrobasi, dövüş ve dansı barındıran capoeira dövüş sporu öğretiliyor. Dernek tarafından 12-14 Nisan tarihleri arasında Capoeira Festivali düzenlenecek.
Samsun'da Capoeira Gençlik ve Spor Kulübü Derneği tarafından yapılan eğitim çalışmaları ve tanıtım etkinlikleriyle capoeira dövüş sporu yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Bu kapsamda kulüp bünyesinde bulunan eğitim akademisinde 50 öğrenci eğitim görüyor.
Türkiye genelinde 6 ilde temsilcilikleri bulunan derneğin bu bölgelerde de eğitim çalışmaları yürütülüyor. Köle dövüş sporu olarak bilinen Capoeira, 12-14 Nisan tarihleri arasında Samsun'da 14'üncü festivalini gerçekleştirecek.
KÖLE SPORU DÜNYANIN YAKLAŞIK 180 ÜLKESİNDE YAYGIN OLARAK YAPILIYOR
Capoeira'nın Afrika kökenli bir köle dövüş sporu olduğunu belirten Capoeira Derneği Başkanı ve Antrenörü Güngör Doğanay, "Capoeira sporu ile 2001 yılından beri uğraşıyorum. Elazığ'da üniversitede okurken tanıştım. Capoeira'nın beni cezbetmesi köle sporu olarak dünyaya yayılmasıydı.
Afrika'dan Portekiz'e taşınan kölelerin kendi miraslarını Avrupa'ya oradan da tüm dünyaya yayarak bugün yaklaşık 180 ülkede yapılan çok yaygın bir spor" dedi.
Capoeira'nın Samsun'da resmi olarak 2007 yılında kurulduğunu ifade eden Doğanay, "2011 yılından itibaren bakanlığımızla beraber, Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu ve farklı spor federasyonlarımızla beraber birçok ilde program gerçekleştirdik. 81 ilimizi yaklaşık 3 defa gezme şansımız oldu. 557 ilçede program yaptık.
Sadece capoeira temelli değil, insanlarımızı harekete ve spora yönlendirmek amacıyla etkinlikler düzenledik. Ayrıca 2004 yılından itibaren uluslararası capoeira festivalleri düzenliyoruz. Bu yıl 12-14 Nisan tarihleri arasında Samsun'da capoeira festivalimizin 14'üncüsünü gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
BİRÇOK İLDE TEMSİLCİLİKLERİMİZ VAR
Türkiye'nin birçok ilinde temsilcilikleri olduğunu belirten Doğanay, "Çocuklarımızın temelik ve motorik eğitimlerini, fiziksel ve motoriksel gelişimlerini baz alarak çocuklarımıza 4-5 yaş grupları, 8-10 yaş grupları ve büyük yaş grupları olarak farklı kategorilerde eğitimler veriyoruz. 2007 yılından bu yana da ama biz daha öncesinden eğitimlere başladık. 2003-2004 yılından beri Samsun'un farklı noktalarında çok sayıda eğitimler verdik.
Merkezimiz Samsun'da ama biz İstanbul, Ankara, Kayseri, Hatay, Adıyaman, İzmir, Mersin gibi farklı birçok ilde temsilciliklerimiz var. Burada her yaştan insanlara eğitim vermeye yardımcı olmaya çalışıyoruz ama önceliğimiz çocuklar. Çünkü çocuklara spor sevgisini aşılamaya çalışıyoruz. Hareket bilincini aşılamaya çalışıyoruz. Bunun yanında da yetenekli olan çocukları tespit edip onlara biraz da yoğun eğitimler veriyoruz. Becerilerine göre de farklı branşlara yönlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.
MÜZİK EŞLİĞİNDE YAPILAN TEK SPOR
Capoeira'nın canlı enstrüman eşliğinde yapıldığını ifade eden Doğanay, "Bizler uluslararası birçok faaliyetlere katıldık. Ülkemizi birçok alanda temsil etme şansımız oldu. KKTC başta olmak üzere Almanya'da Hollanda'da, Avrupa Herkes İçin Spor Oyunları'nda, Dünya Okul Spor Oyunları'nda ülkemizi temsil ettik. Orada çok sayıda gösteri ve etkinlikler düzenledik. Workshoplar ve atölyeler yaptık. Uluslararası birçok alanda eğitimler düzenledik. Buralarda çok sayıda insanı yetiştirme şansımız oldu.
Capoeira'yı diğer branşlardan ayıran en önemli etken, capoeiranın bir canlı enstrüman eşliğinde yapılıyor olması ve içerisinde akrobatik figürlerin tiyatral öğelerin, sportif hareketlerin yoğun bir şekilde gerçekleştirildiği bir spor olması. Kölelerle beraber başlayan bu macera dünyada çok popüler bir vaziyette. Bu branşı farklı birçok spor branşların içerisine de harmanlayıp kullanıyorlar. Bizim öncelikli hedefimiz insanlarımızı harekete geçirmek" şeklinde konuştu.