Bakan Kacır: Teknofestler ile toplumsal bir seferberlik ruhu anlayışı gelişiyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Teknofestler ile toplumsal bir seferberlik ruhu anlayışı gelişiyor. Milli öz güvenimiz yeniden diriliyor. Teknofestler genç nüfusun potansiyelini sahada göstermesini sağlıyor" dedi.
Bakan Kacır, Kepez Belediyesi'nce bu yıl 2'ncisi düzenlenen Antalya Bilim Festivali (BilimFest) etkinliğine katıldı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yusuf Kıraç, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ve çok sayıda öğrencinin katıldığı etkinlikte, Kacır, stantları gezerek öğrencilerle sohbet edip, projeleri yakından inceledi.
Festivalin açılışında konuşan Kacır, geçen yılki BilimFest'in yoğun ilgi gördüğünü anlattı. Kacır, "Antalya Bilim Merkezi projemize TÜBİTAK'la 150 milyon liralık destek sağladık. Ayrıca proje kapsamında 7 farklı eğitim atölyesi kuruldu. Bilim merkezlerine yönelik desteklerimizle toplumumuzda bilim kültürünü yaygınlaştırmayı, toplumun bilime olan ilgi ve merakını artırmayı hedefliyoruz" dedi.
'25 YENİ PROJE İÇİN DE ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ'
Antalya Kepez Bilim Merkezi'nin TÜBİTAK destekli 7'nci bilim merkezi olduğunu söyleyen Kacır, "9 ilimizde ise büyük ölçekli bilim merkezi kurulması projelerimiz devam ediyor. Yine il ve ilçe belediyelerimizin bilim merkezi projelerini de destekliyoruz. Bu kapsamda, 'Küçük Ölçekli Bilim Merkezi Kurulması Destek Programı' ile 17 projeyi desteklerken, 25 yeni proje için de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ziyarete açık olan bilim merkezlerimizin, bugüne kadar yaklaşık 7 milyon kişiyi ağırladığını görmekteyiz. Bilim merkezlerimizde gerçekleştirilen eğitim atölyelerine ise 620 binin üzerinde gencimizin katıldığını ifade etmek isterim" diye konuştu.
'GENÇLER İÇİN GEREKLİ ATMOSFERİ SAĞLIYORUZ'
Türkiye olarak son 20 yılda birçok alanda büyük atılımlar gerçekleştirdiklerini anlatan Kacır, "81 şehrimizde 125'ten fazla Deneyap Teknoloji Atölyesi'nde 11 yaşından itibaren gençlerimizi bilimle, teknolojiyle buluşturuyoruz. Teknofestler ile gençlerimizin teknoloji ekosistemimizdeki yerini sağlamlaştırıyoruz. Gençlerimize hayallerinin peşinden koşma imkanı sunuyoruz. Teknofestler ile gençlerimizin fikirlerini ürüne dönüştürmeleri yolunda gerekli atmosferi sağlıyoruz. Cumhuriyeti'mizin 100'üncü yılında; İstanbul'da, Ankara'da ve İzmir'de düzenlediğimiz Teknofest'lerde yaklaşık 4,5 milyon ziyaretçimizi ağırladık" dedi.
'MİLLİ ÖZGÜVENİMİZ YENİDEN DİRİLİYOR'
Gençlerin bu türden festivallerle hayallerinin arkasından gittiğini belirten Kacır, şöyle konuştu: "Teknofestler ile toplumsal bir seferberlik ruhu anlayışı gelişiyor. Milli öz güvenimiz yeniden diriliyor. Bugün, nüfusunun ortanca yaşı 33 olan bir ülke olarak büyük avantaj sahibiyiz. Teknofestler genç nüfusun potansiyelini sahada göstermesini sağlıyor. Bilim festivalleri ise bu heyecanın yurdun dört bir yanında hissedilmesinde önemli role sahip." Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ise BilimFest'e ilişkin yaptıkları çalışmalar hakkında Bakan Kacır'a verdi.
FAHRİ DOKTORA VERİLDİ
Antalya'ya BilimFest'in açılışı ve bir dizi ziyaret için gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) 2023-2024 Akademik Yıl Açılışı ve Fahri Doktora Töreni'ne katıldı. Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Koç, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, akademisyenler ve öğrencilerin de katıldığı törende Bakan Kacır, Türkiye Yüzyılında Milli Teknoloji Hamlesi başlıklı sunum yaptı. Bakan Kacır'a yönetim bilişim sistemleri dalında fahri doktora verildi.
Milli Teknoloji Hamlesi'nin Türkiye'nin rekabetçi şekilde dünyaya ihraç edilebilmesinin yolculuğu olduğunu belirten Bakan Kacır, “2000'li yıllarda milli ve özgün sistemlerin geliştirilmesi öncelikli bir politika olarak tespit edildi. 40 yıldır terörle mücadele eden bir ülkeyiz. Bizim yanımızda olması gereken ülkeler bize çoğu zaman destek vermedi. Parasını verdiğimiz silahları, araçları bizimle paylaşmadılar. Hatta bazen o silahları mücadele ettiğimiz teröristlerin yanında gördük" dedi.
20 yıllık sürede büyük ilerleme kaydedildiğini de aktaran Bakan Kacır, “2 yıl önce sağlık alanında büyük bir örnek yaşadık. Dünya pandemi mücadelesiyle baş başa kaldı. Aynı yerde, bir arada olan ülkeler bile birbirlerine ihtiyaçları olan sağlık araçlarını vermez oldular. Dünya adeta kilitlendi. Gelişmiş ülkelerin çoğu solunum cihazını bile temin edemediği için vatandaşlarını ölüme terk etti" diye konuştu.
SIFIRDAN AR-GE ORDUSU
Türkiye'de 100 teknopark olduğunu, 9 bin 600 şirketin de bu alanlarda çalışmalar yaptığını ifade eden Bakan Kacır, “Sıfırdan bir Ar-Ge ordusu kurduk. Bilimsel yayınların sayısı 2006'larda 15 binlerdeyken, şimdi 50 bine yükseldi. Böylece sanayimiz küresel düzeyde bir üretim üssü haline geldi. Onlarca yıl ektiğimiz tohumların meyvesini almaya başladık" dedi.
Türkiye'nin imalat sanayide yıllık 225 milyar dolar ihracat yapabildiğini de kaydeden Bakan Fatih Kacır, Türk milletinin üretip rekabetçi şekilde dünyaya ihraç ettiğini kaydetti. Türkiye'nin ihracatın birçok alanında Avrupa birincisi olduğunu da ifade eden Kacır, “Bugün Türkiye insansız hava aracı üretiminde dünya birincisi. 30'dan fazla ülkeye İHA ihraç etmeyi başardık. Havacılık devi değildi Türkiye. Bu nasıl mümkün oldu? 2000'li yıllarda bir fırsat penceresi açıldı Türkiye'nin önünde. Türkiye, bu defa kuvvetli bir siyasi iradenin kararlılığıyla kendi ürünlerini üretmeye başladı. 5-10 yıl içinde önemli bir teknoloji gücü oldu" dedi.
'İYİ Kİ TOGG BAŞLADI'
Türkiye'nin yerli ve milli otomobili Togg'la ilgili çalışmaların daha öncelerden başlaması gerektiğini ifade eden Bakan Kacır, “2011 yılında keşke Togg'u başlatsaydık. Geç de olsa 2018 yılında Togg inisiyatifi başlatıldı. 2022 yılında fabrika bandından indi ve 2023 yılında Togg yollarda. İyi ki Togg başladı. Keşkelerimizin azaldığı bir dönemdeyiz. İnşallah önümüzdeki yıllarda Togg benzeri başarı hikayelerine bu ülkenin evlatları imza atacak" diye konuştu.
Türkiye'nin uzay ve uydu çalışmalarına da ilişkin açıklama yapan Bakan Kacır, “Hem uydu hem de alt sistemlerini ihraç eden bir ülke haline geldik. İlk milli haberleşme uydumuz Türksat 6A'yı önümüzdeki yıl uzayla buluşturacağız. Daha güçlü hedeflerimiz var. 42 devlet, vatandaşını uzaya göndermiş bugüne kadar. Biz de bir vatandaşımızı uluslararası uzay istasyonuna göndereceğiz. 13 bilimsel deneye imza atacak. Hem bilim literatürüne katkı sağlayacak hem de önümüzdeki yıllarda yapacağımız işlere ufuk açacak" dedi.
'BİZLER KUVVETLİ OLACAĞIZ Kİ UMUT BEKLEYENLERİN YÜZÜ GÜLECEK'
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin de konuştu. Türkiye'nin sanayi ve teknoloji alanı başta olmak üzere her alanda güçlü bir devlet olması gerektiğini belirten Kacır, “Biz o kadar kuvvetli olmak zorundayız ki; bir zalim, bir masuma kıymaya cesaret edemesin. Türkiye tarih boyunca bu duruşu ortaya koyabilmiştir. Türkiye hiçbir zaman zulmetmemiştir. Türk milleti, dünyanın en şerefli milletidir. Bizler dünyanın en güçlü devletleri olduğumuz zamanlarda bile bir cana zulmetmedik. Bizler kuvvetli olacağız ki bizden umut bekleyenlerin yüzü gülecek" diye konuştu.
'FİLİSTİNLİLERİN ÇARESİZLİĞİ MİLLİ TEKNOLOJİNİN ÖNEMİNİ GÖSTERİYOR'
Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan da Filistin'de yaşanan olaylarla ilgili İsrail'in insafsız abluka ile acımasız bir katliamla savaş hukukuna uymayan davranışlarda bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Özkan, “Orada sadece bebekler değil, insanlık ölüyor. Soykırımın her evresini biliyoruz Yahudilere yapılan. Soykırımı bilen bir toplumun böyle bir soykırım yapması çok büyük bir garabet. Filistinlilerin çaresizliği, milli teknolojinin önemini bir kere daha gösteriyor" diye konuştu.
Bakan Kacır’a yönetim bilişim sistemleri dalında fahri doktora verildi.
OSB’LERDE ÇALIŞAN SAYISININ 3,5 MİLYON OLMASI HEDEFLENİYOR
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Akdeniz Üniversitesi’ndeki programın ardından önce Antalya Bilim Üniversitesi’nde gençlerle basına kapalı buluştu, ardından Antalya Organize Sanayi Bölgesi içerisinde kurulan Antalya Organize Sanayi Bölgesi Teknopark açılışına katıldı. Bakan Kacır burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son 21 yılda güçlü bir üretim altyapısına ulaştığını söyledi. Türkiye’nin imalat sanayi ihracatının 241 milyar doları aştığını belirten Bakan Kacır, “Ülkemiz emin adımlarla nitelikli yatırımların adresi oluyor. Organize sanayi bölgelerimizin sayısını 192’den 355’e çıkardık. OSB alanımız 2 katına çıktı, istihdam 6 kat arttı. Bugün OSB’lerimizde 2,5 milyondan fazla emekçimiz ter döküyor, çalışıyor. Bu rakamın tüm tesislerin faal olmasıyla 3,5 milyona ulaşmasını planlıyoruz” dedi.
Türkiye’nin toplam sanayi alanları büyüklüğü, yüzölçümünün yaklaşık binde 4’ü kadar olduğunu belirten Bakan Kacır, yakın zamanda bu oranı önce iki katına, 10 yılda ise yüzde 1’e çıkaracaklarını söyledi. Bakan Kacır, Antalya OSB’nin gelişimi için bakanlık olarak 272 milyon liralık destek sağladıklarını söyledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ARGE personeli sayısının 2002’de 29 binken günümüzde 222 bin kişiye ulaştığını belirterek şöyle konuştu:
“Ar-Ge harcamalarımızın milli gelir içindeki payı, binde 5’lerden yüzde 1,4’lere yükseldi. 2002 yılında 404 olan yerli patent başvurusu, yaklaşık 22 kattan fazla artarak 9 binin üzerine çıktı. Bu gelişim göstergeleri, ülkemizin zengin beşeri sermayesine ve kurumsal altyapılarının sağlamlığına dayanmakta. Teknopark’ın gelişimi için bugüne kadar 28 milyondan fazla destek sağladık.”
Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar, "40 bin metrekarede 15 bin metrekaresi kullanılan bir alan. Açık olan alanlardaki doluluk oranımız yüzde 70’e yaklaştı. Buradan yapacağız çalışmalarımız 385 fabrikamıza gitmek suretiyle onların değişimini hayal ediyoruz. Beyin göçüne müsaade etmeden gençlerimizin burada çalışmasını yine hayal ediyoruz" dedi.