Bakan Kacır: Türk bilim insanlarının, tersine beyin göçünü sağlamayı hedefliyoruz
Bakan Kacır: Türk bilim insanlarının, tersine beyin göçünü sağlamayı hedefliyoruzSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ve TÜBİTAK Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı çağrılarını ilan ettik. Bu çağrılar çerçevesinde birçok bilim insanının Türkiye’ye gelmesini, Türk bilim insanlarının, tersine beyin göçünü sağlamayı hedefliyoruz. Ümit ederim, bunların da önemli bir kısmı, astronomi ve uzay bilimi alanlarında çalışmalarını yürüten bilim insanlarımız olacak. Türkiye yakın gelecekte uzay teknolojileri, uzay bilimi ve uzay sanayinde, küresel düzeyde önemli bir oyuncu olarak rol oynamaya devam edecek” dedi.
26.01.2024Politika
Türk bilim insanlarının 8'inci Antarktika bilim yolculuğu başlıyor
Türk bilim insanlarının 8'inci Antarktika bilim yolculuğu başlıyorTÜBİTAK'ın 'KUTUP 1001' çağrısına sunulan projeleri desteklenmeye değer görülen Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden (RTEÜ) Prof. Dr. Ertuğrul Ağırbaş ile Doç. Dr. Ülgen Aytan, Cumhurbaşkanlığı himayesinde 8'incisi Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde araştırmalarda bulunmak üzere Horseshoe Adası'na gitmek için son hazırlıklarını yapıyor. İklim değişikliği ve mikroplastik kirliliğinin yanında olası ekosistem risklerini de ortaya koymak için bilimsel araştırmalar yapacak 2 bilim insanı, ocak ayında yola çıkacak.
14.12.2023Video
Türk bilim insanları gıda zehirlenmesini önleyecek sensör geliştirdi
Türk bilim insanları gıda zehirlenmesini önleyecek sensör geliştirdiKoç Üniversitesi Biyoentegre Mikrocihazlar Laboratuvarı araştırmacıları, gıdaların tazeliğini cep telefonundaki bir uygulama ile anında gösterebilecek bir sensör geliştirdi. Dr. Levent Beker ve Dr. Emin İstif'in ekibiyle yürüttüğü ve TÜBİTAK tarafından da yaklaşık 500 bin TL'lik iki ayrı fon ile desteklediği sensörle ilgili çalışmanın makalesi, dünyanın en önemli bilim dergilerinden Nature'da da yer aldı. Buna göre et, tavuk, balık gibi ürünlerin paketinin içine yerleştirilen yaklaşık 50 kuruş büyüklüğündeki minik bir çip üzerinde yer alan sensör, cep telefonu tarafından da algılanıyor ve telefona yüklenen bir uygulama ile tek bir tuşa basarak etin tüketim açısından tehlikeli olup olmadığı saniyeler içinde anlaşılabiliyor.
1.10.2023Video
Türk bilim insanlarından Kırım Kongo’ya çare olabilecek araştırma
Türk bilim insanlarından Kırım Kongo’ya çare olabilecek araştırmaYaz aylarında görülen ve kene ısırmasıyla ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin (KKKA) erken teşhisi ve tedavisine yönelik Türk bilim insanları önemli bir çalışmaya imza atıyor. Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) direktörü Prof. Dr. Önder Ergönül ile KUISCID araştırmacıları, Kovid'den elde ettikleri tecrübeyle, KKKA'nın erken teşhisi için yerli PCR testi geliştirerek, ülkemizde yaygın olarak kullanılmasını hedefliyor. Kovid'den 5 kat daha ölümcül olduğu belirtilen hastalığın tedavisinde alternatif ilaçlar bulmayı amaçladıklarını anlatan Prof. Dr. Ergönül, Kovid için kullanılan molnupiravir gibi bazı ilaçların, KKKA'daki etkinliğini de araştırdıklarını, tedavide daha çok seçenek elde edilebileceğini açıkladı.
21.06.2022Foto Galeri