‘Her lenf bezi büyümesi kanser değildir’Lenf bezini oluşturan lenf hücrelerinin çoğalarak tümörleşmesinin lenf bezi şişmesine neden olduğunu belirten Prof. Dr. Itır Şirinoğlu Demiriz, “Lenf düğümleri, lenf damarları, dalak, tonsiller ve ince bağırsakta bulunan payer plakları; vücudumuzdaki lenfatik organlar olarak sıralanıyor. Her lenf bezi büyümesi kanser değildir. Lenf bezleri, çocukluk çağından itibaren çeşitli sebeplerle şişebiliyor. En çok görülen sebebi ise bazı enfeksiyon hastalıkları. Çocukluk döneminde lenf bezi şişmesi çoğunlukla enfeksiyon hastalıklarından kaynaklanırken, yaş ilerledikçe tümörleşme riskini de yükseltiyor” dedi.
Dilde şişme, nefes darlığı, morarma… Uzmanı ilaç alerjisine karşı uyardı Bilinçsiz ilaç kullanımının ilaç alerjisine ve buna bağlı hayati riske neden olabileceğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hande İkitimur, “Kişide bir ilaca karşı alerjik reaksiyon geliştiyse, aynı ilacı tekrar aldığında daha büyük reaksiyon gelişebilir. Bu reaksiyonlar döküntü, kızarıklık, kaşıntı gibi hafif de olabilir. Daha ciddi durumlarda ise küçük dilde şişme, nefes darlığı, dudaklarda şişme ve göz altlarında morarma şeklinde görülebilir. İlaç alerjisi çabuk müdahale edilmesi gereken ciddi bir sorundur” dedi.
Uzmanı uyardı: Boyun bölgesindeki şişlikler ihmal edilmemeli Boyun bölgesindeki şişliklerin kulak burun boğaz hastalıkları içinde sık karşılaşılan bulgulardan olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, “Bu şişlikler hem yetişkinlerde hem de çocuklarda baş-boyun bölgesindeki basit bir enfeksiyon sonucu olabileceği gibi nadiren daha ciddi rahatsızlıkların bir belirtisi de olabilir. Genel olarak bu şişlikler enfektif (mikrobik), konjenital (doğumsal) ya da tümöral nedenlerden kaynaklanabilir” dedi.