Prof. Dr. Sebe: Sıcak çarpması fark edilmediğinde komaya götürür
Prof. Dr. Sebe: Sıcak çarpması fark edilmediğinde komaya götürür Adana'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, aşırı terleme, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteren sıcak çarpması vakalarının özellikle tek yaşayan ya da bakıma muhtaç kişilerde fark edilmediği takdirde komaya kadar götüren tablolar oluşturduğunu kaydetti.
3.09.2023Foto Galeri
Uzmanı uyardı: Sıcak çarpması hayati tehlikeye neden olabilir
Uzmanı uyardı: Sıcak çarpması hayati tehlikeye neden olabilirSıcak çarpmasının (hipertermi) özellikle yaz aylarında vücut sıcaklığının 40 derecenin üstüne çıkması ile ortaya çıkan ve hayati tehlikesi olan bir durum olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammet Bilici, “Tedavi edilmediği takdirde ölüm veya ciddi sağlık sorunlarına (organ hasarları) yol açabilen bir durumdur. Özellikle hava sıcaklığının çok yüksek olduğu zamanlarda güneş açılarının dik geldiği 11:00-15:00 saatleri arasında mümkün olduğunca serin yerlerde zaman geçirilmesi önerilmektedir” dedi.
18.07.2023Sağlık-Yaşam
Prof. Dr. Bayramgürler: Güneş çarpması bilinç kaybına yol açabiliyor
Prof. Dr. Bayramgürler: Güneş çarpması bilinç kaybına yol açabiliyorKocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Bayramgürler, aniden artan sıcaklıkların oluşturabileceği sağlık sorunlarına karşı uyarıda bulundu. Güneş çarpmasının; çarpıntı, sık nefes alma, bulantı, kusma, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, kafa karışıklığı, bilinç kaybı ile sonuçlanabileceğini söyledi.
15.07.2023Sağlık-Yaşam
Sıcak çarpması uyarısı; beyin kanaması ve inme oluşabilir
Sıcak çarpması uyarısı; beyin kanaması ve inme oluşabilirAnkara Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Recep Alanlı, artan hava sıcaklıkları nedeniyle güneş çarpmasına karşı uyarıda bulunarak, "Güneş çarpmasında beyin kanaması rahatsızlığı söz konusudur. Ayrıca vücutta sıvı kaybı olduğu için damarda dolaşan kan hacminin azalması, pıhtılaşma eğilimi yaratabilmektedir. Bu tablo da inme ya da damar tıkanıklığı gibi bir probleme zemin oluşturabilmektedir. Sıcak çarpması yaşayan vatandaşlara, serin bir yere geçmelerini, dinlenmelerini ve sıvı almalarını öneriyoruz" dedi.
12.07.2023Sağlık-Yaşam