'Rahim ağzı kanseri, 30-44 yaş grubunda artış gösterdi'
'Rahim ağzı kanseri, 30-44 yaş grubunda artış gösterdi'Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Mine Dağgez, "Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanser. Bu hastalık daha çok genç kadınlarda, üreme çağındaki kadınlarda görülebilen bir hastalık. Son yıllarda da özellikle 30-44 yaş grubunda artış görülen bir hastalık" dedi.
22.01.2024Sağlık-Yaşam
“Rahim ağzı kanserinde taramaların önemi büyük”
“Rahim ağzı kanserinde taramaların önemi büyük” Serviks kanserinin, dünya çapında kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser türü olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Doç. Dr. Esra Nur Tola, “Rahim ağzı kanserlerinin yüzde 99,7'sinde HPV tespit edilir. HPV dışında serviks kanseri risk faktörleri düşük sosyoekonomik düzey ve sigaradır. İlginç olarak erkek partneri sünnetli olanlarda serviks kanseri daha az görülür. Erken evrede belirti vermeyen rahim ağzı kanserinde taramaların önemi büyüktür. HPV aşısı 12 yaşından itibaren hem kadınlara hem erkeklere önerilir” dedi.
17.01.2024Sağlık-Yaşam
DSÖ: Rahim ağzı kanseri vakalarının yüzde 95’i HPV virüsünden kaynaklanıyor
DSÖ: Rahim ağzı kanseri vakalarının yüzde 95’i HPV virüsünden kaynaklanıyorDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rahim ağzı kanseri farkındalık ayı sebebiyle yaptığı açıklamada, rahim ağzı kanser vakalarının yüzde 95'inden fazlasının insan papilloma virüsünden (HPV) kaynaklandığını duyurdu.
4.01.2024Gündem
"Düzenli tarama ile rahim ağzı kanseri önlenebilir"
"Düzenli tarama ile rahim ağzı kanseri önlenebilir"Her yıl dünyada 600 bini aşkın kadında rahim ağzı kanseri vakası saptandığını ve 300 bini aşkın vakada kansere bağlı ölüm görüldüğünü söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Canan Yılmaz, 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’na özel açıklamalarda bulundu.