200 yıllık evin çatısından Osmanlıca kayıt defteri çıktıAntalya'nın Finike ilçesinde, narenciye başta olmak üzere tarım işi yapan ailelerden Baysarı ailesinin 1800'lü yıllarda inşa edilen evlerinin çatısında, bölgedeki narenciye ve diğer tarım ürünleri ticaretinin kayıt altına alındığı Osmanlıca yazılı defter bulundu. Restore edilecek tarihi binanın, 'Portakal ve Narenciye Tadım Merkezi ve Müzesi' yapılması planlanıyor.
Osmanlı arşiv ve kaynaklarına yapay zeka destekli çözüm geliştirildiSosyal bilimlerde en büyük problemlerden biri olan Osmanlı arşiv ve kaynaklarının günümüz Türkçesine aktarılmasına ülkemiz akademisyenlerinden yapay zeka destekli çözüm geliyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa doktora öğrencisi İshak Dölek’in danışmanıyla birlikte geliştirdiği proje, TÜBİTAK 1512 destekleme programına kabul edildi. KOSGEB’ten de destek alan proje, tamamlanan OCR uygulamasıyla birlikte girişime dönüştürüldü.
Antalya'daki tarihi Saat Kulesi'ne Osmanlıca kadranAlman İmparatoru Kaiser Wilhelm'in 19’uncu yüzyıl başlarında hediye ettiği tarihi saat ve mekanizmasının kaybolduğu, yerine de plastiğinin takıldığı belirlenen Antalya'daki Saat Kulesi'nin restore ekibi, İstanbul'da bir iş insanına ait tarihi saat koleksiyonuna ulaştı. Koleksiyondaki saatlerden en uygununun kulede kullanımı, bunun yanı sıra 1930 yılına ait bir fotoğrafta kadrandaki rakamların Osmanlıca olduğunun belirlenmesi üzerine Osmanlıca rakamların kullanımı kararlaştırıldı.