Son dakika lezzet haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan lezzet gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan lezzet haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 884 lezzet haberi bulunmuştur.
Hurda pazarı gece de yoğunBursa'da kurulan, Türkiye'nin en büyük ikinci el hurda pazarı, ziyaretçilerine kıyafet, hırdavat, antika ve beyaz eşya gibi birçok ürünü hem ikinci el hem de sıfır olarak bulma imkanı sunuyor. Cumartesi gecesi başlayıp pazar gecesine kadar devam eden pazarda, alışverişin yanı sıra sokak lezzetleriyle de karın doyurmak mümkün oluyor.
Otellerin dolduğu Safranbolu’da 300 ton lokum satılması hedefleniyorKarabük'ün Safranbolu ilçesinde otel, han ve tarihi konaklarda rezervasyon oranı 9 günlük bayram tatili öncesi yüzde 100’e ulaştı. İlçede tatilcilerin en çok rağbet gösterdiği coğrafi işaret tescilli Safranbolu lokumu için imalathanelerde farklı çeşitlerde lokumlar üretildi. Lokum üreticisi Erdinç Sezer, bayram tatili boyunca 250-300 ton lokum satılmasını tahmin ettiklerini söyledi.
Erzincan'da iftarda tandır ekmeği, sahurda keteden vazgeçilmiyorERZİNCAN'da vatandaşlar iftar sofralarında tandır ekmeği, sahurda ise keteden vazgeçmiyor. Kent merkezinde tandır ekmeği ve kete üretimi yapan Tuncay Cantekin, "Tandır ekmeği mideyi yormadığı için, tereyağı, süt, un, tuzdan hazırlanan ve içerisine ceviz konan tandır ketesi ise oruç tutanları tok tuttuğu için vatandaşlar ramazanda bolca tüketiyor" dedi.
Dedesinin üretip tarifini sır gibi sakladıkları ‘ramazan helvası’, 65 yıldır iftar sofralarını tatlandırıyorBursa’da iftar sofralarının vazgeçilmezi ramazan helvası, her yıl olduğu gibi bu sene de kente özgü bir lezzet olarak, satışa sunuldu. Bursalıların en çok rağbet gösterdiği tatlılardan olan ve sadece ramazan ayında üretilen ramazan helvasını, dedesi Ali Baba’nın mirası olarak müşterilerine sunmaya devam eden Güven Baba (35), 3’üncü kuşak olarak, 65’inci yılda da tatlının satışına devam ettiğini, tarifini aile olarak bildikleri tatlıyı günde 300 kilo ürettiklerini söyledi.
Dedesinin üretip tarifini sır gibi sakladıkları ‘ramazan helvası’, 65 yıldır iftar sofralarını tatlandırıyorBursa’da iftar sofralarının vazgeçilmezi ramazan helvası, her yıl olduğu gibi bu sene de kente özgü bir lezzet olarak, satışa sunuldu. Bursalıların en çok rağbet gösterdiği tatlılardan olan ve sadece ramazan ayında üretilen ramazan helvasını, dedesi Ali Baba’nın mirası olarak müşterilerine sunmaya devam eden Güven Baba (35), 3’üncü kuşak olarak, 65’inci yılda da tatlının satışına devam ettiğini, tarifini aile olarak bildikleri tatlıyı günde 300 kilo ürettiklerini söyledi.
Uzmanından tok tutan ramazan pidesi önerisi: Ekşi mayalı tüketinÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Sertaç Özer, ramazan pidelerini uzun süre tok tutan, daha kolay sindirilebilir ve daha sağlıklı forma dönüştürmenin mümkün olduğunu belirterek, "Ekşi mayalı pideyi tercih edin" dedi.
'Türkiye'nin 2030 yılında en yüksek obezite oranına sahip olacağı öngörülüyor'İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Diyetisyen Sıla Yeşilyaprak, Dünya Obezite Atlası'na göre, 2030 yılında Türkiye'nin en yüksek obezite oranına sahip olacağının öngörüldüğünü söyleyerek, "Bu oran, özellikle kadınlarla çok yüksek, yüzde 55 oranında olduğu söyleniyor. Ayrıca son zamanlarda ergenlik çağında obezite çok arttı" dedi.
'Türkiye'nin 2030 yılında en yüksek obezite oranına sahip olacağı öngörülüyor'İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Diyetisyen Sıla Yeşilyaprak, Dünya Obezite Atlası'na göre, 2030 yılında Türkiye'nin en yüksek obezite oranına sahip olacağının öngörüldüğünü söyleyerek, "Bu oran, özellikle kadınlarla çok yüksek, yüzde 55 oranında olduğu söyleniyor. Ayrıca son zamanlarda ergenlik çağında obezite çok arttı" dedi.
İstanbul'da lahmacun fiyatı tartışması; Esenler'de 60, Göktürk'te 250 liraİstanbul'da lahmacun fiyatları semte göre farklılık gösteriyor. Esenler'de 60 liraya satılan lahmacun Göktürk'te 250 lirayı buluyor. Fiyat farkı esnaf arasında da tartışma konusu oldu. Ucuza satanlar fiyat farkının kiradan ve personel sayısından kaynaklandığını söylerken, pahalıya satanlar kullanılan malzeme kalitesinin fiyata yansıdığını belirtiyor. 60 liraya lahmacun satan Gündüz Çoklu, yüzde 45 kar yaptığını belirterek, "Çoğu yerde lahmacun 100- 200 lira, onlar kazık. En ideal lahmacun minimum 70, maksimum ise 80 lira olmalı. 200 liraya satan, yüzde 70 kar yapıyor. Bu kadar fiyat farkının olmasının nedeni ise kira ve personel sayısı" dedi. 250 liraya lahmacun satan şef Erdal Demir ise, "50 liraya satılan lahmacunu ne kadara mal ediyorlar bilemiyorum. İyi lahmacun ucuz olmaz, her zaman pahalı olur" diye konuştu.
Özgür Özel: Sandığa inanırız, sandığa güvenirizCHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Bizim, Gazi'den aldığımız miras sandıktır. Sandığa inanırız, sandığa güveniriz. Seçimsiz hiçbir şeye tevessül etmeyiz. Şimdi o esas sandığı getirebilmek için ön seçim sandığı var. 23 Mart Türkiye Cumhuriyeti’nin, Türkiye baharının tarihidir" dedi.
Hatay'da kadınlar, çamurlu elleriyle toprak tandır yapıyorBirleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi alanında 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilen Hatay'da sofraların vazgeçilmezi olan tandır ekmeği için kadınlar, killi topraktan tandır üretiyor.
Trendyol’dan ramazana özel erzak kolileri Trendyol, ramazan ayına özel olarak hazırladığı ramazan kolilerini duyurdu. Yapılan açıklamada, “Her ihtiyaca ve bütçeye uygun ramazan kolilerinin yanı sıra, ‘Yöresinden Ürünler’ butiği de sofralara lezzet katmaya hazır” denildi.
Erzurum'un gastronomi rotasını oluşturacaklarErzurum Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi doktora öğrencisi Ayça Sena Önalan ile danışman hocası Doç. Dr. Neslihan Serçeoğlu, kentin gastronomi rotasını oluşturmak için çalışma başlattı. Erzurum'da da yöresel ürünlerin tanıtıldığı gastronomi çalıştayı düzenleyen akademisyenler, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı 2025 Başvuru Çağrısı kapsamında gastronomi alanında UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'na resmi başvuru yapan kente gastronomi rotası oluşturmayı planlıyor.
Tarihin tanığı sikkeler, ‘Madene İşlenen Ayetler’ kitabında ele alındıDemirören Yayınları tarafından basılan ve Yazar Hasan Mert Kaya tarafından kaleme alınan ‘Madene İşlenen Ayetler’ kitabı çıktı. Eser, İslam tarihindeki sikkelerin tarihini ve önemini ortaya koyuyor. Ayrıca, eserde farklı dönemlere ait 34 sikke detaylı görselleriyle anlatılıyor. Yazar Kaya, “‘Madene İşlenen Ayetler’ kitabını çıkarma gerekçemizin en temel sebebi, sikkelerin ait oldukları dönemin birer gazetesi gibi olmasıdır. Bu paralar ait olduğunu dönemin tanıklarıdır. Sikkelerin üzerindeki yazılar ve semboller aynı zamanda mesajlar taşıyordu. Dini inançlardan mimariye, savaşlardan barışlara kadar birçok konuda ipuçları barındırıyorlardı. Bu sikkeler tarih tanıkları, biz de bu kitapta bunu duyurmak istedik. Paraları büyük görseller ve grafik unsurlarla destekleyerek okunmalarını kolaylaştırdık ve okurlarla buluşturduk” dedi.
Tarihin tanığı sikkeler, ‘Madene İşlenen Ayetler’ kitabında ele alındıDemirören Yayınları tarafından basılan ve Yazar Hasan Mert Kaya tarafından kaleme alınan ‘Madene İşlenen Ayetler’ kitabı çıktı. Eser, İslam tarihindeki sikkelerin tarihini ve önemini ortaya koyuyor. Ayrıca, eserde farklı dönemlere ait 34 sikke detaylı görselleriyle anlatılıyor. Yazar Kaya, “‘Madene İşlenen Ayetler’ kitabını çıkarma gerekçemizin en temel sebebi, sikkelerin ait oldukları dönemin birer gazetesi gibi olmasıdır. Bu paralar ait olduğunu dönemin tanıklarıdır. Sikkelerin üzerindeki yazılar ve semboller aynı zamanda mesajlar taşıyordu. Dini inançlardan mimariye, savaşlardan barışlara kadar birçok konuda ipuçları barındırıyorlardı. Bu sikkeler tarih tanıkları, biz de bu kitapta bunu duyurmak istedik. Paraları büyük görseller ve grafik unsurlarla destekleyerek okunmalarını kolaylaştırdık ve okurlarla buluşturduk” dedi.
Business Honors Awards'tan Gold Harvest'a iki ödülKuruyemiş ve atıştırmalık pazarında hizmet veren Gold Harvest, 'Keşke Dedirtmeyen Cips' söylemiyle pazara sunduğu Master Nut 'Sağlıklı Cips' ürün serisinin lansman kampanyasıyla Business Honors Awards'ta 'En İyi Marka İmajı Yönetimi' ve 'Pazar Genişletme ve Yeni Pazar Stratejileri' alanında iki ödüle layık görüldü.
Fatih'te Türkistan Vakfı'ndaki kafede verilen çaya 'Turanyum' adı verildiFatih'te Doğu Türkistan Vakfı'nda bulunan Türkistan Kültür Evi ve Kitap Kafe'de verilen 'Turanyum' çayı sosyal medyada birçok kullanıcı tarafından paylaşıldı. Yaban mersininden yapılan çayın mavi renginin Doğu Türkistan bayrağı ile bağdaştırılması üzerine ismi 'Turanyum' olarak menüye eklendi. İşletme sahibi Barış Kurt, "Yaban mersini çayı olarak satıyorduk fakat rengi Doğu Türkistan bayrağına benzediği için Gökçay diyenler de oldu. En sonunda kimyevi bir maddeye benzetildiği için Uranyum oradan esinlenerek de Turanyum ismine evrildi" dedi.
Kadınların ürettiği ürünlerin tek çatı altında satıldığı 'Edirne Yöresel', Türkiye'ye örnek olduEdirne Valiliği tarafından, kentteki yerel ürünlerinin tanınırlığının arttırılması amacıyla kadın kooperatiflerinin bir araya getirilerek oluşturulan 'Edirne Yöresel' markası, Türkiye genelinde örnek oluyor. Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı Müdürü Hicran Bali, çalışmalar kapsamında kentteki çeşitli kooperatiflerden alınan 15 ürünle başlayan yolculuğun, 1 yılda 60 ürüne ulaştığını belirterek, "Her geçen gün pazarımız arttı, ürünler güzel olunca, kadınların elleri lezzeti olunca ilk etapta yerel marketler ve E-ticaretle başladığımız bu proje bugün tüm Türkiye'de bilinen ve örnek alınan bir proje oldu" dedi.
Yemeksepeti, 2024 Pizza Raporunu açıkladıOnline yemek sipariş markası Yemeksepeti, Dünya Pizza Günü'ne özel olarak pizza tüketim alışkanlıklarına dair verileri duyurdu. Buna göre 2023 yılına kıyasla 2024'te pizza siparişlerinde yüzde 12'lik bir artış yaşandı.
Dededen toruna sönmeyen fırın ateşiBurdur'da 'Ekmekçi' olarak tanınan Niyazi Altındal'ın oğulları Necati Altındal (75) ile Zeki Altındal (70) ve torunu Özdinç Altındal (49) çocuk yaşta başladıkları baba mesleği fırıncılığı 3 nesildir sürdürüyor. Babası ve amcasıyla fırında ekmek, pide, simit yapan Özdinç Altındal, dede mesleğini severek sürdürdüğünü söyledi.
8 metrekarelik dükkanda dede mesleği tatlıcılığı 49 yıldır sürdürüyorİzmir'in tarihi semti Basmane'de bulunan 90 yıllık, 8 metrekarelik dükkanda dede mesleği tatlıcılığı üçüncü nesil olarak sürdüren Fatih Öztapacı (56), mesleğinde 49 yılı geride bıraktı. Öztapacı, "Bu işin dışarıdan kişilerle uzun yıllar yürümesi mümkün değil. Elimizden geldiği kadar büyüklerimizin bize öğrettiğini onlara öğretmeye çalışıyoruz" dedi.
Yemeksepeti, 2024 yılı kış ve yaz dönemi sipariş verilerini analiz ettiYemeksepeti, 2024 yılı kış ve yaz dönemi sipariş verilerini analiz ederek Türkiye’nin mevsimsel yemek alışkanlıklarını mercek altına aldı. Şirket tarafından yayınlanan rapora göre Türkiye’nin dört bir yanındaki kullanıcıların kışın sıcak ve doyurucu lezzetlere yönelirken, yazın serinletici ve hafif seçenekleri tercih ettiği görüldü.
Erzurum'un yöresel lezzetleri ve kültürü Antalya'da tanıtılıyorEkonomik İş Birliği Teşkilatı (EİT) üye devletleri tarafından 2025 yılının Turizm Başkenti seçilen Erzurum'un yöresel lezzetleri ve kültürü Antalya'da tanıtılıyor. Erzurum'un yöresel lezzetlerinden cağ kebabı, göğermiş çeçil peyniri, balı, İspir ve Hınıs kuru fasülyesi, Oltu taşından tesbihler ustasından canlı performansları ile Antalya Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'nde görücüye çıktı.
‘Kabuğunu kırmak isteyen kadınlar’ erişte üretiyorAdana'da yaşadıkları dezavantajlı bölgelerde sosyal ve ekonomik hayatın içerisinde kendi emeği ile var olmak isteyen kadınlar, Güney Adana Girişimci Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nde yöresel doğal lezzetler üretiyor. Avrupa Birliği projesi kapsamında mutfaklarına yeni gelen makinelerle birlikte üretim kapasitelerinin arttığını söyleyen kooperatif başkanı Suna Çetin, "Ayda 3-4 ton erişte üretebiliyoruz. Burada üretmek, kabuğunu kırmak isteyen kadınlara öncelik veriyoruz" dedi.
Antalya turizminde 'tescilli lezzet' hareketiAntalya’nın tescilli lezzetleri, hem çiftçilere katkı olması hem de turizmde çeşitlilik için otellerin restoranlarında sunulacak. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün hazırladığı projeye destek olan otellerle protokoller imzalanırken katılımın geniş çaplı olması bekleniyor.
Lezzet ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.