Uzmanı burun dolgusuna karşı uyardı: Körlüğe neden olabilirBurun dolgusu yaptıranların görme yetisini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabileceğini söyleyen Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Op. Dr. Coşkun Özdemir, “Burun dolguları, göze giden damarlarda bası ve tıkanıklığa yol açabiliyor. Bu durum dolgu yapıldıktan sonra, burun cildi üzerinde renk değişikliği ve görme kaybı şeklinde kendini gösteriyor. Dolayısıyla burun dolgusunun burun anatomisine hakim tecrübeli ellerde yapılması gerekiyor” dedi.
“Dünyada 1 milyardan fazla insan önlenebilir nedenlere bağlı görme kaybı yaşıyor”Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, tüm dünyada en az 2,2 milyar, Türkiye’de ise yaklaşık 8,4 milyon kişide görme bozukluğu bulunduğunu ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hasan Küçükşahin, “Dünyada 1 milyardan fazla insan önlenebilir nedenlere bağlı görme kaybı yaşıyor. Bunların başında kırma kusurları -miyopi, hipermetropi, astigmat-, katarakt, yaşa bağlı maküla dejenerasyonu -sarı leke hastalığı-, glokom, diyabetik retinopati, trahom gibi göz rahatsızlıkları gelmektedir. Belirli zamanlarda yapılan göz muayeneleri bu rahatsızlıklara bağlı görme kayıplarını önlemede önemlidir” dedi.
Uzmanından şeker hastalarının kalıcı körlük riskine karşı uyarıKalıcı körlüğün en büyük sebeplerinden birinin şeker hastalığı olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Selim Demir, “Ülkemizde 20 yıl ve üzerindeki şeker hastalarının büyük bir çoğunluğunda göz problemi ortaya çıkmaktadır" dedi. Demir, kandaki şekerin damar duvarlarında kalıcı hasara neden olduğu konusunda da uyardı.
Adenovirüs vakaları hızla artıyor: Kalıcı görme bozukluğuna yol açabilir Son dönemlerde yaygınlaşan adenovirüs salgınına bağlı konjontivit vakalarının ciddi oranda arttığına ve çocuklarda yayılma hızının daha fazla olduğuna vurgu yapan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şükran Evren Kaplan, “Haftalarca sürebilir ve kalıcı görme bozukluklarına yol açabilir” diye uyardı.
'Katarakt ameliyatı kör etti' iddiasına soruşturmaTrabzon’da, katarakt şikayetiyle gittiği özel göz hastanesinde 4 kez ameliyat geçirdikten sonra enfeksiyon kapan sol gözünün görme yetisini kaybettiğini ve gözünden alınan numunelerin incelenmek üzere başka hasta ismiyle devlet hastanesine gönderildiğini öne süren Sebahattin Aydın (62), suç duyurusunda bulundu. Hastanelere adli ve idari soruşturma başlatıldı. Özel göz hastanesince "Nadir komplikasyon ile karşılaşılmış olup, gerekli tüm işlemler uygulanmıştır" denildi. Devlet hastanesinden ise "Delil gizleme veya sonuç vermeme söz konusu değil" açıklaması yapıldı.
Uzmanlar prematüre bebeklerde körlük riskine karşı uyardıPrematüre doğan bebeklerin daha sonra kör olmasına neden olarak geleceğini karartan 'prematüre retinopatisi' (ROP) için, bazen ilk 72 saat bile hayati önem taşıyor. 13 Ekim Dünya Görme Günü'nde uzmanlar, çocukluk çağında en sık körlük nedeni olan ROP ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Merih Çetinkaya, Türkiye'de yılda yaklaşık 150 bin bebeğin prematüre doğduğuna işaret ederek "Bin 250 gramın altında doğan bebeklerin yüzde 65'inde ROP görülebiliyor. Bu bebeklerin ilk ROP muayenesi, genellikle hastanede yapılıyor. Daha sonrasında aileler, göz muayenelerine zamanında gitmediğinde, körlüğe giden süreç başlıyor. 72 saatlik gecikme bile bu bebeklerin kör olmasına neden olabiliyor" dedi.
Uzmanı bayrama özel uyardı: Diyabetik retinopati körlüğe neden olabilir Ramazan Bayramında aşırı tatlı tüketiminin göz sağlığını etkileyeceğini söyleyen Doç. Dr. Selim Bölükbaşı, bu dönemde özellikle diyabet hastalarına dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi. Bölükbaşı, “Özellikle diyabet hastaları, Ramazan Bayramı’nda fazla şeker tüketimi yüzünden diyabetik retinopati riski taşır. Diyabetik retinopati retinada geri dönüşümü olmayan ve ciddi hasarlar bırakan kronik bir hastalıktır. Bazı diyabet hastalarında körlükle dahi sonuçlanabiliyor” dedi.