Bacağındaki ağrıyla hastaneye gitti; şah damarının yüzde 95 tıkalı olduğunu öğrendi
Bacağındaki ağrıyla hastaneye gitti; şah damarının yüzde 95 tıkalı olduğunu öğrendiAort damarı genişlemesi nedeniyle 7 yıl önce ameliyat olan 70 yaşındaki Yusuf Toplusoy, süreç içerisinde kontrollerini aksatarak, sigara içmeye devam etti. Babasını da aynı hastalıktan kaybeden Toplusoy, bacağındaki ağrı ile hastaneye gittiğinde göğsündeki anevrizma ile eş zamanlı olarak şah damarının yüzde 95 tıkalı olduğunu ve felç riskinin de yüksek olduğunu öğrendi. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, aort damarı 6 santimetreyi aşan ve hem felç hem ciddi anevrizma patlamasına bağlı hayati bir risk ile karşı karşıya kalan hastanın ölümden döndüğünü ve 3 farklı ameliyat ile sağlığına kavuştuğunu anlattı. Damar sertliği olan hastaların bir kez ameliyat olduktan sonra her şey bitti yanılgısına kapılmamaları gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Selim İsbir, “Hastalar damar sertliğine bağlı gelişen hastalıklar nedeni ile ameliyat olduktan sonra yaşam tarzlarını değiştirmeyip hayatlarında aynı risk faktörlerine yer vermeye devam ederlerse hastalığın tekrar edebileceğini unutmamalılar” dedi.
25.06.2024Sağlık-Yaşam
Prof. Dr. Öztürk: 20'li yaşlardan sonra kalp ve damar hastalığı artıyor
Prof. Dr. Öztürk: 20'li yaşlardan sonra kalp ve damar hastalığı artıyorDiyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şefi Prof. Dr. Önder Öztürk, pandemi sonrası dijitalleşmenin yaygınlaşması ve Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 20'li yaşlardan itibaren gençlerde kalp ve damar hastalığının arttığını söyledi. Prof. Dr. Öztürk, "Günde en az 10 bin adım veya haftada 5 gün 30 dakikalık yürüyüş, kardiyovasküler riskini yüzde 50 azaltabilir" dedi.
29.04.2023Sağlık-Yaşam
Uzmanından uyarı: Göğüs ağrılarını hafife almayın
Uzmanından uyarı: Göğüs ağrılarını hafife almayınKalbe giden damarların sertleşmesi, ani kalp krizi ile birlikte hayati ve genetik faktörler damar sertliğinin değiştirilemeyen nedenlerini oluştururken; kişiye özel yaşam tarzı değişiklikleri ile kalp hastalıklarından korunmak mümkün olabiliyor. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı  Prof. Dr Erol Kurç, koroner damar hastalığından kaynaklanabilen göğüs ağrıları hafife alınmaması gerektiğini belirtti.
16.01.2023Sağlık-Yaşam
“Genetik yatkınlığa bağlı hastalıkların en sık görüldüğü sistemlerden biri kalp ve damar”
“Genetik yatkınlığa bağlı hastalıkların en sık görüldüğü sistemlerden biri kalp ve damar”Kalp sağlığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Medicana Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer, “Genetik yatkınlığa bağlı hastalıkların en sık görüldüğü sistemlerden biri kalp ve damar. Kalp ve damar sağlığı ile ilgili pek çok hastalığın erken dönemde fark edilmesi hastalığın tedavi seyrini büyük oranda etkileyen önemli bir faktördür. Bu doğrultuda kalp sağlığını koruyabilmenin ve olası hastalıkları en doğru şekilde tedavi edebilmenin, düzenli kardiyoloji kontrolleri ile mümkün olduğu söylenebilir” diyerek sağlıklı beslenme ve egzersiz gibi önemli noktalara değindi ve düzenli kontrolün altını çizdi.
17.02.2022Sağlık-Yaşam