Son dakika genetik haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan genetik gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan genetik haber sayfamızda...
‘Çocuk kanserlerinde lösemi oranı yüzde 30’ÇOCUKLARDA görülen tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 30'unu löseminin oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Ömer Doğru “Türkiye ve dünya genelinde çocukluk çağı lösemisinin görülme oranları benzerdir. En sık görülen yaş grubu ise 2 ila 5 yaş arası çocuklardır. Lösemi genellikle ailesel geçiş göstermez, ancak belirli genetik koşullar altında risk faktörü oluşabilir” dedi.
‘Menopoz sonrasında kalp hastalıklarında artış var’Kalp krizinin sinsice ilerlediğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emrah Özdemir, kadınları uyardı. Özdemir, “Menopoz sonrasında kalp hastalıklarında artış var. Özellikle erken menopoza giren kadınlar kontrollerini ihmal etmesin” dedi.
Uzmanı uyardı: Egzersiz sonucu oluşan astım krizine dikkatEGZERSİZ sırasında hava yollarının daralmasının astım semptomlarına sebep olabileceğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Aysu Sinem Koç, “Kişinin nefes alma kapasitesi düşebilir ve astım krizi ortaya çıkabilir. Yoğun fiziksel aktivite sırasında öksürük, nefes darlığı gibi belirtiler yaşanabilir” dedi.
‘Çocuklarda miyopi, eğitimi olumsuz etkiliyor’Çocuklarda sık görülen göz hastalıkları ve giderek yaygınlaşan miyopinin eğitim hayatını olumsuz etkilediğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sevil Karaman, “Akademik başarının yaklaşık yüzde 80’i görme yetisine dayanır. Çocuğunuz okumayı sevmiyor gibi görünüyorsa, bunu davranışsal bir sorun olarak düşünmeden önce bir göz muayenesinden geçirilmesi çok önemli. Görme bozuklukları bu isteksizliğe neden olabilir” dedi.
Gebelik Maskesi’ olarak bilinen melazma hastalığına dikkat edilmeli’Doğurganlık dönemindeki kadınlarda sıklıkla görülen melazma hastalığına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Balevi, “Hastalık toplumda ‘Gebelik Maskesi’ olarak biliniyor. Hastalığın oluşumunda ultraviyole ışınlar, genetik faktörler, ilaç kullanımı ve güneş kremi kullanmamak etkili oluyor” dedi.
Kekemelik ile ilgili 'akran zorbalığı' uyarısıİzmir Behçet Uz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Psikiyatristi Doç. Dr. Fatma Sibel Durak, çocukluk çağında görülen kekemeliğin okullarda akran zorbalığına neden olduğunu belirtip, "Çocuklar biraz daha acımasız olduğu için kekemelik ile ilgili sıkıntı yaşayanlar, akran zorbalığına uğrayabilir, alay konusu olabilir. Bu konuda erişkinlere büyük görev düşüyor. Çocuklara bir şeyleri anlatmaktan öte bizim nasıl davrandığımız ve onlara nasıl örnek olduğumuz çok önemli" dedi.
Mevsim geçişlerinde 'beyin kanaması' riskiAkdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Doç. Dr. Hakan Çakın, mevsim geçişlerinde beyin kanaması riskinin yüzde 10 arttığını belirterek, "Beyin kanamasına kadınlara oranla erkeklerde daha sık rastlanılıyor" dedi.
Mevsim geçişlerinde 'beyin kanaması' riskiAkdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Doç. Dr. Hakan Çakın, mevsim geçişlerinde beyin kanaması riskinin yüzde 10 arttığını belirterek, "Beyin kanamasına kadınlara oranla erkeklerde daha sık rastlanılıyor" dedi.
‘Hektaş, global bir tohum markası olma yolunda ilerliyor’Hektaş, yerli ve millî tohum geliştirme çalışmalarını Hektaş Tohum markası ile sürdürecek. Son dört yılda tarla ve sebze grubunda toplam 25 tohum çeşidinin tescilini alan Hektaş, Areo Tohumculuk adıyla sürdürdüğü faaliyetlerine artık Hektaş Tohum olarak devam edeceğini duyurdu. Hektaş’ın tarımda bir vizyon ve misyon hareketi olduğunu belirten OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem ise konuyla ilgili “Gıda güvenliği ve gıda egemenliği açısından son derece kritik bir konu olan tohum ıslah çalışmalarında başarılı sonuçlar alan Hektaş, önce bölgesel sonra global bir tohum markası olma yolunda ilerliyor” dedi.
'Yoğun bakım kapısında bebeklerin çığlık seslerini unutamıyorum'İstanbul Özel Reyap Hastanesi'nde 2020 yılında sezaryen ile doğum yapan ve bebeklerinde yaklaşık 1 ay yoğun bakımda kaldıktan sonra kronik hastalık oluştuğunu anlatan Neslihan Ünlü P. (37), "Yoğun bakımın kapıları açıldığında bebeklerin çığlıklarını duyuyorduk ve o çığlıkları hiç unutmuyorum" dedi.
‘Telefon, bilgisayar ve televizyon foto yaşlanmayı artırıyor’Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, güneş ışınları kadar televizyon, tablet ve bilgisayar ışıklarının da foto yaşlanmayı artırdığını söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, bu ışınlardan korunmak için her ortamda mutlaka koruma faktörlü güneş kremi kullanılması gerektiğini vurguladı.
Yargıdan 'Friedreich ataksisi' hastaları için ilaç kararıSinir sisteminde ağır hasara yol açan 'Friedreich ataksisi' tanısı alan hastalar, tedavi için kullanmaları gereken 2 milyon lira değerindeki ilacın SGK tarafından karşılanması için Türkiye'nin farklı kentlerinde 31 hasta için ayrı ayrı dava açıldı. Davalardan 27'sinde söz konusu ilacın SGK tarafından karşılanmasına karar verildi, 4'ü ise devam ediyor.
'Madde bağımlılığıyla mücadele eden ergenlerin tedavisinde ailenin önemli bir rolü var'İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği İdari Sorumlusu Uzman Doktor Başak Bağcı, madde bağımlılığıyla mücadele eden ergenlerin tedavisinde ailenin önemli bir rolü olduğunu belirterek, "Sadece ergenle değil aileyle de çalışıyoruz. Çünkü ailenin de bağımlılığın nasıl bir şey olduğunu bilmesi ve bağımlı bir bireye nasıl yaklaşması gerektiğini öğrenmesi lazım. Çok sık çatışmalı bir ortam maddeye geri dönüşü kolaylaştırabiliyor" dedi.
Prof.Dr. Gürkan: 100 meme kanserinden 35'i aileselTrakya Üniversitesi (TÜ) Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.H akan Gürkan, meme kanserinde doğru ve zamanında tanı koymanın önemine dikkat çekerek, "Her 100 meme kanserinden 35'i ailesel. Kanser genetik bir bozukluk ama ailesel meme kanseri bizim için çok çok daha önemli. Çünkü bireyde eğer meme kanseriyle ilgili bir genetik hata, mutasyon varsa onu bir sonraki nesile kalıtma ihtimali yüzde 50" dedi.
Felç riski en yüksek kan grubu belli olduAraştırmalar, A kan grubuna sahip kişilerin, diğer kan gruplarına sahip kişilerle karşılaştırıldığında 60 yaşından önce felç geçirme olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi.
Kendisi gibi kas hastası kardeşleriyle topluluk kuran Şenay'ın farkındalık mücadelesiİzmir'de yaşayan Şenay Kundakçı (43) kendisi gibi Limb-Girdle Musküler Distrofi (LGMD) hastası kardeşlerinin de desteğiyle ‘LGMD Kas Hastalığı ile Mücadele Topluluğu'nu kurdu. Hastalıkla ilgili farkındalık yaratmak istediklerini belirten Kundakçı, "Ayakkabılarını eskitemeyen kas hastası çocuklarımız var, biz ayakkabılarını eskitsinler istiyoruz. Yaşamak ve koşmak istiyoruz" dedi.
'Adet döngüsünün 22 günden kısa sürmesi menopoz sürecinin başladığına işaret eder'Bir kadının 40 yaşından önce adet kanamalarının sonlanmasının erken menopoz olarak değerlendirildiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Kübra Boynukalın, “Herhangi bir nedenle iki yumurtalığın alınması, birtakım bağışıklık sistemi hastalıkları, kanser tedavisinde alınan kemoterapi ve radyoterapi, sigara kullanımı, stres gibi etmenler erken menopoza yol açan sebepler arasındadır. Erken menopozda ilk belirti sık aralıklarla adet olmaktır. Adetin 22 günden daha sık görülmesi yumurtalık rezervinin azaldığına işaret eder. Adet düzensizliğine eşlik eden belirtiler ise sıcak basmaları, geceleri aşırı terleme, uyku düzeninde bozukluklar olarak sıralanabilir. Bu durumu yaşayan kadınların vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekir. Yapılan değerlendirmelerin ardından erken menopoz tanısı koyduğumuz ve anne olmak isteyen hastalarımız için tüp bebek tedavisi planlanmaktadır. Uygulanan kişiye özel tedavilerle sınırlı sayıda yumurtası olan hastalarda yüz güldürücü sonuçlar alınıp gebelik elde edilmektedir. Evli olmayan ve kısa bir süre içerisinde gebelik düşünmeyen hastalarımızı ise yumurta dondurma uygulamasına yönlendirerek anne olma şanslarını korumaya almaktayız" dedi.
Meme kanseriyle mücadele eden kadınlar hikayelerini anlattıMeme Kanseri Farkındalık Ayına dikkat çekmek amacıyla Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde bir etkinlik gerçekleştirdi. ‘Bana Bir Şey Olmaz Deme, Kanser Farkındalığı İçin El Ele’ başlığında düzenlenen söyleşide, gazeteci Fulya Soybaş, influencer Demet Işıl ve Milli atlet Nagihan Karadere hikayelerini anlattı. Söyleşide hastalığın belirtileri ve tedavi süreçleri hakkında katılımcılara detaylı bilgi verildi. Ailesinde kanser öyküsü bulunan ve genetik yatkınlığı belirlenebilecek katılımcılara ücretsiz BRCA testi dağıtıldı.
Meme kanseriyle mücadele eden kadınlar hikayelerini anlattıMeme Kanseri Farkındalık Ayına dikkat çekmek amacıyla Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde bir etkinlik gerçekleştirildi. ‘Bana Bir Şey Olmaz Deme, Kanser Farkındalığı İçin El Ele’ başlığında düzenlenen söyleşide, gazeteci Fulya Soybaş, influencer Demet Işıl ve Milli atlet Nagihan Karadere hikayelerini anlattı. Söyleşide hastalığın belirtileri ve tedavi süreçleri hakkında katılımcılara detaylı bilgi verildi. Ailesinde kanser öyküsü bulunan ve genetik yatkınlığı belirlenebilecek katılımcılara ücretsiz BRCA testi dağıtıldı.
Raşit Dinç tarafından yazılan 'Sağlıkta Yapay Zekâ ve Dijital Sağlık' kitabı 120 ülkede yayındaRAŞİT Dinç'in kaleme aldığı 'Digital Health: The Impact of Technology on Healthcare' adlı kitap, İsviçre'nin Basel şehrinde düzenlenen sağlık ve yapay zekâ zirvesinde öne çıkarılarak, küresel sağlık liderleri ve uzmanlar tarafından büyük ilgi gördü. Kitap, başta Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Japonya olmak üzere 120 ülkede satışta ve dünya genelinde geniş bir okuyucu kitlesine ulaşıyor.
THY, Widect'in 1'inci yılını kutladıTürk Hava Yolları (THY) Hava Kargo Taşımacılığı A.Ş. markası Widect’in 1’inci yılı törenle kutlandı. Düzenlenen etkinlikte konuşan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, “Seneye 2 milyon paket taşıyacağız. Bunların hepsi ülkemizde üretilen paketler. 1 milyon ürünü Avrupa’ya, Amerika’ya, Avustralya’ya taşıyoruz, taşımışız. 5 yıl içerisinde büyük hedeflerimiz var. 2033 yılında 86 milyon paket taşımayı hedefliyoruz. Artık dünyanın her tarafına gençlerimizin ürettiği teknolojik ürünleri satmalı, dağıtmalıyız” dedi.
Tuz Gölü'nün endemik türlerinin genleri, kuraklıkta yetişebilecek bitkilere aktarılacakKonya'da Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tuna Uysal'ın yürütücülüğündeki proje ile Tuz Gölü'nün çevresindeki endemik bitki türlerinden alınacak genler, kuraklıkla mücadelede kullanılacak. Bu genler, kuraklık dönemlerinde de yetişebilecek buğday, çavdar, arpa, yonca ve benzeri bitkilere aktarılacak. Prof. Dr. Uysal, projeye ilişkin, "Gelecek daha kıraç, daha kurak dünya topraklarında ziraatin sürdürülebilirliği açısından çok büyük önem taşımaktadır" dedi.
Genetik ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.