Metropolis Antik Kenti'nde gün yüzüne çıkarılan eserler tanıtıldıİzmir'in Torbalı ilçesinde bulunan Metropolis Antik Kenti'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından yürütülen çalışmalarda çok sayıda anıtsal yapı ve eser ortaya çıkarıldı. DEÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı'nda görevli, Kazı Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek, "Metropolis'te her zaman sürprizlerle karşılaşıyoruz. Yamaçta kurulmuş bir kent olduğu için genellikle kalıntılar derin alüvyal dolgular altında ortaya çıkıyor. Yerinde korunmuş sütunlar, ayakta tuğla dükkanlar bulundu. Heyecanla önümüzdeki yıllardaki çalışmaları bekliyoruz" dedi.
6 bin yıllık Kültepe'de çıkarılan eserler, oyma müzede sergilenecekKayseri'de, 6 bin yıllık geçmişe sahip Kültepe Kaniş-Karum Höyüğü'nden çıkarılan yaklaşık 25 bin tarihi eser, yapımı devam eden oyma müzede sergilenecek. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı Gürcan Senem, "Kültepe Kaniş Karum'da 1948 yılından beri kazı devam ediyor. Yaklaşık 25 bin adet buluntu ortaya çıkartıldı. Bu buluntular Türkiye'nin farklı depolarında ya da müzelerinde sergileniyor. Biz buradaki çıkan eserleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz vasıtasıyla Kayseri'ye kazandırmak, burayı sadece Kültepe'den çıkan eserlerin sergilendiği bir müze olarak kullanmak istiyoruz" dedi.
Satala Antik Kenti'ndeki 5 bin 500 yıllık eserler sergilenmeye başlandıGümüşhane'nin Kelkit ilçesinde Roma 15'inci Lejyonu'nun 600 yıl hüküm sürüp, askeri karargah olarak kullandığı Satala Antik Kenti'ndeki kazılarda ulaşılan Urartu, Medler, Persler ve Helenistik dönemlerin yanında Selçuklu Türklerinin Anadolu'ya girişine ait izler taşıyan, askeri mezar taşları, mil taşları, kitabelerle savaş araç gereçleri ilk kez sergileniyor. Müze Müdürü Serdar Okur, "Günümüzden 5 bin 500 yıl öncesinden bütün dönemlerin eserlerini teşhir ediyoruz" dedi.
Mısır'dan Türkiye'ye kaçırılan 19'uncu yüzyıl eserleri ait oldukları topraklara gönderilecekMısır'a ait eski eser olduğu ve yasal olmayan yollarla ülke dışına çıkarıldığı tespit edilen, 19'uncu yüzyıla ait kilit, Kabe Anahtarı, anahtar ve Kabe anahtarına ait olduğu düşünülen işlemeli bir çanta Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı tarafından Mısır İstanbul Başkonsolosu Büyükelçi Tarek Khalil'e teslim edildi.
Mısır'dan Türkiye'ye kaçırılan 19'uncu yüzyıl eserleri ait oldukları topraklara gönderilecek Mısır'a ait eski eser olduğu ve yasal olmayan yollarla ülke dışına çıkarıldığı tespit edilen, 19'uncu yüzyıla ait kilit, Kabe Anahtarı, anahtar ve Kabe anahtarına ait olduğu düşünülen işlemeli bir çanta Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı tarafından Mısır İstanbul Başkonsolosu Büyükelçi Tarek Khalil'e teslim edildi.